Πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

 Η ερώτηση «πόσο συχνά πρέπει να τρώνε τα σκυλιά» είναι η πιο συχνή ερώτηση που δέχονται τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι κτηνίατροι. Η διατροφή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να κρατήσετε τον σκύλο σας υγιή για τα επόμενα χρόνια που θα είναι μέλος της οικογένειάς σας.

 Αν και δε υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα σκυλάκι, η βασική ρουτίνα περιλαμβάνει φαγητό 2 φορές την ημέρα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η μερίδα του γεύματος. Η μερίδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την φυλή, την ηλικία και την κατάσταση υγείας του σκύλου σας.

 Η τροφή που δίνετε στον σκύλο σας πρέπει να περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά και να είναι νόστιμη. Οι τροφές χωρίζονται ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας αλλά και το βάρος, την φυλή του ή τις τυχόν αλλεργίες που έχει.

 Γενικότερα

 •  Τα σκυλιά πρέπει να τρέφονται δύο φορές την ημέρα.
 •  Το πόσο πρέπει να τρώει ένα σκύλος αλλά και το πόσο συχνά εξαρτάται από το βάρος, την φυλή, την ηλικία του και τα επίπεδα ενέργειας.
 •  Η φρέσκια τροφή είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση έναντι της ξηράς τροφής και των κονσερβοποιημένων σκυλοτροφών.

Τι επηρεάζει το πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένας σκύλος;

 Οι κτηνίατροι συνιστούν τα σκυλιά να τρώνε δύο φορές την ημέρα. Τα σκυλιά με ιατρικά προβλήματα ή ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες απαιτούν εξιδεικευμένα προγράμματα σίτισης ή και περιορισμούς στο τι θα φάνε.

 Μπορείτε να συζητήσετε με το κτηνίατρό σας για τις διατροφικές συνήθειες που είναι κατάλληλες για τον σκύλο σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή αλλά και ότι είναι κατάλληλη για τις ιατρικές παθήσεις του.

 Η ράτσα κατέχει σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά θα χρειαστεί να ταΐσετε τον σκύλο σας. Το σκυλιά μεγαλόσωμης φυλής μπορεί να απαιτούν συχνότερο τάισμα και περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με μια μικρόσωμη φυλή.

 Η ηλικία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Παραδείγματος χάρη, οι θερμιδικές απαιτήσεις ενός Γιορκσάιρ Τεριέ που είναι κουτάβι είναι διαφορετικές από έναν Γιορκσάιρ 2 ετών.

Πόσο πρέπει να τρώνε τα κουτάβια;

 Δεδομένου ότι τα κουτάβια αναπτύσσονται γρήγορα, χρειάζονται περισσότερο φαγητό από τα ενήλικα σκυλιά. Η διατροφή για τα κουτάβια είναι ζωτικής σημασία για την ανάπτυξή τους, τόσο για τα οστά όσο και για τα όργανά τους.

 Τα κουτάβια πρέπει να προσλαμβάνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα ασβεστίου ειδάλλως μπορεί να αναπτύξουν μεταβολική οστική νόσο ή ορθοπεδικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδα πρώιμης ηλικίας.

 Τα κουτάβια μικρόσωμων φυλών είναι επιρρεπή στην υπογλυκαιμία. Επίσης, χρειάζονται συχνότερο τάισμα. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους χρειάζονται μικρά γεύματα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας καθώς απογαλακτίζονται και πηγαίνουν από το γάλα στην ξηρά τροφή.

 Ξεκινώντας από τον τέταρτο μήνα, μπορούν να αρχίσουν να τρώνε περίπου τρεις φορές την ημέρα ώστε να φτάσουν σιγά σιγά στις δύο φορές την ημέρα.

Το τάισμα των κουταβιών τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα θα τα βοηθήσει στην πέψη αλλά και στην διατήρηση των ενεργειακών επιπέδων τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τα ταΐζετε υπερβολικά καθώς μπορεί να γίνουν υπέρβαρα ως ενήλικα σκυλιά.

 Τα κουτάβια μίνι φυλών θα χρειαστούν 4 ή 6 γεύματα ημερησίως τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους. Τα σκυλιά μεσαίων φυλών χρειάζονται 3 γεύματα, ενώ οι μεγαλόσωμες φυλές 3 ως 4 γεύματα.

 Αν και η φυλή είναι σημαντικός παράγοντας, ο μεταβολισμός και τα επίπεδα ενέργειας ποικίλουν και ρυθμίζουν τις διατροφικές ανάγκες των σκύλων.

 Ακόμα και εάν τα κουτάβια μεγαλώνουν γρήγορα, είναι σημαντικό να διατηρείται η πρόληψη θερμίδων, αλλά και η ποσότητα σε σταθερά επίπεδα για τους πρώτους 3 έως 12 μήνες. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την σωστή ρουτίνα και ποσότητα τροφής.

Πόσο πρέπει να τρώνε τα ενήλικα σκυλιά;

 Μην αφήσετε το σκυλάκι σας να σας ξεγελάσει και να σας κάνει να του δώσετε περισσότερη ποσότητα τροφής. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά χρειάζονται μόνο δύο γεύματα ημερησίως. Να είστε σταθεροί ακόμα και εάν το σκυλάκι σας ικετεύει.

 Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζετε το ενήλικο σκυλί σας περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Για να προσδιορίσετε το πόσο πρέπει να τρώει ο σκύλος σας πρέπει να ξέρετε το βάρος του. Τα περισσότερα σκυλιά ζυγίζουν 20 με 60 κιλά, ενώ τα σκυλιά μικρόσωμης φυλής κάτω από 9 κιλά.

 Οι περισσότερες τροφές και διαγράμματα μπορεί να είναι παραπλανητικά ή να συστήνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Εάν γνωρίζετε το εκτιμώμενο βάρος της φυλής, μπορείτε να προσδιορίσετε και το πόσο θα τρώει ο σκύλος σας.

Ποια ρουτίνα σίτισης των είναι η καλύτερη;

 Ο κτηνίατρος δεν θα σας συστήσει να ταΐζετε ελεύθερα και ανεξέλεγκτα τον σκύλο σας. Το να αφήνετε ελεύθερα την τροφή στον σκύλο σας καθιστά δύσκολο το να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης λήψης της τροφής ή πρόληψης ασθενειών. Η ελεύθερη σίτιση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και σε άλλα προβλήματα.

 Η τήρηση ενός προγράμματος είναι σημαντική. Ο σκύλος πρέπει να ενθαρρύνεται όταν ακολουθεί το πρόγραμμα και να δείχνει καλή συμπεριφορά.                                

 Μια καλή τροφή πρέπει:

 •  Να έχει φυσικά συστατικά
 •  Να διατηρεί την ευημερία του σκύλου
 •  Να διατηρεί την ενέργεια του
 •  Να συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
 •  Να κάνει το τρίχωμά του λαμπερό
 •  Να μην προκαλεί δυσοσμία
 •  Να βελτιώνει την όραση του
 •  Να μην επηρεάζει την μορφή των απορριμμάτων του

 Συμπερασματικά, πέραν της ποιότητας της σκυλοτροφής που πρέπει να καταναλώνουν οι σκύλοι, σημαντικό και καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η ποσότητα της τροφής που λαμβάνει ημερισίως.

 Ανάλογα με την ράτσα, τα κιλά, το επίπεδο διαβίωσης και τη κατάσταση της υγείας τους θα πρέπει να υπολογίσετε τα γραμμάρια που πρέπει να καταναλώνουν για να παρουμένουν υγιή και ευτυχισμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top