Κοπροφαγία σκύλου: Αντιμετωπίστε την άσχημη συνήθεια του!

 Η κοπροφαγία είναι πράγματι ανεπίτρεπτη στους ανθρώπους, όμως πολλά σκυλιά έχουν αυτή την συνήθεια. Οι λόγοι που μπορεί τα σκυλιά να οδηγούνται στην κοπροφαγία και να το βλέπουν ως εξτρά λιχουδιά ποικίλλουν.

 Μπορεί δηλαδή να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι και λόγοι συμπεριφοράς. Από την μια άκρη στην άλλη – είτε επιλέγουν να φάνε τα κόπρανά τους από πλήξη είτε υπάρχουν ιατρικά ζητήματα, όπως ο διαβήτης.

 Εάν πραγματικά θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει και πως να προχωρήσετε στην αντιμετώπιση του ζητήματος, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο.

Λόγοι κοπροφαγίας

Ιατρικοί λόγοι

 Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με πιθανούς ιατρικούς λόγους

 1. Ανεπάρκεια ενζύμου

 Πριν εξημερωθεί ο σκύλος και γίνει ζώο συντροφιάς, στην φύση έτρωγε τόσο ολόκληρο το θήραμά του αλλά και την τοπική βλάστηση. Όταν ο σκύλος έτρωγε το θήραμά του δεν άφηνε κανένα κομμάτι του, έτρωγε και το πεπτικό σύστημα που συμπεριελάμβανε κάποια πεπτικά ένζυμα που είχε ανάγκη.

 Δυστυχώς, σήμερα πολλά σκυλιά τρέφονται με πολύ επεξεργασμένες τροφές. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το σκυλί μπορεί να απορροφήσει σωστά τη τροφή του. Εάν δεν έτρωγε τα ένζυμα αυτά το φαγητό του θα ήταν άπεπτο.

 Τα σκυλιά μπορούν να δημιουργήσουν μόνα τους ένζυμα, αλλά δεν είναι πάντα αρκετά. Γι ‘αυτό πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Όσο πιο πλήρης και σωστή είναι η διατροφή τους τόσο πιο υγιή θα είναι .

 1. Εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια

 Η εξωτερική παγκρεατική ανεπάρκεια είναι μια γενετική κατάσταση που αντιμετωπίζουν και κληρονομούν μερικά κουτάβια. Ένα σκυλί με παγκρεατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να παράγει πολλά πεπτικά ένζυμα στο πάγκρεας.

 Εάν ο σκύλος δεν συμπληρώσει τα ένζυμα που απαιτούνται μπορεί να λιμοκτονήσει καθώς δεν μπορεί να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά.

 Μερικά συμπτώματα:

 Απώλεια βάρους

 Διάρροια

 Κοπροφαγία

 1. Παράσιτα

 Τα εντερικά παράσιτα χρειάζονται επίσης τροφή. Ο σκύλος που έχει προσβληθεί από κάποιο παράσιτο όπως σκουλήκι, χρειάζεται να βρει θρεπτικά συστατικά καθώς τα παράσιτα τρέφονται από αυτά.

 1. Συνθήκες που προκαλούν αυξημένη όρεξη

 Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να κάνουν το σκυλί σας να αισθάνεται πεινασμένο. Τα στεροειδή μπορούν επίσης να οδηγήσουν τον σκύλο προς την κοπροφαγία.

 1. Άλλες ελλείψεις

 Είναι πιθανό το σκυλί σας να έχει έλλειψη υδροχλωρικού οξέος. Η έλλειψη αυτή είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής ή γηρατειών. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Εάν ο οργανισμός δεν έχει την σωστή ποσότητα δεν μπορεί να διασπάσει και να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά. Για αυτό ο σκύλος επιζητά θρεπτικά συστατικά στα κόπρανα. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ανεπάρκεια ανόργανων συστατικών.

 1. Δυσαπορρόφηση

 Οποιαδήποτε κατάσταση που οδηγεί στην κακή και ελλειπή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει στην κοπροφαγία. Ο σκύλος μπορεί να καταφύγει στην κοπροφαγία για να προσλάβει άπεπτα θρεπτικά συστατικά ή ακόμα, επειδή βρίσκει νόστιμα τα περιττώματα της γάτας, αν έχετε και άλλο κατοικίδιο.

 Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν ο σκύλος μας τρώει τα κόπρανα κάποιου άλλου κατοικίδιου, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το άλλο ζώο έχει κάποια ανεπάρκεια σε ουσίες ή πρόβλημα υγείας.

 1. Υποσιτισμός

 Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε στο σκυλί σας αρκετή τροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν ο σκύλος σας χάνει βάρος ακόμα και όταν καταναλώνει μια φρέσκια καλή διατροφή δοκιμάστε να τον ταΐζετε περισσότερο ή ενημερώστε και τον κτηνίατρό σας. Ένα πεινασμένο σκυλί θα ψάξει άλλες τροφές για να χορτάσει.

Λόγοι συμπεριφοράς

 Ας προχωρήσουμε στους πιθανούς λόγους συμπεριφοράς που κρύβονται πίσω από τη κοπροφαγία σκύλων:

1. Καθαριότητα

 Η κίνηση καθαριότητας από το σκυλάκι μπορεί να είναι φυσιολογική όταν καθαρίζει την φωλιά από τα κόπρανα. Συνήθως εάν ένα θηλυκό σκυλί τρώει τα κόπρανα του, το κάνει για να διατηρήσει την φωλιά καθαρή για τα κουτάβια του.

