Μπιγκλ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το υπέροχο Beagle

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 8 έως 13.5 κιλά

 Ύψος: 33 εκατοστά

 Οικογένεια: Κυνηγόσκυλο που κυνηγάει με βάση τη μυρωδιά (Scenthound)

 Καταγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο, Αγγλία

 Αρχικές πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το γλυκύτατο Μπίγκλ μας φέρνει στο νου ένα μίνι Foxhound, με τη διαφορά ότι είναι μέτριο σε μέγεθος και έχει συμπαγές σώμα. Ένα ενήλικο και πλήρως αναπτυγμένο σκυλί φτάνει τα 33 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει 8 με 13.5 κιλά.

 Τα λεπτεπίλεπτα και μικροκαμωμένα, φυσικά χαρακτηριστικά του είναι εκείνα που του επιτρέπουν να είναι ένας εξαίρετος κυνηγός σε κάθε είδους έδαφος. Μάλιστα, το καθιστούν άκρως λειτουργικό, αφού μπορεί άνετα να αποτελέσει και σκυλί τσέπης! 

 Μάλιστα, το Μπιγκλ διακρίνεται για την εκπληκτική οσφρητική του ικανότητα, που φαίνεται να υπερτερεί από αυτή των υπόλοιπων κυνηγόσκυλων.

 Η ράτσα διαθέτει ένα σχετικά σκληρό και πλούσιο τρίχωμα, που προστατεύει τα σκυλιά από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, έχει ένα ιδιαίτερο μοοτίβο που το ξεχωρίζει αμέσως από άλλα σκυλιά.

 Η πανέμορφη και διακριτή εμφάνιση του εναρμονίζεται άψογα με την φιλική προσωπικότητα, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την ευγενική συμπεριφορά του.

 Η ιστορία του Beagle:

 Μέχρι και τον 14ο αιώνα, το κυνήγι λαγών είχε γίνει ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στην Αγγλία και τα σκυλάκια που χρησιμοποιούνταν ανήκαν μάλλον στην οικογένεια του Beagle.

 Η προέλευση του ονόματος του φαίνεται να συνδέεται άμεσα με παλιές γαλλικές λέξεις, που αναφέρονταν στον λάρυγγα, ως αναφορά στο μελωδικό γαύγισμα αυτών των σκύλων.

 Βέβαια, έχει διατυπωθεί και η άποψη πως πρόκειται για αναφορά σε κάποια Κελτική, παλιά Αγγλική ή Γαλλική λέξη για μικρόσωμα και χαριτωμένα πλάσματα. Ωστόσο, γραπτές αναφορές στη λέξη Beagle ως όνομα της ράτσας υπάρχουν από τον 16ο αιώνα και εξής.

 Οι κυνηγοί συνήθιζαν να ακολουθούν τα Μπιγκλ πεζοί, αλλά ήταν τόσο μικρά σε μέγεθος που χωρούσαν ακόμα και μέσα στη τσέπη τους. Μέχρι το 1800, κυκλοφορούσαν κουτάβια σε διάφορα μεγέθη, αλλά τα πολύ μικρότερα ήταν εκείνα που είχαν κερδίσει τις καρδιές όλων, καθώς συνδύαζαν την απίστευτη γλυκύτητα με τις κυνηγετικές τους ικανότητες.

 Η πρώτη επίσημη αναφορά στο Αμερικανικό Μπιγκλ (καναδέζικο) έγινε το 1642. Χρησιμοποιούνταν, βλέπετε, στο Νότο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με τα Αγγλικά ξαδερφάκια τους.

 Μετά τον πόλεμο, τα Αγγλικά Μπιγκλ που εισήχθαν στην Αμερικανική ήπειρο αποτέλεσαν τη βάση του σύγχρονου American Beagle που είναι τρίχρωμο και συναντάται στα χρώματα: μαύρο, λευκό και καφέ-πορτοκαλί.

 Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το Μπιγκλ κέρδιζε σταθερά τα πρωτεία στο πεδίο μάχης και σε διαγωνισμούς σκύλων. Δεν άργησε όμως να μετατραπεί και σε μία από τις πιο τρυφερές και αξιαγάπητες ράτσες σκύλων για οικογένειες με παιδιά ή εργένηδες.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

  

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του Beagle:

 Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κυνηγόσκυλο, με έναν από τους πιο ευχάριστους και φιλικούς χαρακτήρες. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για το αγαπημένο όλων μας, Μπίγκλ, που αρχικά είχε εκτραφεί με σκοπό να αποτελεί μέλος μιας ενεργής αγέλης. Γι’ αυτό άλλωστε διαθέτει μια τόσο φιλική και κοινωνική συμπεριφορά.

