Μπορούν τα σκυλιά να φάνε μπιζέλια;

 Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια μπιζέλια, όμως, ισχύει το ίδιο και για τα τετράποδα σκυλάκια μας; Ίσως να το έχετε σκεφτεί καθαρίζοντας μερικά φρέσκα μπιζέλια. Η απάντηση στο εάν τα μπιζέλια είναι ασφαλή και είναι καλό να καταναλώνονται από τα σκυλιά είναι πως «ναι μπορούν».

 Υπάρχουν σίγουρα κάποια οφέλη για την υγεία των σκύλων που προέρχονται από τη σίτιση μπιζελιών και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το συστατικό βρίσκεται συχνά σε εμπορικές τροφές για σκύλους.

 Υπάρχουν φυσικά και μερικές ανησυχίες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν δώσετε στο σκυλάκι σας να φάει μπιζέλια.

 Καλό θα ήταν να ρωτήσετε και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν δώσετε στο σκυλάκι σας οποιαδήποτε τροφή που προορίζεται για ανθρώπους, ακόμα και αν πρόκειται για τα μπιζέλια.

Είναι καλά τα μπιζέλια για τα σκυλιά;

 Το σημαντικότερο είναι πως τα μπιζέλια δεν είναι δηλητηριώδη ή τοξικά για τα σκυλάκια. Περιέχουν μάλιστα και θρεπτικά στοιχεία με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βιταμίνες Α,Β και C, αρκετή ποσότητα καλίου, σιδήρου και ψευδάργυρου.

 Τα μπιζέλια θεωρούνται, επίσης, μια αξιόλογη πηγή ινών για σκύλους.

 Επιπλέον, τα μπιζέλια έχουν θετικό αντίκτυπο στην βελτίωση του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Έχουν δηλαδή ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

 Οι τύποι των μπιζελιών που είναι κατάλληλοι για τους σκύλους είναι τα γλυκομπίζελα, μπιζέλια με τον λοβό (αρακάς) ή μπιζέλια χωρίς τον λοβό. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη να ταΐσετε και κατεψυγμένα μπιζέλια στο σκυλί σας ως παγωμένη απόλαυση!

Πως μπορώ να δώσω μπιζέλια το σκυλί μου;

Μην ταΐζετε κονσερβοποιημένα μπιζέλια

 Αρχικά πρέπει να βεβαιωθείτε και να δώσετε μόνο φρέσκα ή καταψυγμένα μπιζέλια στο σκυλάκι σας, όχι κονσερβοποιημένα. Τα κονσερβοποιημένα πολύ συχνά περιέχον νάτριο ή συντηρητικά για να διατηρηθούν.

Μαγειρεμένα απλά

 Επίσης, το πως θα τα δώσετε είναι σημαντικό καθώς οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε με ασφάλεια τα μπιζέλια καθώς τα μασάνε, στους σκύλους όμως υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού. Το καλύτερο είναι να δίνετε μόνο το κέλυφος του μπιζελιού στα σκυλιά.

 Σας συμβουλεύουμε να μην δοκιμάσετε να τα μαγειρέψετε με αρωματικές ουσίες ή βούτυρο καθώς θα αναστατώσουν το στομάχι του σκύλου. Προτιμήστε να δώσετε στον σκύλο μπιζέλια με το κέλυφος, φρέσκα ή μαγειρεμένα στον ατμό.

Μην ταΐζετε μπιζέλια σε σκύλους με νεφρικά προβλήματα

 Τρίτον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκύλος που πάσχει από νεφρικά προβλήματα δεν πρέπει να τρώει μπιζέλια. Αυτό επειδή τα μπιζέλια περιέχουν τη χημική ένωση πουρίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στους νεφρούς κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας.

 Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει πως τα μπιζέλια μειώνουν την ταυρίνη στο σώμα και στην συνέχεια δημιουργούνται καρδιακά προβλήματα όπως η νόσος DCM ή η διασταλμένη καρδιομυοπάθεια. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε μπιζέλια και γενικότερα, λαχανικά στον σκύλο σας.

 Σε γενικές γραμμές, τα μπιζέλια θεωρούνται ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ για τα σκυλάκια, για αυτό και οι περισσότερες σκυλοτροφές περιέχουν αλεσμένα μπιζέλια. Όμως η σίτισή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς τα μικρά και στρογγυλά μπιζελάκια μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στον σκύλο σας. Επίσης, φροντίστε να τα ταΐσετε με μέτρο και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι το κύριο μέρος των γευμάτων του σκύλου σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top