6 ασκήσεις εσωτερικού χώρου για ηλικιωμένους σκύλους!

 Τα ηλικιωμένα σκυλάκια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για να παραμείνουν χαρούμενα και υγιή. Ο αγαπημένος σας τετράποδος ηλικιωμένος φίλος μπορεί να μην έχει τις ίδιες αντοχές και να μην κινείται όπως παλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη από άσκηση.

 Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό οι ηλικιωμένοι σκύλοι να διατηρήσουν την κινητικότητα και το ιδανικό βάρος για να μην πιέζουν τα ταλαιπωρημένα τους οστά και τις αρθρώσεις τους. Η άσκηση, επίσης, είναι πρόληψη για καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης που είναι αποτελέσματα της παχυσαρκίας.

 Μπορεί ο σκύλος σας να αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα, υπάρχουν όμως κάποιες ασκήσεις για τον εσωτερικό χώρο που θα τον βοηθήσουν να παραμείνει υγιής. Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας είναι αρκετά υγιής για ήπια άσκηση και συμβουλευτείτε τον για την κατάλληλη μορφή άσκησης και την ποσότητα δραστηριότητας που πρέπει να κάνει. Μόλις ο κτηνίατρος σας δώσει το «Οκ» δοκιμάστε κάποιες από τις εξής ασκήσεις:

1. Παζλ σίτισης

 Μπορείτε να αγοράσετε ένα παζλ τροφής για τον ηλικιωμένο σκύλο σας που θα τον κρατήσει ενεργό ψυχικά και σωματικά. Αυτά τα παιχνίδια παρέχουν μια ψυχολογική διεγερτική πρόκληση που μπορεί να βοηθήσει στο να κρατήσει τον εγκέφαλο του ηλικιωμένου σκύλου ενεργό, καθώς και να του δώσει την ευκαιρία να κινηθεί ελαφρώς. Οι φυσικές απαιτήσεις για αυτά τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλές.

 Αυτά τα παζλ τροφοδοσίας μπορεί να γίνουν και επιβράβευση για τον σκύλο σας και να τον ωθήσουν να φάει ή να προσπαθήσει να φάει το περιεχόμενό του. Πολλά ηλικιωμένα σκυλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απώλεια βάρους καθώς μεγαλώνουν, οπότε τα εν λόγω παιχνίδια θα του δώσουν έξτρα κίνηγτρο να φάει. Επιλέξτε παιχνίδια που δεν απαιτούν έντονη κίνηση και δύναμη καθώς δεν θέλετε να εξαντλήσετε τον σκύλο.

2. Παιχνίδι ανάκτησης στο χαλί

 Το παιχνίδι ανάκτησης ή αλλιώς το παιχνίδι που πετάτε την μπάλα και σας την φέρνει πίσω, είναι αγαπημένη συνήθεια όλων των σκύλων όλων των ηλικιών, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο και επίπονο εάν πονάνε τα δόντια, οι αρθρώσεις και τα οστά του. Μπορείτε να παίζεται αυτό το παιχνίδι σε εσωτερικό χώρο πάνω σε ένα μαλακό χαλί.

 Το χαλί είναι πιθανότατα καλύτερο για τον ηλικιωμένο σκύλο σας καθώς δεν θα πονούν τα πόδια του και δεν θα ανησυχείτε για μεγάλους τραυματισμούς εάν πέσει.

 Επίσης δοκιμάστε να πατάξετε ένα μαλακό αντικείμενο που δεν θα ασκεί πίεση στα δόντια του. Υπάρχουν παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους σκύλους που είναι μαλακά και ωραία. Μην κάνετε μακρινές ρίψεις αλλά χαμηλές και κοντινές ώστε να μην χρειαστεί να τρέξει, να κάνει άλμα ή να πάει μακριά. Θυμηθείτε πως δεν θέλετε να προκαλέσετε το σκυλάκι σας αλλά να το κάνετε να κινηθεί και να δραστηριοποιηθεί.

 Μια τέτοια δραστηριότητα είναι αρκετή για να διατηρήσει την φόρμα του. Δώστε του άφθονο νερό όταν τελειώσετε να παίζετε και μην τον πιέζετε να συνεχίσει όταν νιώσει κουρασμένο ή νυστάξει.

3. Απαλό παιχνίδι αντίστασης

 Το παιχνίδι αντίστασης μπορεί να είναι το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το συνεχίσετε. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση και το τράβηγμα είναι μια καλή άσκηση για να τεντωθούν οι μύες του σκύλου σας. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του λαιμού, των ώμων και της γνάθου.

 Χρησιμοποιείστε ένα μαλακό αντικείμενο και θυμηθείτε πως δεν μπορείτε να τραβάτε όσο δυνατά τραβούσατε κάποτε ή να ταλαντεύετε τον σκύλο σας, καθώς μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί στου μυς και στα δόντια.

