Κουταβάκια: Οδηγός για μία υπεύθυνη υιοθεσία!

 Η υποδοχή ενός κουταβιού στο σπίτι σας είναι μια απίστευτα συναρπαστική στιγμή γεμάτη γέλιο, αγκαλιές, διασκέδαση και με αυτή τη μοναδική και αξιολάτρευτη μυρωδιά ενός κουταβιού! Εντάξει, μπορεί τα κουτάβάκια να μη μοσχοβολάνε όπως τα μωράκια, αλλά και μόνο η χαριτωμένη όψη τους είναι αρκετή για να μας σκλαβώσει!

 Η φροντίδα ενός κουταβιού, βέβαια, συνοδεύεται από το αίσθημα της ευθύνης, οπότε είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σπίτι και την οικογένειά σας για την άφιξή του.

 Τα κουτάβια, όπως και τα μωρά, χρειάζονται πολλά πράγματα. Πρωτίστως, χρειάζονται ένα μπολ για φαγητό και νερό, λιχουδιές, παιχνίδια και πολλά άλλα αξεσουάρ για να απολαύσουν μια υγιή και εμπλουτισμένη ζωή στο νέο τους σπίτι.

 Αν καλωσορίζετε στο σπίτι το πρώτο σας κουτάβι ή αν δεν έχετε αναλάβει στο παρελθόν τη λίστα με τα ψώνια, μπορεί να μην ξέρετε όλα όσα χρειάζεστε για τη νέα σας άφιξη. Εμείς σας έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό με όλα όσα χρειάζεστε το πρώτο καιρό, για να είστε καθ’ όλα έτοιμοι.

 Οι απαραίτητες προμήθειες για νέα κουτάβια:

  Για να είστε σωστά προετοιμασμένοι για την άφιξη του κουταβιού σας, εξασφαλίστε ότι έχετε τα βασικά πράγματα πριν ακόμα το υποδεχτείτε:

 Τροφή για κουτάβια: Τα κουτάβια χρειάζονται μία σωστή διατροφή για να εξελιχθούν σε υγιή ενήλικα σκυλιά. Για να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που είναι ήδη αγχωτική, φροντίστε να έχετε στο σπίτι μια ποσότητα από τη τροφή με την οποία έχει μεγαλώσει το κουτάβι σας για να το κάνετε να αισθανθεί πιο άνετα.

 Μόλις εγκατασταθεί, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τις καλύτερες τροφές σκύλων με βάση τις ανάγκες του. Ο κτηνίατρός σας θα σας συστήσει προϊόντα ειδικά για κουτάβια και θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τον τρόπο μετάβασης στη νέα τροφή με την πάροδο του χρόνου.

 Λιχουδιές για κουτάβια: Οι λιχουδιές παίζουν μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση του νέου σας κατοικίδιου. Καλό είναι να έχουν μαλακή υφή, ώστε τα σκυλάκι να τις μασάει εύκολα και να είναι χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες.

 Αξίζει να θυμάστε ότι ενώ οι λιχουδιές βοηθούν στη δημιουργία του δεσίματός ενός σκύλου με το αφεντικό του και ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δεν θα πρέπει να αποτελούν πάνω από το 10% της συνολικής του διατροφής.

 Μπολ για φαγητό και νερό: Το κουτάβι σας θα πρέπει να έχει ένα ξεχωριστό μπολ για το φαγητό και το νερό του και αν έχετε παραπάνω κατοικίδια, το καθένα πρέπει να έχει τα δικά του μπολάκια. Το μπολ της τροφής του πρέπει να το γεμίζετε μόνο τις ώρες φαγητού, αλλά εκείνο το νερού πρέπει να είναι πάντα γεμάτο με φρέσκο, καθαρό νερό χειμώνα καλοκαίρι.

 Εάν το κουτάβι σας τρώει πολύ γρήγορα, σκεφτείτε ένα αντιλαιμαργικό μπολ, σχεδιασμένο για να τρώει με αργό ρυθμό για να μη πνιγεί και να μπορέσει να χωνέψει καλύτερα τη τροφή του.

