Γιατί ο σκύλος μου γλείφει το αυτί μου;

 Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να διηγηθεί μερικές περίεργες συμπεριφορές του σκύλου του, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι το μάσημα παπουτσιών, ο ύπνος κάτω από κουρτίνες, το γαύγισμα σε κάθε αντανάκλαση του φωτός, ακόμη και γλείψιμο του αυτιού του ιδιοκτήτη.

 Αν και το γλείψιμο του αυτιού μπορεί να είναι μια φαινομενικά περίεργη συμπεριφορά, είναι μια σχετικά καλοπροαίρετη συμπεριφορά του σκυλιού.

Γιατί το σκυλί σας γλείφει τα αυτιά σας;

 Τα σκυλιά μπορούν να γοητευτούν με γλείψιμο αυτιών για διάφορους λόγους. Μην ξεχνάμε πως όλα τα σκυλάκια, από τα πιο μικρά έως και τα μεγαλύτερα. έχουν βαθιές ρίζες στην οικογένεια των λύκων. Τα άγρια αυτά ζώα ζουν πάντα ως μέλη μιας οικογένειας-αγέλης και οι οικογενειακές αυτές ομάδες έχουν τις δικές τους κοινωνικές δομές και συμπεριφορές που δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε εμείς.

 Συχνά, λοιπόν, καλλωπίζουν το ένα ζώο το άλλο, πράξη που βοηθάει στην συνέχιση της κοινωνικές δομής. Το γλείψιμο είναι ένα αρχαίο βαθύ ένστικτο των σκύλων, μια πράξη φροντίδας προς το άλλο μέλος της οικογένειάς τους.

Σε τι βοηθούσε αυτός ο καλλωπισμός των ζώων;

 Οι άνθρωποι έχουν την ευκολία και τα εργαλεία να φροντίσουν κάθε δυσπρόσιτο σημείο του σώματος τους, ενώ τα ζώα δεν μπορούν. Για αυτές τις ομάδες των ζώων, και σύμφωνα με τις δικές τους κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, το γλείψιμο των αυτιών είναι χρήσιμο.

 Τα ζώα δηλαδή προφέρουν «ένα χέρι βοηθείας» το ένα στο άλλο για τα σημεία που δεν μπορούν να φροντίσουν μόνα τους. Παρόλο που το ξύσιμο ή ο καθαρισμός των αυτιών μας δεν είναι είναι δύσκολος για εμάς, τα σκυλάκια μπορεί να γλείφουν τα αυτιά μας έως ένδειξη ευχαρίστησης για όσες φορές τα περιποιηθήκαμε σε αυτό το σημείο.

  • Υποβολή και σεβασμός

Φυσικά και στο βασίλειο το ζώων, στους σκύλους. του λύκους και σε άλλα είδη, η περιποίηση μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποταγής και σεβασμού. Ένας λύκος χαμηλότερης κοινωνικής τάξης μπορεί να καλλωπίσει έναν λύκο υψηλότερης τάξης για να του δείξει ότι υποτάσσεται στην κοινωνική τάξη και την εξουσία του.

 Ο σκύλος σας μπορεί να γλείψει τα αυτιά σας για να σας δείξει ότι σας σέβεται ως πολύτιμο και υψηλόβαθμο μέλος της οικογενειακής σας μονάδας. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες υποτακτικές συμπεριφορές, όπως σκύψιμο και χτύπημα της ουράς.

Μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας

 Το γλείψιμο των αυτιών και γενικότερα η φροντίδα είναι ένας τρόπος των ζώων να επικοινωνήσουν και να δείξουν πως είναι ικανοποιημένα, ασφαλή και ότι νοιάζονται για αυτόν που φροντίζουν. Όταν το σκυλί γλείφει τα αυτιά σας, μπορεί απλά να προσπαθεί να σας ποει ότι σας αγαπάει και νιώθει άνετα όταν είστε κοντά.

 Μια τέτοια συμπεριφορά και ένδειξη αγάπης συνοδεύεται από χαλαρή στάση σώματος και μαλακό, ήρεμο πρόσωπο.

Εξερεύνηση

 Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά εξερευνούν το περιβάλλον με τις μύτες τους, αλλά συγχρόνως και με το στόμα τους. Τόσο η μυρωδιά όσο και η γεύση μπορεί να τους δώσει μια καλύτερη – σφαιρική – εικόνα για αυτό που έχουν απέναντι τους.

 Αυτός είναι ένας μόνο λόγος για τον οποίο τα κουτάβια θέλουν να μασούν τα έπιπλα, τα παπούτσια σας, ακόμη και τα ηλεκτρικά καλώδια. Εάν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος με το γλείψιμο των αυτιών σας, μπορεί απλά να προσπαθεί να συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πού ήσασταν ή τι έχετε κάνει.

Τους αρέσει η γεύση

 Ακούγεται πολύ παράξενο, αλλά τα σκυλιά έχουν συνηθίσει να δοκιμάζουν και να τρώνε αρκετά παράξενα πράγματα. Ακριβώς αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να αποδεχτούμε πως ίσως τους αρέσει η γεύση των αυτιών μας και η αλμυρότητα του περιεχομένου τους.

 Ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να γλείφει τα αυτιά σας ανεξάρτητα από το πόσο καθαρό μπορεί να είναι. Είναι πραγματικά ένας καλός φίλος και δεν θα μας κρίνει για το πόσο καθαροί ή βρώμικοι είμαστε σε κάποια σημεία.

Σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος

 Ο τελευταίος πιθανός λόγος είναι και αυτός που θα μας βάλει σε σκέψεις. Η ξαφνική εμμονή με τα αυτιά μας μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου ιατρικού προβλήματος. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν δείτε ότι το σκυλί σας έχει αρχίσει να γλείφει τα αυτιά άλλων ζώων στο σπίτι σας, αντί να γλείφει τα δικά σας.

 Ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να γλείψει τα αυτιά κάποιου άλλο κατοικίδιου μέσα στο σπίτι όπως θα έκανε και με τις δικές του πληγές.

 Εάν ένα άλλο κατοικίδιο στο σπίτι σας έχει κάποια μόλυνση στο αυτί, η μυρωδιά των αυτιών τους μπορεί να αλλάξει. Αυτό ελκύει τον σκύλο στο να το φροντίσει γλείφοντας τα αυτιά του. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας σκύλος μας γλείφει τα αυτιά, συνήθως είναι τρόπος επικοινωνίας και ένδειξη αγάπης. Μην αντιστέκεστε στα μικρά φιλάκια του σκύλου σας ακόμα και εάν είναι στο αυτί σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top