Gordon Setter: Ο χαρακτήρας του τρομερού πουλόσκυλου!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 20 με 36 κιλά

 Ύψος: 58 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Πουλόσκυλο, Setter, Pointer

 Καταγωγή: Μεγάλη Βρετανία (Σκωτία)

 Ημερομηνία καταγωγής: 1600

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Gordon Setter:

 Το Gordon Setter είναι το βαρύτερο σκυλί της οικογένειας των Σέτερ. Είναι ανθεκτικός, ικανός και έτοιμος να αντέξει μια απαιτητική και δραστήρια μέρα. Αυτός ο σκύλος χρειάζεται άφθονη άσκηση και παιχνίδι καθημερινά για να παραμείνει ευτυχισμένος και υγιής. Αν είστε δραστήριοι και πολυάσχολοι, το Γκόρντον Σέττερ θα ευδοκιμήσει δίπλα σας για πολλά χρόνια!

 Η ιστορία της ράτσας του Gordon Setter:

 Τα Black and Tan Setters υπήρχαν στη Σκωτία ήδη από το 1600, αλλά το Gordon Castle Setter καθιερώθηκε ως ράτσα στα τέλη του 1700. Ο τέταρτος δούκας του Γκόρντον (1743–1827) κράτησε πολλά από αυτά τα σκυλιά στο Κάστρο του Γκόρντον, τα χρώματα των οποίων ήταν κυρίως μαύρο, καφέ και λευκό. Μετά τον θάνατο του Τέταρτου Δούκα, οι προσπάθειες αναπαραγωγής και εκτροφής των Σέττερ συνεχίστηκαν μέσω του Δούκα του Ρίτσμοντ.

 Το Black and Tan Setter, όπως αρχικά είχε ονομαστεί, εμφανίστηκε στον πρώτο διαγωνισμό σκύλων που πραγματοποιήθηκε το 1859. Το όνομα άλλαξε αρκετά χρόνια μετά, το 1924, σε Gordon Setter. Αυτός ο σκύλος ήταν βαρύτερος και πιο αργός σε σχέση με τα άλλα Σέττερ της ράτσας του, χαρακτηριστικά στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό. Το 1875, ο Robert Chapman προσπάθησε να αποτρέψει αυτή τη τάση προς τους δισκίνητους στίβους στους διαγωνισμούς, δίνοντας νέο αέρα στις διοργανώσεις.

 Σε αντίθεση με άλλες αθλητικές ράτσες σκύλων, υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα στα Γκόρντον Σέττερς που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σκύλων και σε εκείνα που διαπρέπουν στους αγρούς. Τα δύο πρώτα σκυλιά της ράτσας έφτασαν στην Αμερική το 1842 από τους Daniel Webster και George Blunt, οι οποίοι τα πήραν από τον Δούκα του Ρίτσμοντ, με σκοπό την ίδρυση και συστηματική εκτροφή της ράτσας. Το Γκόρντον Σέττερ ήταν από τις πρώτες ράτσες που αναγνωρίστηκαν από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1892.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους ξένους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

   

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

   

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα του Gordon Setter:

 Το Gordon Setter είναι ένας ικανός σκύλος που εργάζεται ακούραστα στο κυνήγι πουλιών. Μπορεί να τρέχει όλη μέρα και αυτού του είδους η ενέργεια που έχει απαιτεί έντονη άσκηση και εκτόνωση, ειδάλλως, ο σκύλος μπορεί να απογοητευτεί ή να πλήξει. Ως εκ τούτου, χρειάζεται δραστήριους, ζωντανούς και ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες.

 Αν σκέφτεστε να το αφήνετε μόνο του για πολλή ώρα, σας συνιστούμε να μη το κάνετε γιατί το Γκόρντον Σέττερ προτιμά να βρίσκεται με την οικογένειά του και, ιδανικά, να συμμετέχει σε όλες τις εξωτερικές δραστηριότητές μαζί τους, μιας και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ανθρώπινη παρέα. Μάλιστα, έχει δώσει και με το παραπάνω τα διαπιστευτήρια της αφοσίωσής του στα μέλη της ανθρώπινης «αγέλης» του.

 Σε σύγκριση με τα άλλα Σέττερ, το Γκόρντον Σέττερ είναι πιο πιο προστατευτικό με την οικογένειά του και επιφυλακτικό με τους ξένους. Αν και με τα ξένα σκυλιά μπορεί να γίνει επιθετικό με τα άλλα κατοικίδια ζώα της οικογένειάς του τα πάει καλά. Όπως όλα τα σκυλιά, έτσι και το Γκόρντον Σέττερ πρέπει να εκπαιδευτεί για να μη δαγκώνει άλλα σκυλιά και να κοινωνικοποιηθεί από κουτάβι για να αποκτήσει μια καλή και φρόνιμη συμπεριφορά.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Gordon Setter είναι ένα πολύ δραστήριο σκυλί και χρειάζεται καθημερινή έντονη και επίπονη άσκηση για να παραμένει σε φόρμα. Επίσης, με τη ψυχική και σωματική άσκηση δεν θα πλήττει και δεν θα οδηγείται σε καταστροφικές ή προβληματικές συμπεριφορές.

 Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα, περίπου κάθε δύο με τρεις μέρες. Τέλος, χρειάζεται ψαλίδισμα και κούρεμα για να τον κρατάτε όμορφο και περιποιημένο.

 Υγεία & Φροντίδα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, γαστρική διάταση.
  • Μικρές ανησυχίες: Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς, δυσπλασία αγκώνα, παρεγκεφαλική αταξία, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Δεν αναφέρονται
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων, αγκώνα, ματιών, DNA για προοδευτιή ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10-12 χρόνια.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας σκυλάκι, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή απευθυνθείτε στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top