Εκπαίδευση Σκύλου για Τουαλέτα: Η κορυφαία μέθοδος!

 Η άφιξη ενός νέου τετράποδου φίλου μέσα στο σπίτι είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Σηματοδοτεί μια νέα αρχή γεμάτη εμπειρίες, αλλά και ευθύνες. Το κουταβάκι σας χρειάζεται να μάθει πολλά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει είναι η εκπαίδευση της τουαλέτας.

 Η εκπαίδευση του κουταβιού για τουαλέτα δεν θα αργήσει πολύ να ξεκινήσει, δεδομένου ότι τα κουτάβια έχουν ανάγκη να ουρούν έως και 12 φορές την ημέρα. Είναι δική σας αρμοδιότητα να μάθετε στο σκυλάκι σας που και πότε πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα.

  Αναρωτριέστε συνεχώς γιατί ο σκύλος μου τα κάνει μέσα; Συνεχίστε το διάβασμα εάν θέλετε να μάθετε πως θα εκπαιδεύσετε το φιλαράκι σας στη τουαλέτα σκύλου, αλλά και ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δηλώνουν την επιτακτική ανάγκη του κουταβιού ή του ενήλικου σκύλου για «ανακούφιση»!

 Πόσος χρόνος χρειάζεται να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι για την τουαλέτα;

 Η εκπαίδευση της τουαλέτας απαιτεί περίπου τέσσερις έως έξι μήνες. Φυσικά, ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος, την ηλικία και την δεκτικότητα στην μάθηση. Μερικά κουτάβια εκπαιδεύονται πλήρως σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες. Σε άλλα σκυλιά η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ακόμα και ένα χρόνο.

 Πως θα σας ειδοποιήσει το κουτάβι σας ότι πρέπει να πάει τουαλέτα;

 Συνήθως, όταν ένα σκυλί θέλει να πάει τουαλέτα, κοιτάει τριγύρω του με άγχος, περπατάει κυκλικά και μυρίζει το έδαφος και τις γωνίες. Αυτά σηματοδοτούν την ανάγκη για τουαλέτα.

 Περπατήστε ήρεμα μαζί του έξω και περιμένετε όσο χρειαστεί. Ορισμένες φορές τα κουτάβια ενθουσιάζονται τόσο πολύ που η προσοχή τους αποσπάται και ξεχνούν τι ήθελαν να κάνουν.

 Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι για τουαλέτα;

 Κατά την εκπαίδευση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα επόμενα βήματα:

  1.  Πηγαίνετε το κουτάβι σας έξω για τουαλέτα μόλις ξυπνήσει ή μετά το φαγητό.
  2.  Οριοθετήστε και προσδιορίστε το τόπο τουαλέτας, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να το αναγνωρίσει και να πάει εκεί.
  3.  Μόλις ανακουφιστεί, επιβραβεύστε το με μια λιχουδιά και μερικούς λεκτικούς επαίνους.
  4.  Επισκεφτείτε εξωτερικούς χώρους δίνοντας του την ευκαιρία να πάει τουαλέτα τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.
  5.  Μην τιμωρήσετε το κουτάβι σας εάν συμβεί κάποιο ατύχημα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την εκπαίδευση.
  6.  Να είστε συνεπής. Τα ατυχήματα εντός σπιτιού είναι πολύ πιθανό να συμβούν, αλλά μείνετε συνεπής στη ρουτίνα της τουαλέτας και σύντομα θα δείτε τα επιθυμητά αποτέλεσμα.
 Η σημασία της εκπαίδευσης του κουταβιού για τουαλέτα

 Το σημαντικό στην εκπαίδευση της τουαλέτας είναι να καταλάβει πότε μπορεί να βγει βόλτα ένα κουτάβι και πότε να πάει τουαλέτα. Μπορείτε να το βοηθήσετε οριοθετώντας μια μοναδική περιοχή για τουαλέτα. Εάν έχετε κήπο, μπορείτε να περιφράξετε αυτή την περιοχή. Ο σκύλος θα μπορεί να ξεχωρίσει την περιοχή της τουαλέτας από τη μυρωδιά και θα μάθει να την αναγνωρίζει.

