Greyhound dog: Ο χαρακτήρας του κορυφαίου σπρίντερ!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 27 με 31 κιλά

 Ύψος: 66 με 73 εκατοστά

 Οικογένεια: Sighthound

 Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Greyhound είναι το απόλυτο σκυλί για τρέξιμο, καθώς το σώμα του είναι κατασκευασμένο για να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες. Δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος, αλλά τα μακριά πόδια και η κυρτή πλάτη του επιτρέπουν να συστέλλεται και να τεντώνεται στο μέγιστο, ενώ εκτελεί τον χαρακτηριστικό, διπλό καλπασμό του.

 Το Greyhound dog έχει εξαιρετική μυϊκή μάζα και ελαφριά πόδια, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά του να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα. Τα πόδια του είναι μακριά και στενά, δίνοντάς του την μέγιστη ώθηση. Η μακριά ουρά του τον βοηθάει να αυξομειώνει ταχύτητα όταν τρέχει, καθιστώντας τον τον κορυφαίο δρομέα μεταξύ των σκύλων!

 Το τρίχωμά του είναι λείο και κοντό. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα χρώματα της ράτσας του είναι: λευκό, μαύρο, ασπρόμαυρο, μπλε, στικτό (μοτίβο), κιτρινόφαιο, καφεκόκκινο και κόκκινο.

 Η ράτσα είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία είναι για επιδείξεις σε διαγωνισμούς σκύλων (Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος) και η δεύτερη για κυνοδρομίες (Εθνική Ένωση Κυνοδρομιών Αμερικής). Οι σκύλοι που καταγράφονται στην Εθνική Ένωση Κυνοδρομιών είναι μικρότεροι, ανθεκτικότεροι και γρηγορότεροι από τους σκύλους της πρώτης κατηγορίας, λόγω της προγενέστερης εκπαίδευσής τους για αγώνες. Επίσης, έχουν τη τάση να κυνηγάνε μικρότερα ζώα.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Τα Sighthounds είναι οι πρώτοι τύποι σκύλων που εκτράφηκαν επιλεκτικά από τους ανθρώπους. Μπορούσαν να κυνηγήσουν και να πιάσουν το θήραμα ξεπερνώντας το στο τρέξιμο, πράγμα που τους έδινε φοβερό πλεονέκτημα. Το πρωτότυπο Sighthound ανέκαθεν ήταν Greyhound.

 Υπάρχουν απεικονίσεις σκύλων με παρόμοια χαρακτηριστικά ή ακόμα και προγόνων του Γκρεϊχάουντ ήδη από την αρχαία Ελληνική, Αιγυπτιακή και Ρωμαϊκή εποχή. Το όνομα Greyhound μπορεί να προέρχεται από «Graius» – «Gaius», που σημαίνει Ελληνικός ή από το λατινικό «gradus», που σημαίνει υψηλός σε βαθμίδα.

 Από τη σαξονική εποχή, το Greyhound dog είχε καθιερωθεί στην Βρετανία και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στην εργατική τάξη για τη προσφορά του στα καθήκοντα μιας οικογένειας, όσο και στην αριστοκρατική για την ικανότητά του στο κυνήγι. Από το 1014 μέχρι περίπου και το 1400, είχαν θεσπιστεί δασικοί νόμοι που απαγόρευαν σε όλους τους πολίτες, εκτός από τη τάξη της αριστοκρατίας, να έχουν στη κατοχή τους Greyhound κοντά στα βασιλικά δάση, εκτός κι αν ο σκύλος είχε κάποιο «κουσούρι».

 Ωστόσο, ακόμα και όταν καταργήθηκαν αυτοί οι νόμοι, το Greyhound παρέμεινε ένα σκυλί μόνο για ευγενείς και αυτό γιατί με την αύξηση της γεωργίας και των πηγών των ζωοτροφών για τα κατοικίδια, ενας σκύλος σπρίντερ δεν συνέφερε οικονομικά. Αντ’ αυτού, το Greyhound χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι λαγών, που κατά τη διάρκεια του 1800 αποτελούσε χόμπι μόνο της ανώτερης τάξης.

 Η επαφή της ράτσας με τους λαούς εκτός συνόρων έγινε χάρη στους πρώτους Αμερικανούς πρόσφυγες που πήραν μαζί τους κάποια από αυτά τα σκυλιά. Εκείνη τη περίοδο το Γκρεϊχάουντ αποδείχθηκε άσσος στο κυνήγι θηραμάτων στις πεδιάδες και δεν άργησε να έρθει και η συμμετοχή του σε κλειστούς στίβους με μηχανικά πλέον θηράματα.