 Κολάρο, λουρί και κάρτα ταυτότητας: Η βόλτα με το νέο σας φιλαράκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δραστηριοποιηθείτε και βοηθά το ίδιο το ζωάκι να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς με λουρί. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα χρειαστείτε ένα ασφαλές και ανθεκτικό λουρί και κολάρο.

 Σε περίπτωση που ο σκύλος σας τραβάει στη βόλτα, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα την εκπαίδευση σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο που βγάζουμε βόλτα ένα κατοικίδιο. Το περιλαίμιό του θα πρέπει να συνοδεύεται από τη ταυτότητα, στην οποία θα αναγράφονται το όνομα του κουταβιού σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε το κουταβάκι σας τσιπαρισμένο, ώστε, αν χαθεί, να σας βρουν έγκαιρα.

 Κλουβί σκύλων: Η εκπαίδευση με το crate σκύλου απαιτεί υπομονή και αφοσίωση από μέρους σας, καθώς επιτρέπει στο κουτάβι σας να έχει ένα δικό του ασφαλές μέρος εντός ή εκτός σπιτιού, ενώ παράλληλα μειώνει τα ατυχήματα με τη τουαλέτα και τη μάσηση αντικειμένων ή επίπλων.

 Βέβαια, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με τη χρήση του, ούτε να το χρησιμοποιείτε ως μέσο τιμωρίας. Ιδανικά, μπορείτε να βάζετε τον σκύλο μέσα όταν λείπετε από το σπίτι, είστε στη δουλειά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν ο μικρούλης δεν έχει εκπαιδευθεί ακόμα καλά να πηγαίνει τουαλέτα.

 Προϊόντα καθαρισμού: Τα κουτάβια συνήθως δεν έρχονται πλήρως εκπαιδευμένα με τη τουαλέτα τους, οπότε ως νέοι γονείς κατοικιδίου θα πρέπει να προβλέψετε τα ατυχήματα που πρόκειται να συμβούν.

 Δεδομένου ότι η μυρωδιά από τα ούρα του σκύλου δεν φεύγει εύκολα, καλό είναι να προτιμήσετε ένα καθαριστικό για ούρα σκύλου με ένζυμα που βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων και είναι ασφαλή για την υγεία τους.

 Επίσης, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τη τριχόπτωση του σκύλου και τις τρίχες που θα βρίσκετε ολούθε στο σπίτι σας. Οι ηλεκτρικές σκούπες με μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης τριχών των κατοικίδιων ζώων μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες.

 Παιχνίδια για κουτάβια: Τα παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παίξετε και να αλληλοεπιδράσετε με το νέο σας κουτάβι. Ψάξτε για παιχνίδια σχεδιασμένα για κουτάβια, τα οποία συνήθως είναι μικρότερα και κατάλληλα για τα ευαίσθητα δοντάκια τους.

 Επίσης, αγοράστε διαδραστικά παιχνίδια με λιχουδιές και παιχνίδια παζλ για να το κρατάτε απασχολημένο, ειδικά τις ώρες που λείπετε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο μέσα στη μέρα σας για να παίζετε και να χτίζετε έναν ισχυρό δεσμό μαζί του.

 Κρεβάτι σκύλου: Παρόλο που το κουτάβι σας μπορεί να κοιμάται στο crate τη νύχτα, είναι σημαντικό να του αγοράσετε ένα κρεβάτι για σκύλους, στο οποίο θα ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα είναι διαθέσιμο για να απομονώνεται όταν το επιθυμεί.

 Όταν ψάχνετε για το σωστό κρεβάτι, φροντίστε να αγοράσετε ένα που ταιριάζει στις ανάγκες της ράτσας και το μέγεθός του καθώς μεγαλώνει, ενώ παράλληλα να έχετε κατά νου την ανθεκτικότητα και τη ποιότητα κατασκευής του, για να μη καταστραφεί στο δευτερόλεπτο.

