Τζόκινγκ ή τρέξιμο είναι πιο ασφαλές για τους σκύλους;

 Πιθανότατα να έχετε δει σκυλάκια να τρέχουν χαρούμενα δίπλα στα αφεντικά τους κατά το πρωινό τζόκινγκ και να περνούν υπέροχα. Πιθανότατα όμως να έχετε δει και σκυλιά να σέρνονται προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την αναπνοή τους και ανθρώπους να τραβούν τα λουριά τους.

 Ίσως πάλι, και κουταβάκια να μην μπορούν να συνεργαστούν με τα αφεντικά τους που τρέχουν πολύ γρήγορα δίπλα τους. Αυτές οι εικόνες με τα σκυλιά που δεινοπαθούν κατά την διάρκεια της άθλησης είναι σκληρές, κουραστικές για τον σκύλο και επίσης μπορεί να είναι θανατηφόρα τακτική για τον τετράποδο σύντροφο.

 Μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι επικίνδυνο να πάρετε το σκυλί σας για τρέξιμο. Πολλοί θα υποστηρίξουν διάφορα, όπως ότι «η παχυσαρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των σκυλιών και ο μόνος τρόπος να παραμείνει υγιής ένας σκύλος και να χάσει το περιττό βάρος είναι το έντονο τρέξιμο!» ή «τα σκυλιά ανταπεξέρχονται καλύτερα σε έντονη, μικρή άσκηση παρά σε μεγάλες αποστάσεις».

 Και οι δύο απόψεις μπορεί να ισχύουν ή και όχι για ορισμένες φυλές και ορισμένες ιδιοσυγκρασίες σκύλων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη για να προσδιορίσετε εάν το τζόκινγκ είναι ασφαλές για το σκυλί σας.

Φυλή                                                          

 Υπάρχουν πολλές φυλές που εκτράφηκαν και αναπτύχθηκαν με προορισμό να γίνουν σκύλοι εργασίας, άρα για να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην έντονη δραστηριότητα. Τα Χάσκι για παράδειγμα έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις σε αγώνες με έλκηθρα.

 Τα Australian Shepherds μπορούν να περάσουν ολόκληρη την ημέρα στα χωράφια προστατεύοντας τα ζώα που εκτρέφονται,ενώ τα Greyhounds εκτρέφονται για αγώνες ταχύτητας. Κάποιες φυλές τείνουν να είναι πιο γρήγορες από άλλες, ενώ κάποιες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην απόσταση.

 Αν θέλετε να πάτε για μεγαλύτερο τζόκινγκ, τα Weimaraners, τα Γερμανικά κοντότριχα Pointer, το Vizsla, τα Golden Retrievers, τα Labradors, τα Dalmatians, τα Rhodesian Ridgebacks, τα Border Collies, τα Poodles και τα Siberian Huskies είναι μεταξύ άλλων φυλών για μεγάλες, σταθερές διαδρομές.

 Γενικότερα, οι φυλές με μεγαλύτερα και μακρύτερα πόδια είναι πιο εύκολο να συμβαδίζουν με τους ανθρώπους κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

 Για σύντομες εκρήξεις ταχύτητας ή σπριντ, τα Greyhounds, Pit Bulls, English Setters, Beagles, Belgian Sheepdogs και Pharaoh Hounds είναι ιδανικά σκυλιά για να πηγαίνουν γρήγορα αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά τα σκυλιά μπορεί να μην αντέχουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά απολαμβάνουν ένα έντονο παιχνίδι ανάκτησης.

 Τα βραχυκεφαλικά σκυλιά και τα σκυλιά με μικρές μύτες που συνήθως δυσχεράνουν την αναπνοή τους, δεν είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Pugs, Bulldogs, French Bulldogs, Boxers, Pekingese και τα Shih Tzu.

