Μπόρντερ Κόλεϊ: Ένα τζιμάνι απ’ τα λίγα…!

 Τύπος: Σκύλος κοπαδιών

 Βάρος: 13 με 20 κιλά

 Ύψος: 45 με 58 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το πανέμορφο Border Collie είναι ένα σκυλί, μέτριο σε μέγεθος με μια αρκετά λεπτεπίλεπτη και μακρόστενη σιλουέτα. Ένας ενήλικος και πλήρως αναπτυγμένος σκύλος αυτής της ράτσας μπορεί να φτάσει τα 45 με 58 εκατοστά ύψους, ενώ το σωματικό του βάρος κυμαίνεται κάπου στα 13 με 20 κιλά. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του αποτελούν έναν εκπληκτικό συνδυασμό κομψότητας, ευκινησίας, δύναμης και ανθεκτικότητας.

 Μπορείτε εύκολα να τα αναγνωρίσετε από το καμαρωτό του βάδισμα και τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο κινείται μέσα στον χώρο. Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό του ολοκληρώνεται με το χαρακτηριστικό του τρίχωμα, το οποίο είναι κοντό σε όλο το σώμα του. Βέβαια, υπάρχει και η μακρύτριχη εκδοχή που είναι εξίσου εντυπωσιακή. Ως προς την υφή του, το τρίχωμά του είναι βελούδινο ή τραχύ και μπορείτε να το βρείτε είτε ίσιο είτε ελαφρώς κυματιστό σε ορισμένα σημεία.

 Βασικά χρώματα του είναι το λευκό και το μαύρο, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε σε ένα σωρό μοτίβα και σχέδια. Παρ’ όλ’ αυτά, σήμα κατατεθέν της ράτσας του είναι η γλυκύτατη, χαμογελαστή έκφραση στο προσωπάκι του, το οποίο ολοκληρώνεται με ένα λαμπερό βλέμμα, γεμάτο σπιρτάδα, ενθουσιασμό και παρατηρητικότητα.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το εκπληκτικό αυτό τσοπανόσκυλο αποτελεί αποτέλεσμα μιας διασταύρωσης που πραγματοποιήθηκε περίπου έναν αιώνα πριν στην Μεγάλη Βρετανία. Στη δεκαετία του 1800, λοιπόν, εντοπίστηκε στην Αγγλία μια ομάδα παρόμοιων σκύλων. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές στον ιδιαίτερο τρόπο που συνέλεγαν και καθοδηγούσαν τα πρόβατα στη στάνη.

 Για παράδειγμα, ορισμένα είχαν την τάση να τα συγκεντρώνουν σε έναν κύκλο και να τα κατευθύνουν πίσω στο αφεντικό τους. Άλλα, πάλι, ήταν πιο επικοινωνιακά. Γαύγιζαν και τα τσιμπούσαν ελαφρά στα πόδια για να κάνουν τη δουλειά τους. Έτσι, οι βοσκοί προσπαθούσαν να καταλήξουν στην πιο πρακτική φυλή. Το 1873 έγινε η πρώτη πραγματική δοκιμή τσοπανόσκυλου, με τη μορφή ενός διαγωνισμού.

 Τα αποτελέσματά του έμελλαν να φέρουν στο φως τη ράτσα των Border Collies, με βασικό εκπρόσωπο τους έναν σκυλάκο που λεγόταν Hemp. Εκείνος είχε τη μαγευτική ικανότητα να καθοδηγεί τα κοπάδια με την έκφραση του και μόνο! Κάπως έτσι, το 1906 καθιερώθηκαν τα πρότυπα του Μπόρντερ Κόλεϊ. Παρ’ όλ’ αυτά, η έμφαση δεν δόθηκε στα φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά στις πρακτικές του δεξιότητες.

 Μέχρι και το 1915, λοιπόν, τα σκυλιά αυτά λέγονταν απλώς «τσοπανόσκυλα». Την ίδια χρονιά απέκτησαν την επίσημη ονομασία τους, που ήταν εμπνευσμένη από την γεωγραφική τους προέλευση – τα σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Σκωτίας.

 Σύντομα, το Μπόρντερ Κόλεϊ έφτασε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, δεν άργησε να ξεπεράσει τα υπόλοιπα αμερικανικά τσοπανόσκυλα σε ζητήματα υπακοής και ευκολίας στην εκπαίδευση. Σήμερα, το Border Collie θεωρείται μια από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό και έχει αμέτρητες συμμετοχές σε ένα σωρό διαγωνισμούς, όπου και σαρώνει.