 Σαμπουάν και εργαλεία περιποίησης: Ακόμα και αν σκοπεύετε να πηγαίνετε το κουτάβι σας σε κομμωτήριο σκύλων, θα πρέπει να έχετε τα βασικά προϊόντα περιποίησης και στο σπίτι σας για να διατηρείτε το τρίχωμά του υγιές, καθαρό και φυσικά, να αποτρέπετε την έντονη τριχόπτωση.

 Τα προϊοντα που θα χρειαστείτε είναι ένα σαμπουάν για σκύλους, μία χτένα, μία βούρτσα, νυχοκόπτες και στυπτική σκόνη σε περίπτωση αιμορραγίας.

 Φάρμακα και προληπτικά μέτρα: Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τυχόν φάρμακα και προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει το κουτάβι σας, όπως κολλάρα και αμπούλες για ψύλλους και κρότωνες, όπως επίσης συμπληρώματα διατροφής που συντελούν στην ευζωΐα και τη μακροβιότητα του μπαγασάκου σας.

 Συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας

 Ως νέοι γονείς κατοικίδιων θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση του κουταβιού σας. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση της τουαλέτας, την εκπαίδευση με crate και την εκμάθηση νέων κανόνων. Αν θέλετε ορισμένες πετυχημένες συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ορίστε τι μπορείτε να ακολουθήσετε.

 Χρησιμοποιείτε πάντα τη θετική ενθάρρυνση.

 Ποτέ δεν πρέπει να ασκείτε λεκτική ή σωματική βία στο κουτάβι σας όταν κάνει κάτι λάθος. Πέραν του ότι είναι εγκληματικό, η βίαιη συμπεριφορά και η τιμωρία μπορεί να του προκαλέσουν φόβο και δεν θα το βοηθήσουν να μάθει. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε μεθόδους θετικής ενίσχυσης και επιβραβεύστε το με λιχουδιές ή επαίνους όταν υπακούει στις εντολές σας.

 Αυτό περιλαμβάνει το να πηγαίνει τουαλέτα έξω, να μαθαίνει ένα νέο κόλπο ή να περπατάει ήρεμα με το λουρί του όταν τον βγάζετε βόλτα. Παραμένοντας θετικοί, επιμονετικοί και υπομονετικοί, θα βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο να υιοθετήσει τις σωστές συμπεριφορές γρήγορα και αποτελεσματικά.

 Κοινωνικοποιήστε το κουτάβι σας.

 Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για όλα τα κουτάβια. Μόλις ολοκληρώσετε το πρόγραμμα εμβολιασμού του, αρχίστε σιγά-σιγά να το εκθέτετε σε διαφορετικές καταστάσεις και σε νέα κατοικίδια και ανθρώπους. Στην αρχή κρατήστε το μάθημα κοινωνικοποίησής του για λίγο και αυξήστε τον χρόνο που παίζει με άλλα σκυλάκια.

 Λάβετε υπόψη σας ότι πρέπει να το παρακολουθείτε στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινωνικοποίησής του για να αποφύγετε αρνητικές καταστάσεις και σκυλοκαυγάδες.

 Μάθετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου.

 Μιλήστε με έναν εκπαιδευτή σκύλων και ενημερωθείτε σχετικά με τις ενδείξεις συμπεριφοράς και τη γλώσσα του σώματος του κατοικιδίου σας. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε το δικό σας κουτάβι νιώθει άβολα ή αρχίζει να ταράζεται, αλλά θα καταλαβαίνετε τη γλώσσα του σώματος των άλλων σκύλων. Αυτό είναι τρομερή βοήθεια, διότι θα μπορείτε να παρέμβετε πριν τα πράγματα πάρουν δυσάρεστη τροπή.

 Να είστε συνεπείς στη ρουτίνα της εκπαίδευσης.

