Αλλαγή συμπεριφοράς σκύλου: Που οφείλεται και τι να κάνετε

 Αποκτήσατε τώρα έναν σκύλο και θέλετε να αποκτήσει καλές συνήθειες και να μάθετε ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι χειρισμού του; Μήπως απλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τις προβληματικές συμπεριφορές του σκύλου σας, εκείνες που σας έχουν προκαλέσει σύγχυση;

 Οι γερές βάσεις στη θετική εκπαίδευση σκύλου θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή αρχή για την αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου, είτε έχετε έναν νέο κουτάβι ή έναν ηλικιωμένο σκύλο. Ωστόσο, η εκπαίδευση πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό θεμέλιο, ειδικά αν τα σκυλιά έχουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

 Παρατηρείστε όλη την εικόνα συμπεριφοράς και δράσης του σκύλου σας και εξετάστε τους πιο συνηθισμένους λόγους για την κακή συμπεριφορά του. Η κατανόηση των κοινών αιτιών που προκαλούν προβληματική συμπεριφορά στα σκυλιά είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αλλά φυσικά, και για την πρόληψη των συμπεριφορών αυτών σε ένα κουτάβι.

 Ποιοι είναι οι λόγοι;
 1. Δεν απολαμβάνει αρκετή άσκηση και εκτόνωση

 Τα σκυλιά χρειάζονται την σωστή και κατάλληλη σωματική άσκηση για να είναι χαρούμενα και οι σύντομες βόλτες στο τετράγωνο με το λουρί συνήθως δεν επαρκούν. Δραστηριότητες, όπως τρέξιμο σε ασφαλή περιοχή ή ποδηλατάδα με την χρήση λουριού, φρίσμπι, διελκυστίνδα ή παιχνίδι σε πάρκο σκύλων, είναι κατάλληλες επιλογές για άσκηση και εκτόνωση.

 2. Δεν έχει την απαραίτητη ψυχική διέγερση

 Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως το σκυλί σας έχει ανάγκη και από ψυχική διέγερση. Η ψυχική διέγερση είναι εξίσου σημαντική και κοπιαστική με την σωματική άσκηση. Φανταστείτε για παράδειγμα τον εαυτό σας μετά από μια ολόκληρη μέρα μπροστά στον υπολογιστή. Σίγουρα θα έχετε κουραστεί, τόσο, όσο κάποιος που ασχολείται με τη γη.

 Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη μέρα του σκύλου σας εμπλουτίζοντας την με δραστηριότητες, όπως παιχνίδια για εύρευση λιχουδιάς και φαγητού ή με λίγα μαθήματα εκπαίδευσης, για να απολαμβάνει ο σκύλος σας την ψυχική διέγερση που θα τον κουράσει και θα τον αποτρέψει από προβληματικές συμπεριφορές.

 Αυτό μπορεί να προκύψει από απλά παιχνίδια, όπως το να κρύψετε τροφή ή λιχουδιές στον κήπο. Τα σκυλάκια λατρεύουν να εξερευνούν, ειδικά όταν η μυρωδιά τα κάνει να φαντάζονται ότι θα βρουν κάτι έξτρα απολαυστικό.

 3. Προβλήματα υγείας

 Η αλλαγή συμπεριφοράς σκύλου συχνά οφείλεται σε προβλήματα υγείας – περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Σκεφτείτε το – αν δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να είστε γκρινιάρης ή να μην είστε ο εαυτός σας. Ο σκύλος σας μπορεί να νιώθει ακριβώς όπως εσείς, απλώς δεν μπορεί να σας το πει.

 Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά του σκύλου σας περιλαμβάνουν: αρθρίτιδα, δυσπλασία ισχίου, εξάρθρωση επιγονατίδας, πονόδοντος, προβλήματα θυρεοειδούς, επιληψία / επιληπτικές κρίσεις, λοιμώξεις του αφτιού, πεπτικά προβλήματα, αλλεργίες στο δέρμα ή στο περιβάλλον, κολπική μυκητίαση, απώλεια ακοής, όρασης και καρκίνος.

