Στείρωση σκύλου & γάτας: Πότε & γιατί πρέπει να γίνει

 Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί σκυλογονείς που δεν είναι πρόθυμοι να στειρώσουν το σκυλάκι τους. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την στείρωση του κατοικίδιού σας παρά μειονεκτήματα, ειδικά αν είναι θηλυκό.

 Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, η στείρωση είναι η αφαίρεση των αναπαραγωγικών οργάνων του αρσενικού και του θηλυκού σκύλου, όπου στα μεν θηλυκά αφαιρούνται οι ωοθήκες, στα δε αρσενικά, οι όρχεις.

 Και οι δύο χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν αναισθησίας. Μετά το τέλος του χειρουργείου, τα τετράποδα πλασματάκια παραμένουν λίγες ώρες στο ιατρείο, ούτως ώστε ο κτηνίατρος να παρακολουθήσει τη κλινική τους εικόνα ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, την συνολική υγεία και την αντίδραση στην αναισθησία.

 Γιατί να στειρώσω τον σκύλο μου;

 Ομολογουμένως, η στείρωση έχει πολλά ορατά οφέλη στα λατρεμένα μας κατοικίδια, όπως το ότι συμβάλλει στη βέλτιστη υγεία των σκύλων, τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους και προ παντός, τη πρόληψη από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

 Ας ρίξουμε όμως μια πιο ενδελεχή ματιά στα πλεονεκτήματα της στείρωσης:

 1. Υγεία

 Αρχικά, η στείρωση βοηθά τους σκύλους να απολαμβάνουν μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή, καθώς μειώνει και εξαλείφει ορισμένα προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο ή πολύ κοστοβόρο στο να αντιμετωπιστούν.

 Στειρώνοντας τον αρσενικό μπαγασάκο σας, συμβάλλετε στη πρόληψη του καρκίνου των όρχεων και των προβλημάτων του προστάτη. Την ίδια στιγμή, η στείρωση μπορεί να αποτρέψει διάφορες λοιμώξεις της μήτρας και όγκους των μαστών στα θηλυκά σκυλιά.

 2. Προβλήματα συμπεριφοράς

 Η στείρωση επιδρά στη συμπεριφορά του ζώου, με τα περισσότερα περιστατικά να αποκτούν μία πολύ πιο ήρεμη και πράη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ορισμένα προβλήματα επίθεσης σκύλου που παρατηρούνται – κυρίως σε αρσενικά σκυλιά – μπορούν να αποφευχθούν με πρόωρη στείρωση.

 Συγχρόνως, ο κατεργαράκος σας είναι λιγότερο πιθανό να περιπλανηθεί ή να επιδιώξει να το σκάσει από το σπίτι, με αποτέλεσμα να μένει προστατευμένος από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές, όπως επίσης και από άλλα σκυλιά που μπορεί να τον τραυματίσουν σε κάποιο καυγά.

 Πέρα από αυτό όμως, οι αρσενικές γάτες και οι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανό να ουρούν σε συγκεκριμένα σημεία για να «μαρκάρουν» τη περιοχή τους και να δηλώνουν την εδαφική τους επικράτεια.

 Η στείρωση βοηθάει επίσης στη μείωση της αναζήτησης ερωτικού παρτενέρ. Οι θηλυκές σκυλίτσες παύουν να ουρούν παντού σε μια προσπάθεια αναζήτησης αρσενικού συντρόφου, με αποτέλεσμα να μη προσελκύουν άλλα σκυλιά στον κήπο ή την αυλή σας. Μάλιστα, το αίμα που μπορεί να υπάρχει στα ούρα τείνει να προσελκύει περισσότερα ανεπιθύμητα αρσενικά σκυλιά στη γειτονιά σας, γεγονός που προκαλεί έντονη νευρικότητα στο κατοικίδιό σας.

 Δεδομένου ότι τα αρσενικά είναι σε θέση να σκαρφιστούν κάθε πιθανό τρόπο για να δραπετεύσουν ή να μπουν σε μια αυλή που κυκλοφορεί μία σκυλίτσα με περίοδο, η στείρωση μπορεί να αποτρέψει πολλούς κινδύνους και ανεπιθύμητες εκγυμοσύνες, γλιτώνοντας σας από ένα σωρό ανεπιθύμητες καταστάσεις.

