Γουίπετ: Ένας καλόκαρδος & ευγενικός «δρομέας»!

Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 9 έως 18 κιλά

 Ύψος: 46 – 56 εκατοστά

 Οικογένεια: Κυνηγόσκυλο που κυνηγάει με βάση την όραση και τη ταχύτητα (Sighthound)

 Καταγωγή: Βρετανία

 Η πρώτη γνωριμία με τη ράτσα:

 Το Whippet είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα σκυλιά στον κόσμο. Διακρίνεται για την καμπυλωτή, «αεροδυναμική σιλουέτα του, τα μακριά πόδια και την καλλίγραμμη σωματική διάπλαση του.

 Πρόκειται για τα φυσικά χαρακτηριστικά που του χαρίζουν μια μαγική ικανότητα: το απόλυτο τρέξιμο! Καμία άλλη ράτσα εκεί έξω δεν παρουσιάζει την ίδια δυνατότητα επιτάχυνσης και ευκινησίας με την απαράμιλλη ευελιξία του Γουίπετ.

 Εξωτερικά μας φέρνει λίγο στο μυαλό ένα μικρόσωμο Greyhound. Έχει όμως μια ιδιαίτερα ευλύγιστη σπονδηλική στήλη και δυνατούς γοφούς, που του προσδίδουν τον χαρακτηριστικό καλπασμό που σίγουρα έχετε δει σε πολλές φωτογραφίες.

 Συγκριτικά με το Greyhound, είναι μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 56 εκατοστά ύψους, με ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος να βρίσκεται κάπου στα 18 κιλά.

 Μπορείτε να βρείτε αυτόν τον εκπληκτικο δρομέα σε ένα σωρό χρώματα και μοναδικούς συνδυασμούς αυτών των χρωμάτων. Τα πιο συνηθισμένα όμως είναι το λευκό, το μαύρο, το στικτό, το κιτρινόφαιο, το μπλε και το κόκκινο.

 Η ιστορία του Whippet:

 Το περίφημο Γουίπετ είναι ένα μεσαίου μεγέθους κυνηγόσκυλο, που βρίσκει τις ιστορικές καταβολές του στο Greyhound.

 Για του λόγου το αληθές, φαίνεται πως οι πρόγονοι του σημερινού Γουίπετ προέρχονται από διάφορες προσμείξεις ανάμεσα σε μικρόσωμα Greyhounds και άλλες, ακόμα μικρότερες, ράτσες σκύλων άγνωστης προέλευσης.

 Όπως κι αν έχει όμως, πρόκειται για τον ιδανικό σύντροφο σε κάθε κυνήγι. Διακρίνεται, βλέπετε, για την εκπληκτική ταχύτητα και όραση του – στοιχεία «κλειδιά», που το βοηθούν στον εντοπισμό των θηραμάτων του ήδη από τον 18ο αιώνα.

 Αργότερα, ήρθε σε επαφή με μερικά σκυλιά της οικογένειας των Tεριέ. Αυτά ήταν εξαιρετικά στην παροχή προστασίας σε αγροκτήματα και σπίτια, αφού κρατούσαν μακριά τα μικρόσωμα θηράματα και έκαναν τα νέα κουτάβια που προέκυπταν ακόμα πιο «σβέλτα» στη ταχύτητα.

 Ήταν η έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης, ωστόσο, που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της δημοτικότητας του Whippet που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα.

 Εκείνη την περίοδο, πάρα πολλοί αγρότες άρχισαν να εργάζονται σε βιομηχανικές περιοχές. Μάλιστα, έφερναν μαζί τους τα σκυλιά τους ως ένα μέσο διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα.

 Στη πορεία όμως ανακάλυψαν όμως κάτι σημαντικό: την εκπληκτική ικανότητα αυτών των σκύλων σε ό,τι αφορούσε στις ασκήσεις ταχύτητας και το κυνήγι υφασμάτων. Έτσι, άρχισαν να τα χρησιμοποιούν εκτεταμένα σε σχετικούς διαγωνισμούς.

 Εκείνη την εποχή, μια οικογένεια που είχε ένα Whippet θεωρούνταν σημαντική. Το δε σκυλί ήταν πολύτιμο και ισότιμο μέλος αυτής, αφού αποτελούσε έναν αξιόπιστο ζώο συντροφιάς.

