Ποιό είναι το ιδανικό βάρος για το σκύλο μου;

 Μπορεί μερικές φορές να υπερβάλλετε με τις λιχουδιές στον σκύλο σας, είτε επειδή θέλετε να τον επιβραβεύεται συνέχεια είτε επειδή κάνουν εκείνα τα κουταβίσια μάτια που δεν μπορείτε να αντισταθείτε.

 Επίσης, μπορεί να συντομεύετε ή ακόμα να παραλείπετε τους περιπάτους ή την άσκηση κατά τους πιο ψυχρούς μήνες επειδή δεν είναι ευχάριστο να βρίσκεστε έξω με βροχή ή πολύ κρύο.

Κάποιες συνήθειες ή αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Οι περισσότερες θερμίδες και η λιγότερη καύση μπορεί να κάνουν τον σκύλο υπέρβαρο.

 Πως θα καταλάβετε όμως εάν είναι παχύσαρκος ο σκύλος σας;

 Μερικές σημαντικές πληροφορίες…

  •  Το «ιδανικό» βάρος ποικίλει ανάλογα με την φυλή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  •  Εάν διακρίνονται έντονα τα πλευρά, οι ώμοι και η σπονδυλική στήλη του σκύλου τότε είναι λιποβαρής.
  •  Μια υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους του σκύλου αλλά και στην σταθεροποίηση.
  •  Αυξήστε σταδιακά τα επίπεδα άσκησης ενός παχύσαρκου σκύλου για να αποφύγετε την εξάντληση
  •  Μιλήστε στον κτηνίατρό σας πριν αλλάξετε την τροφή του σκύλου με μια τροφή για αδυνάτισμα σκύλου ή αλλάξετε την άσκηση.

 Ιδανικό βάρος σκύλου: Πόσο πρέπει να ζυγίζει ο σκύλος μου;

 Τα σκυλάκια έχουν πολλά μεγέθη και σχήματα. Το ιδανικό βάρος εξαρτάται από την φυλή του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να τα ζυγίσει και να καθορίσει εάν είναι σε υγιές βάρος.

 Επίσης, εσείς οι ίδιοι μπορείτε να καταλάβετε πότε ο σκύλος σας χρειάζεται να αδυνατίσει μιας και φαίνεται τόσο στην εμφάνιση όσο και στις αντοχές του σε απλές ασκήσεις.

 Λιποβαρή ή πολύ αδύνατα

 Εάν σε ένα σκυλί είναι ορατά οι ώμοι του, τα οστά του και η ραχοκοκαλιά του, τότε είναι υπερβολικά αδύνατος. Ένα λιποβαρές σκυλάκι φαίνεται από μακριά, καθώς η μέση του μπαίνει υπερβολικά μέσα. Ένα φυσικά λεπτό σκυλί όταν χάσει πολλά κιλά, στο άγγιγμα νιώθεις μόνο τα οστά του.

 Υπέρβαρος ή παχύσαρκος σκύλος

Το αντίθετο πρόβλημα από τα λιποβαρή σκυλιά είναι τα παχύσαρκα, τα οποία έχουν φουσκωμένο στομάχι και κοιλιά που κρέμεται και ακουμπά κάτω. Τα οστά του φαίνονται μόνο εάν το ψηλαφίσεις ή το κοιτάξεις υπό συγκεκριμένο φώς.

 Προσοχή: το φούσκωμα μπορεί να προκύψει από διάφορους λόγους για αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο ώστε να το εξετάσει.

 Ιδανικό βάρος

 Το ιδανικό βάρος σκύλου βρίσκεται μεταξύ των δύο ακραίων περιπτώσεων. Τα προβλήματα βάρους δεν είναι πάντα εντελώς αισθητά. Η νοητή γραμμή μεταξύ ενός υγιούς σκύλου και ενός υπέρβαρου σκύλου μπορεί είναι τόσο λεπτή και μπορεί εύκολα να ξεπεράσετε τα όρια. Χρειάζεται τακτικό ζύγισμα από τον κτηνίατρο για να είστε σίγουροι.

Πως θα χάσει βάρος ο σκύλος μου;

 Αναρωτιέστε πως θα χάσει βάρος ο σκύλος μου; Ο γενικός κανόνας – απάντηση για το «πως θα αδυνατίσω τον σκύλο μου» είναι λιγότερες λιχουδιές και περισσότερη άσκηση.

 Καλό θα είναι να μην δίνετε στον σκύλο σας ανθρώπινες λιχουδιές, καθώς είναι πολύ λιπαρές. Επίσης, είναι γεμάτες θερμίδες που είναι δύσκολο να «κάψει» ο σκύλος μέσα σε μια ημέρα. Για να καταλάβετε… όταν ο σκύλος τρώει ένα μπισκότο είναι σαν να τρώει ο άνθρωπος ένα μεγάλο – χορταστικό μεν, αλλά γεμάτο ανούσιες θερμίδες – μπιφτέκι.

 Η διατροφή του σκύλου πρέπει να στηρίζεται σε μια καλή τροφή και να μην υπερβαίνει την συνιστάμενη ποσότητα ανά ημέρα. Για να μπορείτε να υπολογίζετε, σωστά ζυγίστε την ποσότητα πριν την σερβίρετε στον σκύλο σας, για να μάθει να τρώει σωστά.

 Μπορείτε να του δώσετε μερικές κροκέτες εξτρά από την ημερήσια μερίδα του για απόλαυση και για να τον ανταμείψετε για τη προσπάθεια που καταβάλλει.

Σε περίπτωση που σας περισσεύουν λίγα κιλάκια από το καλοκαίρι και αναρωτιέστε πως να χάσετε βάρος, σας προτείνουμε δέκα τρόπους παρέα με τον σκύλο σας για να συνδυάσετε τη γυμναστική με το παιχνίδι και να περάσετε ξέγνοιαστα!

 Εάν έχετε υπέρβαρο σκύλο, βεβαιωθείτε ότι αυξάνετε σταδιακά την άσκησή του. Όμως προσέξτε γιατί η έντονη και επίπονη ξαφνική άθληση μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό του και να το εξαντλήσει.

 Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρο ο οποίος θα σας συμβουλέψει αλλά μπορεί να σας προτείνει και τροφή για υπέρβαρους σκύλους αν διαπιστώσει πως πρέπει. Η πρόληψη είναι σημαντική σε αυτές τις περιπτώσεις. Η άθληση και η σωστή διατροφή θα σας γλυτώσουν από τα προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να προκληθεί στον σκύλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top