Πως να αντιμετωπίσετε την κακοσμία στόματος του σκύλου σας!

 Λίγες μυρωδιές είναι τόσο έντονες και δυσάρεστες όσο η κακή αναπνοή του σκύλου. Μπορεί το σκυλάκι να χαίρεται να σας δίνει φιλιά, αλλά η κακή στοματική του υγιεινή να σας αποτρέπει ακόμα και να βρίσκεστε κοντά του.

 Ο ίδιο ο σκύλος δεν το καταλαβαίνει και για να είμαστε και σωστοί, δεν φταίει. Η κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένδειξη για την ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας, οπότε είναι απαραίτητο να δράσουμε έγκαιρα για το καλό του κατοικίδιου μας.

Έχουμε βρει όλες τις πιθανές αιτίες αλλά και πως θα αντιμετωπίσετε την δυσοσμία στόματος του σκύλου σας και σας τα παρουσιάζουμε αναλυτικά!

Αιτίες κακής αναπνοής

 Συνήθως μια κακή αναπνοή σκύλου δεν είναι απλά θέμα άσχημης μυρωδιάς αλλά ένδειξη κάποιας πάθησης.

1. Στοματική Υγιεινή και Περιοδοντική Νόσος

 Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν κακοσμία της αναπνοής είναι η κακή στοματική υγιεινή και η περιοδοντίτιδα. Όπως και στους ανθρώπους, η συσσώρευση πλάκας και πέτρας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία στόματος.

 Εάν το σκυλάκι δεν έχει παιχνίδια μασήματος, λιχουδιές ή δεν βουρτσίζετε συχνά τα δόντια του, μπορεί να συσσωρευτεί πλάκα, άρα και δυσοσμία.

 Με την πάροδο του χρόνου, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Η υπερβολική συσσώρευση πλάκας κάνει τα ούλα να υποχωρούν και αφήνει τα βακτήρια να δράσουν δημιουργώντας φλεγμονές, λοιμώξεις, απώλεια δοντιών, πύον, κοιλότητες και καταστροφή ιστών.

2. Οι δυσάρεστες διατροφικές συνήθειες

 Οι κακές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν την σίτιση με υπολείμματα ή σκουπίδια. Τότε, η κακή αναπνοή σκύλου είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής. Τα σκυλιά φαίνεται να αγαπούν και την κοπροφαγία, ειδικά τα περιττώματα της γάτας.

 Εάν έχετε και γατούλες στο σπίτι τότε μάλλον θα είναι δύσκολο να αντισταθεί ο σκύλος. Η κοπροφαγία προκαλεί δυσοσμία στόματος στα σκυλιά και ναυτία – ίσως και απορία- στους ιδιοκτήτες.

3. Διαβήτης

 Εάν η αναπνοή του σκύλου σας έχει γλυκιά ή φρουτώδη μυρωδιά, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρο. Η γλυκιά, φρουτώδης οσμή του στόματος είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη, μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση. Αναζητήστε και άλλα συμπτώματα, όπως η συχνή ούρηση ή η ακράτεια του σκύλου σας.

4. Νεφρική Νόσος

 Πολύ πιθανό η αναπνοή του σκύλου να μυρίζει ούρα, αλλά χωρίς να ήπιε ούρα. Η μυρωδιά των ούρων στην ανάσα του σκύλου σας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι νεφρικής νόσου και απαιτεί επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Η νεφρική νόσος είναι σοβαρή και μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου ιατρικού προβλήματος.

5. Ηπατική νόσος

 Η δυσάρεστη ανάσα που συνοδεύεται από εμετό, απώλεια όρεξης και κίτρινη απόχρωση στα ούλα μπορεί να σημαίνει ηπατική νόσο. Όπως η νεφρική νόσος, τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής κατάστασης και είναι ζωτικής σημασίας να μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο.

Αντιμετώπιση της δυσοσμίας στόματος του σκύλου

 Όσο σημαντικό είναι να βρούμε την αιτία της κακής αναπνοής σκύλου, άλλο τόσο σημαντικό είναι να την αντιμετωπίσουμε. Η θεραπεία και η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία.

  Εάν η πλάκα, η πέτρα και η περιοδοντική νόσος βρίσκονται πίσω από την κακή ανάσα του σκύλου σας, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για γίνει οδοντικός καθαρισμός. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει αιμοληψία στον σκύλο για να δει μήπως υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία ή επειδή μπορεί να χρειαστεί να κάνει αναισθησία στον σκύλο πριν τον καθαρισμό.

 Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν χαλασμένα ή χαλαρά δόντια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.  Για τα απορρίμματα και την κοπροφαγία χρειάζεται επίβλεψη και τακτική καθαριότητα. Είναι καλό να καθαρίζετε συχνά την άμμο της γάτας και να μαζεύετε τα κόπρανα του σκύλου.

 Ο διαβήτης, η νεφρική και ηπατική νόσος είναι όλες οι καταστάσεις που απαιτούν θεραπεία από κτηνίατρο. Μόλις επιλυθεί το υποκείμενο ζήτημα, η δυσάρεστη οσμή στην ανάσα του σκύλου σας θα αποτελεί παρελθόν.

Πρόληψη για την κακή αναπνοή του στόματος

 Ο πιο απλός τρόπος για να αποτρέψετε την κακοσμία του στόματος είναι η σωστή πρόληψη με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Το βούρτσισμα μειώνει την πλάκα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στους ανθρώπους. Τα περισσότερα σκυλιά θέλουν λίγο χρόνο και υπομονή να συνηθίσουν το βούρτσισμα.

 Παρέχοντας στον σκύλο παιχνίδια για άφθονο μάσημα, βοηθάτε με ακόμα ένα τρόπο να αποφευχθεί η κακή αναπνοή. Το μάσημα αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας και ανακουφίζει την πλήξη, διατηρώντας το σκυλί σας υγιές και ευτυχισμένο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει παιχνίδια για μάσημα κατάλληλα για το μέγεθος και την ηλικία του σκύλου σας.

 Οι μικρόσωμες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στην περιοδοντική νόσο σύμφωνα με μελέτες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δόντια τους είναι πιο κοντά το ένα στο άλλο άρα η πλάκα δημιουργείτε πιο εύκολα. Φροντίστε να παρέχετε κατάλληλα παιχνίδια και βούρτσισμα από νεαρή ηλικία στα μικρόσωμα σκυλάκια.

 Η σίτιση πρέπει να είναι ποιοτική και ισορροπημένη. Χρειάζεται να επισκέπτεστε και τον κτηνίατρο για τακτικούς ελέγχους για να αποφευχθούν ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Επίσης, ο έλεγχος και η διατήρηση της υγείας βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της κακοσμίας κα των αιτιών της.

 Υπάρχουν πολλά προϊόντα για τη διατήρηση της καλής στοματική υγιεινής του σκύλου εκτός από οδοντόκρεμες. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας και ενημερωθείτε για αυτά που θα σας προτείνει.

 Όπως με τα περισσότερα προβλήματα υγείας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε προμηθευτείτε από νωρίς οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για να περιποιείστε το στόμα του σκύλου σας στο σπίτι. Αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αποτρέψετε τη φθορά του στόματος.

Κορυφαία προϊόντα για καλή στοματική υγιεινή

1. Οδοντόκρεμα

 Επιλέξτε μια καλή οδοντόκρεμα με ή χωρίς άρωμα, κατάλληλη για τους σκύλους. Οι οδοντόκρεμες είναι ειδικά σχεδιασμένες για να έχουν αντιμικροβιακή προστασία και να προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών. Μπορούν να βοηθήσουν και να αποτρέψουν φλεγμονές, ουλίτιδα ή τον σχηματισμό πλάκας.

2. Οδοντόβουρτσα

 Μπορείτε να βρείτε κανονικές οδοντόβουρτσες με ή χωρίς λαβή. Είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να μην τραυματίζουν τα ούρα του σκύλου αλλά να τα καθαρίζουν τέλεια.

3. Λιχουδιές για οδοντικό καθαρισμό / οδοντικά σνακ

 Μπορείτε να δίνετε ένα σνακ οδοντικού καθαρισμού στον σκύλο σας και να τον αφήσετε να παίζει και να το μασάει ανενόχλητος.

4. Παιχνίδια μασήματος και παιχνίδι οδοντόβουρτσα

 Τα παιχνίδια είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιεί ο σκύλος όλη την ημέρα. Του προσφέρουν χαρά, εκτόνωση αλλά καθαρίζουν και τα δόντια του.

 Συμπερασματικά, η στοματική και οδοντική υγιεινή είναι κορυφαίο ζήτημα για την υγεία και τη φροντίδα των σκύλων και μάλιστα, μπορεί να αποοτρέψει την δυσοσμία στόματος σκύλου και τα οδοντικά προβλήματα. Αν αντιληφθείτε ότι το στόμα του σκύλου σας μυρίζει κάπως αποκρουστικά, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο και να εστιάσετε λίγο περισσότερο στη στοματική υγιεινή και τη ρουτίνα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top