Δόντια σκύλου: Κόλπα για εύκολο καθαρισμό!

 Ομολογουμένως, η στοματική υγιεινή είναι υψίστης σημασίας. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους σκύλους. Για του λόγου το αληθές, η μη επαρκή φροντίδα της μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό προβλήματα υγείας, που ίσως αποβούν μοιραία για τη ζωή μας.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς τα προβλήματα στα δόντια του σκύλου αφορούν ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι και οι νεφροί. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με σχετικές έρευνες, δεν είναι λίγοι οι σκυλογονείς εκείνοι που αμελούν το σωστό βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα χαλασμένα δόντια και η συσσώρευση πέτρας.

 Εάν εσείς θέλετε να κάνετε τη διαφορά και να μάθετε πως να φροντίζετε σωστά τα δόντια του κατοικίδιού σας, τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Είναι ο μόνος τρόπος για να του παρέχετε την ιδανική φροντίδα και τη χαρούμενη ζωή που του αρμόζει.

 Παρακάτω θα δείτε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για τη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής του κατοικίδιού σας, προκειμένου να γλιτώσετε τα ραντεβού στον κτηνίατρο.

  • Βρείτε τη σωστή στιγμή

 Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνει σε κάποια φάση που ο σκυλάκος σας είναι απόλυτα ήρεμος και χαλαρός. Από εκεί και πέρα, στόχος σας είναι το καθημερινό βούρτσισμα. Για αυτό, θα πρέπει να φτιάξετε ένα σχετικό πρόγραμμα που να σας ταιριάζει. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να το κάνετε 3 φορές την εβδομάδα.

 Διαφορετικά, η πλάκα συσσωρεύεται στο στόμα του, μετατρέπεται σε πέτρα και προκαλεί κακοσμία στόματος, ασθένειες των ούλων και χαλασμένα δόντια. Αφήστε που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σωρό επίπονες καταστάσεις για το τεράποδο φιλαράκι σας.

  • Συγκεντρώστε τα εργαλεία σας

 Θα χρειαστείτε μια οδοντόβουρτσα, ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους. Είναι εξαιρετικά μαλακή και απόλυτα προσαρμοσμένη στα δοντάκια του σκυλάκου σας, προσφέροντας τη δυνατότητα να βουρτσίσετε μέχρι και τα δύσκολα σημεία.

 Αν πάλι είστε ιδιοκτήτες μιας μικρόσωμης ράτσας, μη διστάσετε να επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα που τοποθετείτε στα δάχτυλά σας. Έτσι, μπορείτε να έρθετε ακόμη πιο κοντά μαζί του!

 Μην ξεχνάτε να πάρετε και μια ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους. Υπάρχουν ένα σωρό γεύσεις που υπόσχονται να σας διευκολύνουν σημαντικά σε όλη τη διαδικασία. Μπορείτε ας πούμε να βρείτε οδοντόκρεμα με γεύση κρέατος ή μέντας, για να τον δελεάσετε να καθίσει φρόνιμος και να ξεμπερδέψετε γρήγορα με το πλύσιμο των δοντιών του.

 Προσέξτε όμως κάτι πολύ σημαντικό! Ποτέ, μα ποτέ μην χρησιμοποιήσετε ανθρώπινη οδοντόκρεμα στον σκύλο σας. Περιέχει ουσίες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και τοξικές για την υγεία του.

  • Προσέξτε την στάση του σώματός σας

 Εξίσου σημαντικό είναι να προσαρμόσετε την στάση του σώματός σας έτσι, ώστε να αισθάνεται άνετα ο σκύλος σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να νιώθει πως απειλείται και να προσπαθεί να απομακρυνθεί από κοντά σας με νύχια και με δόντια.

 Γονατίστε ευγενικά μπροστά του και καθίστε εκεί. Παρατηρείτε πάντοτε την γλώσσα του σώματός του που προμηνύει έντονη ανησυχια ή άγχος/στρες και φροντίστε να σέβεστε τα όρια του.

  • Προετοιμάστε τα ούλα του

 Δοκιμάστε να αγγίξετε το στόμα του προσεκτικά, τρίβοντας απαλά το δάχτυλό σας στο επάνω μέρος των ούλων και των δοντιών του. Έτσι, τον βοηθάτε να συνηθίσει την όλη ιδέα και να μη τρομοκρατηθεί.

