Τάισμα σκύλου: Καλύτερα πριν ή μετά την βόλτα;

 Πρέπει να ταΐσετε το σκυλί πριν ή μετά το βόλτα; Είναι άραγε θέμα προσωπικής προτίμησης, ή έστω συνήθεις ή υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε;

 Θα εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια τους κινδύνους και τα οφέλη της τροφοδοσίας πριν ή μετά την βόλτα. Αναλύουμε κάθε πιθανό σενάριο με στόχο να κάνουμε το καλύτερο για το σκυλάκι μας και την ασφάλεια του.

Βόλτα του σκύλου μετά το φαγητό

 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη, αλλά και μειονεκτήματα για την βόλτα του σκύλου μετά το φαγητό. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες, αλλά και αντοχές. Επίσης, η κάθε βόλτα διαφέρει σε απόσταση και ταχύτητα.

 Ο σκύλος μπορεί να μην χρειάζεται την ενέργεια που θα του δώσει η τροφή εάν πρόκειται να περπατήσετε δέκα λεπτά. Αλλά μπορεί να χρειαστεί ενέργεια εάν πάτε πιο μακριά, γρήγορα και έντονα.

Κίνδυνοι βόλτας μετά το φαγητό

 Τα σκυλάκια μπορούν να χορτάσουν και να «φουσκώσουν γρήγορα ή να πάθουν γαστρική διαστολή εάν κάνουν έντονη δραστηριότητα ή προπόνηση μετά το φαγητό. Παρόλο που το περπάτημα δεν είναι τόσο έντονο, τα σκυλάκια στη βόλτα τείνουν να έχουν ενέργεια, να είναι ενθουσιασμένα και ορεξάτα.

 Η βόλτα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και περιστροφή του στομάχου, προκαλώντας αποφράξεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή ενός σκύλου εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα.

 Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη σίτιση του σκύλου σας και τη βόλτα αμέσως μετά το γεύμα είναι:

 •  Κράμπες
 •  Κακή πέψη
 •  Εμετός
 •  Κοιλιακός πόνος και δυσφορία
 •  Κακή κυκλοφορία στο πεπτικό σύστημα

 Εάν ο σκύλος αντιμετωπίζει προβλήματα με την κοιλιά ή το πεπτικό του σύστημα τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο φούσκωμα, την δυσκοιλιότητα, την δυσπεψία, την δυσφορία και την διάρροια.

Λόγοι για να μην πάτε βόλτα τον σκύλο μετά το φαγητό

 Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να περπατήσετε το σκυλί σας αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα είναι για να επιτρέψετε τη σωστή πέψη των τροφίμων. Η κακή πέψη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να θέσει σε κίνδυνο τον σκύλο σας.

 Η σωστή πέψη θέλει χρόνο. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια (δηλαδή την γλυκόζη) για να αφομοιώσει την τροφή. Παράγεται ινσουλίνη και σεροτονίνη οι οποίες προκαλούν αίσθημα ευτυχίας και υπνηλίας.

 Είναι σημαντικό να αφήσετε το σκυλάκι σας να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα που κατανάλωσε. Το διάστημα μεταξύ του φαγητού και της βόλτα είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστούν τα σωστά επίπεδα ενέργειας.

 Το σωστό είναι να διαχειριστούμε και να προγραμματίσουμε την ρουτίνα μας ώστε να υπάρχει χρόνος ανάμεσα στην σίτιση και την βόλτα.

Πόσο ώρα πρέπει  περιμένετε να περπατήσετε ή να ασκήσετε το σκυλί μετά το φαγητό;

 Σύμφωνα με του κτηνιάτρους ο χρόνος ανάμεσα στο γεύμα και την βόλτα ή την άσκηση πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ώρες.

 Ωστόσο, η αναμονή θα εξαρτηθεί από το πόσο θα φάει ο σκύλος σας. Για ένα μικρό σνακ ή ένα ελαφρύ γεύμα η αναμονή δεν θα είναι δύο ώρες. Μια ώρα είναι κατάλληλη για ένα μικρό σνακ ενώ δύο ώρες είναι κατάλληλες για ένα πλήρες γεύμα.

