Γιατί τα σκυλιά γυρνάνε τα αυτιά τους προς τα πίσω;

 Πολλές φορές η ερμηνεία της γλώσσας του σώματος ή των ενδείξεων στη συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να είναι θέμα διαίσθησης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να αναγνωρίσουν και να ερμηνεύσουν μερικές κινήσεις των σκύλων, όπως όταν το κατοικίδιο τους τοποθετεί την ουρά του ανάμεσα στα πόδια, γεγονός που σημαίνει πως νιώθει άβολα ή είναι φοβισμένο.

 Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη η αναγνώριση και η ερμηνεία κάποιων κινήσεων. Έτσι, και η θέση των αυτιών του σκύλου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα συναισθήματά του. Ο σκύλος ρίχνει τα αυτιά που προς τα πίσω για διάφορους λόγους.

 Είναι σημαντικό να θυμάστε να κοιτάτε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας συνολικά. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο τι κάνουν τα μάτια του, εάν οι μύες του προσώπου του είναι χαλαροί ή τεντωμένοι και που είναι το κέντρο βάρους του σκύλου σας.

 Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σκύλους με μακριά, κρεμαστά αυτιά, όπως τα Bloodhounds, καθώς προφανώς δεν μπορούν να μετακινήσουν τα αυτιά τους και να τα θέσουν σε πλήρη ευθεία με το κεφάλι τους προς τα πίσω.

 Παρατηρώντας και άλλα σημάδια που δίνει ο σκύλος σας ταυτόχρονα με την θέση των αυτιών του, μπορεί να κάνει ευκολότερη την κατανόηση των όσων συμβαίνουν και όσων θέλει να σας πει. Έχουμε συγκεντρώσει μερικούς λόγους για τους οποίους το σκυλί σας μπορεί να τοποθετήσει τα αυτιά του προς τα πίσω.

Ικανοποίηση

 Τα αυτιά ορισμένων φυλών δεν είναι από τη φύση τους όρθια και μυτερά, αλλά χαλαρά και ελαφρώς πεσμένα κοντά στο κρανίο του σκύλου. Εάν τα αυτιά του σκύλου σας είναι πίσω αλλά δεν είναι καρφωμένα στο κρανίο τους, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ικανοποιημένος.

 Σημαντικό είναι να παρατηρήσετε και τις άλλες ενδείξεις που σας δίνει με την γλώσσα του σώματος, εάν το πρόσωπο του είναι χαλαρό και ήρεμο, εάν δηλαδή έχει μια χαλαρή στάση σώματος και η ουρά του είναι χαλαρή.

Φόβος / νευρικότητα

 Συνήθως, όταν ο σκύλος σας έχει τα αυτιά του προς τα πίσω αποτελεί σημάδι ότι φοβάται ή τουλάχιστον ότι είναι επιφυλακτικός για κάτι. Αυτό μπορεί να ισχύει, ιδιαίτερα αν δείτε αυτό το σημάδι σε συνδυασμό με άλλη «φοβισμένη» γλώσσα του σώματος.

 Μερικά άλλα σημάδια είναι όταν ο σκύλος χασμουριέται ή γλείφει τα χείλη του, αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια ή έχει τα μάτια του γουρλωμένα και κρατάει την ουρά του προς τα κάτω. Αυτές είναι ενδείξεις ότι είναι νευρικός ή φοβισμένος.

Προειδοποίηση

 Ένα σκυλί που κρατά τα αυτιά του πίσω, ειδικά αν είναι καρφωμένα προς τα κάτω, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται να δαγκώσει. Η στάση των αυτιών του θα συνοδεύεται και με εχθρική στάση σώματος. Άλλα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο σκύλος πρόκειται να δαγκώσει είναι τα γρυλίσματα, τα τρεμάμενα χείλη, σκληρό βλέμμα, σήκωμα τις τρίχας.

 Τα περισσότερα σκυλιά που δαγκώνουν το κάνουν ως άμυνα στην επιθετικότητα άλλων σκυλιών, αισθάνονται δηλαδή την ανάγκη να προστατευτούν.

 Αν και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό και αγχωτικό, είναι σημαντικό να μην τιμωρείτε ποτέ το σκυλί σας για το γρύλισμα του. Με το να το επιπλήξετε ή να το τιμωρείτε για το γρύλισμά του, μαθαίνει πως οι προειδοποιητικές συμπεριφορές θα τον φέρουν σε μπελάδες. Την επόμενη φορά δηλαδή ενδέχεται να δαγκώσουν ή να επιτεθούν χωρίς να δώσουν προειδοποιητικά σημάδια.

 Αντί να το τιμωρείστε, αναζητήστε τι προκαλεί στον σκύλο σας αυτή την αντίδραση. Για παράδειγμα, εάν περικλύετε από νέους ανθρώπους, τότε θα πρέπει να του δοθεί περισσότερος χώρος.

 Στη συνέχεια, μπορείτε να εργαστείτε για να το βοηθήσετε να αισθανθεί πιο άνετα γύρω από τους ξένους μέσω της θετικής ενθάρρυνσης .

Ασθένεια / τραυματισμός

 Πολλές φορές οι κινήσει του αυτιού μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποια πάθηση ή λοίμωξη. Στη δυσάρεστη περίπτωση μια λοίμωξης του αυτιού ο σκύλος θα κρατάει τα αυτιά που προς τα πίσω επειδή τον πονούν.

 Τα αυτιά του σκύλου σας έχουν πολλά αγγεία και αν τα γρατσουνίσουν ή κουνήσουν το αυτί με δύναμη, μπορεί να σπάσουν ένα αιμοφόρο αγγείο μέσα στο πτερύγιο του αυτιού. Τότε το αυτί θα γεμίσει αίμα και θα πρηστεί.

 Δυστυχώς, αυτό απαιτεί κτηνιατρική ιατρική φροντίδα για να αποστραγγίσει πρώτα από το πτερύγιο του αυτιού τη συγκέντρωση αίματος και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη του αυτιού. Η σωστή αντιμετώπιση είναι πρόληψη για άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Καλύτερη ακοή

 Μερικές φορές ένα σκυλί μπορεί να τραβήξει τα αυτιά του πίσω απλά για να ακούσει καλύτερα κάτι που συμβαίνει πίσω του. Μπορείτε να παρατηρήσετε μια τέτοια συνήθεια, όταν είστε για παράδειγμα στην αυλή, και θέλει να ακούσει τι συμβαίνει στο σπίτι.

 Οι συμπεριφορές και τα σήματα που δίνει ο σκύλος σας είναι πάντα οι ενδείξεις για να κατανοήσετε τι του συμβαίνει. Καλύτερα βέβαια να επικεντρώνεστε στο σύνολο και όχι μεμονωμένα στη στάση του σώματός του.

 Τα γυρισμένα αυτιά προς τα πίσω δεν σημαίνουν φόβο εάν δεν συνοδεύονται από κυρτή ουρά και σκυμμένο σώμα, οπότε είναι πολύ σημαντικό και ασφαλέστερο να λαμβάνουμε υπόψη τη  συνολική στάση του σώματος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος για να εξάγουμε συμπεράσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top