 Τα περισσότερα κουτάβια προτιμούν το γρασίδι ή το χώμα για να ανακουφιστούν, παρά ένα πλακόστρωτο σημείο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε την περιοχή της τουαλέτας. Εάν είναι βρώμικη η περιοχή μπορεί να μην θέλουν να επιστρέψουν εκεί και να αναζητήσουν ένα καθαρότερο μέρος.

 Μην μεταφέρετε το κουτάβι όταν είστε έξω

 Μην σηκώνετε ή μεταφέρετε στα χέρια σας το κουτάβι σας όταν βρίσκεστε έξω. Αφήστε το να περπατήσει και να μυρίσει την περιοχή. Αυτό θα τονώσει και θα διεγείρει την κύστη του και τα έντερά του. Συγχρόνως, το κατοικίδιο σας θα γίνει ανεξάρτητο και θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στο περιβάλλον.

 Η ρουτίνα είναι βασική για την εκπαίδευση τουαλέτας του σκύλου

 Αφού ορίσετε το σημείο τις τουαλέτας χρειάζεται να διατηρήσετε το πρόγραμμα της τουαλέτας και να πηγαίνετε το σκυλάκι σας στο συγκεκριμένο σημείο τακτικά. Μάλιστα, επιβραβεύστε το όταν επιστρέψει.

 Ίσως στην αρχή το κουτάβι απλά μυρίζει τον χώρο, οπότε θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή και να περιμένετε για λίγο. Εάν δεν κάνει τίποτα, επιστρέψτε σπίτι και παρακολουθήστε το για λίγα λεπτά. Εάν εντοπίσετε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, βγάλτε το έξω στο ίδιο σημείο.

 Μπορείτε κατά την εκπαίδευση να εισάγετε και μερικές λέξεις που θα σηματοδοτούν την ώρα της τουαλέτας. Έτσι θα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και μετέπειτα, ώστε να το ενθαρρύνετε να πηγαίνει τουαλέτα όταν βρίσκεστε σε διαφορετικό σημείο.

 Μόλις τελειώσει, επιβραβεύστε το και παίξτε λίγο μαζί του. Η θετική ενίσχυση είναι σημαντική στην εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Αφού τελειώσετε την βόλτα σας, επιστρέψτε σπίτι.

 Για τις πρώτες δύο εβδομάδες είναι σημαντικό να βγάζετε έξω τον σκύλο σας μόλις ξυπνήσει, αφού έχει φάει ή πιει νερό και κάθε μισή ώρα ενώ παίζει. Επαναλαμβάνετε την λέξη – κλειδί κάθε φορά που πηγαίνει τουαλέτα και δίνετε λιχουδιά και επαίνους όταν επιστρέφει.

 Πως να εκπαιδεύσετε το κουτάβι για τουαλέτα άν δεν έχετε κήπο

 Εάν δεν έχετε κήπο ή κάποιο πάρκο κοντά στη γειτονιά σας, η έξοδος για τουαλέτα μπορεί να αργήσει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε προειδοποιητικά σημάδια και να αντιδράτε αμέσως.

 Δοκιμάστε να βγάζετε έξω τον σκύλο σας κάθε μια ώρα. Θα έχει πολλές ευκαιρίες για να ανακουφιστεί και θα μειώσετε τις πιθανότητες για εσωτερικά ατυχήματα. Βάλτε ένα χρονόμετρο για να είστε ακριβείς στη ρουτίνα σας.

 Όταν είναι πολύ μωρό, το κουτάβι θα εκετελεί τις σωματικές του λειτουργίες σε πάνα και, όσο μεγαλώνει, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε μια τουαλέτα σκύλου – ένα γιογιό – για να πηγαίνει εκεί ο σκύλος. Σταδιακά, θα τον μάθετε να βγαίνει εκτός σπιτιού.