2. Κουτάβια

 Τα κουτάβια είναι περίεργα και η εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους είναι σημαντικό μέρος της ανάπτυξής τους. Δεν είναι ασυνήθιστο για αυτά να τρώνε πολλά πράγματα. Η κοπροφαγία μπορεί να είναι μέρος της εξερεύνησης τους. Ευτυχώς δεν το συνηθίζουν όλα τα κουτάβια και είναι μια αρκετά σπάνια συνήθεια.

3. Ρακοσυλλέκτης

 Οι φυσικές μυρωδιές είναι πόλος έλξης για τα σκυλάκια. Μπορεί τα περιττώματα σε εμάς να μυρίζουν αποκρουτστικά, αλλά για τα σκυλιά είναι καταπληκτικό.

4. Πλήξη

 Αν ο σκύλος βαριέται και δεν έχει τι να κάνει πολύ πιθανό να αναζητήσει ενδιαφέρον και απόλαυση στην κοπροφαγία.

5. Αναζήτηση προσοχής

 Τα σκυλιά μας μας αγαπούν και θέλουν την προσοχή μας. Μπορεί να είναι περίεργο αλλά εάν η κοπροφαγία είναι ένας τρόπος να μας κάνουν να ασχοληθούμε μαζί τους δεν θα διστάσουν.

6. Άγχος

 Τα σκυλιά που έχουν άγχος μπορεί μερικές φορές να τρώνε πράγματα που δεν πρέπει. Τα κόπρανα είναι το αγχολυτικό τους.

7. Εκτροφείο μαζικής παραγωγής σκύλων

 Δυστυχώς τη συνήθεια αυτή την αποκτούν πολλά κουτάβια που εκτρέφονται μαζικά. Μεγαλώνουν σε αγχωτικά περιβάλλοντα, με κακές διατροφικές συνήθειες και καθόλου προσοχή.

8. Τιμωρία

 Σε περίπτωση που τιμωρήσετε ή επιπλήξετε το σκυλάκι σας για κάτι μπορεί να το οδηγήσει στο να φάει τα κόπρανά του.

9. Μίμηση

 Εάν έχετε ένα νεότερο σκυλί, μπορεί να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια από ένα μεγαλύτερο σκυλί. Μερικές φορές το μαθαίνουν από τις μητέρες τους που το κάνουν αυτό ως μια φυσική ικανότητα καθαρισμού.

Αντιμετώπιση

 Αφού αναλύσαμε όλους τους πιθανούς λόγους της κοπροφαγίας σκύλων, ήρθε η στιγμή να μάθουμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά.

 1. Καθαριότητα

 Χρειάζεται να διατηρείτε τον χώρο του σκύλου καθαρό. Παρατηρήστε το σκυλάκι σας τον περίπατο ή στην αυλή και καθαρίστε αμέσως τα απορρίμματα του. Εάν έχετε γάτες και φοβάστε ότι θα φάει τα δικά τους απορρίμματα, διατηρήστε καθαρό το κουτί με την άμμο τους.

 1. Παιχνίδι και δραστηριότητες

 Διατηρήστε τον εγκέφαλο του σκύλου σας υγιή και ενεργό. Κρατήστε δραστήριο το σκυλάκι σας τόσο σωματικά όσο και νοητικά, για να αποφύγετε συμπεριφορές που οφείλονται στην πλήξη και το άγχος. Η επιλογή ασφαλών παιχνιδιών που παρέχουν ψυχαγωγία είναι, επίσης, μια εξαιρετική ιδέα για στιγμές που δεν μπορείτε να παίξετε μαζί.

 1. Σωστή σίτιση και τροφή

 Βεβαιωθείτε πως το σκυλάκι σας τρώει μια καλής ποιότητας τροφή, με θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη. Επίσης, η ωμή τροφή έχει αυτά τα πεπτικά ένζυμα που χρειάζεται ο σκύλος σας για να τον βοηθήσει να επεξεργαστεί τα γεύματά του. Εάν τροφοδοτείτε μόνο μαγειρεμένα τρόφιμα, σίγουρα θα θέλετε να προσθέσετε πεπτικά ένζυμα. Η ακατέργαστη, πράσινη πάπια είναι ιδιαίτερα υψηλή σε πεπτικά ένζυμα, καθώς και σε προβιοτικά.

 1. Συμπληρώματα όταν χρειάζεται

 Ανάλογα με τις ελλείψεις του σκύλου σας, ενισχύστε τον οργανισμό του με τα κατάλληλα συμπληρώματα. Για ανεπάρκεια υδροχλωρικού οξέος, δοκιμάστε λίγο ξύδι μήλου, περίπου ένα κουταλάκι, που μπορεί να αντικαταστήσει το χαμένο οξύ.

 Εάν φτάσατε μέχρι εδώ σημαίνει πως πραγματικά αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την κοπροφαγία του σκύλου σας. Αναζητήστε τους ιατρικούς λόγους της κοπροφαγίας και τις πιθανές ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά  με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Μόλις ξεκαθαριστούν οι αιτίες του προβλήματος, θα αναχαιτήσετε την εν λόγω συμπεριφορά του φιλαράκου σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top