 Το 1995, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα τη ράτσα, η οποία κερδίζει σταθερά τις εντυπώσεις και τις καρδιές όλων μας.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

    

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα του Border Collie

 Στο πρόσωπο αυτού του σκυλάκου μπορείτε να δείτε την απόλυτη αρμονία που πραγματοποιείται από την σύζευξη μεταξύ σωματικής ενέργειας και πνευματικής διέγερσης. Εκπροσωπώντας επάξια τον τίτλο ενός από τα πιο έξυπνα σκυλιά του κόσμου, το ασπρόμαυρο ΚόλεΪ διακρίνεται για την σπιρτάδα, τον ευφυή χαρακτήρα και την υπάκουη συμπεριφορά του.

 Εάν φροντίσετε κατάλληλα τις ανάγκες του και σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητές του, θα το δείτε να μετατρέπεται σε ένα εκπληκτικό και αξιόπιστο κατοικίδιο συντροφιάς. Έχει όμως την τάση να το παίζει λίγο μάγκας σε άλλα ζωάκια και ξένους ανθρώπους. Αυτό ίσως φέρει κάποιους σε άβολη θέση, αλλά με την εκπαίδευση και τη κοινωνικοποίησή του σε διαφορετικές καταστάσεις από κουτάβι, θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του.

 Φροντίστε μονάχα να το κρατάτε απασχολημένο. Αν βαρεθεί, θα βρει τον τρόπο του να εκτονωθεί – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι! Για να έχετε όμως το κεφάλι σας ήσυχο όταν φεύγετε για δουλειά ή για άλλον λόγο, επενδύστε σε παιχνίδια όταν ο σκύλος βρίσκεται μόνος του, τα οποία δεν θα τον βάλουν σε περίεργες σκέψεις!

 Φροντίδα και περιποίηση

 Η αλήθεια είναι πως δεν θα βρείτε πολλά σκυλιά που να έχουν το ζήλο και την εργατικότητα αυτών εδώ. Βέβαια, αυτό ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένους από εσάς.  Αν είστε έτοιμοι να βρίσκετε στο Μπόρντερ Κόλεϊ σας συνεχώς πράγματα να κάνει και του παρέχετε την απαραίτητη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση, θα είστε όλοι χαρούμενοι μέσα στο σπίτι!

 Έχετε όμως υπόψη σας πως αυτό δεν είναι σκυλί που μπορεί να ζήσει άνετα μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα. Χρειάζεται τουλάχιστον να έχει πρόσβαση σε μια ευρύχωρη αυλή, αν όχι σε κήπο. Από εκεί και πέρα, το τρίχωμά του θέλει κι αυτό τον καλλωπισμό του. Συνήθως, ένα βούρτσισμα δυο φορές την εβδομάδα και ένα μπανάκι όποτε το χρειάζεται είναι αρκετά για να το κρατάτε λαμπερό και απαλό.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας

 Σε γενικές γραμμές, το συγκεκριμένο σκυλί είναι γεμάτο ενθουσιασμό και ενέργεια και δεν αντιμετωπίζει συχνά σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, μπορεί να γίνει ο πιστός σας σύντροφος για περίπου 10 με 14 χρόνια.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας κουτάβι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του. Έτσι, θα γνωρίζετε τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχετε. Δώστε λίγη παραπάνω προσοχή στη δυσπλασία ισχίου, σε οφθαλμολογικά προβλήματα, στη κώφωση, στην επιληψία και τον υποθυρεοειδισμό και δεν έχετε να φοβάστε για κάτι.

 Ομορφιά και τσαχπινιά έρχονται να συναντήσουν έναν ενθουσιώδη και ζωηρό χαρακτήρα στο πρόσωπο αυτού του σκληρά εργαζόμενου και ευγενικού πλάσματος. Ο λόγος γίνεται φυσικά για το Border Collie. Είναι η ιδανική επιλογή για εσάς που σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, για να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.Με τη σειρά του, υπόσχεται να σας προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου και χαράς!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι Border Collie, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία σε κάποιο καταφύγιο με αδέσποτα σκυλιά ή πιστοποιημένο εκτροφείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top