Ξηροδερμία Σκύλου: Αιτίες, Φροντίδα & Αντιμετώπιση!

 Η ξηροδερμία σκύλου μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως:

  •  Ιατρικές παθήσεις
  •  Μεταβολικές ή ορμονικές ανισορροπίες
  •  Αλλεργίες
  •  Παράσιτα, βακτήρια, μύκητες

 Όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν ή να αποτελούν την αιτία της ξηροδερμίας στους σκύλους. Επίσης, η κακή περιποίηση, η έλλειψη καλλωπισμού, η υπερβολική κολύμβηση, το μπάνιο με απορρυπαντικά ή ακατάλληλα σαμπουάν μπορούν να ερεθίσουν το δέμα και να προκαλέσουν ξηροδερμία.

 Φυσικά, άλλος ένας παράγοντας είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση σε θερμότητα ή χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως και στον άνθρωπο έτσι και στα σκυλιά, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία.

 Μπορεί να χρειαστεί να ανακουφίσετε τον σκύλο σας αλλά είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να διατηρείτε το δέμα του σε καλή κατάσταση.

 Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκληθεί συχνότερα από φαγούρες, μολύνσεις και βακτήρια, οπότε η εξουδετέρωση είναι σημαντική για την υγεία του σκύλου. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ξηροδερμία του σκύλου.

Η αντιμετώπιση της ξηροδερμίας σκύλου

 Μπορεί να παρατηρήσετε πως το σκυλάκι ξύνεται συνέχεια, μασάει ή γλείφει το δέρμα του, καθώς το ξηρό δέρμα προκαλεί έντονη φαγούρα. Εμείς οι άνθρωποι όταν έχουμε ξηροδερμία ενυδατώνουμε την περιοχή με κάποια κρέμα. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά καλύπτονται από γούνα και χοντρό τρίχωμα.

 Ο σκύλος σας προσπαθεί να φροντίσει τον εαυτό του απομακρύνοντας τις ακαθαρσίες από το τρίχωμά του ή ό,τι τον ερεθίζει και να απλώσει κάποιο υγρό πάνω στο ξηρό δέρμα του.

 Αυτός ο καλλωπισμός μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας αλλά μερικές φορές θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η λήψη μέτρων για την περιποίηση αλλά και η τοπική εφαρμογή προϊόντων θα ανακουφίσουν τον σκύλο σας.

 Ρουτίνα καλλωπισμού
 Βήμα 1: Βουρτσίστε τα τακτικά

 Το καθημερινό βούρτσισμα βοηθάει το τρίχωμα του σκύλου ώστε να μείνει λείο, χωρίς κόμπους και αφαιρεί τις ακαθαρσίες. Το μπλεγμένο τρίχωμα μπορεί να συμβάλει στην ξηροδερμία καθώς περιορίζεται η ροή του αέρα στο δέρμα. Με το βούρτσισμα βοηθάτε στη διανομή του φυσικού ελαίου του δέρματος σε όλο το σώμα του σκύλου.

 Βήμα 2: Μασάζ

 Κάντε απαλό μασάζ στο σκυλάκι σας με ειδικό γάντι για να βοήσετε στην διανομή των φυσικών ελαίων αλλά και να αυξήσετε την ροή του αίματος.

 Βήμα 3: Τακτικό μπάνιο

 Το μπάνιο συνστάται μία με δύο φορές τον μήνα και όχι περισσότερο από 1- 2 φορές την εβδομάδα. Έτσι θα αποφύγετε το να λούζετε πολύ ή λίγο τον σκύλο σας. Τόσο η συσσώρευση της βρωμιάς όσο και το σαμπουάν και η έκθεση στο νερό, μπορούν να ερεθίσουν τον σκύλο και να προκαλέσουν ξηροδερμία.

 Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα μπάνιου

 Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ενυδατικό σαμπουάν για σκύλους. Ξεπλύνετε καλά για να το αφαιρέσετε και εφαρμόστε ενυδατικό μαλακτικό που θα το βρείτε σε κάποιο κατάστημα με προϊόντα ειδικά για κατοικίδια ζώα. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα για ανθρώπους.

