Φοξ Τεριέ: Η συμπεριφορά & η συμβίωση μαζί του!

 Τύπος: Τεριέ

 Βάρος: 7 – 9 κιλά

 Ύψος: 30 εκατοστά

 Οικογένεια: Terrier

 Καταγωγή:

 Ημερομηνία καταγωγής: 

 Άλλα ονόματα: 

 Λίγα λόγια για τη ράτσα του Wire Fox Terrier:

 Το σκληρότριχο Φοξ Τεριέ είναι ένα από τα πιο αθλητικά και δραστήρια σκυλιά που μπορείτε να βρείτε εκεί έξω και δη, αν πρόκειται για τα σκυλάκια σε μέγεθος toy. Γι’ αυτόν τον λόγο, ξεκινάμε τη παρουσίαση της ράτσας, συνιστώντας σας να μην αφήνετε το μικροσκοπικό του μέγεθος να σας παραπλανάει.

 Για του λόγου το αληθές, ένα πλήρες αναπτυγμένο και υγιές σκυλί της ράτσας φτάνει περίπου τα 40 εκατοστά ύψους, με ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος να βρίσκεται κάπου στα 8 κιλά. Η μίνι εκδοχή αυτού του σκύλου φτάνει σε ύψος τα 28 εκατοστά και ζυγίζει 2 με 3 κιλά.

 Παρά το μέγεθός τους όμως, αυτά τα σκυλιά διακρίνονται για τη δύναμη, τη ταχύτητα και την αντοχή τους. Το βάδισμά τους ενέχει έναν τριποδισμό, για τον οποίο παίρνει ώθηση από τα πίσω πόδια του. Η έκφραση του προσώπου τους αποπνέει μια αίσθηση οξυδέρκειας και αυτοπεποίθησης και, γενικότερα, μοιάζουν σαν να ανυπομονούν να κάνουν συνεχώς κάτι.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ράτσας είναι διακριτά. Έχει κοντούλικη πλατούλα, αλλά μια συμπαγή και τετράγωνη σωματοδομή. Έτσι, στέκεται σταθερό επάνω στο έδαφος και αποπνέει έναν αέρα αποφασιστικότητας και σιγουριάς.

 Το τρίχωμα του εξωτερικά είναι κοντό, τραχύ και ελαφρώς σπαστό, ενώ εσωτερικά πιο λεπτό και λείο. Θα το βρείτε σε πολλά χρώματα, αλλά συνήθως συναντάται σε άσπρο, ασπρόμαυρο, άσπρο με σκούρο καφέ και τρικολόρε.

 Η ιστορία του Wire Fox Terrier:

 Μπορεί να είναι το κατεξοχήν σκυλί που παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς σκύλων, αλλά η καρδιά του θα είναι για δοσμένη στο κυνήγι. Οι πρόγονοί του πρέπει να ήταν πολύ επιδέξιοι στο στήσιμο ενέδρας αλεπούδων, από όπου η ράτσα πήρε και το όνομά της.

 Η ευελιξία, η ευκινησία και η εξαιρετική ταχύτητα ήταν οι τρεις ιδιότητες που το έκαναν έναν εκπληκτικό κυνηγό αλεπούδων. Εκείνες δεν μπορούσαν να του ξεφύγουν ούτε καν μπαίνοντας στα πιο μικρά λαγούμια.

 Κάποιοι ισχυρισμοί θέλουν το Smooth και το Wire Fox Terrier να προέρχονται από διαφορετικό περιβάλλον, με το δεύτερο να συνδέεται στενά με τα σκληρότριχα Black και Tan Terriers της Ουαλίας.

 Όπως κι αν έχει όμως, το γλυκύτατο αυτό μουτράκι ήρθε στο προσκήνιο περίπου 15 με 20 χρόνια μετά το ξαδερφάκι του το Smooth Fox Terrier.

 Σε κάποια φάση όμως οι δύο αυτές ράτσες ερχόντουσαν σε επαφή. Σκοπός αυτού ήταν να βελτιωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του Wire Fox Terrier. Γι’ αυτό δόθηκε έμφαση στο μέγεθος, το χρώμα, αλλά και το γενικότερο παρουσιαστικό του.

 Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πανέμορφο Φοξ Τεριέ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό από το ευρύ κοινό.

 Το 1985 συγκεκριμένα, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του American Fox Terrier Club, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος διέκρινε το Φοξ Τεριέ σε δύο διαφορετικές ράτσες σκύλων: το Smooth Fox Terrier και το Wire Fox Terrrier.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του Wire Fox Terrier:

 Αυτό το κεφάτο πλασματάκι διαθέτει έναν άκρως απολαυστικό και ευχάριστο χαρακτήρα, με μια διερευνητική και τρυφερή συμπεριφορά.