 Κατά μέσο όρο η πλήρης πέψη ενός σκύλου διαρκεί 6 με 8 ώρες, δηλαδή είναι πιο αργή από την δική μας. Η κίνηση, όμως, μέσω των εντέρων είναι πιο γρήγορη. Ακολουθήστε, λοιπόν, αυτόν τον γενικό κανόνα:

 •  Τουλάχιστον 30 λεπτά αναμονή μετά από ένα μικρό σνακ
 •  1 ώρα μετά από ένα μικρό γεύμα
 •  2 έως 3 ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα
Οφέλη από την βόλτα του σκύλου μετά το φαγητό

 Η άσκηση του σκύλου έχει καθοριστική σημασία για την κινητικότητα των μυών του εντέρου, δηλαδή του πεπτικού συστήματος και το πως θα κινηθούν τα τρόφιμα. Η βόλτα μετά το φαγητό μπορεί να είναι ευεργετική αρκεί να έχουμε επιτρέψει στον σκύλο να επεξεργαστεί σωστά το φαγητό του.

Βόλτα και περπάτημα πριν το φαγητό

Τι ισχύει για την βόλτα πριν το φαγητό;

 Μετά από όσα διαβάσατε μπορείτε να δώσετε μια απάντηση σχετικά προφανή, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την υγεία του σκύλου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βγάλετε βόλτα το σκύλο πριν από τα γεύματα.

Κίνδυνοι που ενέχει η βόλτα πριν από το φαγητό

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά μπορούν να διατηρήσουν μια παρατεταμένη νηστεία και να φάνε για λίγο ενώ παραμένουν υγιή. Μάλιστα, πολλά σκυλιά μπορεί να μείνουν έως και 7 μέρες χωρίς πολύ φαγητό και μόνο με νερό.

 Άρα, κατανοούμε ότι το σκυλάκι μπορεί να βγει βόλτα ακόμα και χωρίς να έχει φάει, καθώς οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το σκυλί θα λιμοκτονήσει για να βγει μια βόλτα ή να κάνει μια έντονη δραστηριότητα.

 Είναι λάθος, λοιπόν, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας χωρίς φαγητό; Ένας σύντομος περίπατος μπορεί να είναι εντάξει, αλλά αν το σκυλάκι έχει ξυπνήσει από ένα βαθύ και μεγάλο ύπνο, πιθανότατα να θέλει να φάει πρωινό.

 Δεν συνίσταται να γίνονται μεγάλοι περίπατοι ή έντονες δραστηριότητες χωρίς φαγητό αν πρόκειται για

 • κουταβάκια
 • θηλάζουσα σκυλίτσα
 • ηλικιωμένα σκυλιά
 • σκυλάκια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
 • ράτσες μεγέθους toy  που είναι επιρρεπείς στην υπογλυκαιμία
Λόγοι να μην πάτε βόλτα πριν το φαγητό

 Εάν το σκυλάκι έχει ζάλη, χαμηλή ενέργεια και αστάθεια μην το βγάλετε βόλτα χωρίς να έχει φάει. Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας βρίσκεται σε συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, απαιτεί ειδική διατροφή ή έχει προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης.

Οφέλη από το περπάτημα πριν το φαγητό

 Το να βγάλετε τον σκύλο σας βόλτα πριν το φαγητό μπορεί να είναι ωφέλιμο ειδικά εάν ο σκύλος είναι κάπως υπέρβαρος. Μάλιστα, για τους ανθρώπους ισχύει πως η άσκηση σε κατάσταση αφαγίας είναι πιο αποδοτική στην καύση λίπους από την άσκηση σε κατάσταση σίτισης.

 Σε έναν νηστικό σκύλο, η βόλτα πριν το φαγητό θα τον βοηθήσει να μεταβολίσει και να κάψει πιο γρήγορα το λίπος.

 Μια μελέτη αναφέρει ότι ένας σκύλος που περπατά συνήθως με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων ανά ώρα (περίπου 15 λεπτά περπάτημα) θα κάψει 0,8 θερμίδες ανά κιλό για κάθε χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι ένας σκύλος 9 κιλών θα κάψει περίπου 64 θερμίδες για μία ώρα περπάτημα.

 Η πρωινή βόλτα πριν την σίτιση μπορεί να είναι πιο αποδοτική στην καύση λίπους και μάλιστα το ποσοστό καύσης θερμίδων ανά χιλιόμετρο.

 Όταν ένας σκύλος δεν τρώει πριν από μια βόλτα (ή ακολουθεί διαλείπουσα διατροφή), δεν απαιτείται από το σώμα του να αφομοιώσει και να απορροφήσει μεγάλα γεύματα. Αυτό το διάλλειμα από την τροφή επιτρέπει στο συκώτι να επεξεργαστεί καλύτερα τα περιττώματα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται το τοξικό φορτίο το σώμα του σκυλάκου.

