Γιατί ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

 Είτε καλέσετε με το όνομα του το σκυλάκι για να έρθει σε εσάς είτε όχι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας ακολουθεί σε όλο το σπίτι. Πολλά σκυλιά φαίνεται να αγαπούν τόσο πολύ τους ιδιοκτήτες τους και να τους ακολουθούν κατά πόδας.

 Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ενδιαφέροντος του σκύλου για εσάς αλλά μπορεί να είναι και σύμπτωμα άγχους ή έλλειψης εμπιστοσύνης.

 Γιατί τα σκυλιά ακολουθούν τους ανθρώπους παντού; Μπορεί να βρίσκετε αυτή την συμπεριφορά χαριτωμένη, ενοχλητική ή ανησυχητική. Εάν θέλετε να μάθετε τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, διαβάστε παρακάτω.

Συντροφιά

 Τα σκυλάκια έχουν αναπαραχθεί από γενιά σε γενιά για να είναι κοντά στους ανθρώπους, ως ζώα συντροφιάς. Επειδή τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα, συχνά έχουν έντονα κίνητρα για να βρίσκονται κοντά σας και να νιώθουν την παρουσία σας.

Πλήξη

 Πολλά σκυλιά δεν δραστηριοποιούνται συχνά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει στο να σας ακολουθούν για να έχουν κάτι ενδιαφέρον να κάνουν μαζί σας. Η πλήξη είναι μια πιθανή εξήγηση. Δοκιμάστε να απασχολείστε τον σκύλο με παιχνίδια για μάσημα.

Ανεκπλήρωτες ανάγκες

 Το ότι σας ακολουθεί μπορεί να είναι και ο τρόπος του να επικοινωνήσει μαζί σας. Για παράδειγμα μπορεί να θέλει να βγει βόλτα ή να ουρήσει. Σας δείχνει κάποια σημάδια για να καταλάβετε τι του συμβαίνει. Πολλά σκυλιά επίσης προσκολλιούνται όταν αισθάνονται αδιάθετα ή χρειάζονται βοήθεια. Δοκιμάστε να βγάλετε τον σκύλο σας μια βόλτα για να διαπιστώσετε εάν η προσκόλληση συμβαίνει γιατί θέλει να κατουρήσει.

Έλλειψη εμπιστοσύνης ή άγχος

 Ορισμένα σκυλιά επιζητούν την κοινωνική μας παρουσία γιατί πραγματικά νιώθουν νευρικά όταν μένουν μόνα τους. Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα άγχους του αποχωρισμούς σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Βεβαίως πολλά σκυλιά ανησυχούν γενικά για πράγματα που συμβαίνουν, όπως για τις βροντές ή την καταιγίδα.

 Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να διαπιστώσετε εάν η συμπεριφορά του σκύλου σας οφείλεται στο φόβο του άγνωστου έναντι της επιθυμίας να είναι κοντά σας. Ένας νευρικός και ανήσυχος σκύλος θα έχει όρθια αυτιά, γουρλωμένα μάτια, ρυτίδες στο πρόσωπο και υπερένταση. Τα ανήσυχα σκυλιά πιθανότατα να μην εφησυχαστούν με μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι όταν δεν είστε κοντά τους. 

Ενίσχυση/Ενθάρρυνση

 Εάν έχετε την συνήθεια να μιλάτε στο σκυλάκι σας πολύ μπορεί να θέλει να σας ακολουθεί γιατί απολαμβάνει αυτή την αλληλεπίδραση. Είστε ένα καλό αφεντικό , δείτε την συμπεριφορά αυτή ως κομπλιμέντο.

