Σκυλιά χωρίς τριχόπτωση: 22 ράτσες για ανθρώπους με αλλεργίες!

 Τα σκυλιά χωρίς τριχόπτωση και με υποαλλεργικό τρίχωμα φαίνεται να είναι περιζήτητα. Η αλλεργία στο τρίχωμα των σκύλων είναι πολύ συχνή και πολλοί λάτρεις των κατοικίδιων ζώων αναζητούν υποαλλεργικές ράτσες σκύλων.

 Μερικές φορές, οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά λεφτά για να πάρουν από κάποιον εκτροφέα μια τέτοια ράτσα, διότι η τριχόπτωση είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες. Εάν ψάχνετε για μια υποαλλεργική φυλή, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με σκυλιά που δεν μαδάνε και έχουν υποαλλεργικό τρίχωμα.

 Γενικότερα, κανένα σκυλί δεν έχει το ιδανικό υποαλλεργικό τρίχωμα αλλά τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως υπάρχουν ράτσες σκύλων που είναι καλύτερες για τους ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες.

 1. Θιβετιανό Τεριέ

 Το Θιβετιανό Τεριέ είναι η απόδειξη πως το υποαλλεργικό δεν σημαίνει χωρίς καθόλου τρίχωμα. Είναι το νούμερο ένα στην λίστα με τα σκυλιά που δεν μαδάνε παρά το μακρύ και πυκνό τρίχωμά τους. Απαιτούν όμως πολλή περιποίηση και καλλωπισμό.

 Fun Fact: Αυτά τα σκυλιά ήταν σύντροφοι των βουδιστών μοναχών και σκυλιά φύλαξης των βοσκών.

2. Μαλτέζικο Τεριέ

 Το Μαλτέζικο Τεριέ είναι γνωστό για το λευκό, μεταξωτό του τρίχωμα το οποίο δεν μαδάει. Είναι παιχνιδιάρικα, ευγενικά και πολύ στοργικά σκυλιά.

 Fun Fact: Πιστεύεται πως έχουν κάποια σχέση με τα Θιβετιανά Τεριέ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής καταγωγή τους. Είναι γνωστά σκυλιά των κυριών της Ρώμης και πιθανότατα χρησιμοποιούνταν στην ανάκτηση τρωκτικών στις μεσαιωνικές πόλεις.

3. Σιχ Τζου

 Τα σκυλιά Shih Tzu είναι πιστά, φιλικά αλλά και υποαλλεργικά. Δεν μαδάνε καθόλου, αν και χάνουν μερικές τρίχες κατά το βούρτσισμα.

 Fun Fact: Το όνομα Shih Tzu προέρχεται από τη λέξη σκυλί λιοντάρι στα κινέζικα. Αυτή η παλιά φυλή εκτράφηκε για να μοιάζει στα λιοντάρια, όπως απεικονίζεται και στην αρχαία ανατολίτικη τέχνη.

4. Brussels Griffon

 Είναι κυρίως γνωστά για την ικανότητά τους ως φύλακες και για την φιλική τους διάθεση. Είναι επίσης γνωστά για το υποαλλεργικό τους τρίχωμα που δεν μαδάει. Αν και δένονται μόνο με ένα άτομο, είναι εξαιρετικά κατοικίδια ακόμα και για οικογένειες με παιδιά.

 Fun Fact: Είναι πολύ εκφραστικά σκυλάκια, γεγονός που τους χάρισε μερικές τηλεοπτικές συμμετοχές. Η πιο γνωστή εμφάνισή τους ήταν μαζί με τους Jack Nicholson και Helen Hunt στο “As Good as It Gets”.

5. Πορτογαλικό Water Dog

 Το Πορτογαλικό σκυλί νερού είναι δραστήριο και πιστό. Θωρείται υποαλλεργική φυλή καθώς δεν μαδάει πολύ. Απαιτεί όμως τακτική περιποίηση.