 Η αναπνευστική οδός αυτών των σκύλων βρίσκεται σε μικρότερο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι υπερθερμαίνονται γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή. Δεν είναι ασφαλές για αυτά τα σκυλιά να τρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Σε γενικές γραμμές τα σκυλάκια με μικρά πόδια δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με έναν άνθρωπο που τρέχει. Μπορεί να απολαμβάνουν το να τρέχουν σε μικρή απόσταση με τον δικό τους ρυθμό, αλλά όταν τρέχουν μαζί σας εσείς θα διανύετε μεγαλύτερη απόσταση από ότι αυτά με μόλις ένα βήμα.

 Μην προσπαθήσετε να τρέξετε σε μεγάλες αποστάσεις με ένα Dachshund, Corgi ή σκύλο με κοντά πόδια, γιατί απλώς δεν είναι κατασκευασμένα για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ηλικία

 Τα σκυλάκια που είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα ηλικιακά δεν πρέπει να τρέχουν πολύ καθώς μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στο σώμα τους. Τα κουτάβια των οποίων τα οστά και οι αρθρώσεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται μπορεί να αναπτύξουν και να υποφέρουν από μόνιμες παθήσεις εάν αρχίσουν να τρέχουν πολύ νωρίς.

 Θυμηθείτε πως οι μεγάλες  ή γιγαντιαίες φυλές αναπτύσσονται πλήρως σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι μια μικρόσωμη φυλή.

 Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια δεν πρέπει να κάνουν εκτεταμένες διαδρομές πριν από την ηλικία των οκτώ μηνών. Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που θα σας συμβουλέψει και θα ελέγξει πότε ο σκύλος έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν αρχίσει να τρέχει με ασφάλεια.

 Επίσης τα ηλικιωμένα σκυλιά δεν έχουν τις ίδιες αντοχές και θα δυσκολευτούν να τρέξουν. Εκτός από το επίπεδο αντοχής, τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να έχουν παθήσεις και σωματικές βλάβες που καθιστούν την σωματική άθληση επώδυνη. Για παράδειγμα, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και το τρέξιμο θα επιδεινώσει τον πόνο.

 Μπορεί επίσης να υπάρχουν υποκείμενες ασθένειες, όπως καρδιακή ή αναπνευστική νόσος που καθιστούν το τρέξιμο επικίνδυνο. Οι τακτικές κτηνιατρικές εξετάσεις θα σας δείξουν εάν ο σκύλος είναι ικανός να τρέχει.

Θέματα Υγείας

 Ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το σκυλί σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχήμα προπόνησής τους. Ακόμα και ένας υγιής σκύλος μπορεί να αναπτύξει διάφορα προβλήματα που να τον εμποδίζουν να τρέξει και να αθληθεί ή να καθιστά επικίνδυνες τέτοιες καταστάσεις.

 Για παράδειγμα, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα με τα οστά, το αναπνευστικό ή τους μύες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους μετά το τρέξιμο.

 Ορισμένες φυλές είναι γενετικά επιρρεπείς στην ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, λόγου χάρη, υποφέρουν συχνά από δυσπλασία ισχίου. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να προσέχει ειδικά αυτά τα ζητήματα. Τέλος, μην υποθέσετε πως ένας υγιής σκύλος μπορεί να ξεκινήσει να τρέχει για μεγάλη απόσταση με σταθερό τέμπο.

 Όπως και η δική μας αντοχή έτσι και η αντοχή του σκύλου «χτίζεται» με τον καιρό. Όταν ξεκινάτε μια νέα ρουτίνα, πηγαίνετε αργά και σε σχετικά μικρές αποστάσεις, αυξήστε σταδιακά ανά εβδομάδα.

 Ακόμα και υγιή σκυλιά πρέπει να ακολουθούν μια ρουτίνα για να παραμείνουν υγιή και να αποφεύγουν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των διαδρομών τους. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά πρέπει να ζεσταθούν πριν βγουν έξω γιατί μπορεί να διακινδυνεύσουν να ασκήσουν υπερβολική πίεση στους μυς τους.

 Συστήνεται να διανύσετε μερικά λεπτά με χαλαρό τζόκινγκ ή περπατώντας πριν αυξήσετε ένταση και ταχύτητα.

