Μάντσεστερ Τεριέ: Ένα σκυλί με «γατίσιο» χαρακτήρα!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος: 5 με 10 κιλά

 Ύψος: 38 με 40 εκατοστά

 Οικογένεια: Τεριέ

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Άλλα ονόματα: Black and Tan Terrier

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το Manchester Terrier είναι ένα από τα πιο κομψά σκυλιά της οικογένειας των Τεριέ. Έχει εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά, αλλά ένα λείο, συμπαγές και μυώδες σώμα. Το μέγεθος της ράτσας του είναι πολύ μικρό και είναι ελαφρώς μακρύτερο από ότι ψηλό. Το βάδισμά του είναι αβίαστο και σταθερό, ενώ όταν το κοιτά κανείς κατάματα, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να δράσει.

 Το τρίχωμά του είναι λείο και γυαλιστερό, ενώ συναντάται στα χρώματα: μαύρο, μπλε με πυρόξανθο, μαύρο με πυρόξανθο και πυρόξανθο.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Το Black and Tan Terrier είναι μια από τις πιο γνωστές, δημοφιλείς και καταξιωμένες ράτσες σκύλων Τεριέ της Αγγλίας με αναφορές από τον 16ο αιώνα. Μετά τη βιοηχανική επανάσταση, σε δύο πράγματα στράφηκε το ενδιαφέρον της εργατικής τάξης: στο Black and Tan Terrier για το κυνήγι αρουραίων και στο Γουίπετ για τις κυνοδρομίες.

 Όπως καταλαβαίνετε, ήταν θέμα χρόνου να διασταυρωθούν αυτές οι φυλές με στόχο να δημιουργηθεί ένας σκύλος που θα μπορούσε να υπερέχει και στα δύο. Το αποτέλεσμα αυτής της μείξης ήταν το εκλεπτυσμένο και ιδιαίτερο – για την εποχή –  Black and Tan Terrier με ελαφρώς καμπυλωτή πλάτη.

 Παρόμοιες διασταυρώσεις γινόντουσαν και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, όπου υπήρχαν παρόμοια σκυλιά σε εμφάνιση. Ωστόσο, η δημοτικότητα του σκύλου επικεντρώθηκε κυρίως στο Μάντσεστερ.

 Το 1860, η φυλή ονομάστηκε επίσημα «Manchester Terrier», διότι αυτό το όνομα επικράτησε αντί του Black και Tan Terrier. Μέχρι το 1959, το Standard και το Toy Manchester Terrier θεωρούνταν δύο ξεχωριστές φυλές, αλλά τελικά καθιερώθηκαν ως μία ράτσα με δύο ποικιλίες σε μέγεθος.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του Manchester Terrier:

 Θα μπορούσαμε κάλλιστα να το περιγράψουμε ως γάτα, καθώς έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μονάκριβα αιλουροειδή μας: είναι εξαιρετικά καθαρό, ανεξάρτητο, ευαίσθητο, αλλά και επιφυλακτικό με τους ξένους ανθρώπους και ζώα.

 Μάλιστα, αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι το γεγονός πως πρόκειται για το μοναδικό Τεριέ που ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα σε οποιαδήποτε συνθήκη και έχει μια σχετικά φρόνιμη και αξιοπρεπή συμπεριφορά μέσα στο σπίτι.

 Το Μάντσεστερ Τεριέ είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του, ενώ απολαμβάνει ιδιαιτέρως να χαλαρώνει και να κοιμάται με το αφεντικό του. Βέβαια, αν νιώσει παραμελημένο, θα μετατραπεί σε ένα υπερδραστήριο σκυλί που θα περιφέρεται συνεχώς, σκάβοντας και χώνοντας τη μύτη του παντού για να εκτονώσει την ενέργειά του. Σε αυτή τη περίπτωση, τα παιχνίδια με σκυλιά στο σπίτι θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, για να διεγείρετε το μυαλό και το σώμα του.

 Μιας και μιλάμε για ένα σκυλί Τεριέ, η εκπαίδευσή του δεν θα είναι παιχιδάκι. Καλό είναι να ακολουθήσετε τη μέθοδο της θετικής επιβράβευσης – ανταμοιβής, προκειμένου να καταφέρετε να συνδέσετε στο μυαλό του την εντολή με ένα ευχάριστο συναίσθημα, δίνοντάς του κάθε φορά ένα κίνητρο για να σας υπακούει.

 Επίσης, στο καθημερινό του πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνεται η κοινωνικοποίησή του από κουτάβι σε διαφορετικές καταστάσεις και με διαφορετικούς ανθρώπους ή ζώα, διότι μόνο έτσι θα τιθασεύσει τον χαρακτήρα του και θα μάθει να αλληλεπιδρά με ώριμο και υγιή τρόπο. Άλλωστε, ένας καλά εκπαιδευμένος και κοινωνικοποιημένος σκύλος συμμετέχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του αφεντικού του, ευδοκιμεί περισσότερο και έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Οι ανάγκες αυτού του σκύλου για άσκηση και εκτόνωση μπορούν να καλυφθούν με καθημερινές βόλτες – πάντα με λουρί – τρομερά παιχνίδια με τον σκύλο μέσα στο σπίτι ή την αυλή, όπως επίσης ταξίδια και εξορμήσεις στο φυσικό του περιβάλλον.

 Ως προς τη περιποίηση του τετράποδου φιλαράκου σας, μιας και έχει λείο και κοντό τρίχωμα, απαιτεί ελάχιστη φροντίδα, παρά μόνο όταν λερώνεται από ακαθαρσίες και χώματα που φέρνει από έξω. 

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: καρδιομυοπάθεια, νόσος von Willebrand, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: νόσος Legg-Perthes, εξάρθρωση επιγονατίδας, κώφωση, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτια, θυρεοειδής, DNA για νόσο von Willebrand.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 15–16 χρόνια.

 Καθαρό, ανεξάρτητο, ευαίσθητο και εξαιρετικά προσαρμόσιμο συγκριτικά με άλλα Τεριέ, το Manchester Terrier ξέρει πως να κάνει αισθητή τη παρουσία του και να κλέψει τις εντυπώσεις. Απολαμβάνοντας τόσο τον ύπνο με το αφεντικό του, όσο και τα παιχνίδια με όλη την οικογένεια, με υπομονή στην εκπαίδευση, φροντίδα και αγάπη, θα ανταμειφθείτε με ένα πιστό κατοικίδιο για μια υπέροχη ζωή!

 Αν ενδιαφέρεστε για κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία είτε αυτής της ράτσας είτε κάποιας άλλης, μπορείτε να επυθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο εκτροφείο ζώων ή σε ένα καταφύγιο με χιλιάδες αδεσποτάκια που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσουν ευτυχισμένα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top