Μπλαντχάουντ: Ο ιχνηλάτης που τους αγαπάει όλους!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: 36 με 40 κιλά

 Ύψος: 58 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Ιχνηλάτης

 Καταγωγή: Βέλγιο, Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: Μεσσαίωνας

 Άλλα ονόματα: St. Hubert’s Hound, Chien St. Hubert

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Ο σκύλος της ράτσας Bloodhound έχει εκτραφεί για να είναι ανθεκτικός κι όχι γρήγορος. Για αυτόν τον λόγο, το δέρμα του είναι λεπτό και χαλαρό, δημιουργώντας ζάρες γύρω από το κεφάλι και τον λαιμουδάκο του. Στην αντοχή του, βέβαια, βοηθάει σημαντικά και το μέγεθός του. Ένας υγιής ενήλικας φτάνει περίπου τα 36 με 40 κιλά και τα 58 με 68 εκατοστά ύψους.

 Για τις ρυτίδες του αυτές έχει διατυπωθεί η άποψη πως έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Λέγεται δηλαδή πως παγιδεύουν τις μυρωδιές γύρω από το πρόσωπο, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

 Αυτός ο σκυλάκος, όμως, διαφέρει και για τα άλλα φυσικά χαρακτηριστικά του. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν τα μακριά αφτάκια που του προσδίδουν άριστες δεξιότητες στην ανίχνευση ακόμη και του πιο σύνθετου ήχου και τα ζαρωμένα φρυδάκια του που φαίνονται σαν να είναι συνοφρυωμένα και τον κάνουν να μοιάζει γεμάτο απορίες και τόσο, μα τόσο αξιαγάπητο και γλυκούλι.

 Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το πυκνό, αλλά σχετικά κοντούλι τρίχωμά του, το οποίο συναντάται κυρίως σε δύο χρώματα: καφέ και μαύρο. Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι το κομψό βάδισμά του. Κινείται με χάρη και ιδιαίτερη ευκολία, έχοντας την ουρά του ψηλά – κάτι που του αποπνέει έναν αέρα ελευθερίας.

 Πέραν των εξωτερικών χαρκτηριστικών του, όμως, ο ευγενικός και καλοσυνάτος χαρακτήρας του Μπλαντχάουντ το καθιστούν ιδιαίτερα φιλικό απέναντι στους ανθρώπους και ως εκ τούτου, μια πολύ αγαπητή ράτσα σκύλου.

 Η ιστορία της ράτσας του

 Το Μπλαντχάουντ έχει μια μακρά ιστορική παράδοση, που ίχνη της εντοπίζονται πίσω στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πρώτος πρόγονος του φαίνεται να ήταν το μαύρο St. Huberts κυνηγόσκυλο που βρέθηκε στην Ευρώπη τον όγδοο αιώνα. Ο William ο Κατακτητής ήταν εκείνος που έφερε αυτά τα σκυλιά στην Αγγλία του 1066.

 Γύρω στον δωδέκατο αιώνα, η ράτσα έγινε πολύ διάσημη, καθώς υψηλόβαθμα μέλη της εκκλησίας της Εκκλησίας χρησιμοποιούσαν αυτά τα σκυλιά στο κυνήγι. Την ίδια εποχή, πολλά μοναστήρια τα κρατούσαν σε αγέλες για να διατηρήσουν τη ράτσα καθαρόαιμη, με αποτέλεσμα να ονομάζονται «blooded hounds».

 Κοντά στα 1800 άρχισαν σταδιακά να γίνονται εξίσου γνωστά και στην Αμερική. Από τότε, έχουν αποδείξει σε όλους πως είναι μια από τις πιο χρήσιμες και αξιόπιστες ράτσες σκύλων, χάρη στην μοναδική οσφρητική ικανότητα και την συνεισφορά τους στην ανίχνευση και τη διάσωση ανθρώπων και ζώων.

 Το Bloodhound διακρίνεται και έχει σπάσει πολλά ρεκόρ για αυτές του τις ικανότητες. Μάλιστα, για κάποια χρόνια ήταν η μόνη φυλή της οποίας οι ταυτοποιήσεις γινόντουσαν δεκτές από τα δικαστήρια!

 Κατά ειρωνικό τρόπο όμως, το όνομα και η κακή απεικόνιση τους στα μέσα της εποχής, έστρεψαν την προσοχή πολλών μακριά τους. Πίστευαν, βλέπετε, πως έσωζαν ανθρώπους για να τους πιούν το αίμα – κάτι που, φυσικά, δεν ίσχυε, καθώς το όνομα της ράτσας αναφέρεται στο ότι ήταν καθαρόαιμη και όχι αιμοσταγής!

