Σκύλος μόνος στο σπίτι: Τι πρέπει να κάνω;

 Ακόμα και εάν θέλετε να πάρετε το σκυλάκι σας μαζί σας σε κάθε έξοδο είναι αδύνατο. Μερικές φορές όταν επισκέπτεστε εστιατόρια, φίλους, κοινωνικές υπηρεσίες ή όταν πηγαίνετε στην δουλειά, χρειάζεται να αφήσετε μόνο του το σκυλάκι στο σπίτι.

 Ποια είναι όμως τα σωστά βήματα για να μην ανησυχείτε για μασημένα παπούτσια, λεκέδες, γαυγίσματα και ουρλιαχτά που θα ενοχλήσουν τους γείτονες;

 Ας δούμε τρία βήματα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης για να αφήσει μόνο του το σκυλάκι:

1. Προσδιορίστε την τοποθεσία

 Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε που θα αφήσετε το σκυλάκι σας μέσα στο σπίτι. Οι επιλογές που έχετε είναι:

 •  Μέσα στο κλουβί του
 •  Σε εξωτερικό χώρο/ ελεύθερο
 •  Σε εσωτερικό χώρο/ ελεύθερο σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία

 Η απόφαση εξαρτάται:          

 •  Από το χρονικό διάστημα που θα λείπετε
 •  Την ικανότητα συγκράτησης της ουροδόχου κύστης
 •  Την ύπαρξη αυλή ή κήπου
 •  Τις καιρικές συνθήκες
 •  Εάν έχει καταστροφικές συμπεριφορές ή όχι

 Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις τρεις επιλογές. Εάν επιλέξετε να αφήσετε το σκυλάκι ελεύθερο στο σπίτι ή να περιορίσετε την κινητικότητα του σε δύο τρία δωμάτια, θα το προστατεύσετε από τον καιρό, από τους πιθανούς κλέφτες ή θηρευτές και θα είναι λιγότερο πιθανό να φύγουν.

 Από τη άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχει μάθει να συγκρατεί την κύστη του και να έχει εκπαιδευτεί για τη τουαλέτα, ώστε να μην βρείτε το χαλί υγρό και βρώμικο. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πιο κατάλληλο για σκύλους που δεν είναι καταστροφικοί.

 Το να περιορίστε ένα σκυλάκι στο κλουβί θα ήταν καλύτερο για μια φυλή που είναι λιγότερο δραστήρια και θα αφιερώσει όλο τον χρόνο της μοναξιάς στον ύπνο. Φροντίστε να έχει μέσα ένα άνετο κρεβατάκι και καθαρό νερό. Τα κλουβιά σκύλων προστατεύουν, επίσης, το σπίτι σας από ζημιές, ατυχήματα και μπορεί να είναι τόσο περιοριστικά όσο και παρηγορητικά για έναν σκύλο.

 Και πάλι, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποια εκπαίδευση για την συγκράτηση των ούρων.

 Το να αφήσετε τον σκύλο ελεύθερο στον κήπο σημαίνει πως μπορεί να κινείται ελεύθερα, να έχει χώρο να παίξει και να αναπνέει άφθονο καθαρό αέρα. Βέβαια, όλοι κατανοούμε πως το σπιτάκι στον κήπο είναι εκτεθειμένο σε παντός είδους καιρικά φαινόμενα, οπότε πρέπει να είναι γερό, σταθερό, αδιάβροχο και να αερίζεται καλά.

 Σημαίνει, επίσης, ότι μπορεί να κάνει τις ζαβολιές του χωρίς να τιμωρηθεί, αλλά συγχρόνως, εκτίθενται σε ψύλλους και κρότωνες. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο σας μένει στον κήπο ή την αυλή, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει σημείο από το οποίο μπορεί να διαφύγει.

 Και οι τρεις επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ωστόσο, θα πρέπει να κρίνετε εσείς ποια κατάσταση θα ακολουθήσετε για να λειτουργήσει καλύτερα για το ζώο σας.

 Εφόσον καταλήξουμε στο που θα μένει το σκυλάκι, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε και στο ερώτημα πως να μάθω τον σκύλο μου να μείνει μόνος του για κάποιο χρονικό διάστημα για να μπορούμε να τον αφήνουμε στο σπίτι όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τον προσέξει κάποιο φιλικό μας πρόσωπο.

«Πόσες μέρες αντέχει στο σπίτι μόνο του ο σκύλος;»

 Η απάντηση στα ερωτήματα πόσες μέρες αντέχει ο σκύλος μόνος του ή πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος του ο σκύλος δεν είναι μία και καθολική για όλα τα σκυλάκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα τετράποδα φιλαράκια μας δεν αντέχουν μόνα τους και άπραγα για πολλή ώρα.

 Εάν χρειάζεται να λείψετε από το σπίτι μερικές μέρες, αναζητείστε ένα φιλικό σπίτι που θα φιλοξενήσει τον σκύλο σας ή ρωτήστε σε ξενοδοχεία σκύλων.

2. Εκπαίδευση σκύλου για να μένει μόνος στο σπίτι

 «Πως να μάθω το σκύλο μου να μένει μόνος του;»

 Είναι σημαντικό να μάθουν τα σκυλάκια να περνούν ευχάριστα και ποιοτικά τον χρόνο τους και μόνα τους. Η εκπαίδευση αποτελεί το ιδανικό μέσο, ώστε να μπορείτε να αφήνετε τον σκύλο στο σπίτι μόνο του. Στην πραγματικότητα, πρέπει να εκπαιδευθεί τόσο, ώστε να νιώθει εξίσου άνετα με εσάς.

