Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να με ακούει!

 Θέλετε να μάθετε το μυστικό της επιτυχίας για να έχετε έναν καλοσυνάτο και καλόβολο σκύλο; Tο να υπακούει στις εντολές σας. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε βρίσκεστε και εδώ, ώστε να σας βοηθήσουμε! Παρακάτω θα δείτε 5 χρήσιμα tips σχετικά με το πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας να σας ακούει – επιτέλους.

 Βέβαια, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως οι παρακάτω συμβουλές δεν μπορούν να εφαρμοστούν με μιας εντός δεκά λεπτών. Πολλές φορές θα διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας δεν έρχεται όταν τον φωνάζετε. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να είστε υπομονετικοί και ανεκτικοί μαζί του, μέχρι να αρχίσει να πιάνει το νόημα.

 Ούτως ή άλλως, κάθε λεπτό που περνάτε εκπαιδεύοντας τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας να σας ακούει είναι μια επένδυση για την μακροπρόθεσμη ασφάλειά του, αλλά και για τη δική σας ηρεμία.

 Μια γρήγορη συμβουλή για την εξάσκηση

 Εάν πρέπει να έχετε κάτι στο μυαλό σας, τότε αυτό είναι πως σχεδόν όλα τα σκυλιά και ειδικά, τα νεαρά σε ηλικία κουτάβια, χρειάζονται άφθονη εξάσκηση. Αυτό γίνεται για να αποφύγετε την ανάπτυξη τυχόν προβλημάτων συμπεριφοράς.

 Δεν θα πρέπει όμως να αποφεύγετε και την απαραίτητη σωματική άσκηση που χρειάζεται. Εξάλλου, θα του είναι πιο εύκολο να ακούσει τι του λέτε, αν είναι ικανοποιημένος και έχει εκτονώσει την ενέργειά του.

 Βέβαια, η άσκηση αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του. Ένας γενικός κανόνας είναι να του δίνετε 5 λεπτά άσκησης για κάθε μήνα της ηλικίας του, δύο φορές την ημέρα. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια με σκυλιά που μπορείτε να κάνετε και μέσα στο σπίτι για να ασκήσει τα φυσικά του ένστικτα και ταλέντα, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να πάτε κάπου μακριά.

 Μάθετε του να σας κοιτάζει όταν του το ζητάτε

 Ο απόλυτος τρόπος για να πετύχετε αυτό που τόσο πολύ θέλετε είναι να μάθετε στο κατοικίδιό σας να σας κοιτάζει όταν του το ζητάτε. Ξέρετε, να εστιάζει την προσοχή του σε εσάς και να σας παρακολουθεί.

Το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι να του μάθετε να σας κοιτάζει απευθείας στα μάτια με το που του το λέτε. Τότε, έχετε και το μέγιστο της προσοχής του.

 Η απλή εκμάθηση αυτού του πράγματος δεν είναι κάτι το δύσκολο. Θα πρέπει όμως να δοκιμάσετε την αξιοπιστία του σε ένα σωρό διαφορετικές καταστάσεις και ερεθίσματα, μέχρι να το πετύχετε εντελώς.

 Πώς να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να με κοιτάει;

 Καταρχάς, χρησιμοποιήστε μια λαχταριστή λιχουδιά που δεν μπορεί να της αντισταθεί με τίποτα. Έτσι, θα τραβήξετε την προσοχή του επάνω σας. Πάρτε τη και κρατήστε τη κοντά στο πρόσωπό σας, ανάμεσα στην περιοχή των ματιών και της μύτης. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να υποκινήσετε την οπτική επαφή ανάμεσά σας.

 Ενθαρρύνετε τον λέγοντας του «Ναι», «Μπράβο» και δώστε του τη λιχουδιά, μόλις δείτε ότι ακολουθεί πιστά το βλέμμα σας. Βέβαια, θα χρειαστεί να είστε προετοιμασμένοι. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς ίσως επαναλάβετε αρκετές φορές το συγκεκριμένο βήμα.

 Μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει σιγά σιγά τι γίνεται, αρχίστε να χρησιμοποιείτε ενεργά πλέον και τη μαγική φρασούλα: «κοίτα με». Την ίδια στιγμή, φέρνετε πάντοτε τη λιχουδιά κοντά στα μάτια σας για να ενισχύετε τη συμπεριφορά του.

