Εκπαίδευση σκύλου για να μην δαγκώνει!

 Τα σκυλιά είναι υπέροχα πλάσματα και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, όμως και ένα βασικό ελάττωμα – δαγκώνουν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ακίνδυνη και αβλαβής όσο και επικίνδυνη και θανατηφόρα. Για αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στο σκυλί σας να μην δαγκώνει.

 Δυστυχώς, όλα τα σκυλιά μπορεί να είναι επιρρεπή σε αυτή την συμπεριφορά κάποια στιγμή στην ζωή τους. Ακόμα και αν ο σκύλος σας είναι κυνηγός, είναι σημαντικό να τον εκπαιδεύσετε να μην δαγκώνει. Βέβαια τα ένστικτα αυτά που τον ωθούν να δαγκώνει μπορεί να υποχωρήσουν εάν περιμένετε λίγο.

 Πως μαθαίνω το κουτάβι μου να μην δαγκώνει; Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε αυτήν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Πως θα μάθετε το σκυλί σας να μην δαγκώνει; Οδηγός συμπεριφοράς

 Η τακτική του δαγκώματος είναι μια προβληματική συμπεριφορά που μπορεί να συμβεί σε όλα τα σκυλιά. Η ιδιοσυγκρασία του σκύλου ποικίλλει, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εκπαιδευτή εάν υποψιάζεστε ότι κινδυνεύετε εσείς ή κάποιος άλλος από την επιθετικότητα του σκύλου σας.

 Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε ή να εξαλείψετε αυτή την συμπεριφορά πριν εξελιχθεί σε μεγάλο ζήτημα.

 Εδώ είναι μερικοί τρόποι:

 Καθορισμός ηγεσίας

 Το πιο σημαντικό πράγμα κατά την εκπαίδευση ενός σκύλου είναι να καθιερώσετε τον εαυτό σας ως αρχηγό. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί το σκυλί σας ότι εσείς είστε ο ηγέτης του.

 Για να το καταφέρετε αυτό εξασκηθείτε περπατώντας με τον σκύλο σας με την χρήση του λουριού, είτε στην βόλτα ή ακόμα και μέσα στο σπίτι συνοδεύοντας την χρήση του λουριού με εντολές. Η θετική ενίσχυση θα βοηθήσει το κουτάβι σας να ακούσει και να ακολουθήσει τις εντολές σας.

 Πρώιμη κοινωνικοποίηση

 Το δάγκωμα ως μια μορφή επιθετικής ή φοβισμένης συμπεριφοράς μπορεί να περιοριστεί εάν είστε συνεπής στην κοινωνικοποίηση του σκύλου σας.

 Η πρώιμη κοινωνικοποίηση σημαίνει ότι θα εκθέσετε το κουτάβι σας όσο περισσότερο είναι δυνατό σε νέες καταστάσεις κι σε ανθρώπους από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει φοβισμένα με δάγκωμα.

 Ακόμα και με έναν ενήλικο σκύλο η κοινωνικοποίηση μπορεί να βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση. Απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, ειδικά αν σκέφτεστε να γνωρίσετε το μωρό με τον σκύλο σας ή αν το κατοικίδιο σας είναι φοβισμένο ή επιθετικό.

 Όχι δαγκώματα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού

 Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι μασούν ό,τι βλέπουν. Αντικείμενο μασήματος μπορεί να αποτελέσουν τα χέρια ή τα πόδια σας. Για τα σκυλιά το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που δεν δείχνει μόνο επιθετικότητα, αλλά είναι και τακτική που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι.

 Ωστόσο, θα πρέπει να διδάξετε το κουτάβι σας από νωρίς ότι αυτή η συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνεται στους ανθρώπους.

 Αυτό γίνεται με τον καθορισμό πρώιμων ορίων συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εάν το σκυλί σας δαγκώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, σταματήστε ό,τι κάνετε και αφήστε τον σκύλο σας να ηρεμήσει.

 Ακόμα ένα σημάδι για να καταλάβει ο σκύλος ότι σταματάτε το παιχνίδι είναι να βάλετε τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες σας. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα ότι αποσύρεστε από το παιχνίδι.

 Προσεγγίστε τον σκύλο μετά από λίγο και επιβραβεύστε τον με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης/ενθάρερυνσης όταν σταματήσει να σας δαγκώνει. Μην το τιμωρείσετε και μην δείξετε επιθετικότητα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το έντονο, σκληρό παιχνίδι με τον σκύλο σας που μπορεί να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά δαγκώματος.

 Στείρωση

 Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί εγκαίρως, η στείρωση δεν θα αποτρέψει τον σκύλο σας από το δάγκωμα, ίσως μάλιστα να το ενισχύσει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στειρωμένα σκυλιά μπορούν να γίνουν πιο επιθετικά.

 Προφανώς και υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να στειρώσετε τον σκύλο σας αλλά η αποτροπή του δαγκώματος σίγουρα δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Μην υποθέσετε ότι το σκυλί σας θα σταματήσει να δαγκώνει αν στειρωθεί.

 Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, το δάγκωμα είναι ένα φυσικό ένστικτο και ο σκύλος δυνητικά μπορεί να δαγκώσει κάποιον ή κάτι εάν προκύψουν οι σωστές συνθήκες.

 Ακόμα κι άν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι υπάκουος και μη επιθετικός, πάντα υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να δαγκώσει. Αντ ‘αυτού, πρέπει να είστε ενήμεροι και να εστιάζετε στην προληπτική εκπαίδευση υπακοής.

 Εστιάστε στην εκπαίδευση υπακοής

 Ένας υπάκουος και καλά εκπαιδευμένος σκύλος είναι λιγότερο πιθανό να γίνει νευρικός και να ξεφύγει από τον έλεγχο.

