Τρίχωμα σκύλου: Πως να είναι υγιές και λαμπερό!

 Είτε επιλέξετε να υιοθετήσετε ένα καθαρόαιμο σκυλάκι είτε ένα ημίαιμο είτε κάποιο αδεσποτάκι, χρειάζεται να παρατηρήσετε και να προσέξετε το τρίχωμά του. Κάθε κουτάβι έχει διαφορετικό τύπο, χρώμα και μοτίβο τριχώματος, το οποίο συνήθως αλλάζει καθώς το σκυλί ωριμάζει. Είναι καλό να το γνωρίζετε αυτό για να ξέρετε τι να περιμένετε μετέπειτα.

 Ο τύπος τριχώματος ποικίλλει ανάλογα με την φυλή. Επίσης, διαφέρει η ποσότητα και ο τρόπος φροντίδας και περιποίησης.

 Τύποι τριχώματος:

 Οι συγκεκριμένοι τύποι τριχώματος διαφέρουν μεταξύ τους και απαιτούν διαφορετικά επίπεδα καλλωπισμού.

 Υπάρχουν 5 βασικοί τύποι τριχώματος:

 Μαλακό τρίχωμα:

 Το μαλακό τρίχωμα απαιτεί ελάχιστη περιποίηση, αλλά δεν πρέπει να παραμελείαι. Οι τρίχες βρίσκονται κοντά στο δέρμα, όπως στα Dachshund, και πρέπει να χτενίζετε και να λούζετε συχνά το κατοικίδιο. Όχι όμως τόσο συχνά, όσο σε άλλους τύπους τριχώματος. Εάν ο σκύλος σας μαδάει πολύ, προμηθευτείτε ένα ειδικό σαμπουάν για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 Για να χτενίσετε τον σκύλο, χρησιμοποιείστε μια κοντότριχη βούρτσα και αρχικά, χτενίστε ενάντια στην φορά της τρίχας. Στη συνέχεια, χτενίστε προς τη φορά της τρίχας. Μια βούρτσα με λεπτά δοντάκια θα απομακρύνει την πιτυρίδα από το δέρμα του σκύλου και θα κρατήσει το τρίχωμα λαμπερό.

 Για το μπάνιο του σκύλου, χρησιμοποιείστε σαμπουάν και μαλακτικό για να διατηρήσετε το τρίχωμα ωραίο και γυαλιστερό. Σκουπίστε το πολύ νερό με μια πετσέτα κα αφήστε το σκυλάκι να στεγνώσει εντελώς φυσικά.

 Διπλό τρίχωμα:

 Ορισμένες ράτσες έχουν διπλό τρίχωμα, ένα πιο μαλακό υπόστρωμα για μόνωση και ένα σκληρότερο τρίχωμα το οποίο απωθεί το νερό και τις ακαθαρσίες. Λόγω αυτού του τριχώματος, που μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ, αυτές οι ράτσες χρειάζονται περισσότερη περιποίηση από τα άλλα σκυλιά με άλλο τύπο τριχώματος.

 Αρχικά, για κοντότριχες ράτσες με διπλό τρίχωμα, χρησιμοποιείστε μια μαλακή βούρτσα για το εσωτερικό υπόστρωμα. Βουρτσίστε προς τα έξω και μετά βουρτσίστε το εξωτερικό τρίχωμα.

 Τα σκυλιά με μακρύτερο τρίχωμα απαιτούν περισσότερο χρόνο περιποίησης και, ενδεχομένως, να θέλουν μια rake βούρτσα σαν τσουγκράνα που θα βοηθήσει στο ξεμπέρδεμα της τρίχας.

 Ξεκινήστε να χτενίζετε τις μακρύτερες τρίχες που εξέχουν αρκετά χαλαρά. Στην συνέχεια, χρησιμοποιείστε μια χτένα με διευρυμένα δοντάκια, για να κάνετε το ίδιο στο εσωτερικό τρίχωμα. Αν υπάρχουν κόμποι, χρησιμοποιήσετε μια ειδική βούρτσα για ξεμπέρδεμα. Τέλος, χτενίστε το εξωτερικό τρίχωμα και λούστε με ειδικό σαμπουάν.