 Εάν ο σκύλος σας αλλάξει ξαφνικά στάση, γίνει επιθετικός ή εμφανίσει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμπεριφορά του να οφείλεται σε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα υγείας.

 4. Γενετικά ζητήματα

 Μερικά προβλήματα συμπεριφοράς έχουν τις ρίζες τους στο DNA των σκύλων. Το σκυλάκι μπορεί να κληρονομήσει από τους γονείς του την επιθετικότητα ή την υπερδραστηριότητα. Εάν πρόκειται να αγοράσετε ένα κουτάβι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε αν οι γονείς του έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

 Εάν δεν το ελέγξετε, η πιθανότητα να πάρετε έναν σκύλο με προβληματική συμπεριφορά είναι μεγάλη. Τα γενετικά προβλήματα συμπεριφοράς δεν μπορούν να εξαλειφθούν ολιοκληρωτικά, αλλά με την με τη σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση σκύλου για να μη δαγκώνει μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση προβληματικών συμπεριφορών.

 Οι προβληματικές συμπεριφορές που οφείλονται σε γενετική προδιάθεση τείνουν να εμφανίζονται από πολύ νωρίς και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με τροποποίηση συμπεριφοράς.

 5. Ασυνεπές περιβάλλον

 Ορισμένες φορές μπορεί να επιτρέπετε στον σκύλο σας να πηδήξει πάνω σας, ενώ άλλες φορές τον τιμωρείτε. Αυτό είναι ασυνεπές και καθόλου σωστό. Τα σκυλιά δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε μπορούν να το κάνουν αυτό και πότε όχι – για παράδειγμα, όταν φοράτε πρόχειρα ρούχα μπορούν να πηδάνε πάνω σας, ενώ όταν φοράτε επίσημα ρούχα όχι. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και σύγχυση.

 Εάν θέλετε ο σκύλος σας να μην κάνει κάτι, να είστε συνεπείς, κάνοντάς το σαφές σε αυτόν με ευγενικό τρόπο. Εάν για παράδειγμα, το σκυλί πηδάει πάνω σας όταν δεν θέλετε, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να εξασκηθείτε με θετική ενίσχυση (παρέχοντας στο σκυλί κάτι που του αρέσει, όπως λιχουδιές ή παιχνίδι αμέσως μετά την ανεπιθύμητη συμπεριφορά) και αγνοήστε εντελώς το σκυλί σας μέχρι να υπακούσει στην εντολή.

 Για να αγνοήσετε επιτυχώς τον σκύλο σας δεν πρέπει να του μιλάτε, να τον αγγίζετε ή να τον κοιτάτε στα μάτια. Όλα αυτά είναι μορφές προσοχής και μπορεί να ενισχύσουν μια συμπεριφορά που δεν εγκρίνετε. Σταυρώστε τα χέρια σας και γυρίστε την πλάτη σας – κινήσεις που δείχνουν δυσαρέσκεια και αποτροπή – μέχρι ο σκύλος σας να είναι ήσυχος και με τα 4 πόδια του στην γη.

 Εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς, αναρωτηθείτε πως αντιδράτε εσείς. Υπάρχει μια εξαιρετική πιθανότητα να ενισχύετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του με προσοχή ή να τον έχετε εκπαιδεύσει για αυτή την συμπεριφορά. Ένα άλλο παράδειγμα μιας ενισχυμένης κακής συμπεριφοράς είναι το γαύγισμα.

 Εάν ο σκύλος σας γαυγίζει και εσείς του φωνάζετε να σταματήσει, ο σκύλος σας δεν καταλαβαίνει τι του λέτε, αλλά θεωρεί πως το γαύγισμα φέρνει την επιθυμητή προσοχή σας. Όσο περισσότερο τον επιπλήττετε, τόσο περισσότερο θα γαυγίζει.