 Τα κουτάβια ευδοκιμούν όταν ακολουθούν μια ρουτίνα, ειδικά όταν πρόκειται για την εκπαίδευση της τουαλέτας και την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Φυσικά, το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επανάληψη και η συνέπεια. Αφιερώστε χρόνο στην εκπαίδευσή του κάθε μέρα, προκειμένου να δείτε πιο σύντομα αποτελέσματα.

 Πώς να προετοιμαστείτε για το νέο σας κουτάβι

 Εκτός από τα απαραίτητα ρούχα σκύλου για χειμώνα και καλοκαίρι και τη προετοιμασία για την εκπαίδευση, υπάρχουν ορισμένα ακόμα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο τετράποδο μέλος.

  • Οργανώστε το σπίτι σας: Αφιερώστε ένα δωμάτιο ή κάποιον συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι σας για το κουτάβι σας και τα πράγματά του. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να περιλαμβάνει μια περιοχή για τάισμα και ένα σπιτάκι. Βεβαιωθείτε ότι είναι κοντά στο σημείο όπου εσείς και η οικογένειά σας συνήθως συναθροίζεστε, έτσι ώστε το κουτάβι σας να μην αισθάνεται απομονωμένο και εγκαταλελειμμένο.
  • Χρησιμοποιήστε προστατευτικά κάγκελα: Το πρώτο καιρό που το κουτάβι εξερευνεί το νέο του περιβάλλον, καλό είναι να του αποκλείσετε την είσοδο στη κουζίνα ή σε σημεία του σπιτιού με απότομες σκάλες, βάζοντες προστατευτικά κάγκελα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να σας βλέπει, αλλά θα μείνει μακριά από κινδύνους.
  • Ασφαλίστε το σπίτι σας: Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για κουτάβια, ασφαλίζοντας τα ντουλάπια, κρύβοντας τα καλώδια και απομακρύνοντας τυχόν τοξικά φυτά από τις περιοχές στις οποίες έχει πρόσβαση.
  • Βρείτε έναν κτηνίατρο. Το κουτάβι σας θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο αμέσως μετά την άφιξή του στο σπίτι, ακόμη και αν ένα καταφύγιο σκύλων, μια ομάδα διάσωσης ή ένας εκτροφέας σας έχει δώσει πιστοποιητικό υγείας. Αναζητήστε έναν έμπιστο κτηνίατρο στην περιοχή σας και κλείστε ένα ραντεβού, ώστε να του κάνετε ένα γενικό τσεκ απ.
  • Οργανωθείτε: Ένα νέο κουτάβι απαιτεί πολλή αφοσίωση και προσοχή. Φτιάξτε μια ρουτίνα και ένα πρόγραμμα με όλα τα μέλη της οικογένειας και ορίστε καθήκοντα, ώστε ο καθένας να γνωρίζει τις ευθύνες του. Εάν πρέπει να λείπετε από το κουτάβι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα λόγω εργασίας, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν έμπιστο άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να έρχεται στο σπίτι σας για να παίζουν, να το βγάζει βόλτα και να το πηγαίνει τουαλέτα.
  • Ασφάλιση: Παρόλο που δεν επιλέγουν όλοι να κάνουν ασφάλεια κατοικίδιων ζώων, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κουταβιού σας, καθώς αυτό εξελίσσεται σε ενήλικο σκυλί. Η ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη κτηνιατρικών εξετάσεων ή απροσδόκητων ιατρικών ή άλλων δαπανών.
  • Εμβολιασμός και άδεια: Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει για τον εμβολιασμό και την άδεια που πρέπει να έχετε για κατοχή κατοικιδίου.

 Μπορεί εκ πρώτης όψεως όλα τα παραπάνω να σας φαίνονται βουνό, αλλά πιστέψτε μας δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Ναι μεν η υιοθεσία ενός σκύλου είναι πολύ υπεύθυνη και σοβαρή πράξη, αλλά θα ανταμειφθείτε με τον πιο πιστό και αγαπησιάρη σύντροφο, που θα σας χαρίσει απίστευτες στιγμές γέλιου και ευτυχίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top