 Μακρύ τρίχωμα:

 Τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, απαιτούν καθημερινό χτένισμα ή βούρτσισμα, ιδιαίτερα τη περίοδο της τριχόπτωσης. Το μακρύ τρίχωμα μπορεί να είναι τραχύ ή μεταξένιο. Επιλέξτε ένα σαμπουάν που ξεμπερδεύει τους κόμπους, για να μη πονάει το σκυλάκι στο χτένισμα.

 Το μακρύ και τραχύ τρίχωμα χρειάζεται μια μαλακή, λεία βούρτσα για το υπόστρωμα. Τα σκυλιά με μεταξωτό τρίχωμα, όπως τα Σπάνιελς ή τα Σέτερς, δεν έχουν υπόστρωμα, αλλά είναι πιθανό να έχουν κόμπους στο τρίχωμά τους.

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο μαλακτικό στο μπάνιο, για να ενδυναμώσετε την τρίχα και να την κάνετε πιο λαμπερή. Εάν είναι δυνατό, στεγνώστε το σκυλάκι με σεσουάρ και χτενίστε απαλά με μια μαλακή βούρτσα από μέσα προς τα έξω.

 Σκληρότριχο τρίχωμα:

 Ορισμένα Τεριέρς και τα Ιρλανδικά Wolfhounds έχουν σκληρό τρίχωμα που κάνει εύκολα κόμπους. Πολλές φορές, αυτό το τρίχωμα χρειάζεται μια ειδική χτένα για απομάκρυνση τριχών (stripped comb) και μια ολισθηρή βούρτσα.

 Χρησιμοποιήστε τη stripping χτένα για να αραιώσετε το τρίχωμα του σκύλου σας, βουρτσίζοντας κατά μήκος της πλάτης του σκύλου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια βούρτσα ξεμπερδέματος, για να απομακρύνετε τους κόμπους. Χτενίστε με τον ίδιο τρόπο με μια ολισθηρή χτένα από μέσα προς τα έξω.

 Αυτό το τρίχωμα συνήθως απαιτεί επαγγελματική περιποίηση, ειδικά εάν δεν έχετε να απαραίτητα εργαλεία ή τον χρόνο να καλλωπίσετε τον σκύλο σας σωστά.

 Σγουρό τρίχωμα:

 Τα σκυλιά με σγουρό τρίχωμα, όπως τα Poodles ήτα Bichon Frises, έχουν παχιές, μαλακές μπούκλες κοντά στο δέρμα τους. Το τρίχωμα τους μεγαλώνει πολύ γρήγορα, οπότε θα χρειαστεί να κουρεύετε συχνά το σκυλάκι, για να αποφύγετε τους κόμπους.

 Για το χτένισμα, προτιμήστε μια μαλακή, καμπυλωτή βούρτσα και χτενίστε ενάντια στη φορά της τρίχας, για να κάνετε το τρίχωμα αφράτο.

 Όταν λούζετε τον σκύλο σας, χρησιμοποιήστε μόνο σαμπουάν και αποφύγετε το μαλακτικό, το οποίο βαραίνει το τρίχωμα και μπορεί να δυσκολέψει το κούρεμα. Μετά το μπάνιο, αρχικά, στεγνώστε με μια πετσέτα, έπειτα, με σεσουάρ και στο τέλος, βουρτσίστε το τρίχωμα με φορά προς τα έξω.

 Αυτοί ήταν οι βασικοί τύποι τριχώματος των σκύλων. Εάν δεν είστε σίγουροι για την σωστή φροντίδα και περιποίηση, ρωτήστε τον κτηνίατρο ή έναν groomer. Ορισμένα σκυλιά δεν χρειάζονται τακτικό μπάνιο, καθώς το δέρμα τους εκκρίνει λάδι που κάνει το τρίχωμα λαμπερό και το διατηρεί καθαρό.

 Ίσως παρατηρήσετε πως κάποιες περιόδους το τρίχωμα του σκύλου πέφτει περισσότερο, ειδικά όταν έχει ζέστη το καλοκαίρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περιποίηση και το χτένισμα μπορεί να χρειαστεί να γίνονται πιο τατικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top