 Έχοντας ένα σταθερό σύνολο ορίων και συνεπείς κανόνες στο σπίτι σας, βοηθάει το σκυλί σας να καταλάβει ότι το περιβάλλον είναι προβλέψιμο. Επίσης, δείχνει ότι εσείς έχετε την ηγεσία και την καθοδήγηση. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε στον σκύλο σας τους κανόνες του σπιτιού χρησιμοποιώντας υπομονή και θετική ενίσχυση. Η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς σκύλου χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

 6. Παρερμηνεύοντας την «κανονική» συμπεριφορά των σκύλων

 Όλα τα σκυλιά γαυγίζουν, τραβάνε το λουρί, φρουρούν το φαγητό τους, θάβουν κόκκαλα, προστατεύουν την περιουσία τους ή την οικογένειά τους, πηδάνε για να σας χαιρετίσουν, μασάνε ό,τι βρίσκουν, δαγκώνουν, κατουράνε ή ίσως έχουν περιστασιακή ακράτεια, κυνηγάνε μικρά ζώα ( ή και τα σκοτώνουν) και τρώνε κόπρανα.

 Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ενοχλητικές για μας, αλλά για τον σκύλο είναι φυσιολογικές. Φυσικά, όλα αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου, οπότε καλό θα ήταν να πάρετε μια φυλή συμβατή με τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, μην πάρετε ένα Μαστίφ και το επιπλήτετε επειδή γαυγίζει σε αγνώστους – είναι κάτι φυσικό γι’ αυτήν την ράτσα. Αυτά τα σκυλιά έχουν εκτραφεί για χιλιάδες χρόνια για να είναι σκύλοι φύλαξης.

 Οι σκύλοι της Σιβηρίας και οι βόρειες φυλές ενδέχεται να μην είναι αξιόπιστοι χωρίς λουρί και να κυνηγάνε ή να σκοτώνουν μικρά ζωάκια. Τα Daschunds είναι γνωστό ότι γαβγίζουν πολύ. Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στην επιλεκτική αναπαραγωγή για την εκτέλεση μιας εργασίας ή στη φυσική συμπεριφορά σκύλων.

 Μερικές φορές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σε μια επιθυμητή συμπεριφορά και μερικές φορές δεν μπορείτε. Είναι κάτι που εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι αυτή η συμπεριφορά στην εξέλιξη της φυλής.

 7. Αλλαγές στην ρουτίνα

 Η αλλαγή της ρουτίνας μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία για τον σκύλο σας και να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια. Οι δραστικές αλλαγές στο περιβάλλον ή την ρουτίνα τους μπορεί να προκαλέσει άγχος και να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές.

 Λόγου χάρη, η μετάβαση σε νέο σπίτι συχνά δημιουργεί κενά στην εκπαίδευση της τουαλέτας, μεταξύ άλλων ζητημάτων. Μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο σκύλο σας και ένα νέο κατοικίδιο ζώο ή παιδί που εντάσσεται στην οικογένεια μπορεί επίσης να είναι πολύ αγχωτικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, να είστε υπομονετικοί με το σκυλί σας και να το καθοδηγήσετε με καλοσύνη κατά την διαδικασία της προσαρμογής του.

 8. Αλλαγές στην διατροφή

 Η αλλαγή της τροφής σε κακή ή λιγότερο κατάλληλη για τον σκύλο σας μπορεί να τον κάνει να αντιδράσει. Η διατροφή του έχει σημαντικό αντίκτυπο στην συμπεριφορά του – και φυσικά επηρεάζει την υγεία του.

 Η αλλαγή της τροφής μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης του σκύλου. Είναι σημαντικό να ταΐζετε τον σκύλο σας με μια τροφή υψηλής ποιότητας. Επίσης, η μετάβαση σε οποιαδήποτη τροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά για περίπου μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

 9. Ανεπαρκής ή αρνητική κοινωνικοποίηση

 Κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία θετικής και ελεγχόμενης έκθεσης του κουταβιού σε άλλα σκυλιά, ανθρώπους, ήχους, επιφάνειες και νέες εμπειρίες. Τα σκυλιά πρέπει να κοινωνικοποιούνται από μικρά και να συνεχίζουν τη κοινωνικοποίηση και ως ενήλικα.

