Τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου: 20 τετραπέρατες ράτσες!

 Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης πως τα σκυλάκια είναι από τα πιο έξυπνα πλάσματα όλου του κόσμου. Γνωρίζατε όμως πως ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο ευφυείς από άλλες;

 Κι όμως, ισχύει! Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο, υπάρχουν διάφορες ράτσες κυνηγόσκυλων ή φύλαξης κοπαδιών που εκτράφηκαν, ώστε να στέκονται στο πλευρό των ανθρώπων, να συμβάλλουν στην εύρευση φαγητού, στην προστασία άλλων ζώων και στην εκπόνιση ποικίλων εργασιών.

 Τα ιδιαίτερα προσόντα τους, μεταξύ άλλων, ήταν – και είναι – η εξυπνάδα και η σπιρτάδα του πνεύματός τους. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά, τα οποία ορισμένα σκυλιά έχουν τη βιολογική προδιάθεση να διαθέτουν σε μεγαλύτερα ποσοστά από άλλα.

 Βέβαια, δεν ευθύνεται μόνο η γενετική προδιάθεση για τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης των σκύλων. Αντιθέτως, η ευφυΐα φαίνεται πως συνδέεται με το πόσο εύκολα εκπαιδεύονται ορισμένες ράτσες, την ικανότητα του να αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους, αλλά και την εκτέλεση συγκεκριμένων εντολών/οδηγιών.

 Από κει και πέρα, αν αναζητάτε ποια είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά της Γης, με ένα γρήγορο κλικ θα βρείτε πολλές λίστες με τα 5 ή τα 10 πιο έξυπνα σκυλιά. Ίσως αυτό σας δυσκολεύει να αποφασίσετε ποιο να πάρετε.

 Γι’ αυτό, παρακάτω θα δείτε συγκεντρωμένα ποια είναι όντως τα 20 πιο έξυπνα σκυλάκια του κόσμου, ώστε να τα γνωρίσετε καλύτερα.

 1. English Springer Spaniel

 Από τα πλέον περιζήτητα κυνηγετικά σκυλιά, το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι πολύ υπάκουο και τα πηγαίνει καταπληκτικά στην ανίχνευση και το κυνήγι. Την ίδια στιγμή, είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά εκεί έξω και αποτελεί μια εκπληκτική συντροφιά! Είναι ο κατάλληλος σύντροφος για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία.

 2. Border Collie

 Όντας άριστοι βοσκοί, ταιριάζουν απόλυτα σε φάρμες και τα πηγαίνουν πολύ καλά με άλλα ζωάκια. Μάλιστα, το Μπόρντερ Κόλεϊ είναι από τα πιο ευλύγιστα και ανθεκτικά σκυλιά που έχουν και εξαιρετική ισορροπία.

 Εκπαιδεύονται εύκολα, ειδικά αν ξεκινήσετε την εκπαίδευση από όταν είναι κουτάβια. Μην παραλείπετε να τους δίνετε την πνευματική διέγερση που χρειάζονται για να είναι χαρούμενα και φρόνιμα.

 3. Bloodhound

 Στο Μπλαντχάουντ αρέσει να έχει το πάνω χέρι και γι’ αυτό ευθύνεται η «ευαίσθητη» μυτούλα του. Εντοπίζει τη λεία του από απόσταση χιλιομέτρων και δε σταματάει μέχρι να τη φτάσει. Καμία τεχνολογία εκεί έξω δε ξεπερνάει την οσφρητική ικανότητα της ράτσας του!

 4. Golden Retriever

 Δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα αξιολάτρευτα Γκόλντεν Ριτρίβερ που ανήκουν στα 5 πιο έξυπνα σκυλιά. Για την ακρίβεια, είναι τα 4α πιο έξυπνα σκυλιά παγκοσμίως! Είναι σκληροί εργάτες και πάντοτε πρόθυμοι να σας δώσουν ένα χεράκι.

 Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σε διασωστικά συνεργεία και σε κάθε τομέα εργασίας. Μάλιστα, είναι διάσημοι σκύλοι οδηγοί τυφλών συμπολιτών μας.

 Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ εκπαιδεύονται εύκολα, αλλά απαιτούν αρκετό συναισθηματικό δέσιμο και ενασχόληση. Αν τους δώσετε την προσοχή που επιζητούν, θα σας ανταμείψουν με όλη την αγάπη και την αφοσίωσή τους!

 5. Doberman Pinscher

 Αυτά τα έξυπνα σκυλιά δε θα διστάσουν να δώσουν και την ίδια τους τη ζωή για να σας προστατέψουν, γιατί πολύ απλά είναι κορυφαία σκυλιά φύλακες για το σπίτι και τα παιδιά σας. Για την ακρίβεια, η προστασία της οικογένειάς τους είναι έμφυτο χαρακτηριστικό της ράτσας. Πραγματικά, μαζί τους θα κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι σωστά και επαρκώς εκπαιδευμένα.