 Πώς να αντιμετωπίσετε ατυχήματα κατά την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα

 Τα πιο συνηθισμένα παράπονα των νέων ιδιοκτητών είναι «ο σκύλος μου τα κάνει μέσα» ή «ο σκύλος μου δεν τα κάνει στη βόλτα, αλλά προτιμάει σε πάνα». Είναι πολύ πιθανό και επόμενο να συμβούν μερικά ατυχήματα, ειδικά στα πρώτα στάδια εκπαίδευσης.

 Εάν το κουτάβι σας κατουρήσει μέσα στο σπίτι, πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι. Όλα είναι πιθανό να συμβούν και αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης. Εάν βρείτε ούρα, απλά καθαρίστε το μέρος χωρίς φωνές και φασαρίες. Ιδανικά, κάντε το όταν το κουτάβι δεν σας βλέπει.

 Εάν το δείτε την στιγμή που ουρεί μέσα στο σπίτι, μεταφέρετέ το ήρεμα εκτός σπιτιού για να συνεχίσει. Μην θυμώσετε ή φωνάξετε στο κουτάβι σας – είναι άδικο να το τιμωρείσετε για κάτι που είναι φυσικό.

 Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, καθαρίστε πολύ καλά την περιοχή για να μην μυρίζει. Η μυρωδιά των ούρων μπορεί να κάνει το κουτάβι να θεωρήσει ότι εκεί είναι η κατάλληλη περιοχή για τουαλέτα. Όσο πιο εντατικά, τακτικά και ήρεμα εκπαιδεύετε το κουτάβι σας, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει που είναι η τουαλέτα.

 Εκπαίδευση τουαλέτας – Κλουβί κουταβιών

 Ακόμα μια μέθοδος, ειδικά για μέσα στο σπίτι, είναι το κλουβί. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το βράδυ. Τα κουτάβια μαθαίνουν από τις μητέρες του να μην λερώνουν την περιοχή που κοιμούνται.

 Η χρήση του κλουβιού σκύλων (Crate) μπορεί να τα αποθαρρύνει από το να κατουρήσουν εκεί μέσα και θα προσπαθήσουν να κρατηθούν μέχρι να βγουν έξω. Το κλουβί σκύλου είναι ιδανικό για μικρά χρονικά διαστήματα, ειδάλλως το κουτάβι μπορεί να πιεστεί και να νιώσει άβολα.

 Πώς να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι μικρής φυλής

 Τα σκυλάκια μικρόσωμων φυλών, όπως τα Pugs, Shih Tzus, Dachshunds, Maltese, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν. Οι κύστες τους είναι μικρότερες και έχουν πιο γρήγορο μεταβολισμό. Αρχικά, αυτά τα σκυλάκια μπορούν να τα κάνουν σε πάνα και με το καιρό να μάθουν να πηγαίνουν έξω.

 Εάν πάρετε ένα μικρόσωμο σκυλάκι από κάποιον εκφτροφέα που έχει αρχίσει ήδη την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να συνεχίσετε. Αντιθέτως, αν το κουτάβι δεν είχε πριν μια ρουτίνα ίσως να είναι πιο δύσκολο να το εκπαιδεύσετε. Θα χρειαστεί να ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή και ίσως διαρκέσει περισσότερο.

 Τι μπορείτε να κάνετε:

 Βγάζετε συχνά τον σκύλο έξω. Φροντίστε να τον πηγαίνετε μια βόλτα για τουαλέτα μόλις ξυπνήσει, αφού φάει ή πιεί ή μετά το παιχνίδι. Ιδανικά, δίνετε πολλές ευκαιρίες για εξόδους στο κουτάβι σας, περίπου ανα 30 λεπτά. Μάλιστα, ενθαρρύνετέ το να πηγαίνει τουαλέτα και ανταμείβετέ το όταν το κάνει.