Χαρακτηριστικά της φυλής

 Μερικές φυλές απλώς συμβαίνει να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους περισσότερο από άλλες! Οι φυλές φύλαξης και προστασίας, όπως τα  Border Collies, Shelties, Great Pyrenees, German Shepherds είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους γύρω. Αυτές οι ράτσες έχουν εκτραφεί για χρόνια να γίνουν φύλακες και να ακολουθούν τα κοπάδια. Εφόσον δεν έχετε κοπάδι με πρόβατα, τα ένστικτα τους τα οδηγούν να ακολουθούν εσάς.

Είναι πρόβλημα αυτή η συμπεριφορά του σκύλου;

 Σε γενικές γραμμές η συμπεριφορά αυτή δεν είναι πρόβλημα. Υπάρχουν δυο βασικές εξαιρέσεις, όταν είναι ενοχλητικό για εσάς και για την καθημερινότητά σας και όταν το σκυλάκι φαίνεται στεναχωρημένο κάθε φορά που μένει μόνο του. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον σκύλο που απολαμβάνει να είναι μαζί σας και στον σκύλο που φοβάται να μείνει μόνος του.

 Δοκιμάστε να δέσετε το σκυλάκι σας ή να τοποθετήσετε προστατευτικά πλέγματα στις πόρτες και βγείτε από το δωμάτιο. Μια καλή ευκαιρία για να το δοκιμάσετε αυτό είναι όταν κάνετε μπάνιο. Εάν το σκυλάκι αντιδράσει και αναστατωθεί μάλλον ήρθε η στιγμή να ξεκινήσετε εκπαίδευση ανεξαρτησίας.

 Μπορεί να μην ενοχλήστε από την συμπεριφορά του σκύλου σας εάν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Εντούτοις, πρέπει να παραδεχτούμε πως όσο κι άν αγαπάμε τους τετράποδους φίλους μας, έχουν ανάγκη από λίγο προσωπικό χρόνο.

 Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να μην σας ακολουθεί παντού.

Πώς να σταματήσει  το σκυλί σας να σας ακολουθεί παντού

 Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε το σκυλί σας να σταματήσει να σας ακολουθεί, υπάρχει μια σχετικά απλή λύση: δώστε του κάτι άλλο να κάνει. Ένας χρήσιμος τρόπος να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του σκύλους σας και να σταματήσοει να σας ακολουεί παντού, είναι να του διδάξετε πως να ηρεμεί στον δικό του χώρο, στο κρεβατάκι του, την πετσέτα ή το χαλάκι.

 Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που μπορούν να αποδειχθούν επιτυχημένες όταν πρόκειται να εκπαιδεύσετε το κουτάβι. Το σκυλάκι πρέπει να μάθει να παραμένει ήρεμο ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, να έχει ένα σημείο που θα αισθάνεται ασφάλεια και ηρεμία.

Πως θα το κάνετε:

 Πάρτε ένα νέο κρεβατάκι ή ένα στρωματάκι και ζητήστε από το σκυλί σας να ξαπλώσει πάνω του. Κάθε φορά που ακούει και κάνει ό,τι του πείτε ανταμείψτε το με μια λιχουδιά. Αφού καταλάβει αυτή την εντολή και την ακολουθεί κάθε φορά με επιτυχία, αρχίστε να του δημιουργείτε περισπασμούς με μια λιχουδιά ή έναν οικείο πρόσωπο κοντά του. Έτσι, σταδιακά θα μάθει να μένει στο χαλάκι ή το στρώμα για μεγάλο χρονικό διαστήμα.

 Ο σκύλος «σκιά» μπορεί να σας φέρει σε άβολη θέση πολλές φορές. Είναι σημαντικό να έχετε προσωπικό χρόνο αλλά και το σκυλάκι να μάθει να μένει μόνο του και να το απολαμβάνει όσο γίνεται, επομένως, η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι σημαντική και η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να το επιτύχετε.

 Δώστε παιχνίδια και δραστηριότητες στον σκύλο σας και περάστε ποιοτικές ώρες μαζί του για να νιώθει συναισθηματικά και σωματικά πλήρες και να μην σας παίρνει στο κατόπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top