 Fun Fact: Η φυλή θεωρείται σπάνια, αλλά ίσως έχετε ακούσει για τον Bo, το δώρο του Προέδρου Ομπάμα στις κόρες του όταν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του.

6. Soft-Coated Wheaten Terrier

 Το Soft-Coated Wheaten Terrier είναι ένα χαρούμενο και δραστήριο σκυλί. Είναι γνωστό για τις δεξιότητές του στην ευκινησία, την υπακοή και την παρακολούθηση. Είναι αρκετά έξυπνο και με υποαλλεργικό τρίχωμα.

 Fun Fact: Εκτράφηκαν αρχικά στην Ιρλανδία ως σκύλοι εργασίας. Ονομάζεται και «φτερωτός λύκος» καθώς χρησιμοποιήθηκε στην βοσκή και την φύλαξη των κοπαδιών με μεγάλη επιτυχία.

7. Poodle (Toy, Miniature και Standard)

 Τα Poodles, σε τρία διαφορετικά μεγέθη (Toy, Miniature και Standard), είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σκυλιά στον κόσμο. Είναι πολύ έξυπνα και με υποαλλεργικό τρίχωμα.

 Fun Fact: Εκτός από το ότι δεν μαδάνε πολύ έχουν την φήμη του άοσμου σκύλου. Με αυτό το σκυλάκι δεν θα αναρωτιέστε καθόλου τι να κάνετε για να σταματήσει να μυρίζει ο σκύλος σας, μιας και το τρίχωμα του δεν μυρίζει καθόλου.

8. Λευκό τεριέ του West Highland

 Με το ψευδώνυμο Westie, το λευκό Τεριέ είναι ένα μικρό και φιλικό σκυλάκι με διπλό τρίχωμα, διαθέτει δηλαδή και υπόστρωμα. Πιστό, ανθεκτικό, δεν μαδάει πολύ, εξαιρετικός φύλακας και με υποαλλεργικό τρίχωμα – έχει τα ιδανικά χαρακτηριστικά για έναν σκύλο.

 Fun Fact: Το White Highland White Terrier αναπαράχθηκε αρχικά από τους Cairn και Scottish Terriers έπειτα από ένα τραγικό λάθος κατά το κυνήγι όπου μπέρδεψαν το σκυλάκι με αλεπού.

9. Bichon Frise

 Το Bichon Frise είναι κοινωνικό και ανεξάρτητο σκυλάκι που μπορείς να εκπαιδεύσεις πολύ εύκολα. Καλό θα ήταν να διατηρείτε κουρεμένο το υποαλλεργικό τρίχωμά του για πιο εύκολη συντήρηση.

 Fun Fact: Το Bichon Frise μεταφράζεται ως σγουρότριχος σκύλος αγκαλιάς. Ήταν σύντροφος ναυτικών με μεγάλη αγάπη στο νερό ακόμα και σήμερα.

10. Kerry Blue Terrier

 Το Kerry ή Irish Terrier εκτράφηκε ως σκυλί εργασίας, πιο συγκεκριμένα για βοσκή, φύλαξη και απομάκρυνση θηραμάτων. Το τρίχωμα τους είναι παρόμοιο στην υφή με τα ανθρώπινα μαλλιά και δεν μαδάει.

 Fun Fact: Τα Kerry Blue Terriers γεννιούνται με ένα μαύρο τρίχωμα το οποίο γίνεται μπλε όταν ο σκύλος γίνει 2 χρονών.

11. Havanese

 Είναι μικρά και χαριτωμένα κατοικίδια για οικογένειες με παιδιά. Είναι απίστευτα κοινωνικά και γνωστά για την ζωντάνια τους.

 Fun Fact: Τα Havanese εκτράφηκαν αρχικά για κουβανούς καλλιτέχνες. Τους δόθηκε το ψευδώνυμο “Velcro Dog” επειδή ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους παντού.

12. Chinese Crested Dog

 Και οι δύο υπο φυλές του Κινέζικου Λοφιοφοόρου (Hairless και Powderpuff) είναι υποαλλεργικές. Αυτά τα σκυλάκια μαδάνε ελάχιστα αλλά είναι πολύ ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες. Ίσως χρειαστεί να τα σκεπάσετε με κάποιο ρούχο σε ένα δροσερό – ψυχρό μέρος.

