Ρατ Τεριέ: Ένας αμείλικτος & ταλαντούχος κυνηγός τρωκτικών!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος: 3.5 με 11 κιλά

 Ύψος: 25 με 38 κιλά

 Οικογένεια: Terrier

 Καταγωγή: Ηνωμένες Πολιτείες

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Βασικές πληροφορίες για τη ράτσα Rat Terrier:

 Το Rat Terrier έχει δώσει προ πολλού τα διαπιστευτήριά του στο κυνήγι τρωκτικών, με σκοπό την προστασία των σπιτιών και των αγροκτημάτων.

 Η ράτσα είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά διαθέτει ένα συμπαγές και γεροδεμένο σώμα, που στο ανθρώπινο μάτι φαντάζει πολύ κομψό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο μεγέθη της ράτσας, τα οποία έχουν μακρόστενο κορμί και δεν είναι πολύ ψηλά.

 Το τρίχωμά τους είναι λείο και κοντό. Τα βασικά του χρώματα είναι: λευκό, τρίχρωμο, σοκολατί με λευκό, ασπρόμαυρο, κιτρινόφαιο με λευκό και λευκό με μπλε.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως το American Hairless Terrier προέρχεται από μια μετάλλαξη του Rat Terrier που το καθιστά άτριχο.

 Ποια είναι η ιστορία του Ρατ Τεριέ;

 Κατά πάσα πιθανότητα, στους προγόνους του Ρατ Τεριέ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Manchester Terrier, το Smooth Fox Terrier, το Bull Terrier και το Old English White Terrier.

 Η εργατική τάξη των Βρετανών μεταναστών πήρε μαζί της μερικά ημίαιμα σκυλάκια αυτών των φυλών, όταν ταξίδεψε για την Αμερική στα τέλη του 1800.

 Το Rat Terrier, όπως σηματοδοτεί και το όνομά του, χρησιμοποιήθηκε για την προστασία των σπιτιών και των αγροκτημάτων από τρωκτικά με τεράστια επιτυχία. Μέχρι τις αρχές του 1900, ήταν από τα πιο αγαπητά και δημοφιλή σκυλιά του αγρού.

 Μάλιστα, μέχρι και ο Πρόεδρος Ρούσβελτ είχε αυτά τα σκυλάκια στο Λευκό Οίκο ως κατοικίδια. Το Τέντυ Ρούσβελτ Τεριέ είναι ένας απόγονος του Ρατ Τεριέ, με τη διαφορά ότι έχει πιο κοντά ποδαράκια.

 Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, κάποιοι αγρότες από τις κεντροδυτικές πολιτείες ανάμιξαν το Ρατ Τεριέ με το Whippet και το Italian Greyhound, για να αυξήσουν την ταχύτητά του, με απώτερο στόχο να προστατεύει καλύτερα τις καλλιέργειες των γεωργών από τα παράσιτα. Στο Νότο, τα Ρατ Τεριέ διασταυρώθηκαν με το Beagle για να αποκτήσει καλύτερη ικανότητα όσφρησης.

 Όλες αυτές οι διασταυρώσεις εξηγούνται εν μέρει από το ότι το Ρατ Τεριέ θεωρούνταν περισσότερο ένα στέλεχος σκύλων, παρά μια αυτούσια ράτσα. Έτσι εξηγείται και η ποικιλία στο μέγεθος των σκύλων, καθώς υπάρχουν σκυλάκια που ζυγίζουν από τρία έως έντεκα κιλά.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

  

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

  

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του Rat Terrier:

 Το Rat Terrier είναι ένας πιστός σύντροφος, που διαθέτει έναν ενεργητικό, παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό χαρακτήρα. Είναι φαν της περιπέτειας και της δράσης, ενώ αντίστοιχο χαρακτήρα πρέπει να έχει και ο κηδεμόνας του.

 Αδιαμφισβήτητα, είναι ένα πανέξυπνο σκυλί που μαθαίνει πολύ εύκολα ό,τι του δείξουν και θέλει να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του, ωστόσο, υπάρχουν φορές που γίνεται πεισματάρης και βαριέται εύκολα. Τότε είναι που η προσοχή του διασπάται και αρχίζει να μηχανεύεται δημιουργικούς τρόπους για να διασκεδάσει.