 Δίνοντας στο σώμα του σκύλου σας ένα διάλειμμα από τη συνεχή πέψη και επεξεργασία τροφίμων όχι μόνο περιορίζει τις θερμίδες, αλλά του προσφέρει πολλά οφέλη, όπως:

 •  Βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία
 •  Επιτρέπει στα όργανα να επιδιορθώσουν και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία
 •  Αυξάνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων
 •  Συμβάλλει στην αντιστροφή των πεπτικών συμπτωμάτων, όπως οι στομαχικές διαταραχές και η διάρροια

Ερωτήσεις σχετικά με τη σίτιση των σκύλων και τη βόλτα

 Το περπάτημα ή η όποια μορφή άσκησης του σκύλου βοηθά, επίσης, την συναισθηματική και ψυχική υγεία του. Η διατήρηση της ενεργητικότητας ενός κουταβιού είναι απαραίτητη στη καθημερινότητα του, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα σίτισης.

 Εάν ο περίπατος διαρκέσει περισσότερες ώρες από το αναμενόμενο, μπορείτε να πάρετε μερικές λιχουδιές μαζί σας και φυσικά νερό. Το νερό είναι σημαντικό κατά την διάρκεια των μεγάλων περιπάτων.

Που κάνει καλό η βόλτα του σκύλο σας; (γενικά)

 Το περπάτημα είναι απαραίτητο για τους σκύλους και πρέπει να γίνεται καθημερινά. Αν και  συντελεί στην ευτυχία και την υγεία του τετράποδου , μπορεί επίσης να βοηθήσει με τα ακόλουθα:

 •  Υγεία του πεπτικού συστήματος αλλά και των ούρων
 •  Διατήρηση βάρους
 •  Μετά το γεύμα τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται. Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά. Οι μύες κίνησης χρησιμοποιούν την γλυκόζη για να κινηθούν οι σκύλοι, οπότε μειώνουν τα αυξημένα επίπεδά της. Εάν ο σκύλος σας πάσχει από διαβήτη, το περπάτημα ή η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν συμβαίνει αυτό.
Ποιο είναι καλύτερο τάιισμα του σκύλου πριν ή μετά τη βόλτα? Εξαρτάται…

 Συνοπτικά, η σίτιση πριν την βόλτα βοηθά:

 •  Ενέργεια πριν την άσκηση
 •  Δημιουργία προγράμματος σίτισης και αφόδευσης

 Αντίθετα, εάν ταΐσετε το σκυλάκι σας μετά την βόλτα μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βγείτε ξανά για τουαλέτα. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος προσέγγιση. Προτιμάμε να ταΐζουμε τα σκυλιά πριν την βόλτα για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αναστροφής στομάχου και για να υπάρχει μια ρουτίνα στην καθημερινότητά μας.

Υπάρχει καλύτερος χρόνος για να το ταΐσετε;

 Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδανικότερη σίτιση είναι δύο φορές την ημέρα, μια το πρωί και μια το βράδυ. Χρησιμοποιείστε κατά προσέγγιση τον χρόνο σίτισης του σκύλου σας, αλλά και όλες τις πληροφορίες για να ρυθμίσετε και να καταλήξετε σε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Πόσο χρόνο να περιμένετε για να ταΐσετε το σκυλί μετά την άσκηση;

 Το πόσο χρόνο πρέπει να περιμένετε εξαρτάται από την μορφή και την ένταση της άσκησης ή της βόλτας. Γενικά, πρέπει να περιμένετε περίπου 30 λεπτά πριν τον ταΐσετε. Ωστόσο, εάν ταΐσατε τον σκύλο σας πριν την βόλτα, δώστε του νερό και ταΐστε τον το επόμενο γεύμα σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Πόσο μακριά πρέπει να περπατήσετε το σκυλί σας μετά το φαγητό;

Αφού φάνε ένα σωστό γεύμα και έχοντας την κατάλληλη περίοδο ανάπαυσης μετά το γεύμα, τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να περπατούν από 20 έως 30 λεπτά καθημερινά. Τα σκυλιά με εξαιρετική φυσική κατάσταση μπορούν να περπατήσουν ακόμα και ώρες. Να δώσετε προσοχή, όμως, σε ένα υπέρβαρο σκυλί.

 Επιλογικά, το ζήτημα της σίτισης των σκύλων πριν ή μετά τη βόλτα τους είναι περίπλοκο και σε κάποιο βαθμό υποκειμενικό, ανάλογα με τις ανάγκες και τη καθημερινότητα του σκύλου και της οικογένειάς του. Ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξετε να ταΐσετε το σκυλί σας, το σημαντικό είναι να έχει τον απαραίτητο χρόνο να χωνέψει το φαγητό του αν φάει πριν τη βόλτα ή να ρίξει τους καρδιακούς του παλμούς και να ηρεμήσει αν φάει μετά τη βόλτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top