Βασική εκπαίδευση σκύλου με επαγγελματικές συμβουλές!

 Είναι σημαντικό ο σκύλος σας να μάθει τις βασικές εντολές υπακοής, γιατί όταν ανταποκρίνεται στις εντολές του αφεντικού του είναι πιο πιθανό να αποφύγει πιθανούς κινδύνους.

 Το να έχετε έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο που υπακούει σε ό,τι του ζητάτε και επιδεικνύει καλή συμπεριφορά θα τον κρατήσει ασφαλή. Εάν τον αφήνετε έξω χωρίς λουρί ή φεύγει σφεντόνα κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα της αυλής, τουλάχιστον πρέπει να έρχεται όταν τον καλείτε. Επίσης, οι βασικές εντολές και υπακοής θα μπορούσαν να ον κρατήσουν μακριά από τον δρόμο και τα αμάξια, αλλά επίσης, θα μπορούσαν να του σώσουν την ζωή από ένα επιθετικό ζώο.

 Τα υπάκουα σκυλιά είναι και καλοί γείτονες. Δεν θα θέλατε το σκυλάκι σας να είναι ανεξέλεγκτο, να ενθουσιάζεται πολύ με παιδιά, άλλα σκυλιά ή έναν ηλικιωμένο γείτον και άθελά του να προκαλέσει κάποιο ατύχημα.

 Πότε πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση;

 Εάν έχετε ένα κουτάβι μικρότερο των τριών μηνών, θα πρέπει να ξεκινήσετε με την εκπαίδευση του σκύλου για να πηγαίνει τουαλέτα και με απλά και ελαφριά μαθήματα υπακοής που περιλαμβάνουν τους πρώτους κανόνες του σπιτιού, όπως το που θα κοιμάται, που θα μένει την υπόλοιπη μέρα, σε ποιους χώρους επιτρέπεται να πηγαίνει, εάν επιτρέπεται να ανέβει στο κρεβάτι ή στον καναπέ και ούτω καθεξής.

 Μόλις ο σκύλος γίνει περίπου τριών ή τεσσάρων μηνών, έχει αναπτύξει τις κατάλληλες διανοητικές λειτουργίες και έχει την κατάλληλη προσοχή που απαιτείται για να μάθει τις βασικές εντολές. Ενώ μπορείτε να μάθετε σε ένα παλιό σκυλάκι νέα κόλπα, είναι ευκολότερο του να του μάθετε μια νέα εντολή παρά να διορθώσετε μια παλιά, κακή συνήθεια.

 Μέσω της εκπαίδευσης θα μπορέσετε να οριοθετήσετε τον σκύλο σας και να κάνετε ξεκάθαρο ποιος είναι ο αρχηγός, ο ηγέτης σε αυτή την σχέση. Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος σύνδεσης μεταξύ σας.

 Πριν ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση του σκύλου μόνος σας, καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει ένα καλό λουρί και ένα κολάρο, λαμβάνοντας υπόψιν του το μέγεθος και το βάρος του σκύλου σας.

 Θα χρειαστείτε επίσης μερικές λιχουδιές που θα έχετε πάντα μαζί σας, για να ενισχύσετε την εκμάθηση και την θετική ανταπόκριση του κατοικίδιού σας.Σπάνια ένας σκύλος δεν παρακινείται όταν του προσφέρετε μια λιχουδιά.

 Σύμφωνα με του ειδικούς, οι βασικές εντολές που πρέπει να μάθει ένας σκύλος – με αυτή την σειρά είναι: «Δίπλα! ή Πάμε! ή Μαζί!», «Κάτσε», «Μείνε» και «Έλα».

