Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου; Βασική εκπαίδευση

 Αποκτήσατε μόλις ένα σκυλάκι και έχετε ενθουσιαστεί. Είναι πολύ έξυπνο και θέλετε να αρχίσετε αμέσως τη βασική εκπαίδευση υπακοής και τους κανόνες του σπιτιού. Όμως, από που πρέπει να ξεκινήσετε; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι ή ακόμα και έναν ενήλικο σκύλο;

 Ακολουθούν 10 κορυφαίες συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας:

 Συμβουλή 1: Επιλέξτε το όνομα του σκύλου σας με σύνεση.

 Μέρος της διαδικασίας υιοθεσίας ενός σκύλου σας είναι να βρείτε ένα νέο, εύηχο όνομα που θα του ταιριάζει. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά μερικά ονόματα είναι πιο εύκολα για την εκπαίδευση του σκύλου σας.

 Το κατάλληλο όνομα είναι σύντομο, ξεκινά και τελειώνει με ένα ισχυρό σύμφωνο και μπορείτε να το προφέρετε καθαρά, δυνατά και με σαφήνεια. Μερικά δισύλλαβα ονόματα σκύλων στα οποία τα κουτάβια ανταποκρίνονται σχετικά γρήγορα είναι, μεταξύ άλλων, το «Τζάσπερ» και το «Τζίντζερ».

 Εάν το νέο σας κατοικίδιο είναι ένα μεγάλο σκυλί, πιθανότατα να έχει ήδη ένα όνομα και να έχει συνηθίσει σε αυτό. Ωστόσο, η αλλαγή δεν είναι αδιαμφισβήτητη. Αν δε ο νέος φίλος σας βγαίνει από μια καταστροφική, προβληματική και δύσκολη κατάσταση, ένα νέο όνομα μπορεί να αντιπροσωπεύει ακόμα και μια νέα αρχή. Εάν αποφασίσετε να αλλάξετε το όνομά του κάντε το με συνέπεια και σύντομα θα ανταποκριθεί σε αυτό.

 Όποιο και να είναι το όνομά του, φροντίστε να το συνδέσετε με όμορφες, χαρούμενες και γευστικές εμπειρίες, παρά με αρνητικές. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε το κουτάβι να ανταποκρίνεται και να σκέφτεται το όνομά του, όπως και άλλα χαρούμενα, διασκεδαστικά πράγματα.

 Συμβουλή 2: Κανόνες του σπιτιού.

 Πριν την άφιξη του νέου γούνινου φίλου σας, πρέπει να αποφασίσετε ποιοι θα είναι οι κανόνες του σπιτιού, τι επιτρέπετε να κάνει το σκυλί μέσα στο σπίτι και που θα βρίσκεται. Επιτρέπεται, για παράδειγμα, να ξαπλώνει στο κρεβάτι ή τον καναπέ; Ποια μέρη του σπιτιού είναι απροσπέλαστα; Θα έχει πρόσβαση στη κουζίνα την ώρα που μαγειρεύετε;

 Όταν οι κανόνες καθορίζονται από νωρίς, αποτρέπεται η σύγχυση και η αναστάτωση όχι μόνο του σκυλάκου, αλλά ολόκληρης της οικογένειας, οπότε πρέπει να εδραιώσετε από τη πρώτη στιγμή τους κανόνες του νοικοκυριού σας.

 Συμβουλή 3: Προσωπικός χώρος του ζώου.

 Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται τον δικό τους προσωπικό χώρο. Όσο πιο νωρίς προμηθευτείτε ένα κρεβατάκι ή κλουβί σκύλου τόσο το καλύτερο. Τα σκυλιά επωφελούνται ιδιαιτέρως από μικρές περιόδους που περνούν μόνα τους μέσα την ασφάλεια ενός crate, που αποτελει κάτι σαν το ιδιωτικό τους «κρησφύγετο».

 Επίσης, το κλουβί είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης για μέσα στο σπίτι. Φροντίστε μόνο να ανταμείβετε στην αρχή το κουτάβι ή το ενήλικο σκυλί σας, για να παραμένει χαλαρό και ήσυχο εκεί μέσα.

 Συμβουλή 4: Βοηθήστε το σκυλί σας να χαλαρώσει.

 Όταν το κουτάβι σας έρθει στο νέο του σπίτι, μπορείτε να του δώσετε του ένα ζεστό μπουκάλι νερό και να βάλετε ένα ρολόι κοντά στον χώρο που κοιμάται. Μπορεί να σας φαίνεται τρελό αυτό που μόλις διαβάσατε, αλλά πιστέψτε μας, αυτά τα αντικείμενα τείνουν να προσομοιάζουν τη ζέστη και τον καρδιακό παλμό των υπόλοιπων κουταβιών σε μία γέννα, με αποτέλεσμα το κουταβάκι σας να νιώθει πιο οικεία και άνετα.

 Αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική για ένα νέο σκυλί που προηγουμένως ζούσε σε ένα πολυσύχναστο, γεμάτο ζωή σπίτι/ή καταφύγιο, ειδικά εάν είχε μία δυσάρεστη εμπειρία στην ζωή του.

 Ό,τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το νέο σας κατοικίδιο να νιώσει άνετα στο σπίτι του θα κάνει καλό και στους δύο σας και στη μεταξύ σας σχέση.

 Συμβουλή 5: Επιβραβεύστε τη καλή συμπεριφορά.

 Η θετική ενίσχυση είναι πολύ σημαντική για την αφομοίωση μιας καλής συμπεριφοράς. Ως θετική ενίσχυση χρησιμοποιήστε παιχνίδια, επαίνους, χάδια ακόμα και λαχταριστές λιχουδιές. Έτσι, θα του δείχνετε ότι αυτό που κάνει είναι σωστό και θα το ενθαρρύνετε στο να το επαναλάβει.