 Ο πιο καλός τρόπος για να μάθει το σκυλάκι σας να μένει μόνο του είναι να αυξάνετε σταδιακά το χρόνο που μένει μόνο του στην τοποθεσία επιλογής του.

 Σταδιακά, αφήνετε το σκυλί σας μόνο του για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κάθε μέρα όσο εσείς μπορεί να βρίσκεστε σε άλλο μέρος του σπιτιού, να κρύβεστε ή απλά να φύγετε εντελώς.

 Πριν φύγετε δώστε του την αγαπημένη του λιχουδιά και φυσικά, καλό είναι να μην βιαστείτε να τρέξετε κοντά του αν αρχίσει να κλαίει ή να γαυγίζει, διότι θα του ενισχύσετε αυτή την αντιδραστική συμπεριφορά. Αφήστε το να ηρεμήσει και να συνηθίσει το χώρο του.

 Επιπλέον, κρατήστε χρόνο κάθε φορά που θέλει να πάει τουαλέτα για να ξέρετε πόση ώρα αντέχει μόνο του.

 Καλό είναι να υπάρχει ένα οικείο και άνετο μέρος για ύπνο αλλά και μερικά παιχνίδια και μπάλες για να μην βαρεθεί. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια ή το κρεβατάκι του δεν είναι εύκολο να διαλυθούν, με κίνδυνο να καταπιεί ο σκύλος μικρά κομμάτια. Φυσικά, αφήστε κοντά του φρέσκο νερό.

 Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το ραδιόφωνο ή τη τηλεόραση ανοιχτά, ειδικά αν συνηθίζετε να ακούτε μουσική ενώ βρίσκεστε στο σπίτι, καθώς οι σκύλοι ευδοκιμούν και εκπαιδεύονται καλύτερα, ότανζουν μια ρουτίνα και μι σταθερότητα στο περιβάλλον τους.

3. Παρέχετε τακτική δραστηριότητα στο σκυλί σας

 Στα σκυλιά ως πολύ κοινωνικά ζώα δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν και κίνητρο να ασκηθούν μόνα τους. Άρα, πρέπει να αφιερώνετε χρόνο στην σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση όταν είστε στο σπίτι.

 Τα σκυλιά είναι πιο δραστήρια την αυγή και το σούρουπο, οπότε μπορείτε να κάνετε μερικές δραστηριότητες το πρωί πριν φύγετε και το βράδυ όταν γυρίσετε.

 Η άσκηση θα μπορούσε να είναι ένα τρέξιμο ή μια βόλτα στη γειτονιά, ρίψη μπάλας στο πάρκο ή την αυλή, ακόμα παιχνίδι σε πάρκο σκύλων. Επίσης, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους – μιλώντας τους, χαϊδεύοντας και χτενίζοντάς τα και γενικά να τους αφιερώνετε χρόνο και να δείχνετε ότι ανήκουν στη ζωή σας. Κάνοντας αυτά θα έχετε ένα πραγματικά ευτυχισμένο και υγιές σκυλί.

Συμβουλές για να αφήσετε μόνο του ένα σκυλί:

 •  Το πόσες ώρες μπορεί να μείνει μόνος ο σκύλος εξαρτάται από την εκπαίδευσή του. Εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλάκι σας τα πάει μια χαρά στις 6 ώρες μοναξιάς, αλλά δεν μπορεί να κρατηθεί παραπάνω, σκεφτείτε να ορίσετε έναν φροντιστή που θα βγάζει το σκυλάκι σας για μισή ώρα βόλτα και μετά θα το γυρνάει στο σπίτι. Αυτό είναι πιο οικονομικό και θα ανακουφίσει και τον σκύλο σας.
 •  Εάν το σκυλάκι σας πρέπει να φάει την ώρα που πρέπει να φύγετε από το σπίτι, βάλτε την τροφή του μέσα σε ένα παιχνίδι Κονγκ. Αυτό διατηρεί το σκυλί απασχολημένο για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια έχει το άδειο Κονγκ για να μασήσει και να παίξει αργότερα μέσα στην ημέρα.
 •  Εάν το κλουβί περιορίζει πολύ τον σκύλο σας αλλά δεν θέλετε να τον αφήσετε ελεύθερο στο σπίτι, αγοράστε ένα μεταλλικό πάρκο περιορισμού και εκπαίδευσης. Μπορείτε να το βάλετε μέσα ή έξω και να τοποθετήστε κρεβατάκι ή και παιχνίδια μέσα στην περίφραξη.
 •  Μια άλλη εναλλακτική λύση στο που θα μείνει ο σκύλος είναι το γκαράζ. Αν διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό είναι μια καλή ιδέα.

 Είστε επαγγελματίας εργαζόμενος και πρέπει να λείπετε κάποιες ώρες από το σπίτι, αλλά δεν ξέρετε που να αφήσετε τον σκυλάκο σας; Σε περίπτωση που  δεν έχετε τη δυνατότητα να το αφήνετε σε κάποιο φίλο ή γείτονα, αλλά ούτε και σε ξενοδοχείο σκύλων, η εκπαίδευση του σκύλου να μένει μόνος στο σπίτι θα σας  «λύσει τα χέρια»!

 Πρόκειται για μια διαδικασία που θα ωριμάσει το κατοικίδιο σας και επιπλέον, θα έχετε και έναν άρτιο φύλακα για την οικογένεια σας. Βέβαια, όταν επιστρέφετε, μη παραλείπετε να του αφιερώνετε λίγο χρόνο για να αναπληρώνετε το κενό της απουσίας σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top