 Μην πάρετε τον σκύλο σας για τζόκινγκ μετά από γεύμα καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο Volvulus, το οποίο πιθανώς γνωρίζετε ως φούσκωμα. Το φούσκωμα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν δεν διορθωθεί γρήγορα με χειρουργική επέμβαση.

 Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το σκυλί σας κατά την διάρκεια της άθλησής σας. Κάντε μικρά διαλλείματα για νερό και όχι μεγάλα διαλλείματα με υπερβολική κατανάλωση νερού, διότι η λήψη πολύ νερού κάθε φορά μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Καιρός και Θερμοκρασία

 Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τον καιρό πριν πάρετε το σκυλί σας έξω για τρέξιμο. Κάποιες φυλές αντέχουν τις κρύες θερμοκρασίες, όπως τα Siberian Huskies, ενώ άλλες την ζέστη όπως το Rhodesian Ridgebacks. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τόσο την φυλή όσο και το τρίχωμα του σκύλου.

Υπάρχουν κίνδυνοι να τρέχετε με τον σκύλο σας παντός καιρού. Οι κίνδυνοι του κρύου καιρού περιλαμβάνουν υποθερμία, κρυοπαγήματα, αντιψυκτική δηλητηρίαση και βλάβη στα πόδια από το αλάτι. Ίσως στο χιόνι και το κρύο να χρειαστεί να τοποθετήσετε κάποια μορφή προστασίας στα πόδια του σκύλου. Εάν η φυλή του σκύλου σας δεν έχει φυσική προστασία από το κρύο – ένα παχύ παλτό, ίσως θελήσετε να αγοράσετε ένα παλτό σκύλου για επιπλέον ζεστασιά.

 Οι κίνδυνοι του ζεστού καιρού περιλαμβάνουν θερμοπληξία, αφυδάτωση, βλάβη στα πόδια από το κάψιμο του πεζοδρομίου. Πριν ξεκινήσετε το τζόκινγκ ή την βόλτα σας κάντε τον έλεγχο του πεζοδρομίου, ακουμπώντας το χέρι σας στο πεζοδρόμιο για πέντε δευτερόλεπτα. Εάν είναι πολύ ζεστό για εσάς τότε θα είναι πολύ ζεστό και για τον σκύλο σας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το ιδανικό είναι να προτιμάτε σκιερά και δροσερά μέρη με γρασίδι για εσάς και τον σκυλάκο σας για να μη καίγονται τα πατουσάκια του. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας είναι σωστά κοινωνικοποιημένο και ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις περισπασμούς που προκαλούνται από ανθρώπους και άλλους σκύλους.

Δώστε προσοχή στο σκυλί σας

 Καθώς τρέχετε θα πρέπει να έχετε πλήρη έλεγχο του σκύλου σας. Μπορεί να σας συναπάρει το τρέξιμο ή να σας αποσπά η μουσική από τα ακουστικά και να μην καταλάβετε πως ο σκύλος σας έχει ανάγκη από ένα διάλλειμα ή ότι νιώθει κάποια ενόχληση. Ανεξάρτητα από το πόσο υγιές είναι το σκυλί σας ή πόσες φορές έχετε πάει για τζόκινγκ χωρίς να πάει τίποτα στραβά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

 Προσέξτε για σημάδια ότι ο σκύλος σας κουτσαίνει, προσπαθεί να τραβήξει ή να σταματήσει για ένα διάλειμμα, να αναπνέει πολύ βαριά ή να δείχνει σημάδια αφυδάτωσης. Το τζόκινγκ μπορεί να είναι ένας όμορφος τρόπος εκτόνωσης και άθλησης για εσάς αλλά μπορεί να μην το απολαμβάνει εξίσου και ο σκύλος σας. Πριν πάρετε τον σκύλο σας για τζόκινγκ βεβαιωθείτε πως μπορεί να συμβαδίσει μαζί σας αλλά και πως η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top