 Αναλυτικά οι βασικές εντολές:
 «Δίπλα! ή Πάμε! ή Μαζί!»:

 Η εντολή είναι μία και η ανταπόκριση επίσης κοινή για όλα τα σκυλιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια φράση σας βολεύει. Ανάλογα με τη πλευρά που βρίσκεται ο σκύλος σας, αρχίζετε το βάδισμα με το αντίστοιχο πόδι. Φωνάξτε τον με το όνομά του και ξεκινήστε το περπάτημα, κρατώντας το λουρί του. Προσφέρετε μερικές λιχουδιές και επιβραβεύστε τον μόνο όταν βηματίζει σωστά δίπλα σας. Εάν δεν το καταλάβει αμέσως, τραβήξτε ελαφρά το λουρί για να τον επαναφέρετε στην θέση του και ξεκινήστε εκ νέου.

 «Κάτσε»:

 Κρατήστε μια λιχουδιά έχοντας το χέρι σας προς το πίσω μέρος του κεφαλιού του και πείτε την εντολή μαζί με το όνομά του. Τα περισσότερα σκυλιά κάθονται αυτόματα. Εάν δεν το κάνει, τοποθετήστε τον στην θέση σπρώχνοντας ελαφρώς το πωπουδάκι του λέγοντά του «Κάτσε». Μόλις καθίσει, δώστε μια λιχουδιά και επαινέστε τον.

 «Μείνε»:

 Ξεκινήστε με τον σκύλο να βρίσκετε σε καθιστή θέση. Σταθείτε μπροστά του και προτάξτε το χέρι σας με ανοιχτή παλάμη ενώ τον φωνάζετε με τον όνομά του και του λέτε την εντολή. Κρατήστε επαφή με τα μάτια του και αφήστε τον να παραμείνει στη θέση του για 30 δευτερόλεπτα. Απελευθερώστε τον από τη θέση του με τη λέξη «Εντάξει» ή «Οκ».

 Η εξάσκηση της εντολής απαιτεί την παραμονή του σε καθιστή θέση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά, ενώ εσείς στέκεστε όλο και πιο μακριά από τον σκύλο σας.

 «Έλα»:

 Βάλτε του ένα μη ανασυρόμενο λουρί που σε μήκος να φτάνει τουλάχιστον το 1.5 μέτρο. Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται σε καθιστή θέση. Τραβήξτε απαλά το λουρί και πείτε του «έλα» φωνάζοντας το όνομά του με ενθουσιασμό και χαρά. Όταν ο σκύλος έρχεται και κάθεται μπροστά σας, επαινέστε τον και προσφέρετέ του μια λιχουδιά.

 Περισσότερες συμβουλές από έναν εκπαιδευτή σκύλων:
  • Για να αποφύγετε την σύγχυση του σκύλου, κάθε φορά να λέτε την ίδια εντολή και το όνομά του.
  • Τα μαθήματα εκπαίδευσης πρέπει να είναι σύντομα, διότι η διάρκεια προσοχής του σκύλου είναι μικρή.
  • Για τις βασικές εντολές, εκπαιδεύετέ τον 3-5 φορές την ημέρα, με κάθε συνεδρία να διαρκεί όχι περισσότερο από 10 ή 15 λεπτά.
  • Ο σκύλος σας θέλει να σας ευχαριστήσει, οπότε θα ανταποκριθεί στον έπαινο, ενώ θα τρομάξει με την τιμωρία. Χρειάζεται να έχετε υπομονή, αγάπη και να κάνετε συνεχώς εξάσκηση. Όλα αυτά συμβάλλουν στην εκπαίδευση του σκύλου σας και στην γρήγορη ανταπόκρισή του.

 Αυτή ήταν η βασική εκπαίδευση του σκύλου που μπορείτε να κάνετε μόνος στο σπίτι σας. Θα πρέπει όμως να ξεκινήσετε νωρίς και να ακολουθήσετε την σειρά που αναφέρουμε. Οι εντολές «μείνε» και «έλα» έχουν ως βάση την εντολή «κάτσε», οπότε δεν πρέπει να παραλείψετε καμία. Εάν διαπιστώσετε έντονο πρόβλημα ή μηδενική ανταπόκριση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top