 Το 1926, οι κυνοδρομίες έγιναν πολύ δημοφιλείς, με αποτέλεσμα το Greyhound dog να εκτρέφεται αποκλειστικά για σπριντ, γεγονός που το κατέστηκε και ως τη πιο γρήγορη ράτσα σκύλου. Συγχρόνως, συμμετείχε και σε διαγωνισμούς σκύλων αποκτώντας ολοένα και περισσότερη φήμη.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε το Γκρεϊχάουντ το 1885. Η ράτσα σύντομα χωρίστηκε σε δύο κατηγορίες: για κυνοδρομίες και για διαγωνισμούς σκύλων. Αυτές οι δύο κατηγορίες σκύλων σπάνια διασταυρώνονταν. Σήμερα, είναι μια από τις λιγότερο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Εθνική Ένωση Κυνοδρομιών Αμερικής (NGA) καταχωρεί πολλές χιλιάδες Greyhounds ετησίως και όσα αποσύρονται λόγω ηλικίας ή επιδόσεων αποτελούν πολύ δημοφιλή κατοικίδια ζώα.

 Επίπεδο ενέργειας

    

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους ξένους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

   

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

    

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

    

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Το Γκρεϊχάουντ είναι γνωστό ως «η γρηγορότερη πατάτα του καναπέ», γιατί μπορεί να αποτελεί έναν τέλειο δρομέα που τρέχει σφεντόνα, αλλά μέσα στο σπίτι είναι πολύ ήσυχο, ήρεμο και εξαιρετικά καλόβολο σκυλί. Ο χαρακτήρας του είναι φιλικός απέναντι σε άλλα σκυλιά και κατοικίδια ζώα της οικογένειάς του, ειδικά αν μεγαλώνει μαζί τους από κουτάβι.

 Με τους ξένους είναι καχύποπτο, ευαίσθητο ή ακόμα και δειλό ορισμένες φορές. Παρά την ανεξάρτητη φύση του, είναι πάντα πρόθυμο να ικανοποιεί τα άτομα που εμπιστεύεται και αγαπάει. Με αυτό το σκυλί είναι σαν κρατάτε τον Γιουσέιν Μπολτ στα χέρια σας, οπότε το λουρί είναι απαραίτητο αξεσουάρ στη βόλτα.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:                                                            

 Το Greyhound χρειάζεται καθημερινή άσκηση, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι είναι σπρίντερ και όχι «μαραθωνοδρόμος», οπότε δεν μπορεί να τρέχει για ώρες. Δώστε του την ευκαιρία να τρέχει σε ασφαλείς τοποθεσίες ή κάντε μακρινούς περιπάτους με το λουρί. Δεδομένου ότι αυτός ο σκύλος λατρεύει το τρέξιμο και το κυνήγι σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει πάντα να πηγαίνετε σε μέρη με ασφάλεια, καθώς μπορεί εύκολα να  κινδυνεύσει. Ταυτόχρονα, απολαμβάνει ιδιαίτερα τις ανέσεις ενός σπιτιού, όπως ένα μαλακό κρεβάτι και τη ζέστη.

 Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν σκύλο που του αρέσει να τρέχει και να κυνηγάει, πρέπει να προσέχουμε αν είναι καλύτερα να τον ταΐζουμε πριν ή μετά τη βόλτα, γιατί η έντονη δραστηριότητα σε συνδυασμό με γεμάτο στομάχι μπορεί εύκολα να προκαλέσει γαστρική διάταση και να κινδυνέψει η ζωή του.

 Το τρίχωμά τους είναι εξαιρετικά απλό στην φροντίδα και τον καλλωπισμό. Χρειάζεται μόνο ένα περιστασιακό βούρτσισμα για να απομακρύνονται τα νεκρά μαλλιά. Επιπλέον, λόγω του ότι δεν έχει μακρύ και πυκνό τρίχωμα, καλό είναι το χειμώνα να του φοράτε ένα μπουφάν ή μια ζακέτα σκύλου για να μη κρυώσει και πάθει υποθερμία.

 Υγεία & Φροντίδα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Οστεοσάρκωμα.
  • Μικρές ανησυχίες: Αχαλασία οισοφάγου, γαστρική διάταση.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Στένωση Αορτικής Βαλβίδας, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ατελής οστεογένεση.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Καρδιολογικός έλεγχος.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10-13 χρόνια

 Σημείωση: Τα Γκρεϊχάουντς που συμμετείχαν σε κυνοδρομίες αντιμετωπίζουν συχνά τραυματισμούς στα δάκτυλα, στο κότσι, την ουρά και τους μύες. Επίσης, η ράτσα είναι πολύ ευαίσθητη στην βαρβιτουρική αναισθησία και επιρρεπής σε σχισίματα στα πέλματα.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορά κατά την εκπαίδευση. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κατοικίδιο, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε και σε κάποιο νόμιμο εκτροφείο σκύλων ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top