 Ανάλογα με το παιχνίδι που θα χρησιμοποιείστε μπορεί να βοηθήσει και στον καθαρισμό και την βελτίωση των δοντιών και τον ούλων – σαν νήμα. Αφήστε τον τετράποδο φίλο σας να κερδίσει μερικές φορές ώστε να του ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση.

4. Φυσική θεραπεία και τέντωμα

 Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τι αρθρώσεις του ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή για να βελτιώσετε την κατάσταση του. Μια συνεδρία φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ, τέντωμα και να σας δοθούν και οδηγίες για άσκηση και φροντίδα του σκύλου σας στο σπίτι.

 Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο σκύλος σας έχει πρόβλημα με την κινητικότητα, επειδή οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι πρέπει να κινηθούν για να παραμείνουν υγιείς.

 Οι σωστές κινήσεις θα βοηθήσουν να κινηθεί το υγρό των αρθρώσεων, θα βελτιώσουν την ροή του αίματος και θα κάνουν τις αρθρώσεις και του μύες πιο άνετους και χαλαρούς. Δεν πρέπει, όμως, να πιέσετε τον σκύλο σας σε σημείο που θα τον κάνετε να νιώσει δυσφορία.

 Οι κινήσεις τεντώματος μπορεί να βοηθήσουν και στο βάδισμα επιτρέποντάς του να περπατάει πιο εύκολα και να γίνεται πιο δραστήριο. Υπάρχουν διάφορες εκτάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσετε, ώστε να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση στο σκυλί σας και προκαλέσετε περαιτέρω προβλήματα.

5. Παιχνίδι «βρες το»

 Το παιχνίδι αυτό είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό για τους σκύλους κάθε ηλικίας και παρέχει ψυχική και σωματική διέγερση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κρύψετε λιχουδιές στο δωμάτιο και να προτρέψετε τον σκύλο σας να τις μυρίσει και να τις βρει.

 Εάν δεν έχετε παίξει ποτέ πριν, ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε τον ηλικιωμένο σκύλο σας στις λιχουδιές για τις πρώτες φορές. Επίσης μπορείτε να κρύψετε ένα μέρος από το γεύμα τους για να επιβραδύνετε το φαγητό τους εάν τρώνε λαίμαργα. Εάν αρχίσουν να κουράζονται μην τα πιέσετε.

 Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρύψει τις λιχουδιές χαμηλά στο έδαφος και σε σχετικά μικρή περιοχή, ώστε να μην χρειάζεται να τεντωθούν πολύ ή να πάνε πολύ μακριά. Αυτή είναι μια διασκεδαστική άσκηση που θα κρατήσει δραστήριο τον σκύλο σας.

6. Νέα κόλπα

 Ίσως να πιστεύετε πως ένα ηλικιωμένο σκυλάκι δεν είναι ικανό να μάθει νέα κόλπα και να εκπαιδευτεί. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Φυσικά, η διδαχή νέων κόλπων απαιτεί μεγαλύτερη υπομονή σε ένα ηλικιωμένο σκυλάκι αλλά θα οξύνει το μυαλό του και θα δραστηριοποιήσει το σώμα του.

 Τα κόλπα δεν χρειάζεται να απαιτούν πολύ κίνηση καθώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάτι απαιτητικό. Τα πιο απλά κόλπα θα ευχαριστήσουν τον σκύλο σας αλλά και εσάς, δίνοντας του αυτοπεποίθηση.

 Τέτοια κόλπα μπορεί να είναι να ισορροπήσει μια λιχουδιά στην μύτη του ή να περπατήσει ανάμεσα στα πόδια σας. Διατηρήστε τις προπονήσεις αρκετά σύντομες για να αποφύγετε την εξάντληση και προσέξτε τις ανάγκες του. Δώστε αγάπη και θετική ενίσχυση στον σκύλο σας ακόμα και εάν δεν καταλαβαίνει τι του ζητάτε να κάνει.

 Μπορεί ο σκυλάκος σας να είναι γεράκος πια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ξαπλωμένος, άπραγος και παραμελημένος. Ανεξαρτήτως ηλικίας, όλα τα σκυλιά έχουν ίσες ευκαιρίες για παιχνίδια και άθληση με την οικογένεια, για να παραμένουν ψυχικά και σωματικά υγιή.

 Άλλωστε, τα παιχνίδια και η γυμναστική στη τρίτη ηλικία διατηρούν τα σκυλιά σε φόρμα, υγιή και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους. Προσθέστε στη καθημερινότητα του σκύλου σας τα παραπάνω παιχνίδια για μέσα στο σπίτι να έχετε ένα ευτυχισμένο σκυλάκι με περισσότερες ευκαιρίες να ζήσει κι άλλο κοντά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top