 Με την επίσημη αναγνώριση του Γουίπετ ως ράτσα το 1888, άρχισε να εκτιμάται και για την αισθητική όψη και το μοναδικό παρουσιαστικό του. Βλέπετε, κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτόν τον αρμονικό συνδυασμό λιτής κομψότητας και ευγενικής συντροφιάς, γεγονός που εξακολουθεί να ισχύει σταθερά και σήμερα!

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Whippet:

 Το συγκεκριμένο πλάσμα διαθέτει έναν απίστευτα ευχάριστο και ευγενικό χαρακτήρα, με μια άκρως ήπια και τρυφερή συμπεριφορά. Αυτό το καθιστά ιδανικό για όσους από εσάς αναζητούν ένα κατοικίδιο που δεν δημιουργεί προβλήματα και αποτελεί έναν πιστό σύντροφο.

 Την ίδια στιγμή, αποτελεί μια διασκεδαστική παρέα για τα παιδάκια κάθε ηλικίας. Υπόσχεται να είναι στοργικό, ανεκτικό και πολύ ευγενικό μαζί τους.

 Παρόλα αυτά, είναι πολύ ευαίσθητο. Έτσι, θα χρειαστεί να σέβεστε τα σωματικά και ψυχικά του όρια και να εκτιμάτε πραγματικά όλα όσα σας δίνει σε αντάλλαγμα.

 Στα καλά του ανήκει το γεγονός πως είναι πανέξυπνο. Μη διστάσετε, λοιπόν, να το εκμεταλλευτείτε και να του μάθετε ένα σωρό κόλπα μέσα από την εκπαίδευση και το δημιουργικό παιχνίδι!

 Φροντίδα και Περιποίηση της ρατσας του:

 Το γλυκύτατο Whippet αποτελεί το ιδανικό σκυλί για κάθε τύπο διαμερίσματος. Μοναδική προϋπόθεση είναι να το βγάζετε τον καθιερωμένο του περίπατο και να του επιτρέπετε να τρέχει λιγάκι παραπάνω σε έναν καλά ασφαλισμένο χώρο.

 Από εκεί και πέρα, το τρίχωμα του είναι υποαλλεργικό, άοσμο και δεν χρήζει εξειδικευμένης περιποίησης. Παρ’ όλ’ αυτά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο απέναντι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ δεν αντέχει καθόλου το δριμύ κρύο. Γι’ αυτό καλό είναι να του φοράτε ένα πουλοβεράκι τα τσουχτερά βράδια του χειμώνα.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη ράτσα:

 Γενικότερα, πρόκειται για ένα αρκετά δραστήριο κι ευχάριστο σκυλί, που μπορεί άνετα να σας συντροφεύσει σε κάθε είδους δραστηριότητα. Το καλό είναι πως δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί, λοιπόν, να μείνει στο πλευρό σας για περίπου 12 με 15 χρονάκια.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Έτσι, θα γνωρίζετε ακριβώς τι θα πρέπει να προσέχετε.

 Πιο συγκεκριμένα, κάποια σκυλιά της ράτσας είναι λιγάκι επιρρεπή απέναντι στην εμφάνιση κώφωσης, ορισμένων οφθαλμολογικών προβλημάτων, ευαισθησίας στην αναισθησία και τους τραυματισμούς.

 Ένας σκύλος της φυλής των Γουίπετ συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδανικό σύντροφο για κάθε τύπο οικογένειας. Είναι γλυκός, τρυφερός, στοργικός, παιχνιδιάρης, αλλά και πανέξυπνος. Θα τον βρείτε πάντοτε πρόθυμο να κουλουριαστεί στα πόδια σας, αλλά και να συμμετάσχει σε ένα έντονο και δυναμικό παιχνίδι.

 Όσον αφορά την υιοθεσία αυτού του σκύλου, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια τέτοια ράτσα, μπορείτε να αναζητήσετε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουταβάκια για υιοθεσία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα εκτροφείο σκύλων και να τα γνωρίσετε από κοντά. Βέβαια, μπορείτε πάντα να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο σκυλάκι και να του προσφέρετε το μόνιμο, ζεστό σπιτάκι που στερήθηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top