 Όπως θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο σκύλο, συνήθως κρατάει μια επιφυλακτική στάση απέναντι στους ξένους, μέχρι να νιώσει ότι δεν αποτελούν απειλή.

 Βέβαια, τα χαρακτηριστικά του κυνηγόσκυλου που έχει στο αίμα του μερικές φορές το καθιστούν πιο φιλικό απέναντι στα άλλα σκυλιά, σε σχέση με άλλες ράτσες Τεριέ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποχωρεί στις προκλήσεις και δε διεκδικεί το δίκιο του.

 Η συμπεριφορά του Ρατ Τεριέ απέναντι στις γάτες θα λέγαμε πως είναι σχετικά καλή, υπό την προϋπόθεση ότι είναι επαρκώς κοινωνικοποιημένο και εκπαιδευμένο από κουτάβι.

 Προκαταβολικά σας λέμε πως η λαϊκή ρήση «μακριά κι αγαπημένοι» αντικατοπτρίζει ακριβώς τις σχέσεις του με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια μέσα στο σπίτι!

 Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως παρόλο που το Ρατ Τεριέ έχει την τάση να γαυγίζει αρκετά, με τη κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να μάθει να χαλιναγωγεί τα φυσικά του ένστικτα.

 Η καθημερινότητα του Rat Terrier:

 Πιστό στο γένος των Τεριέ, το Ρατ Τεριέ είναι ένα μικρό σκυλάκι, που το μέγεθος δεν παίζει κανέναν απολύτως λόγο στο πώς θα συμπεριφερθεί στην καθημερινότητά του. Είναι δραστήριο, περιπετειώδες και ορεξάτο για κάθε είδους τρέλα.

 Οι ανάγκες του για γυμναστική είναι υψηλές και απαιτούν καθημερινές βόλτες με λουρί, παιχνίδια με πέταγμα μπάλας και δραστηριότητες όσφρησης. Επίσης, υπάρχουν παιχνίδια για ένα σκύλο μέσα στο σπίτι, που θα αποσπάσουν την προσοχή του με υγιή και ασφαλή τρόπο, για να μη καταφύγει σε μια ανορθόδοξη συμπεριφορά, που μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο.

 Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι όσα σκυλιά έχουν παρόμοιο χαρακτήρα, η άσκηση και η εκπαίδευση από κουτάβια θα τα βοηθήσει να γίνουν ώριμοι και αξιοπρεπείς ενήλικες.

 Το τρίχωμα αυτού του σκύλου είναι πολύ λεπτό, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προστατευθεί από το ψύχος και τις χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς ένα μπουφάν ή ένα πουλοβεράκι σκύλου. Όσον αφορά στις ανάγκες καλλωπισμού του, αυτές είναι ελάχιστες και ισχύει ό,τι για τις περισσότερες ράτσες σκύλων που ξέρουμε σήμερα.

 Η κατάσταση της υγείας του:

  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: αλλεργίες, μετατόπιση επιγονατίδας.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: δεν αναφέρονται.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γονάτων.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–15 χρόνια.

 Το Rat Terrier είναι ό,τι ακριβώς υποδηλώνει το όνομα της ράτσας του: ένα δυναμικός και αποφασιστικός κυνηγός τρωκτικών, που από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του αξιοποιήθηκε για την προστασία της ιδιοκτησίας του.

 Ως Τεριέ, είναι πάντα λάτρης της διασκέδασης, ενώ το κοφτερό μυαλό του μηχανεύεται συνεχώς νέες περιπέτειες και δραστηριότητες. Για το καλό το δικό του και της οικογένειάς του, τα κουτάβια της ράτσας δεν πρέπει να χαρίζονται για υιοθεσία απερίσκεπτα και βιαστικά. Αυτός ο σκύλος είναι τρελούτσικος και δραστήριος, οπότε δε συμβαδίζει με ένα φιλήσυχο τρόπο ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top