 Από τη φύση του, το Φοξ Τεριέ είναι φανατικό με τη περιπέτεια και την εξερεύνηση. Μην απορήσετε, λοιπόν, αν το δείτε να περιπλανιέται στην αυλή ή τον κήπο σας και να ψάχνει κάθε γωνιά.

 Στα θετικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η προθυμία του να συμμετάσχει σε κάθε είδους εξερεύνηση. Πρόκειται για έναν ιδανικό σύντροφο αν σας αρέσει η ορειβασία, η πεζοπορία, το άφθονο παιχνίδι και το κυνηγητό.

 Συγχρόνως, μπορεί να είναι αρκετά κοινωνικό και φιλικό με όσους γνωρίζει. Αυτό όμως δεν ισχύει και με τους ξένους, με τους οποίους είναι άκρως επιφυλακτικό και δεν θα αργήσει να αρχίζει να τους γαυγίζει.

 Πάνω από όλα όμως, είναι πανέξυπνο. Μπορείτε με μεγάλη ευκολία να αναλάβετε οι ίδιοι να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας και να του μάθετε ένα σωρό κόλπα. Δείτε το να κάνει τα ζογκλερικά του σε καθημερινή βάση και γελάστε με την καρδιά σας.

 Η φροντίδα και η περιποίηση αυτού του σκυλάκου

 Ένα πράγμα θέλει πάνω από όλα και αυτό δεν είναι άλλο από την σωματική δραστηριότητα και την πνευματική διέγερση.

 Αν δε του δώσετε τη δέουσα σημασία δεν θα διστάσει να διασκεδάσει μόνο του τον εαυτό του. Θα το βρείτε όμως εξίσου πρόθυμο να πάτε μια βόλτα ή να παίξετε μαζί στον κήπο ή στην αυλή σας.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να φροντίσετε και το τρίχωμα του. Χρειάζεται ένα καλό βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να διατηρείται καθαρό και υγιές.

 Φυσικά, μην αμελείτε τα ραντεβού στο κομμωτήριο σκύλων, γιατί χρειάζεται οπωσδήποτε μια επαγγελματική περιποίηση, για να μη δημιουργούνται κόμποι στο τρίχωμά του.

 Το προφίλ υγείας του Wire Fox Terrrier:

 Γενικότερα, πρόκειται για ένα αρκετά δραστήριο κι ευχάριστο σκυλί, που μπορεί να τρέχει πέρα δώθε όλη μέρα πανεύκολα και σχεδόν ακούραστα. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν πρέπει να αφήνετε το μικροσκοπικό του μέγεθος να σας παραπλανά.

 Την ίδια στιγμή, δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί, λοιπόν, να σας κρατήσει συντροφιά για περίπου 10 με 13 χρονάκια.

 Ωστόσο, για τη καλύτερη δυνατή φροντίδα του κατοικιδίου σας, καλό είναι να έχετε μια ιδέα με προβλήματα υγείας που έχουν απασχολήσει τη ράτσα στο παρελθόν, ούτως ώστε, αν κληθείτε να αντιμετωπίσετε κάτι στο μέλλον, να έχετε τον χρόνο σύμμαχό σας.

 Πιο συγκεκριμένα, τα Φοξ Τεριέ είναι λιγάκι επιρρεπή απέναντι στην εξάρθρωση επιγονατίδας, στην ασθένεια Legg-Perthes, αλλά και σε προβλήματα όρασης. Ενημερωθείτε σχετικά από τον κτηνίατρό σας, για να αποτρέψετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία του ζώου σας στο μέλλον.

 Εν ολίγοις, το Wire Fox Terrier αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς που έχετε οικογένεια και παιδάκια μέσα στο σπίτι, ανεξάρτητα από το αν θα επιλέξετε εκείνο με το τραχύ ή με το μαλακό τρίχωμα. Μάλιστα, είναι τόσο καλόβολο, που άνετα μπορεί να ζήσει ακόμη και σε διαμέρισμα.

 Είναι ένα από τα πιο πιστά, προστατευτικά, φιλικά και δραστήρια σκυλιά. Φυσικά, χρειάζεται αυστηρή εκπαίδευση, γιατί διαφορετικά θα παίζετε μαζί του για ώρες ατελείωτες και δεν θα αποκτήσει ποτέ όρια και πειθαρχία.

 Σε περίπτωση που ταιριάζουν οι χαρακτήρες σας και θέλετε ένα μικρό κουτάβι της ράτσας στο σπίτι σας, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε σε κάποιο αξιόπιστο εκτροφείο ή να πληροφορηθείτε εάν τυχόν χαρίζονται κουτάβια της ράτσας. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή σας είναι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου, που επιζητά εναγωνίως το παντοτινό σπιτάκι του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top