Τροφή για στειρωμένα σκυλιά: Χαρακτηριστικά & tips!

 Η στείρωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου. Μετά την επέμβαση, οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα μπορεί να προκαλέσουν μείωση του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν θα καίει θερμίδες τόσο γρήγορα και επίσης μπορεί να αυξηθεί η όρεξή του.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει μια ξηρά τροφή για στειρωμένα σκυλιά, ειδικά διαμορφωμένη για να μην παίρνει ο φιλαράκος σας κιλά. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτής της τροφής και της κανονικής είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες. Οι τροφές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν πως το ζώο σας θα παραμένει ικανοποιημένο, χαρούμενο και υγιές.

 Ορισμένες τροφές περιέχουν L – καρνιτίνη, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην αύξηση του μεταβολισμού, δηλαδή την καύση λίπους στον σκελετικό και καρδιακό μυ. Αυτό το αμινοξύ υπάρχει και στο κρέας και το ψάρι, τα οποία περιέχονται σε πολλές τροφές για στειρωμένα σκυλιά.

 Ακόμα και η κατηγορία των τροφών που αναφέρονται ως Light τροφές για σκύλους ή για γάτες, δεν διαφέρουν σημαντικά σε ισορροπία θρεπτικών συστατικών και στοιχείων που υποστηρίζουν τον οργανισμό. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει μια Light τροφή για το στειρωμένο ζωάκι σας. Βέβαια, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, μπορείτε να είστε λιγάκι πιο γενναιόδωροι με τη ποσότητα του φαγητού για τον ανυπόμονο φιλαράκο σας! 

 Ένα σκυλί που καταναλώνει αυτές τις τροφές μπορεί να είναι εξίσου υγιές με ένα άλλο που τρώει μια διαφορετική τροφή, ακόμα και με μειωμένες ποσότητες μερίδων φαγητού. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι περισσότερες τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και παραγωγής έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο επιδρά θετικά στα επίπεδα σεροτονίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό – την διατροφική ικανοποίηση.

 Μερικά σκυλάκια όμως έχουν μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, οπότε ο συνδυασμός μιας υγρής και μιας ξηράς τροφής για στειρωμένα σκυλιά είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρή τροφή (κονσέρβα) έχει λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με την ξηρά, λόγω της πολύ υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε νερό.

 Για τους αχόρταγους φιλαράκους μας, λοιπόν, προτείνουμε να μειώσετε την ποσότητα της ξηράς τροφής περίπου 30 – 40 γραμμάρια για κάθε τέταρτο μιας κονσέρβας κάτω των 100 γραμμαρίων, οπότε για κάθε μερίδα υγρής τροφής θα έχετε μια έξτρα ποσότητα φαγητού 60 – 70 γραμμαρίων περίπου, χωρίς παραπάνω θερμίδες.

 Αν το σκυλάκι σας δεν χορταίνει με τίποτα, μπορείτε να επιλέξετε ταΐστρες αργού ταΐσματος και διαδραστικά παιχνίδια φαγητού που δεν επιτρέπουν στα σκυλιά να καταβροχθίζουν το φαγητό τους. Έτσι, θα παρατείνετε την ώρα του φαγητού και θα κάνετε την όλη διαδικασία πιο διεγερτική για εκείνον.

 Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για να διασφαλιστεί η υγεία και η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη είναι να μειώσετε τις λιχουδιές και οτιδήποτε επιπλέον του προσφέρετε. Αν ο σκύλος σας πρέπει να παραμείνει αυστηρά στα κιλά του, καλό είναι να ζυγίζετε τις λιχουδιές που του προσφέρετε και να μειώσετε τη ποσότητα των γευμάτων του.

 Μπορείτε να προμηθευτείτε λιχουδιές για στειρωμένα σκυλάκια που δεν έχουν πολλές θερμίδες ή να κόβετε αυτές που ήδη έχετε σε πολύ μικρά κομματάκια. Ωστόσο, καλό είναι να είστε φειδωλοί με τις λιχουδιές του και να τις χρησιμοποιείτε κυρίως σαν ανταμοιβή στην εκπαίδευσή του.

 Από τη στιγμή που θα στειρώσετε τη γάτα ή τον σκύλο σας, η όρεξη και ο μεταβολισμός του οργανισμού τους δεν θα αλλάξουν αμέσως. Χρειάζεται να περάσουν μερικοί μήνες για να σταθεροποιηθούν οι ορμόνες τους.

 Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει στειρωθεί σε πολύ νεαρή ηλικία και εξακολουθεί να μεγαλώνει, οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να περιορίζονται μέχρι να ολοκληρωθεί η σκελετική του ανάπτυξη, εκτός εάν υπάρχει ήδη πρόβλημα βάρους. Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους στο μέλλον, αλλά θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια ποιοτική τροφή για στειρωμένα σκυλιά, στο πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει και στην καθημερινή γυμναστική του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top