 Σήμερα, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για αυτό το σκυλί, ωστόσο, δεν αποτελεί ένα δημοφιλές κατοικίδιο. Παρόλο που χωρίς αμφιβολία αποτελεί έναν εξαίρετο εργάτη που αγαπάει τους πάντες, από άνθρωπο, μέχρι και το τελευταίο ζώο, στην Ελλάδα δεν τον βλέπουμε συχνά σε σπίτια.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

     

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

     

 Ευαισθησία στην ζέστη

   

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Χαρακτήρας και προσωπικότητα

 Πρόκειται για ένα από τα πιο ευγενικά και καλοσυνάτα σκυλιά, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ακούραστα και γεμάτα ευχαρίστηση. Το Μπλαντχάουντ είναι σκληρόπετσο, πεισματάρικο και αρκετά ανεξάρτητο σκυλί. Την ίδια στιγμή όμως, διαθέτει μια πολύ ευγενική και ήπια συμπεριφορά, που το καθιστά αξιόπιστο γύρω από παιδάκια κάθε ηλικίας.

 Δεν είναι σε καμία περίπτωση τα βαριεστημένα γέρικα κυνηγόσκυλα που θα βρείτε σε σχετικές αναζητήσεις. Αντιθέτως, είναι πολύ δραστήρια, ενθουσιώδη και με παιχνιδιάρικη διάθεση.

 Βέβαια, ο ενθουσιασμός τους μπορεί να καταστήσει την εκπαίδευση τους μια πρόκληση για αρχάριους ιδιοκτήτες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βασική εκπαίδευση του σκύλου. Σε ό,τι έχει να κάνει όμως με την ιχνηλασία, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου!

 Φροντίδα και Περιποίηση

 Το Μπλαντχάουντ απαιτεί μια γερή δόση σωματικής άσκησης κι αυτό σε καθημερινή βάση. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, την ιστορική του προέλευση και τη θαυμάσια κυνηγετική εμπειρία τους.

 Κάτι που αξίζει να γνωρίζετε είναι πως εμφανίζουν αρκετή σιελόρροια. Για αυτό, θα πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά τις ρυτιδούλες στα προσωπάκια τους. Εκτός αυτού, καλό είναι να προσέχετε και τα αφτάκια τους, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κάποια ωτίτιδα.

 Το τρίχωμά τους δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από καλλωπισμό. Ένα τακτικό βούρτσισμα ή σκούπισμα είναι αρκετό για τον φιλαράκο σας, ειδικά αν περνάει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Κατά τα άλλα, είναι μια ράτσα χαμηλής συντήρησης, που δεν έχει υψηλές απαιτήσεις.

 Συνηθέστερα προβλήματα υγείας της ράτσας

 Σε γενικές γραμμές, το Bloodhound είναι από τα πιο δραστήρια και ενθουσιώδη σκυλιά, που απολαμβάνει μια σχετικά καλή υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας που συνδέονται συχνότερα με αυτή τη ράτσα, όπως οφθαλμολογικά προβλήματα, συστροφή στομάχου, εξωτερική ωτίτιδα και διάφορες δερματοπάθειες. Μπορεί ακόμη να εμφανίσουν δυσπλασία αγκώνα και υποθυρεοειδισμό.

 Σε κάθε περίπτωση, αν είστε συνεπείς με τα ραντεβού στον κτηνίατρο για τις προληπτικές εξετάσεις του σκύλου σας, θα αποφύγετε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις και θα τον γλιτώσετε από πολλή ταλαιπωρία. Κατά γενική ομολογία, πάντως, αυτή η ράτσα δεν είναι πολύ φιλάσθενη και αυτό την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή.

 Ανεξάρτητα, διερευνητικά, στοργικά. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου της ράτσας Bloodhound. Χάρη σε αυτά είναι όλοι τους εξαιρετικοί κυνηγοί και ιχνηλάτες. Γι’ αυτό, καλό είναι να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, όταν τα βγάζετε βόλτα!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι της ράτσας, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία. Είτε επιλέξετε την υιοθεσία από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων είτε την αγορά από κάποιο εκτροφείο ζώων, τα ζώα  συντροφιάς χρειάζονται ένα αξιόπιστο και υπεύθυνο αφεντικό, που θα τα φροντίσει με αγάπη και σεβασμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top