 Fun Fact: Στην πραγματικότητα κατάγονται από την Αφρική. Μεταφέρθηκαν στην Κίνα από εμπόρους ναυτικούς που τα άφησαν να επιβιβαστούν στα πλοία για να κυνηγήσουν τρωκτικά.

13. Σκωτσέζικο Τεριέ

 Είναι ένας ανεξάρτητος κα πιστός σκύλος – σύντροφος. Έχει υπόστρωμα και υποαλλεργικό τρίχωμα που χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση.

 Fun Fact: Είναι πολύ αγαπητά σκυλιά σε μεγάλες διασημότητες αλλά και τον Λευκό Οίκο. Δυο πολύ γνωστοί ιδιοκτήτες ήταν ο Franklin D. Roosevelt και George W. Bush.

14. Ιρλανδικό Water Spaniel

 Αυτή η φυλή υπάρχει εδώ και αιώνες. Είναι ένας σκύλος ιδανικός για κυνήγι. Το Ιρλανδικό Σπάνιελ νερού είναι φιλικός, ενεργός και αφοσιωμένος σύντροφος.

 Fun Fact: Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτική περιποίηση, αλλά θεωρείται υποαλλεργικό καθώς μαδάει λιγότερο από των άλλων φυλών.

15. Cairn Terrier Dog

 Το Cairn Terrier είναι μια ανθεκτική, ευτυχισμένη ράτσα σκύλου που προέρχεται από τη Σκωτία. Αρχικά οι σκύλοι χρησιμοποιούνταν για να βρίσκουν παράσιτα σε πέτρινες στοίβες, σήμερα όμως είναι γνωστοί για την συντροφικότητά τους. Το τρίχωμά τους είναι υποαλλεργικό και απωθεί το νερό.

 Fun Fact: Το τρίχωμα του μπορεί να αλλάξει χρώμα με το πέρασμα των χρόνων.

16. Labradoodle

 Από το 1980 που ξεκίνησε να διασταυρώνεται με άλλες φυλές θεωρείται ένα εξαιρετικά υποαλλεργικό σκυλάκι. Η φυλή προέκυψε από τον συνδυασμό του Labrador Retriever και του Poodle. Δεν θεωρείται μια γνήσια φυλή αλλά οι επιτυχημένες αναπαραγωγές οδηγούν σε έναν δραστήριο, φιλικό σκύλο, ιδανικό για οικογένειες.

 Γενικά, είναι υποαλλεργικά σκυλιά με χαμηλό βάρος και χρειάζονται τακτική περιποίηση. Δεν μοιράζονται όλα τα σκυλιά του είδους τα ίδια χαρακτηριστικά.

 Αναζητήστε έναν πιστοποιημένο εκτροφέα και προτιμήστε σκυλάκια δεύτερης γενιάς – και οι δύο γονείς να είναι Labradoodles. Όπως με κάθε σκύλο, μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στο πρότυπο.

 Fun Fact: Στη νέα έκδοση του Here and Now του Monopoly, το Labradoodle αντικαθιστά την κλασική μινιατούρα σκύλου.

17. Border Terrier

 Το Border Terrier εκτράφηκε ο σκύλος κυνηγιού για αλεπούδες και τρωκτικά. Είναι μια έξυπνη και ανθεκτική φυλή, ιδανική για οικογενειακό κατοικίδιο. Το αδιάβροχο τρίχωμά τους είναι υποαλλεργικό και δεν μαδάει πολύ. Χρειάζεται εβδομαδιαίο βούρτσισμα.

 Fun Fact: Χαρακτηριστικό της φυλής είναι τα έντονα ζωώδη ένστικτα της. Εάν έχετε τρωκτικά – κουνέλια ή χάμστερ – μάλλον χρειάζεται να τα κρατήσετε σε απόσταση. Το ένστικτο του κυνηγιού είναι εξαιρετικά δυνατό.