 Συνδυάστε την εκπαίδευση για τη τουαλέτα σκύλου με την εκπαίδευση του ύπνου. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε τη καλύτερη νυχτερινή ρουτίνα για σκύλους. Προτιμήστε το κλουβί και βγάλτε το κουτάβι σας έξω ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 Εάν ξεκινήσετε την εκπαίδευση με ένα κλουβί, είναι λιγότερο πιθανό να το λερώσει ο σκύλος σας κατά την διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να μειώσετε την νυχτερινή ακράτεια και τα ατυχήματα.

 Τα μεγαλόσωμα κουτάβια χρειάζονται μια με δύο εξόδους την νύχτα, ενώ οι μικρόσωμες φυλές χρειάζονται περισσότερες εξόδους. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε την διαδικασία αυτή ως λειτουργική ρουτίνα, παρά ως ευκαιρία για βόλτα.

 Πως να διαχειριστείτε τον πρώιμο φόβο του κουταβιού για τουαλέτα

 Ορισμένες φυλές είναι πιθανό να αναπτύξουν πρώιμο φόβο που θα επηρεάσει την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Ενώ πολλά κουτάβια ξεπερνούν τον φόβο περίπου στις πρώτες 7 εβδομάδες, ορισμένα σκυλιά βιώνουν τον πρώιμο φόβο πιο μετά – περίπου την 5η εβδομάδα – κάτι που καθυστερεί τη διαδικασία.

 Το αποτέλεσμα του πρώιμου φόβου είναι το να νιώθουν τα κουτάβια νευρικά και να αργούν να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να τα κάνει να μην αισθάνονται άνετα έξω και να είναι λιγότερο δεκτικά ή χαλαρά στην εκπαίδευση. Εάν ο μικρούλης δεν τα κάνει στη βόλτα, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι ήσυχη και δεν δημιουργεί άγχος στον σκύλο σας.

 Η θετική ενίσχυση είναι πολύ σημαντική και σε αυτή την περίπτωση. Τα σκυλάκια δεν πρέπει να νιώθουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Ίσως οι πρώτες εβδομάδες να είναι δύσκολες,οπότε να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε την προσπάθεια. Σύντομα θα παρατηρήσετε πρόοδο!

 Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση

 Εάν ακολουθήσετε συνετά την ρουτίνα εκπαίδευσης της τουαλέτας, ο σκύλος σας θα μάθει σύντομα να πηγαίνει τουαλέτα σε εξωτερικούς χώρους.

 Φυσικά, ένα περιστασιακό ατύχημα  είναι πιθανό να συμβεί και δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε ή να θυμώσετε. Δοκιμάστε να αυξήσετε την συχνότητα της βόλτας, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας ανακουφίζεται μόνο εκτός σπιτιού.

 Μετά από λίγο καιρό θα γνωρίζετε και οι δύο την ρουτίνα της τουαλέτας και το κατοικίδιό σας θα μπορεί να επικοινωνεί πιο στοχευμένα με την γλώσσα σώματος του σκύλου. Τότε, θα σταματήσετε τις συχνές βόλτες και θα χρησιμοποιείτε ως οδηγό μόνο τα προειδοποιητικά σημάδια του σκύλου σας.

 Εκπαίδευση ενήλικου σκύλου

  Πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «γιατί ο σκύλος μου τα κάνει μέσα παρόλο που είναι ηλιιωμένος;» Δεν χρειάζονται μόνο τα κουτάβια εκπαίδευση τουαλέτας. Ακόμα κι αν φέρετε έναν ενήλικο σκύλο στο σπίτι σας, χρειάζεται να τον εκπαιδεύσετε.

 Ο σκύλος δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνήθειες σας, οπότε καλό είναι να παρατηρείτε τα προειδοποιητικά σημάδια. Βγάζετε τον σκύλο έξω σε τακτική βάση και, όπως ακριβώς και στο κουτάβι, επαινέστε τον όταν πρέπει.

 Διαβάσατε αναλυτικά την εκπαίδευση κουταβιού για τουαλέτα. Θυμηθείτε πως η συνέπεια είναι πολύ σημαντική για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top