 Η περίοδος που θεωρείται κρίσιμη για την κοινωνικοποίηση τους ξεκινάει από τις 3 και καταλήγει στις 16 εβδομάδες. Πρόκειται για την περίοδο που θα θέσετε τα θεμέλια για έναν καλά ισορροπημένο σκύλο. Εάν ένα κουτάβι δεν λάβει σωστή κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου του, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ντροπαλό, φοβισμένο ή επιθετικό ενήλικα.

 Μία καλά οργανωμένη εκπαίδευση είναι ο ιδανικός τρόπος κοινωνικοποίησης του σκύλου σας. Ωστόσο, ακόμη και ένας σκύλος που έχει κοινωνικοποιηθεί καλά μπορεί να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς μετά από αρνητικές εμπειρίες.

 Η επίθεση από άλλα σκυλιά ή τα πειράγματα από παιδιά, όταν βρίσκονται έξω στην αυλή, είναι περιστατικά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Επίσης, μια κακή εμπειρία στον κτηνίατρο, στο μάθημα εκπαίδευσης ή στον groomer μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακές συμπεριφορές.

 Να είστε επιλεκτικοί με το περιβάλλον που εκθέτετε τον σκύλο σας για να κοινωνικοποιηθεί ( μικρά παιδιά, επιθετικά σκυλιά στην βόλτα) και να αναζητάτε τους κατάλληλους επαγγελματίες Επίσης, αν πρέπει να μείνει ο σκύλος μόνος στο σπίτι, καλύτερα να μην τον αφήνετε μόνο του στην αυλή για πολλή ώρα, καθώς δε ξέρετε τι μπορεί να του συμβεί.

 10. Περίοδοι φόβου ή εφηβεία

 Εάν το κουτάβι σας, που είναι συνήθως ατρόμητο, ξαφνικά γίνει ντροπαλό μια μέρα, μην πανικοβληθείτε. Είναι φυσιολογικό τα κουτάβια να περνούν πολλές περιόδους φόβου, καθώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους.

 Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 8 με 12 εβδομάδων και έπετα στους 5 με 6 μήνες (εφηβεία). Ανάλογα με την φυλή, το κουτάβι σας μπορεί να βιώσει περισσότερες ή λιγότερες περιόδους φόβου. Μην πανικοβάλλεστε, αυτή η φάση θα περάσει από μόνη της.

 Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να πάτε στον κτηνίατρο, στο μάθημα εκπαίδευσης, στον groomer ή σε νέα μέρη έως ότου το κουτάβι σας επιστρέψει στην κανονική του συμπεριφορά. Όταν το σκυλάκι σας τρομάζει με κάτι, ο φόβος θα εμφανίζεται πολύ έντονα. Αντί να το πιέσετε εκείνη την περίοδο, αφήστε αυτή την συμπεριφορά να εξαλειφθεί μόνη της.

 Η εφηβεία ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών και συνήθως συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 12 με 18 μηνών. Δυστυχώς, η εφηβεία είναι η περίοδος που τα περισσότερα σκυλιά εγκαταλείπονται σε καταφύγια ζώων, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα κουτάβια δοκιμάζουν τα όριά τους και κάθε ήρεμο και καλό σκυλάκι μπορεί να εμφανίσει κακές συμπεριφορές.

 Η συνεχής εκπαίδευση υπακοής, η διατήρηση της δομής της εκπαίδευσης και των ορίων, η υπομονή και η επιδέξια διαχείριση της κατάστασης είναι όλες βασικές πρακτικές για την αλλαγή συμπεριφοράς ενός σκύλου. Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτή την περίοδο, ρυθμίστε το περιβάλλον σας με τέτοιο τρόπο, ώστε ο σκύλος να μη μπορεί να κάνει άτακτα πράγματα και συμπεριλάβετε τεχνικές, όπως το κλουβί σκύλου.

 Η κατανόηση της πηγής των προβληματικών συμπεριφορών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε πιο γρήγορα το πρόβλημα με τη συμπεριφορά του σκύλου. Εξαλείψτε αυτές τις συμπεριφορές περιορίζοντας την αιτία εμφάνισης τους. Φυσικά, εάν η αλλαγή συμπεριφοράς σκύλου είναι σοβαρή, αναζητήστε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top