18. Schnauzer (Μινιατούρα ή Κανονικό)

 Τα Schnauzers είναι μια έξυπνη φυλή με πολλή ενέργεια. Είναι εξαιρετικοί φύλακες και διάσημα κατοικίδια συντροφιάς. Το τρίχωμά τους θωρείται υποαλλεργικό.

 Fun Fact: Τα Giant Schnauzers έχουν χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους από τους ανθρώπους: σκύλοι διάσωσης, ανίχνευσης, ναρκωτικών, αναζήτησης και αστυνομικοί σκύλοι.

19. Yorkshire Terrier

 Το μικρόσωμο Γιόρκι δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μικρό, μιας και είναι τα μικρά σκυλιά με την έντονη προσωπικότητα. Αρχικά εκτράφηκαν για να κυνηγούν τρωκτικά. Είναι πιστά και αφοσιωμένα στο αφεντικό τους. Το τρίχωμα τους είναι υποαλλεργικό και δεν μαδάει πολύ.

 Fun Fact: Η καταγωγή του είναι άγνωστη, αλλά μια άποψη υποστηρίζει πως εκτράφηκαν από Άγγλους για να πιάνουν αρουραίους. Στην αρχή η φυλή  ήταν μεγαλύτερη σε μέγεθος, αλλά η αναπαραγωγή των μικρότερων μελών οδήγησε στο σημερινό μέγεθός τους.

20. Αυστραλιανό Σιλκυ Τεριέ

 Όπως και ο κοντινός συγγενής του Yorkie, το Australian Silky Terrier είναι τολμηρό παρά το μικρό του μέγεθος. Το τρίχωμά του έχει μια υπέροχη γυαλάδα, είναι υποαλλεργικό και χρειάζεται μικρή συντήρηση.

 Fun Fact: Το Silky Terrier είναι μια φυλή σκύλου που θεωρείται Αυστραλιανή. Μάλιστα, αποκαλούνται και Sydney Terries εξαιτίας της δημοτικότητάς τους στην πόλη.

21. Bouvier des Flandres

 Αν και εκτράφηκε για να φυλάει κοπάδια βοδιών και για επιτήρηση του αγροκτήματος, σήμερα έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους: σκυλιά φύλαξης, σκυλιά της αστυνομίας και κατοικίδια. Τα Bouviers είναι ακούραστα, πιστά και ευγενικά. Το υποαλλεργικό τους τρίχωμα χρειάζεται λίγη περιποίηση.

 Fun Fact: Το όνομα του Bouvier σημαίνει «αγελάδα των Φλάνδρων». Αυτό που γνωρίζουμε τώρα ως Bouvier des Flandres ήταν αρχικά τρεις διαφορετικές φυλές σκύλων, ωστόσο, ενώθηκαν σε μια μετά το πέρας του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

22. Basenji

 Η άγρυπνη και δραστήρια αυτή φυλή κατάγεται από την Κεντρική Αφρική. Αρχικά το Μπασέντζι εκτράφηκε ως σκύλος κυνηγιού. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτεί αλλά είναι αρκετά έξυπνο και συνεπές. Μαδάει ελάχιστα, είναι υποαλλεργικό και απαιτεί λίγη περιποίηση.

 Fun Fact: Τα Basenji δεν γαυγίζουν αλλά κάνουν ένα χαμηλό ουρλιαχτό. Επίσης, το παράδοξο είναι ότι πλένεται σαν τις γάτες.

 Συμπερασματικά, οι αλλεργίες δεν περιορίζονται εάν επιλέξετε ένα σκυλάκι που δεν μαδάει πολύ ή που έχει συγκεκριμένο τύπο τριχώματος. Εκτός από την αλλεργία στο τρίχωμα, οι αλλεργίες στον σκύλο μπορεί να περιλαμβάνουν το σάλιο ή τα ούρα. Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν δεσμευτείτε με την συντροφιά ενός κουταβιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top