 Το συγκεκριμένο πλασματάκι αγαπάει ένα πράγμα όσο τίποτα και αυτό δεν είναι άλλο από την εξερεύνηση της φύσης! Έτσι, θα το βρείτε πάντοτε πρόθυμο να ταξιδέψει μαζί σας.

 Εάν φροντίσετε να ικανοποιείτε την ανάγκη του για καθημερινή άσκηση, υπόσχεται να σας ανταμείψει με τον ήρεμο χαρακτήρα του και τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει ως κατοικίδιο.

 Στα θετικά χαρακτηριστικά της ράτσας ανήκει το γεγονός πως είναι εκ φύσεως κοινωνικό και φιλικό με όλους. Τα πηγαίνει περίφημα με παιδάκια κάθε ηλικίας, χάρη στην ανεκτικότητα και την ευγένεια του πνεύματος του.

 Μη το βλέπετε όμως έτσι μικρούτσικο και χαριτωμένο. Το Beagle είναι αρκετά ανεξάρτητο και δεν θα διστάσει να κυνηγήσει κάτι που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Συνεπώς, σας συνιστούμε να δείτε πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται για να τον βοηθάτε ηρεμήσει όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση.

 Συμβουλές για τη φροντίδα και τη περιποίηση του σκύλου:

 Αυτός ο σκύλος είναι αρκετά ενθουσιώδης και δραστήριος. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται άφθονη σωματική άσκηση, αλλά και πνευματική διέγερση για να παραμένει υγιής και χαρούμενος.

 Ένα πράγμα που αγαπάει όσο τίποτα είναι να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα μέλη της αγαπημένης του οικογένειας. Δοκιμάστε νέα, δημιουργικά παιχνίδια μαζί και επιδοθείτε σε αγώνες fetch ή κυνήγι στην αυλή – θα σας λατρέψει!

 Από εκεί και πέρα, δεν έχει άλλες ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το τρίχωμα του απαιτεί μονάχα την ελάχιστη περιποίηση, δηλαδή ένα απλό βούρτσισμα για την αποβολή των νεκρών τριχών και ένα μπανάκι όποτε είναι σημαντική ανάγκη.

 Λόγω του ότι πρόκειται για ένα δραστήριο πλάσμα, που του αρέσει να τρέχει και να κινείται διαρκώς μέσα στη μέρα του, καλό είναι η τροφή του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ράτσας, προκειμένου να έχει υγιείς αρθρώσεις και να μην παθαίνει τραυματισμούς.

 Βεβαίως, όλοι οι σκυλογονείς οφείλουν να προσφέρουν στα κατοικίδιά τους τις καλύτερες τροφές σκύλων, διότι μια υγιεινή διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών και τραυματισμών.

 Συνήθη προβλήματα υγείας της ράτσας:

 Γενικότερα, πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια και ευχάριστα σκυλιά τσέπης. Θα βρείτε ένα puppy Beagle πάντοτε πρόθυμο να παίξει και να διασκεδάσει μαζί σας.

 Το καλύτερο όμως είναι πως δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας και σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να ζήσει για 12 με 15 χρόνια.

 Ωστόσο, η ράτσα έχει συνδεθεί με κάποιες καταστάσεις, για τις οποίες καλό είναι να είστε ενήμεροι προκαταβολικά, για να διασφαλίσετε στο μέγιστο την βέλτιστη υγεία του σκύλου σας. Αυτές είναι: 

  • Νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Δυσπλασία ισχίου
  • Οφθαλμολογικά προβλήματα
  • Επιληψία σκύλου
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Χονδροδυσπλασία

 Το γλυκύτατο Μπίγκλ με το μελωδικό γαύγισμα αποτελεί μία ιδιαίτερα αγαπητή ράτσα σκύλου από το ευρύ κοινό. Αυτό οφείλεται στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, την ευγενική συμπεριφορά και την πανέμορφη εμφάνισή του.

 Πρόκειται για το ιδανικό κατοικίδιο για κάθε τύπο οικογένειας ή διαμερίσματος. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως είναι ένα από τα πιο καλόβολα πλασματάκια στον πλανήτη!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας μίνι καναδέζικο κουτάβι, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήπως χαρίζονται κουτάβια της ράτσας. Φυσικά, η υιοθεσία ενός αδέσποτου εξακολουθεί να είναι μείζωνος σημασίας για την αποφόρτιση των καταφυγίων και τη σωτηρία των εγκαταλελειμμένων τετράποδων φίλων μας.

 Βέβαια, έχετε πάντοτε και την επιλογή της αγοράς στα χέρια σας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα εκτροφείο και να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την τιμή,τις συνθήκες διαβίωσης ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να γνωρίζετε για το εντυπωσιακό Beagle!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top