Γιατί μαδάει ο σκύλος μου υπερβολικά; Πόσο επικίνδυνο είναι;

 Η τριχόπτωση του σκύλου είναι μια φυσιολογική διαδικασία, αλλά πότε κρίνεται υπερβολική; Μάθετε τι να κάνετε εάν παρατηρήσετε ότι το σκυλάκι σας μαδάει υπερβολικά και εμφανίζει ερεθισμό του δέρματος και εξογκώματα.

 Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των σκυλογονέων είναι «ο σκύλος μου μαδάει, τι να κάνω;» Τα σκυλάκια μαδάνε συχνά και κυρίως κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ένα σκυλί που αποβάλλει τεράστιες ποσότητες τριχώματος και έχει φαλακρά σημεία στο σώμα του, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό, όπως:

  •  Αλλεργίες
  •  Ορμονικά προβλήματα
  •  Ακάρεα
  •  Τραύμα
  •  Λοίμωξη

 Ενώ είναι φυσιολογικό τα περισσότερα σκυλιά να μαδάνε ως ένα βαθμό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αν πέφτουν πολλές τούφες θαμπών μαλλιών ή τριχώματος ή υπάρχουν σημεία που αραιώνουν υπερβολικά και είναι εμφανές το δέρμα του, τότε το σκυλάκι έχει υπερβολική τριχόπτωση.

 Σε περίπτωση που τα σκυλιά χωρίς τριχόπτωση εμφανίσουν υπερβολικά έντονη απώλλεια τριχών και άλλα συμπτώματα στο δέρμα τους, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως οργανικά ή ορμονικά προβλήματα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για την καλή υγεία του σκυλάκου.

 Οι πιο συχνές αιτίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι αλλεργίες εξ επαφής, οι τροφικές αλλεργίες ή οι αλλεργίες στους ψύλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τριχόπτωση προκαλείται από τις γρατζουνιές που κάνει ο σκύλος σας. Ο σκύλος είναι πιθανό να είναι ευαίσθητος σε μερικά εποχιακά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα. Εάν ο σκύλος έχει εμφανή τριχόπτωση για λίγους μήνες, ειδικά στην πλάτη και στα πλαινά σημεία του σώματος, αυτό ονομάζεται εποχιακή αλωπεκία.

 Έχουμε συγκεντρώσει μερικές αιτίες της τριχόπτωσης σκύλου αλλά και το πώς θα βοηθήσετε τον γούνινο φίλο σας.

 Ψώρα: 

 Τα ακάρεα που είναι υπεύθυνα για την ψώρα μπορούν να καταλάβουν το τρίχωμα του σκύλου σας και να προκαλέσουν σποραδική τριχόπτωση. Η ψωρίαση κάνει το δέρμα φολιδωτό και προκαλεί έντονο κνησμό, με αποτέλεσμα ο σκύλος να εμφανίζει τριχόπτωση.

 Τραύμα:

 Η τριχόπτωση που προκαλείται από τραύμα είναι αποτέλεσμα του συχνού γλειψίματος της γούνας. Αυτή η πάθηση, η οποία ονομάζεται «acral lick dermatitis» προκαλεί τραυματισμό στον θύλακα της τρίχας και οδηγεί σε τριχόπτωση. Το τραύμα μπορεί να είναι η δευτερογενής αντίδραση κάποιας βλάβης του οργανισμού.

 Αλλεργίες:

 Τα σκυλάκια μπορεί να έχουν αλλεργίες σε τρόφιμα, ψύλλους, χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες από ότι άλλες, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερς, τα Μπουλντόγκς και τα Γιορκσάιρ Τερριέρς. Η τριχόπτωση που προκύπτει από αλλεργίες οδηγεί σε κόκκινο δέρμα, φαγούρα, εξογκώματα και hot spots (πυοτραυματική δερματίτιδα).

 Μόλυνση:

 Διαφορετικές μολύνσεις προκαλούν απώλεια τριχώματος, συμπεριλαμβανομένης της δερματοφυτίας, του καρκίνου και της θυλακίτιδας. Η τριχόπτωση του σκύλου που συνδέεται με την μόλυνση έχει εμφανή σημάδια, όπως σπυράκια με ή χωρίς πύον, ερυθρότητα, hot spots και φολιδωτό φέρμα.

 Ορμονικές διαταραχές:

 Πολλές ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε τριχόπτωση στους σκύλους. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων και ο υποφυσιακός νανισμός μπορεί να προκαλέσουν προοδευτική τριχόπτωση.

 Θεραπείες για την τριχόπτωση του σκύλου

 Η θεραπεία της τριχόπτωσης και των άλλων συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από την αιτία που τη προκάλεσε. Φυσικά, η υγεία και φροντίδα του σκύλου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κτηνίατρο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τη διάγνωση και να σας ενημερώσει για την κατάλληλη θεραπεία.

 Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά:

 Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την θεραπεία τυχόν μολύνσεων που προκαλούν τριχόπτωση στον σκύλο σας και να σταματήσετε πια να σκέφτεστε «ο σκύλος μου μαδάει τι να κάνω;». Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να προβεί στην αφαίρεση οζιδίων ή όγκων που συμβάλλουν στην απώλεια τριχών και ενδεχομένως να θεραπεύσει το σκυλάκι σας με αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα για την ασθένεια.

 Διατροφή σκύλου:

 Εάν ο κτηνίατρος έχει διαπιστώσει πως η τριχόπτωση οφείλεται σε τροφικές αλλεργίες, πρέπει να αποβάλλετε την υπαίτια τροφή από την διατροφή του σκύλου σας. Οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν το σιτάρι, το καλαμπόκι, τη σόγια ή ακόμα και το βόειο κρέας ή το κοτόπουλο. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που ευνοούν την ανάπτυξη τριχών, όπως η μελατονίνη.

 Ορμονική θεραπεία:

 Εάν ο σκύλος σας έχει ορμονική ανισορροπία, τα συμπληρώματα μπορούν να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια μαλλιών. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιορίσει την χρησιμότητα ή μη της ορμονικής θεραπείας στην αναγέννηση τριχών.

 Σαμπουάν και σπρέι υδροκορτιζόνης:

 Τα ειδικά σαμπουάν και σπρέι για σκύλους που περιέχουν υδροκορτιζόνη θα ανακόψουν το υπερβολικό γλείψιμο και θα καταπραΰνουν την φαγούρα του δέρματος. Η υδροκορτιζόνη θα ηρεμήσει το ερεθισμένο δέρμα και μπορεί να ενισχύσει την επούλωση. Μπορείτε να προμηθευτείτε και να χρησιμοποιήσετε κάποιο σπρέι υδροκορτιζόνης που τοποθετείται απευθείας στο σημείο που ο σκύλος φαγουρίζεται υπερβολικά ή πάνω στα hot spots.

 Αποφύγετε την χρήση ανθρώπινων σαμπουάν και προϊόντων μαλλιών. Τα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση έχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν υπερβολικά το δέρμα του σκύλου σας.

 Σας πιάνει πανικός και μόνο στη σκέψη «ο σκύλος μου μαδάει τι να κάνω;» Η τριχόπτωση του σκύλου μπορεί να είναι εποχική, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάποια άλλη υποκείμενη αιτία στον οργανισμό. Αν ο σκύλος σας μαδάει υπερβολικά, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ειδικά σαμπουάν και αλλαγή στη διατροφή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top