Πως να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου να κάθεται!

 Η εκμάθηση της βασικής πλέον εντολής «κάτσε» είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της εκπαίδευσης υπακοής ενός σκύλου κι ο δικός σας δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Εξάλλου, πρόκειται για έναν βέβαιο τρόπο που υπόσχεται να κάνει τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας να ηρεμήσει για λίγο και να σταθεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος, κάνοντας ό,τι του ζητάτε. 

 Αφήστε που η συγκεκριμένη εντολή αποτελεί τη βάση για την εξίσου βασική εντολή του «μείνε» και ένα σωρό άλλων. Προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει να έχετε ήδη στη διάθεσή σας τις απαραίτητες λιχουδιές για τον σκύλο σας. Μην ξεχνάτε πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς ανταλλάγματα σε αυτόν τον κόσμο και αυτό ισχύει και για τον μπαγασάκο σας!

 Μάθετε την σωστή στάση του «κάτσε»!

 Όταν ο σκύλος σας βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, κοιτάτε τα πόδια του. Αυτά θα πρέπει να είναι στο πάτωμα, μαζί με τον πισινούλη του. Μερικά σκυλάκια, ας πούμε, έχουν τη τάση να κρέμονται πάνω από το έδαφος και να μην ακουμπάνε πλήρως, απλώς και μόνο για να πάρουν τη λιχουδιά. Μην τους τη χαρίσετε όμως!

 Ιδανικά, θα πρέπει να παραμένει κολλημένος στη θέση του μέχρι να του δώσετε το «ΟΚ» να απελευθερωθεί. Αυτό όμως χρειάζεται αρκετή δουλίτσα και ίσως δεν είναι δυνατό να το κάνετε μόνοι σας.

 Δείξτε του τη λιχουδιά που τον περιμένει

 Τραβήξτε τη προσοχή του δείχνοντάς του τι ακριβώς είναι αυτό που τον περιμένει, αν πράγματι συνεργαστεί μαζί σας. Κρατήστε τη λιχουδιά κοντά στη μύτη του, αλλά όχι τόσο, ώστε να μπορέσει να την αρπάξει.

 Μετακινήστε την ήρεμα πάνω από τα αφτάκια του, παραμένοντας κοντά στο κεφάλι του. Η φυσική του τάση θα είναι να σηκώσει την μύτη του προς τα πάνω για να τη μυρίσει και μόλις φτάσει στην κατάλληλη στάση σώματος, αυτομάτως να ακουμπήσει στο έδαφος.

 Μόλις δείτε πως ακολουθεί πιστά την εντολή σας, πείτε του «Ναι!» και «Μπράβο το αγόρι μου!» με έναν ενθουσιώδη τόνο. Δώστε του αμέσως τη λιχουδιά και αγαπήστε τον – τα κατάφερε!

 Επαναλάβετε χρησιμοποιώντας την ακριβή λέξη

 Για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι σημαντικό να επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα, μέχρις ότου ο σκύλος σας υπακούσει βλέποντας τη λιχουδιά πάνω από τη μύτη του.

 Σταδιακά, προσθέστε σε όλο αυτή και την ακριβή εντολή: «Κάτσε». Προφέρετε την με έναν καθαρό και σταθερό τρόπο, κρατώντας τη λιχουδιά σταθερή στο σημείο της. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να πιάσει το νόημα.

 Συνεχίστε την εξάσκηση

 Όταν μιλάμε για την βασική εκπαίδευση του σκύλου, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως η επανάληψη και η ορθή εξάσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της.

 Κρατάτε πάντοτε τα μαθήματα σας σύντομα, εφαρμόζοντας τα σε διαφορετικές ώρες της ημέρες και με διάφορες εναλλαγές στην τοποθεσία, τόσο εντός, όσο και εκτός του σπιτιού για να σιγουρευτείτε ότι την έχει κατανοήσει πλήρως.

 Αυτό θα αυξήσει σταδιακά τους αντιπερισπασμούς, αλλά σε τελική ανάλυση, θέλετε ο σκύλος σας να μπορεί να τα καταφέρει όπου κι αν βρίσκεστε.

 Ολοκληρώνετε πάντοτε το κάθε μάθημα με μια ευχάριστη νότα. Μη διστάσετε, ας πούμε, να του δώσετε την αγαπημένη του λιχουδιά και να παίξετε μαζί του. Φροντίστε όμως να είστε υπομονετικοί και να σέβεστε πάντοτε τα όρια του.

 Προβλήματα και διόρθωση της συμπεριφοράς

 Εάν ο σκύλος σας δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες σας και δεν κάθεται με τίποτα μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, αποφύγετε να τον πιέσετε ή να ασκείτε σωματική επαφή πάνω του.

 Μπορεί να νομίζετε – λανθασμένα – πως αν του το δείξετε έμπρακτα, θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας, ωστόσο, τα σκυλιά δεν είναι ρυθμισμένα να μαθαίνουν οτιδήποτε με αυτόν τον τρόπο.

 Αποφύγετε επίσης να αρχίσετε να του φωνάζετε ή να τον τιμωρήσετε με οποιονδήποτε τρόπο, απλά και μόνο επειδή δεν κάθεται. Ούτως ή άλλως, έτσι θα τον μπερδέψετε ακόμη περισσότερο.

 Αντιθέτως, σκεφτείτε μήπως έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσετε νέες λιχουδιές, όπως είναι το φρέσκο κρέας, τα κομματάκια hot dog, το τυράκι και άλλα.

 Βέβαια, υπάρχει περίπτωση τίποτε από όλα αυτά να μην πιάσει. Τότε, θα πρέπει να παρατηρήσετε περισσότερο τη συμπεριφορά του. Περάστε λίγο παραπάνω ποιοτικό χρόνο με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας. Κάθε φορά που θα τον βλέπετε να κάθεται από μόνος του, επαινείτε και επιβραβεύετέ τον, λέγοντας παράλληλα την μαγική λέξη «κάτσε».

 Δοκιμάστε το αυτό κάθε φορά που τον βλέπετε να κάθεται από μόνος του. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας τις απολαυστικές λιχουδιές που είπαμε και προηγουμένως.

 Αμέσως μόλις εκείνος αρχίσει να πιάνει το πραγματικό νόημα της εντολής, μπορείτε να δοκιμάσετε την αξιοπιστία και την υπακοή του σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Πειραματιστείτε με άλλους χώρους, όπου κυριαρχούν διαφορετικά ερεθίσματα και αντιπερισπασμοί.

 Σε τελική ανάλυση, πράγματι η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη, αν θέλετε να έχετε μια ομαλή συμβίωση με τον τετράποδο φίλο σας. Μάλιστα, υπάρχουν ποικίλες τεχνικές και μέθοδοι, για να μάθετε στον σκύλο σας να κάθεται. Επιλέξτε σωστά εκείνη που ταιριάζει σε εσάς και το δικό σας κατοικίδιο για άμεσα αποτελέσματα.

 Αλήθεια, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που μάθατε στο δικό σας σκυλάκι; Πώς πήγε αυτό; Αφήστε μας ένα σχετικό σχόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top