 Αξίζει να επισημάνουμε βέβαια ότι η στείρωση των αρσενικών σκύλων δεν εγγυάται την επίλυση όλων των προβλημάτων στην αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου σας, παρόλο που υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και ορισμένων ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως η επιθετικότητα του σκύλου.

 Έτσι, λοιπόν, αν και η στείρωση μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, δεν εξαλείφει τελείως την ορμόνη και ενδεχομένως να πυροδοτεί μια σειρά από άλλες προβληματικές συμπεριφορές των αρσενικών σκυλάκων μας.

 Ο αντίκτυπος της στείρωσης στην συμπεριφορά του σκύλου σας συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον χαρακτήρα, την ιστορία και τη φυσιολογία του ζώου σας, ενώ χρόνιες συνήθειες και αντιδράσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθούν με αυτόν τον τρόπο.

 3. Έλεγχος ανεπιθύμητων κυήσεων

 Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η στείρωση είναι πολύ σημαντική για την μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων και του αριθμούν των κουταβιών που εγκαταλείπονται στον δρόμο ή σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.

 Μάλιστα, τα περισσότερα καταφύγια είναι υπερφορτωμένα με αδέσποτα ζωάκια, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να καταλήγουν κάποιες φορές σε ανεπιθύμητες πρακτικές για όσα πλασματάκια μένουν για χρόνια στα αζήτητα, όπως είναι η ευθανασία.

 Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας και φυσικά οι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων, προκειμένου να μη διογκώνεται το πρόβλημα και ταλαιπωρούμε αθώες ψυχούλες που είναι καταδικασμένες στον θάνατο.

 Ειδικά αν αναλογιστούμε πως το κόστος της στείρωσης είναι μικρότερο από την φροντίδα και τη γέννηση των κουταβιών, πόσο μάλλον από τη φροντίδα ενός άρρωστου σκυλάκου, αξίζει να προνοήσουμε προστατεύοντας και το δικό μας σκυλάκι, αλλά και τα αδέσποτα της γειτονιάς από κάποια επικίνδυνη μόλυνση ή ασθένεια.

 Συν τοις άλλοις, στειρώνοντας τους μικρούς μας φίλους αποτρέπουμε τη μεταφορά γενετικών ασθενειών που διακρίνονται σε κάποιες ράτσες σκύλων στα νεογέννητα κουτάβια τους.

 Πότε πρέπει να κάνω στείρωση στο κατοικίδιό μου;

 Συνήθως, οι ιδιοκτήτες στειρώνουν τα κουτάβια τους μεταξύ έξι έως εννέα μηνών. Αν είναι θηλυκά, ιδανικά η στείρωση πρέπει να γίνεται πριν τον πρώτο οίστρο ή πριν τον δεύτερο.

 Ωστόσο, τα κουτάβια ηλικίας έως οκτώ εβδομάδων μπορούν να στειρωθούν όσο είναι υγιή. Η στείρωση μπορεί να γίνει και κατά την ενηλικίωση, άλλωστε «κάλλιο αργά παρά ποτέ» λένε, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος για μετεγχειρητικές επιπλοκές.

 Όσον αφορά τις ψιψίνες μας, γενικά θεωρείται ασφαλές να στειρώνονται όταν είναι περίπου οκτώ εβδομάδων και ιδανικά να μην έχουν υπερβεί τους πέντε μήνες ζωής. Βέβαια, όπως και με τους σκύλους, ακόμα και μια ενήλικη γάτα μπορεί να στειρωθεί κανονικά.

 Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας είτε έχετε ένα κουτάβι είτε έναν ενήλικο σκύλο, διότι κάθε ζώο είναι διαφορετικό και χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.

 Ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας για το πόνο, το κίνδυνο μόλυνσης, τη διαδικασία, το κόστος και να προσδιορίσει την κατάλληλη ηλικία στείρωσης για το κατοικίδιό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top