Μυρίζει ο Σκύλος μου! Τι να κάνω για να σταματήσει;

 Πηγαίνετε να χουχουλιάσετε με το φιλαράκι σας στον καναπέ και ξαφνικά σκέφτεστε “ωπ, μυρίζει ο σκύλος μου πολύ!” Οι περισσότεροι σκύλοι τείνουν να είναι δύσοσμοι κατά καιρούς και για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν κακή αναπνοή ή να αναδύεται μια καθόλου ευχάριστη μυρωδιά από το τρίχωμά τους όταν βραχούν ή όταν κυλιστούν σε κάτι υγρό ή λασπώδες.

 Γενικότερα, οι περισσότερες οσμές έχουν μια αιτία και μια απλή λύση, αλλά μερικές μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων.

 Θα δούμε αναλυτικά 5 λόγους που μπορεί ο τετράποδος φίλος σας να μυρίζει άσχημα, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Οδοντικά προβλήματα

 Η πρώτη πολύ συχνή αιτία δυσοσμίας, όπως και στους ανθρώπους, είναι η συσσώρευση πλάκας ή πέτρας στα δόντια. Ορισμένες φυλές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα αλλά και σε ασθένειες των ούλων. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερπλασία των ούλων, καθώς τα υπεραναπτυγμένα ούλα συγκρατούν κομμάτια τροφών που προκαλούν μια περίεργη μυρωδιά.

 Η φροντίδα των δοντιών στο σπίτι είναι το πρώτο βήμα για να επιλύσετε τέτοιου είδους προβλήματα. Φυσικά, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί το κατοικίδιο σας να χρειαστεί οδοντικό καθαρισμό από τον κτηνίατρο.

Αέρια

 Ο τυμπανισμός ή αλλιώς το φούσκωμα είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα σκυλάκια. Μπορεί να προκαλείτε από δυσανεξία σε κάποιο συστατικό της τροφής του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο που πιθανότατα να σας προτείνει αλλαγή τροφής.

 Η καινούργια τροφή θα είναι είτε χωρίς κόκκους είτε με βάση τα ψάρια. Ωστόσο, τα υπερβολικά αέρια μπορεί να σηματοδοτούν ένα υποκείμενο ιατρικό ζήτημα.

Ατοπία

 Οι εποχιακές ή τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος που οδηγεί σε υπερβολική έκκριση λαδιού από ορισμένους αδένες στο δέρμα, προκαλώντας μυρωδιά. Η κακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την κατάσταση αυτή και να είναι η αιτία άλλων προβλημάτων, όπως οι λοιμώξεις.

 Μια τέτοια διατροφή μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αλλαγή της τροφής σε μια νέα τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χωρίς επεξεργασμένα συστατικά μπορεί να βοηθήσει.

Λοιμώξεις του αυτιού

 Υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις στο αυτί του σκύλου. Ένα υγιές αυτί έχει καλή άμυνα για να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει τα βακτήρια, αλλά εάν ο σκύλος πάσχει από αλλεργίες ή ορμονικές ανισορροπίες, μπορούν να αυξηθούν τα βακτήρια και να προκαλέσουν δυσοσμία.

 Τα σκυλάκια με τριχωτά ή πεσμένα αυτιά μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και προβλήματα. Πρέπει να διατηρείτε τα αυτιά τους καθαρά και στεγνά.

Πρωκτικοί αδένες ή οι πρωκτικοί σάκοι

 Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες τις μυρωδιάς των σκύλων. Όλοι οι σκύλοι έχουν δύο μικρούς σάκους στον πρωκτό τους, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μυών του σφιγκτήρ.

 Αυτοί είναι ένα είδος αδένα σήμανσης που βοηθά τα σκυλιά στην αναγνώριση όταν συναντιούνται. Οι αδένες αυτοί, όταν προσβληθούν μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον σκύλο και εκκρίνουν ένα υγρό που παραμένει στο τρίχωμά τους και γίνεται δύσοσμο.

 Ένα άλλο σημάδι που ο σκύλος σας αντιμετωπίζει προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες του είναι να σέρνει το πίσω μέρος του στο έδαφος. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να επέμβει και να ελέγξει την κατάσταση ο κτηνίατρος.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του σκυλάκου

 Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δράσετε ανάλογα, αλλά η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Ξεκινήστε την οδοντική υγιεινή νωρίς για να αποφύγετε προβλήματα.

 Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ετήσιο καθαρισμό των δοντιών, βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας στο σπίτι, ακόμη και ορισμένα μασητικά παιχνίδια σκύλου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οδοντικής συσσώρευσης.

 Επίσης, πρέπει να διατηρείτε τα αυτιά και το δέρμα του σκύλου καθαρά και να τα ελέγχετε τακτικά, ειδικά μετά το μπάνιο ή το κολύμπι. Η τροφή του πρέπει να είναι καλής ποιότητας με σωστά συστατικά.

 Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας καθώς ορισμένες ιατρικές παθήσεις προκαλούν ορισμένες παράξενες μυρωδιές:

  •  Διαβήτης (η αναπνοή του σκύλου μπορεί να μυρίζει σαν κάτι φρουτώδες ή γλυκό)
  •  Νεφρική ανεπάρκεια (η μυρωδιά του σκύλου μπορεί να μυρίζει σαν ούρα)
  •  Μόλυνση της ουροδόχου κύστης ( εξίσου η μυρωδιά του σκύλου μπορεί να μοιάζει με αυτή των ούρων)

 Μιας και τα σκυλάκια μας περνούν αρκετή ώρα στο κήπο παίζοντας και κυλιώντας στα χώματα είναι λογικό και επόμενο ορισμένες φορές να αναδύουν μια όχι τόσο ευχάριστη μυρωδιά.

 Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η δυσοσμία των σκύλων μπορεί να είναι απόρροια μιας υποβόσκουσας ασθένειας που δεν έχει ορατά σημάδια, οπότε καλό είναι να είμαστε “ψιλιασμένοι”. Αν δούμε ότι η δυσάρεστη μυρωδιά του σκύλου μας δεν υποχωρεί με τίποτα, η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι μονόδρομος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top