 Φυσικά, δεν πρέπει να ανταμείβετε μία λανθασμένη πράξη, δίνοντάς του πάλι λιχουδιά, διότι έτσι το μπερδεύετε και δεν λειτουργεί η εκπαιδευτική μέθοδος.

 Συμβουλή 6: Μάθετε στο κουτάβι σας να έρχεται όταν το καλείτε.

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε το πως θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο να σας ακούει όταν το φωνάζετε. Σε αυτή τη περίπτωση, πρέπει να έρθετε στο επίπεδο του σκύλου σας και να του πείτε να έρθει προς τα εσάς, φωνάζοντας το όνομά του.

 Όταν έρθει, ενθουσιαστείτε και χρησιμοποιήστε τη θετική ενίσχυση για να το επιβραβεύσετε. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε την εντολή «έλα» όταν είναι απασχολημένο με το φαγητό του ή κάποιο παιχνίδι. Καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει, θα συνεχίσετε να βλέπετε τα οφέλη από την τελειοποίηση αυτής της εντολής.

 Συμβουλή 7: Συνεχής εκπαίδευση και επανάληψη.

 Τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά ζουν κυριολεκτικά την στιγμή, καθώς ξεχνούν πολύ γρήγορα. Εάν το κουτάβι σας κάνει κάτι κακό, εφαρμόστε αμέσως την εκπαιδευτική σας μέθοδο.

 Με αυτό το τρόπο θα συσχετίσει τη πράξη και τη συμπεριφορά του με το ότι έκανε κάτι που πρέπει να το διορθώσει. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος, διότι η συνεπής επανάληψη θα ενισχύσει αυτό που έχει μάθει.

 Συμβουλή 8: Αποθαρρύνετε το άλμα αμέσως.

 Τα κουτάβια αγαπούν να πηδούν πάνω σε κάθε φιλικό άτομο που συναντούν, ως μέσο για να το χαιρετήσουν. Ακόμα και τα μεγαλύτερα σκυλιά όμως διατηρούν αυτή τη συνήθεια, ξεχνώντας κάποιες φορές πόσο γιγαντόσωμα και πελώρια μπορεί να είναι.

 Όταν το κουτάβι ή ο σκύλος πηδήξει πάνω σε εσάς ή σε άλλο άτομο, μην το επιπλήξετε. Ο καλύτερος τρόπος να εξαλείψετε αυτή τη συμπεριφορά είναι να την αγνοήσετε και να περιμένετε να ηρεμήσει. Ποτέ μην ενθαρρύνετε αυτή τη πράξη του, επαινώντας και χαϊδεύοντάς το, γιατί έτσι του περνάτε λάθος μηνύματα.

 Συμβουλή 9: Πείτε «Όχι» σε Δαγκώματα!

 Αντί να μαλώσετε ή να τιμωρήσετε το σκυλάκι σας όταν δαγκώνει ή παίζει με το στόμα του, προσποιηθείτε ότι αυτό που κάνει σας πονάει πολύ. Τα περισσότερα σκυλιά είναι τόσο έκπληκτα που σταματούν αμέσως.

 Εάν τα λεκτικά στοιχεία δεν λειτουργούν, δοκιμάστε να ανταλλάξετε το χέρι ή το παπούτσι σας με ένα παιχνίδι μασήματος. Αυτό θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα τη στιγμή που θα αρχίσει να μασουλάει τα πάντα γύρω του και δεν θα ξέρετε πως να μάθετε τον σκύλο να μη τρώει πράγματα. Μάλιστα, δείχνουν να προτιμούν ένα παιχνίδι μάσησης ή ειδικά κόκκαλα. Εάν όλα αποτύχουν, δοκιμάστε να αγνοήσετε τελείως τη συμπεριφορά του και να τον απασχολήσετε με κάτι άλλο.

 Συμβουλή 10: Εκπαιδευτικά μαθήματα και θετική ενίσχυση.

 Ο σκυλάκος σας έχει εργαστεί σκληρά και έχει προσπαθήσει να σας ευχαριστήσει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Σε αυτή τη περίπτωση, ανταμείψτε τον μετά το τέλος του μαθήματος με επαίνους, λιχουδιές, χάδια και λίγο παιχνίδι. Αυτό σχεδόν εγγυάται ότι την επόμενη φορά θα έρθει πρώτος πρώτος στο μάθημα με κουνιστή και χαρούμενη ουρά!

 Μπόνους συμβουλή:  Όταν το σκυλάκι σας φθάσει στη κατάλληλη ηλικία, σκεφτείτε να το στειρώσετε. Αυτό ισχύει είτε πάρετε κουτάβι είτε υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο σκυλί. Ένας στειρωμένος σκύλος μπορεί να είναι πιο υπάκουος, λιγότερο επιθετικός και έτοιμος να εκπαιδευτεί με επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, γιατί κάθε σκύλος έχει διαφορετικό χαρακτήρα και ανάγκες.

 Εν κατακλείδι, δεν είναι δα και μεγάλο μυστήριο το πως θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας το πρώτο καιρό που θα το πάρετε στο σπίτι σας, απλώς χρειάζεστε υπομονή, επιμονή και συνέπεια.

 Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι πρέπει να διορθώνετε αμέσως μια λανθασμένη συμπεριφορά και να τον ανταμείβετε μόνο όταν σας υπακούει. Σταδιακά, ο μπαγασάκος θα πετύχει τη βασική εκπαίδευση και θα μυηθεί στους κανόνες του σπιτιού σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top