 Με τον καιρό και έχοντας εξασκηθεί αρκετά οι δύο σας, μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε και μια χειρονομία του χεριού σας. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να βάλετε το δάχτυλο σας ανάμεσα στα μάτια σας για να τον βοηθήσετε ακόμη περισσότερο.

 Το τελευταίο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε μονάχα την εντολή «κοίτα με». Εάν πράγματι ακολουθήσει τα λόγια σας και σας κοιτάξει στα μάτια, επιβραβεύστε τον και πείτε του πόσο καλό παιδί είναι – τα κατάφερε!

 Καθ’ όλη τη διάρκεια των παραπάνω, φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά του γίνεται. Σταδιακά, θα μπορέσετε να μεγαλώσετε τη φυσική απόσταση μεταξύ σας.

 1. Μην χρησιμοποιείτε το όνομα του με έναν αρνητικό τρόπο

 Θυμάστε όταν ήσασταν μικροί που η μαμά σας φώναζε ολόκληρο το όνομά σας και ξέρατε πως είχατε κάνει κάποια ζημιά; Ε, το ίδιο ισχύει και για εκείνον!

 Εάν φωνάζετε το όνομά του συνεχώς όταν κάνει ζημιές, θα δημιουργήσετε έναν αρνητικό συσχετισμό ανάμεσα σε αυτό και τη κακή συμπεριφορά. Έτσι, όσο περνάει ο καιρός, θα σας ακούει ολοένα και λιγότερο.

 Αντιθέτως, φωνάζετε το όνομά του μονάχα όταν κάνει κάτι καλό και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να τον κάνετε να τα καταφέρει αποτελεσματικά.

 2. Έχετε μια εξαιρετικά ποιοτική και απολαυστική λιχουδιά όταν παραδίδετε μάθημα

 Στη περίπτωση των σκύλων ισχύει απόλυτα η λαϊκή ρήση «τίποτα δεν γίνεται δωρεάν σε αυτό τον κόσμο κι όλοι έχουν τη τιμή τους». Γι’ αυτό, μη διστάσετε να το εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

 Θυμηθείτε πως πρέπει να προσελκύσετε το ενδιαφέρον του. Έτσι, έχετε πάντοτε μαζί σας μερικές εξαιρετικά απολαυστικές λιχουδιές, στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτές θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο σας.

 Φροντίστε όμως να είναι χαμηλές σε θερμίδες και υγιεινές. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς θα πρέπει να του δίνετε πολλές και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να παχύνει επειδή είναι ένα καλό παιδί!

 3. Έκθεση, και πάλι έκθεση!

 Είτε αναρωτιέστε «πως θα εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να με ακούει» είτε «πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να μη δαγκώνει» είτε «πως θα του μάθω να περπατάει δίπλα μου», το μυστικό έγκειται στο να εκθέσετε το κουτάβι σας σε ένα σωρό διαφορετικές καταστάσεις, όπου θα του ζητάτε να υπακούει στις εντολές σας. Θα είναι πολύ δύσκολο στην αρχή, αλλά αν είστε υπομονετικοί, θα τα καταφέρετε.

 Εξάλλου, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τραβήξετε την προσοχή του όταν υπάρχουν άλλα σκυλιά τριγύρω. Αυτό όμως θα του μάθει τη πραγματική πειθαρχία και αφοσίωση.

 4. Προμηθευτείτε έναν εκπαιδευτικό οδηγό για σκύλους

 Ένας ειδικός εκπαιδευτικός οδηγός για σκύλους σας παρέχει αρκετό μάκρος, άνεση και ασφάλεια. Γι’ αυτό, αποτελεί ένα απαραίτητο αξεσουάρ που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι με κατοικίδιο σκύλο.

 Όπου κι αν ξεκινάτε την εκπαίδευση, περάστε του το λουρί του πρώτα. Είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τραβάτε την προσοχή του επάνω σας.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινάτε τη βασική εκπαίδευση του σκύλου με μικρά βήματα και σε ένα σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον. Έτσι, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να κάνετε τον μπαγασάκο να σας ακούσει!

 Με το πέρασμα του χρόνου, θα δείτε πως ακολουθεί πιστά όσα του λέτε. Τότε, είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε την υπακοή του και εκτός σπιτιού. Καλή επιτυχία!

 Θα θέλατε να μάθετε κάποια άλλη εντολή στο σκύλο σας και δυσκολεύεστε; Εάν ναι, δεν έχετε παρά να μας πείτε ποιά είναι αυτή στα σχόλια από κάτω για να σας κατευθύνουμε αναλόγως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top