Σκύλος τρέμουλο: Γιατί τρέμει το σκυλί μου;

 Βλέπετε τον σκυλάκο σας να τρέμει σαν το ψάρι και αναρωτιέστε “γιατί ο σκύλος μου τρέμει”. Μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες που θα προκαλέσουν τρέμουλο και ρίγη στον σκύλο.

 Θα μπορούσε να προκληθεί από απλές καταστάσεις, όπως χαρά και διέγερση ή πιο σοβαρές αιτίες, για παράδειγμα εάν έφαγε τοξικά τρόφιμα.

 Θα δούμε αναλυτικά ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ένα σκυλί τρέμει, την θεραπεία και το πότε πρέπει να επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

Πότε να επισκεφτείτε κτηνίατρο

 Το τρέμουλο στους σκύλους μπορεί να είναι επακόλουθο γηρατειών, ενθουσιασμού, πόνου ή ναυτίας. Ωστόσο, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάτι πιο σοβαρού όπως δηλητηρίασης, τραυματισμού ή νεφρικής νόσου.

 Εάν ο σκύλος σας αρχίσει να τρέμει ξαφνικπά, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, ίσως διάρροια και εμετός. Εάν εντοπίσετε μια σειρά από συμπτώματα μαζί με το τρέμουλο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

Κοινές αιτίες και θεραπείες

  Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες για το τρέμουλο του σκύλου περιλαμβάνουν:

Μόρβα – Νόσος του Καρέ:

 Η Μόρβα προκαλείται από έναν ιό και προσβάλει κυρίως κουτάβια και έφηβους σκύλους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Μερικά συμπτώματα μπορεί να είναι: πυρετός, εκκρίσεις οφθαλμών και μύτης, βήχας.

 Η θεραπεία επικεντρώνεται στην φροντίδα του σκύλου, ενώ το ανοσοποιητικό του σύστημα καταπολεμά τον ιό. Επίσης, η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, διαστολείς αεραγωγών, φυσιοθεραπεία και υγρά που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Σύνδρομο γενικευμένου τρόμου (GTS)

 Το σύνδρομο τρόμου / τρέμουλου είναι γνωστό και ως σύνδρομο λευκού σκύλου ή σύνδρομο τρόμου που ανταποκρίνεται στα στεροειδή. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μικρά, λευκά σκυλιά όπως τα λευκά Τεριέ της Μάλτας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε σκύλους οποιουδήποτε μεγέθους, φυλής ή χρώματος.

 Τα συμπτώματα ξεκινούν να εμφανίζονται από 9 μηνών ως 2 χρονών. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως πρεδνιζόνη και τα αποτελέσματα της είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χορηγίας.

Ναυτία

 Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά η ναυτία προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως φάρμακα, πολύ φαγητό, κατάποση ξένου αντικειμένου ή από τοξικό φυτό. Μπορούν επίσης να πάθουν ναυτία από νεφρική ή ηπατική νόσο, καθώς και από άλλες ασθένειες.

 Επιπροσθέτως, άλλα σημάδια μπορεί να είναι: χτύπημα στο στόμα, κατάποση υπερβολικού σάλιου, εμετός, χασμουρητό. Η θεραπεία της ναυτίας εξαρτάται από τι την προκαλεί. Η ναυτία από τοξικό φυτό που συνοδεύεται από εμετό και εφόσον γνωρίζετε τι έχει φάει χρήζει άμεσης επικοινωνίας με τον κτηνίατρο.

Γηρατειά και πόνος

 Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν μπορεί να εμφανιστεί τρέμουλο στα πίσω άκρα. Αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο που κινείται και περπατά ο σκύλος.

 Συνήθως υποθέτουμε πως το τρέμουλο είναι από το γήρας, αλλά μπορεί να προκαλείται και από πόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρο εάν ένα ηλικιωμένο σκυλάκι εμφανίσει τρέμουλο.

Δηλητηρίαση

 Αρκετές τοξίνες ή δηλητήρια μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο. Πολλά φυτά, τρόφιμα και τοξίνες μπορεί να είναι ακίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά τοξικά και επιβλαβή για τα κατοικίδια.

 Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα και αντικείμενα που μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους είναι: σοκολάτα, τσιγάρα (νικοτίνη) και ξυλοτόλη (που περιέχεται στις τσίχλες ως υποκατάστατο της ζάχαρης). Δολώματα σαλιγκαριών που περιέχουν μεταλλδεΰδη μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρό μυϊκό τρέμουλο και σπασμούς.

 Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μπορεί να διαφέρουν. Περιλαμβάνουν: σάλια, εμετό, κατάθλιψη, επιληπτικές κρίσεις, διάρροια. Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι τοξικό, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας και μη χάσετε χρόνο σκεπτόμενοι “γιατί ο σκύλος μου τρέμει”, με κίνδυνο να πάθει κάτι σοβαρό το κατοικίδιο σας.

Κρίσεις και διαταραχές

 Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί τρέμουλο. Μερικά συμπτώματα είναι : κατάρρευση, σπασμωδία, δυσκαμψία, συσπάσεις των μυών, απώλεια συνείδησης, σάλια, μάσημα της γλώσσας ή αφρός στο  στόμα.

 Τα σκυλιά μπορεί να πέσουν στο πλάι και να κάνουν σπασμούς και κινήσεις με τα πόδια. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, όπως κεπρά , φαινοβαρβιτάλη  ή   βρωμιούχο κάλιο .

Ενθουσιασμός

 Πολλές φορές δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να είναι χαρούμενα τα σκυλιά σας. Ακόμα και να γυρίσετε από την δουλειά σας μετά από μερικές ώρες απουσίας μπορεί να είναι αρκετό για να κάνει το σκυλί να τρέμει, να γαυγίζει από ενθουσιασμό ή να έχει μερική ακράτεια.

 Ενώ τα σκυλιά συχνά ξεπερνούν όσο μεγααλώνουν αυτές τις αντιδράσεις, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ηρεμήσει διατηρώντας τους χαιρετισμούς σας ήρεμους και σύντομους. Ίσως θελήσετε να τους εκπαιδεύσετε να κάθονται πριν δώσετε ένα χαιρετισμό ως αντάλλαγμα.

Άλλες αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα σκυλιά

 Υπάρχουν και άλλοι όχι τόσο συνηθισμένοι λόγοι που κάνουν ένα σκυλί να τρέμει. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο.

 Επίσης, νευρολογικά προβλήματα που δημιουργούν φλεγμονές, όπως εγκεφαλικές παθήσεις ή κρίσεις. Η νόσος Addison, κατάσταση που σχετίζεται με έναν αδρανή επινεφρίδιο και τις απομυελινωτικές διαταραχές, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τρέμουλο.

 Τέλος, τα σκυλιά μπορεί να έχουν ρίγος και τρέμουλο όταν είναι γεμάτοι οι πρωκτικοί τους σάκοι.

 Το τρέμουλο στον σκύλο μπορεί να είναι σημάδι ενθουσιασμού, αλλά μπορεί να σας υποδείξει πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στο ζώο, οπότε καλό είναι να του δώσετε τη δέουσα προσοχή. Εάν παρατηρήσετε το πιστό σας φιλαράκι να τρέμει ξαφνικά χωρίς εμφανή εξήγηση, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να προλάβετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top