  • Δοκιμάστε την οδοντόκρεμα

 Τοποθετήστε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στο δάχτυλό σας και αφήστε τον να τη γευτεί. Έτσι, θα αρχίσει να εξοικειώνεται τόσο με την υφή, όσο και με την γεύση της, μέχρι να την λατρέψει!

 Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δείτε πως περνάνε οι μέρες κι εκείνος δεν αντέχει με τίποτα στη γεύση και το άρωμά της, μην σκάτε. Διαλέξτε απλώς μια άλλη γεύση που πιστεύετε ότι θα τον δελεάσει.

  • Η ώρα της οδοντόβουρτσας!

 Μόλις συνηθίσει το να του ανοίγετε και να ακουμπάτε το στόμα, ξεκινήστε να εφαρμόζετε την οδοντόβουρτσα, με την οδοντόκρεμα της αρεσκείας σας.

 Ξεκινήστε σηκώνοντας απαλά το επάνω χείλος και ύστερα το κάτω. Καθαρίστε με κυκλικές κινήσεις τα δόντια του σκύλου σας, προσέχοντας κατάλληλα και την γραμμή των ούλων.

 Μην ανησυχήσετε αν δείτε μια μικρή, προσωρινή αιμορραγία κοντά στα ούλα, καθώς πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Αυτή που θα πρέπει να σας στείλει άμεσα στον κτηνίατρο είναι η συνεχόμενη, ακατάπαυστη αιμορραγία.

  • Εστιάστε στην πλάκα

 Βουρτσίζετε λίγα λίγα τα δοντάκια του στην αρχή, μέχρι να συνηθίσει. Έπειτα, προχωρήστε κανονικά στα υπόλοιπα. Η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να έχει συνολική διάρκεια πάνω από 2 λεπτά.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας φαίνεται να αντιστέκεται στην αρχή, πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Επικεντρωθείτε πρώτα στην εξωτερική όψη των δοντιών και στα πίσω δόντια του, όπου συγκεντρώνεται συνήθως η πέτρα.

 Αν μπορείτε να περάσετε στο εσωτερικό τους, αυτό είναι τέλειο. Μην επιμείνετε όμως αν δεν τον βρίσκετε πρόθυμο. Η γλώσσα του θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

  • Να είστε καθησυχαστικοί

 Κρατάτε πάντοτε την ατμόσφαιρα χαλαρή και ήρεμη, όταν βουρτσίζετε τα δοντάκια του. Μην ξεχνάτε να του μιλάτε γλυκά σε όλη τη διάρκεια και να του εξηγείτε τι ακριβώς κάνετε. Αυτό θα τον καθησυχάσει πολύ και θα τελειώσετε πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα.

  • Ολοκληρώστε τη διαδικασία με έναν θετικό τρόπο

 Μόλις ολοκληρώσετε το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών του, επιβραβεύστε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά ή τα χάδια και την στοργή σας. Θυμηθείτε να σταματάτε πάντοτε, όταν όλοι περνούν καλά.

 Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάτε πως ο σωστός καθαρισμός δεν σταματάει στο βούρτσισμα. Σκεφτείτε, λοιπόν, να του πάρετε μερικές μασητικές λιχουδιές και κόκκαλα για σκύλους που ενισχύουν την φυσική υγεία των δοντιών, απομακρύνοντας αποτελεσματικά την πλάκα και την πέτρα στα δόντια των κατοικίδιών μας.

 Βέβαια, δεν θα πρέπει ποτέ, μα ποτέ να αμελείτε τις καθιερωμένες επισκέψεις στον κτηνίατρό σας. Εκείνος ή εκείνη θα αναλάβει τον βαθύ καθαρισμό των δοντιών του και θα αποτρέψει μελλοντικά οδοντικά προβλήματα που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του.

 Πώς τα πάει ο δικός σας σκύλος με τον καθαρισμό των δοντιών του; Μοιραστείτε μαζί μας τις πιο fun εμπειρίες σας για να ενθαρρύνουμε και τους νέους «σκυλογονείς»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top