 6. Belgian Tervuren

 Ο Βελγικός Τερβίρεν διακρίνεται για την ανεξαρτησία και την ευφυΐα του – δύο στοιχεία που αρκούν για να τον βάλουν σε μπελάδες αν δεν εκπαιδευτεί σωστά, αλλά σίγουρα και στη λίστα με τα πιο έξυπνα σκυλιά! Μετατρέποντας τις δουλειές και τις διάφορες εργασίες σε παιχνίδι, θα τον δείτε να είναι πάντοτε πρόθυμος να σας βοηθήσει.

 7. Australian Cattle

 Όντας εκ φύσεως παρατηρητικά και περίεργα σκυλιά, ανήκουν στις ράτσες σκύλων που εργάζονταν σκληρά σε φάρμες. Έτσι, έχουν την τάση να συγκεντρώνουν μικρά ζωάκια, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικούς ποιμένες! Πραγματικά, το Australian Cattle είναι η καλύτερη λύση για εσάς που ψάχνετε ένα σκυλί με εξαιρετική ακοή, που να προσέχει την ιδιοκτησία και τα ζωάκια σας.

 8. Gordon Setter

 Με καταγωγή από τη Σκωτία και την Αγγλία και όνομα εμπνευσμένο από Δούκα, το Γκόρντον Σέτερ είναι ξεκάθαρα μια βασιλική ράτσα σκύλου. Μπορεί αρχικά να εκτράφηκε ως κυνηγός, σταδιακά όμως ξεχώρισε για την αξιοπιστία, την απίστευτη μνήμη, την αντοχή του και, φυσικά, την υψηλή ευφυΐα του.

 9. Bernese Mountain Dog

 Είναι εύκολο να τα εκπαιδεύσετε, μιας και είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου, αλλά να είστε προσεκτικοί. Πρέπει να σέβεστε και να ακολουθείτε τα όριά τους, καθώς διαθέτουν μια εξαιρετικά ευαίσθητη φύση. Δε θα θέλατε να πληγώσετε τα συναισθήματα τους, σωστά; 

 Πέρα από όλα αυτά, ο σκύλος Μπερνίζ έχει μεγάλη δύναμη και είναι εξαιρετικός στη συγκέντρωση και τη φύλαξη βοοειδών και γενικότερα, σε οποιαδήποτε εργασία απαιτεί ένα αγρόκτημα.

 10. Old English Sheepdog

 Είναι κοινωνικά και καλοσυνάτα σκυλάκια. Λατρεύουν τόσο πολύ την ανθρώπινη συντροφιά, που θα τα δείτε να αποζητούν την αγκαλιά και τα χάδια σας. Δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με τη μοναξιά, γι’ αυτό, φροντίστε να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο απασχολημένα, αν θέλετε να αποφύγετε τα χειρότερα.

 Ο Παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός αριστεύει στα καθήκοντά του ως σκύλος φύλακας, χάρη στο έντονα αναπτυγμένο προστατευτικό του ένστικτο.

 11. Papillon

 Σχετικές έρευνες δείχνουν πως τούτα τα μικρόσωμα σκυλάκια συνδέονται με βασιλιάδες και ευγενείς, όπως η Μαρία Αντουανέτα. Παρά το μικροσκοπικό του μέγεθος, το Παπιγιόν σαρώνει σε σχετικούς διαγωνισμούς με αθλήματα σκυλιών! Μαθαίνει ένα σωρό κόλπα και ασκήσεις, ενώ συγχρόνως εκπαιδεύεται αρκετά εύκολα.

 Βέβαια, αν είσαι λιγάκι πατάτα του καναπέ – εντάξει, είσαι λίγο, παραδέξου το – σε ενημερώνουμε πως αυτό το χαριτωμένο πλάσμα σου ταιριάζει πολύ, διότι δε χρειάζεται έντονες και εξουθενωτικές δραστηριότητες μέσα στη μέρα του.

 12. Poodle

 Δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και πολύ ικανά σε αθλήματα σκυλιών. Θριαμβεύουν σε ασκήσεις ευλυγισίας, υπακοής, ιχνηλασίας και ανάκτησης μέσα στο νερό. Επίσης, διακρίνονται για το ότι είναι σκυλιά χωρίς τριχόπτωση, οπότε μαζί τους δε θα περνάτε όλη μέρα σκουπίζοντας τις τρίχες από το χαλί. Μα, δεν είναι γλυκούλια;

 13. German Shepherd

 Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά οι διάσημοι Γερμανοί Ποιμενικοί αρχικά χρησιμοποιούνταν για να συγκεντρώνουν τα πρόβατα στο κοπάδι. Αργότερα, ανέλαβαν καθήκοντα προστασίας στην υπηρεσία της αστυνομίας και του στρατού.

 Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά, με θάρρος και θέληση για ζωή. Μαθαίνει με τεχνικές επιβράβευσης, αγαπάει τους ανθρώπους και απαιτεί το σεβασμό τους!

 14. Welsh Terrier

 Φημίζονται για την αποφασιστικότητα και τη χάρη τους. Παράλληλα όμως, είναι και εξαιρετικοί κυνηγοί. Εάν γίνεστε ιδιοκτήτες για πρώτη φορά, το έντονο ταμπεραμέντο και η ανεξάρτητη ιδιοσυγκρασία τους ίσως αποτελέσουν πρόκληση για εσάς.

 Με υπομονή και επιμονή όμως, μπορείτε να εκπαιδεύσετε αυτά τα πανέξυπνα σκυλιά και να τα δείτε να μετατρέπονται στα πιο πιστά και προστατευτικά φιλαράκια σας!

 15. Rottweiler

 Κλασική ράτσα σκύλου εργασίας, που συμμετέχει σε αστυνομικές δυνάμεις και βοηθάει πάντοτε όσους το έχουν ανάγκη. Το Rottweiler ευημερεί και είναι χαρούμενο σε ένα πειθαρχημένο και φιλικό περιβάλλον. Φερθείτε του γλυκά και θα το δείτε να μετατρέπεται σε ένα αξιολάτρευτο κουτάβι που θα σας κάνει χαδάκια.

 16. Australian Shepherd

 Οι γλυκύτατοι Αυστραλιανοί Ποιμενικοί θέλουν να συγκεντρώνουν τα πάντα – εσάς, τα παιδιά σας, παιχνίδια, πουλάκια, κλαδάκια, οτιδήποτε βρουν. Δε σταματούν ποτέ! Εργάζονται πάντοτε σκληρά και με μεγάλη ευχαρίστηση. Το ίδιο πρόθυμοι είναι να παίξουν μαζί σας, αλλά και να σας ξεγελάσουν από κει που δεν το περιμένετε!

 17. Labrador Retriever

 Με μια μεγάλη αγάπη για το υγρό στοιχείο, τα Λαμπραντόρ κυνηγούσαν πάπιες για πάρα πολλά χρόνια. Η επίπεδη ουρά τους που μοιάζει με ενυδρίδα και το κοντό, αδιάβροχο τρίχωμα της ράτσας, τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα μέσα στο νερό.

 Πέρα από τα φυσικά χαρακτηριστικά τους, τα συγκεκριμένα ζώα είναι από τα πιο ξυπνα σκυλιά με αξιαγάπητο χαρακτήρα – ιδανικά για κάθε τύπο σπιτιού ή οικογένειας.

 18. Pembroke Welsh Corgi

 Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας δε είχε διαλέξει τυχαία ένα τέτοιο σκυλί για να τη συντροφεύει τόσα χρόνια. Επέλεξε το συγκεκριμένο, γιατί είναι τρυφερό, πιστό, δραστήριο και πολύ απλά, ένα από τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο!

 19. Alaskan Husky

 Είναι ζώα αγέλης και γι’ αυτό θα πρέπει στη δική σας αγέλη – οικογένεια να θέτετε όρια και να δείχνετε με όμορφο τρόπο ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο. Εμπιστοσύνη, υπομονή και πειθαρχία είναι τα τρία στοιχεία που χρειάζεστε για να έχετε μια αρμονική και ισορροπημένη σχέση αγάπης μαζί τους.

 20. Shetland Sheepdog

 Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ράτσες σκύλων σε ό,τι αφορά στην υπακοή, αν και στη βόλτα πρέπει πάντα να περπατάει με λουρί. Όπως το Border Collie, έτσι κι αυτό είναι πρόθυμο να ικανοποιεί την κάθε σας επιθυμία και χρειάζεται μόνο τη βασική εκπαίδευση υπακοής. Συγχρόνως, είναι πολύ κοινωνικό και αγαπάει τους ανθρώπους.

 Αποφασίσατε πως θέλετε να προσθέσετε ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια ή το νοικοκυριό σας; Συγχαρητήρια! Τώρα μένει μόνο να αποφασίσετε ποιο σκυλάκι είναι εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο. Με μία από τις 20 πιο έξυπνες ράτσες σκυλιών στον κόσμο, θα είστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι με την επιλογή σας.

 Αλήθεια, εσάς ποιο σκυλάκι σας κέρδισε; Για πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top