 Βήμα 5: Στεγνώστε το σκυλί σας φυσικά

 Μην χρησιμοποιείτε κάποιο σεσουάρ ή πετσέτα για να στεγνώσετε το τρίχωμά του. Προτιμήστε να το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά σε μια ζεστή και ξηρή τοποθεσία. Να γνωρίζετε όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνει στέγνωμα στον σκύλο σας!

Η ειδική μέθοδος καλλωπισμού για την ξηροφερμία σκύλου

 Βήμα 1: Σαμπουάν βρώμης

 Αναζητήστε κάποιο σαμπουάν που να περιέχει βρώμη. Μπορείτε να προσθέσετε ορισμένα αιθέρια έλαια στο σαμπουάν για να καταπολεμήστε την ξηροδερμία.

 Βήμα 2: Ξεπλύνετε με ξύδι

 Ξεπλύνετε το σκυλάκι σας με μηλίτη σε αναλογία 50/50 με νερό.

 Βήμα 3: Απλώστε λάδι καρύδας

 Το λάδι καρύδας θα κάνει πολύ καλό στο ξηρό δέρμα του σκύλου σας. Απλώστε το σε όλο το δέρμα του αφού πρώτα το έχετε λιώσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν καίει αλλά είναι απλά ζεστό και υγρό. Τρίψτε το λάδι και βουρτσίστε το τρίχωμα για να πάει σε όλο το δέρμα του σκύλου.

 Βήμα 4: Ενυδατώστε τη μύτη και τα πόδια

 Εφαρμόστε ειδικά προϊόντα στα πόδια και στη μύτη. Μπορείτε να βρείτε κατάλληλα προϊόντα στα καταστήματα για κατοικίδια ζώα. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε φυτικό ελαιόλαδο ή καρύδα.

 Βήμα 5: Κάντε αλλαγές

 Ορισμένες αλλαγές στο περιβάλλον και την διατροφή του σκύλου μπορεί να βοηθήσουν στην ξηροδερμία. Κάποιες συνθήκες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον σκύλο σας, όπως η υγρασία στο σπίτι και η αποφυγή αλλεργιογόνων.

Τι να λάβετε υπόψη σας για τη ξηροδερμία του σκύλου

 Εάν το σκυλάκι σας πάσχει από ξηρό δέρμα που συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, πρέπει να ερευνήσετε από τι προέρχεται και εάν είναι ιατρικής ή περιβαλλοντικής φύσεως.

 Δοκιμάστε διάφορα προϊόντα ενυδάτωσης, όπως λοσιόν, μαλακτικά και σαμπουάν σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο δέρμα πριν τα εφαρμόσετε σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 Εάν απλώνετε αιθέρια έλαια βεβαιωθείτε πως δεν είναι τοξικά για τον σκύλο και δεν θα προκαλέσουν παθήσεις όταν απορροφηθούν από το δέρμα του. Αρκετά φυτικά αιθέρια έλαια είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, αλλά δεν είναι κατάλληλα για σκύλους.

 Συμπέρασμα

 Η φαγούρα και η ξηροδερμία είναι κάτι συνηθισμένο για όσους ζουν σε πολύ ξηρά, ζεστά ή κρύα μέρη. Ακόμα και τα σκυλιά μπορούν να υποφέρουν από ξηρό δέρμα. Το ότι καλύπτονται από τρίχωμα δεν σημαίνει ότι το δέρμα τους δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Το τρίχωμα του ορισμένες φορές καθιστά δύσκολη της εφαρμογή καταπραϋντικών προϊόντων.

 Θα χρειαστεί να ερευνήσετε τις αιτίες της ξηροδερμίας και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Η τακτική περιποίησης είναι καλό να περιλαμβάνει ένα κατάλληλο σαμπουάν, βούρτσισμα και αφυγραντήρες για την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

 Επίσης, έλαια και κρέμες θα ανακουφίσουν το σώμα, το δέρμα και τα πέλματα του σκύλου. Εάν το σκυλάκι σας χρειάζεται ειδική θεραπεία για τριχόπτωση, αμπούλες για την ξηροδερμία ή πάσχει από αλωπεκία, καλύτερα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top