Ιταλικό Λαγωνικό: Το πιο φιλικό & γλυκό κυνηγόσκυλο!

 Τύπος: Toy

 Βάρος: 3 με 6 κιλά

 Ύψος: 33 με 38 εκατοστά

 Οικογένεια: Sighthound

 Καταγωγή: Ιταλία

 Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Piccolo Levrieve Italiani

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Italian Greyhound είναι ένα λεπτοκαμωμένο Λαγωνικό σε μικρό μέγεθος, που έχει ένα χαριτωμένο, κομψό και εκλεπτυσμένο βάδισμα. Μάλιστα, διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά με το μεγαλόσωμο Greyhound, που του επιτρέπουν να τρέχει πολύ γρήγορα χρησιμοποιώντας τη τεχνική των αλόγων και των λαγωνικών με τα τέσσερα πόδια στον αέρα.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό και γυαλιστερό σαν σατέν ύφασμα, ενώ συναντάται στα εξής χρώματα: μαύρο, μπλε, σοκολατί, καφέ, σκούρο καφέ, καστανοκίτρινο, γκρι, κόκκινο και πυρόξανθο

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το Italian Greyhound υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς σχετικά με το πότε και το πως εκτράφηκε για πρώτη φορά.

 Βέβαια, υπάρχουν πολλά έργα τέχνης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τα οποία χρονολογούνται 2000 χρόνια πριν, τα οποία απεικονίζουν σκυλιά που μοιάζουν πολύ με το Ιταλικό Λαγωνικό.

 Μέχρι και τον Μεσαίωνα, αυτά τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπιστούν σε ολόκληρη την νότια Ευρώπη, αλλά προτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από Ιταλικούς αυλικούς. Κατά τον 17ο αιώνα, η ράτσα έφθασε μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, όπου έγινε δημοφιλής κυρίως στη τάξη των ευγενών.

 Μάλιστα, το 1820, το Ιταλικό Λαγωνικό ήταν η μία εκ των δύο toy φυλών που αναφέρονταν σε ένα βιβλίο για σκύλους. Αυτό το σκυλάκι, λοιπόν, δεν άργησε να φθάσει στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας του κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτώριας. Εντούτοις, με τη πάροδο των χρόνων ο πληθυσμός τους μειωνόταν αισθητά, μέχρι που μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμο σχεδόν εξαφανίστηκαν στην Αγγλία.

 Ένας εξίσου πιθανός λόγος εξαφάνισης της ράτσας ήταν η συστηματική εκτροφή της με στόχο το μικρό μέγεθος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ανθεκτικότητα και η υγεία των κουταβιών που γεννιόντουσαν.

  Για καλή τους τύχη, όμως, το ταξίδι τους στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1800 έμελε να αλλάξει ριζικά την εξέλιξη της ράτσας. Παρόλο που ο αριθμός τους ήταν πολύ μικρός στην αρχή, έχαιραν άκρας υγείας. Αυτά τα σκυλιά, λοιπόν, μαζί με άλλα που εισήχθησαν βοήθησαν στην αναβίωση της ράτσας στην Ευρώπη. Έκτοτε, το Italian Greyhound γίνεται ολοένα πιο δημοφιλές μεταξύ των σκυλογονέων.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας του Italian Greyhoun:

 Το Ιταλικό Λαγωνικό μοιράζεται τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά με τους μεγαλόσωμους συγγενείς του, αποτελώντας ένα εξαιρετικό κατοικίδιο για οικογένειες και εργένηδες. Μάλιστα, φημίζεται για το πόσο καλόβολο είναι απέναντι σε μικρά παιδιά, άλλους σκύλους και κατοικίδια ζώα.

 Καλό είναι βέβαια να προσέχετε όταν το αφήνετε να παίζει με μικρά παιδάκια και άλλα κατοικίδια, γιατί το μικρό του μέγεθος το καθιστά πολύ ευαίσθητο σε πειράγματα και μικροτραυματισμούς.

 Στη καθημερινότητά του θα το δείτε να κυνηγάει και να τρέχει με πολλή λαχτάρα και ευχαρίστηση. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά ήπιος και ευαίσθητος χαρακτήρας μέσα στο σπίτι, ενώ με τους ξένους θα το χαρακτηρίζαμε συνεσταλμένο και επιφυλακτικό στην αρχή. Φυσικά, αυτό δεν είναι απόλυτα κακό, διότι όλοι είμαστε έτσι όταν δεν γνωρίζουμε κάποιον πολύ καλά.

 Ανεξάρτητα από την ήπια συμπεριφορά του όμως, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σας ακούει από την ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι και να το κοινωνικοποιήσετε σε διαφορετικούς ανθρώπους και ζώα, για να είναι ένα ολοκληρωμένο, ώριμο και ψυχικά υγιές ζώο συντροφιάς.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Αυτό το αξιαγάπητο, μικρούλι πλασματάκι απολαμβάνει τη καθιερωμένη του βόλτα στη γειτονιά ή στο φυσικό του περιβάλλον, αλλά επειδή είναι πολύ μικρό και ευαίσθητο, θα πρέπει να του παρέχετε τα απαραίτητα ρούχα σκύλου για τον χειμώνα, για να αντέχει στο κρύο.

 Οι ανάγκες του για άσκηση και εκτόνωση μπορεί να ικανοποιηθούν με μια μεγάλη βόλτα με λουρί ή ακόμα και παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή την αυλή, αλλά επειδή πρόκειται για ένα λαγωνικό, το ιδανικό είναι να έχει μεγάλο χώρο για να τρέχει και να εξερευνά ανενόχλητος.

 Το τρίχωμά του είναι πολύ κοντό, σχεδόν ανεπαίσθητο, οπότε απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Ένα βούρτσισμα που και που θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες από πάνω του. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, απλώς θα τις διώξετε πριν πέσουν στο πάτωμα ή το χαλί σας.

 Εκεί που πρέπει να δώσετε έμφαση είναι στα δόντια του σκύλου σας, γιατί ο σωστός καθαρισμός και το βούρτσισμα των δοντιών είναι καίριος για τη πρόληψη οδοντικών ασθνειών, που συνήθως αφορούν τη ράτσα του.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: περιοδοντική νόσος.
  • Μικρές ανησυχίες: επιληψία, κατάγματα ποδιών, εξάρθρωσης επιγονατίδας, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: αλωπεκία χρωματικής αραίωσης, καταρράκτης, νόσος Legg-Perthes, υποθυρεοειδισμός, κ.λ.π.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατα, μάτια, ισχία, θυρεοειδής.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–15 χρόνια.
  • Σημείωση: Η φυλή είναι ευαίσθητη σε κατάγματα στα πόδια και στην ουρά, όπως επίσης στην αναισθησία με βαρβιτουρικά.

 Το Ιταλικό Λαγωνικό μας είναι πολύ γνώριμο, καθώς προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και πιθανότατα έζησε για πολλά χρόνια στον Ελλαδικό χώρο. Τούτο το τετράποδο πλασματάκι κερδίζει αμέσως τις καρδιές όλων με τον χαρακτήρα του, καθώς είναι πολύ φιλικό με όλους και δεν έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις.

 Σε περίπτωση που έχετε πάρει ήδη απόφαση να προβείτε στην υιοθεσία ενός μικρού φίλου, τα κουτάβια της ράτσας θα γίνουν εξαιρετικά κατοικίδια. Ειδάλλως, θα βρείτε πολλά σκυλιά που χαρίζονται και αναμένουν μία ζεστή αγκαλιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top