 Ακόμη και εάν προκύψει ένα τεταμένο κλίμα, θα είστε σε θέση να περιορίσετε και να ελέγξετε την επιθετικότητα του σκύλου, αλλά και να τον συγκρατήσετε πριν επιτεθεί ή δαγκώσει. Η προπόνηση θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη του σκύλου σας και θα προωθήσει μια πιο ήρεμη και χαρούμενη συμπεριφορά.

 Διαβάστε την γλώσσα του σώματος του σκύλου σας

 Χρειάζεται να μάθετε την γλώσσα του σώματος του σκύλου σας καθώς μέσω αυτής θα σας δηλώσει τις προθέσεις του αλλά και το πως αισθάνεται.

 Αν το σκυλί σας αισθάνεται φοβισμένο ή βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να οδηγηθεί σε επιθετικές συμπεριφορές. Σε μια τέτοια κατάσταση αλλάξτε περιβάλλον και σημείο ώστε να νιώσει άνετα και χωρίς άγχος ή φόβο.

 Δώστε προσοχή στο γρύλισμα

 Το γρύλισμα είναι ένα σημάδι που συνδέεται με την γενική γλώσσα του σώματος του σκύλου σας. Πολλοί ιδιοκτήτες συγχέουν το γρύλισμα με την ανεπιθύμητη επιθετικότητα, οπότε προσπαθούν να την σταματήσουν.

 Η αλήθεια είναι ότι το γρύλισμα του σκύλου σας είναι μια προειδοποίηση ότι δεν του αρέσει κάτι γύρω του και αισθάνεται ότι απειλείται. Το γρύλισμα δεν είναι από μόνο του μια επιθετική συμπεριφορά, αλλά σηματοδοτεί ότι έρχεται μια επιθετική αντίδραση. Είναι ένα μέσο προειδοποίησης.

 Χρειάζεται να ακούσετε το γρύλισμα του σκύλου σας, καθώς αυτό είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και να τον απομακρύνετε από οποιανδήποτε κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, αν σταματήσετε το γρύλισμα το σκυλάκι σας μπορεί να αρχίσει να δαγκώνει χωρίς να προειδοποιεί πρώτα.

 Χρησιμοποιείστε θετική ενίσχυση

 Κατά την εκπαίδευση του σκύλου σας είναι πολύ σημαντικό να μην καταφεύγετε στη χρήση αρνητικής ενίσχυσης ή τιμωρίας. Ο τύπος αρνητικής προσέγγισης ή εκπαίδευσης δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

 Σύμφωνα με μια μελέτη, τα σκυλιά που εκπαιδεύονται με αρνητική ενίσχυση είναι  κατά 25% πιο πιθανό να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους.

 Αντ΄ αυτού, εστιάστε στην θετική ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς. Η θετική ενίσχυση μπορεί να περιλαμβάνει:

  •  Χάιδεμα
  •  Λεκτικό έπαινο
  •  Παιχνίδι
  •  Περιποίηση
  •  Λιχουδιά

 Έτσι, οι ιδιοκτήτες επικεντρώνονται στη διόρθωση της κακής συμπεριφοράς, αλλά συγχρόνως ανταμείβουν το σκυλί όταν κάνει κάτι καλό.

Σκέψεις γύρω από την εκπαίδευση του σκύλου

 Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας δείξουν πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκυλί για να μην δαγκώνει.

 Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι οι σκύλοι έχουν διαφορετική προσωπικότητα και αντιδρούν εξίσου διαφορετικά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε προφυλάξεις και προληπτικά μέτρα και να αποθαρρύνετε μια επιθετική συμπεριφορά, όπως το δάγκωμα.

 Εάν σκέφτεστε συνέχεια ότι ” το κουτάβι μου δαγκώνει ή δείχνει επιθετικό και τι πρέπει να κάνω “, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό εκπαιδευτή σκύλων.

 Εκπαιδευτικά βίντεο και βιβλία

 Ακόμα και εάν έχετε απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή μπορείτε να πάρετε μερικές συμβουλές και πληροφορίες από βίντεο και βιβλία.

 Για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας είναι υπάκουος και έχει καλή συμπεριφορά, σας συνιστούμε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την εκπαίδευση σκύλων.

 Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί δαγκώνει ο σκύλος σας. Τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης θα κάνουν τόσο την δική σας ζωή αλλά και του σκύλου σας πιο εύκολη μακροπρόθεσμα.

 Μπόνους συμβουλή

 Καθώς η εκπαίδευση προχωράει, είναι σημαντικό να μην απογοητευτείτε και να έχετε υπομονή. Αλλά θυμηθείτε: τα σκυλιά ανταποκρίνονται αρνητικά στην επιθετικότητα και αυτό αναιρεί την εκπαίδευση σας.

 Τα σκυλιά είναι έξυπνα, διαισθητικά και μπορούν να καταλάβουν πότε είστε θυμωμένος ή υπερβολικός. Πάρτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε, βαθιές ανάσες και μετρήστε μέχρι το 10. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε ανανεωμένοι και να ξεκινήσετε ξανά.

 Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό πρέπει να το κάνετε αφού σταματήσει η κακή συμπεριφορά του κατοικίδου σας.

 Επιλογικά, το δάγκωμα των σκύλων δεν αποτελεί πάντα μια κακή συμπεριφορά για την οποία πρέπει να αγχωθείτε. Το πρόβλημα, βέβαια, γεννάται όταν ο σκύλος επιδεικνύει γενικότερη επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Με την εκπαίδευση, την επιμονή και την υπομονή θα καταφέρετε να κάνετε τον σκύλο σας ήρεμο και υπάκουο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top