Τι κάνω αν ο σκύλος μου έφαγε σοκολάτα;

 Τα σκυλιά δεν μπορούν να τρώνε σοκολάτα, δεν είναι μυστικό. Αλλά παρόλο που είναι γνωστό τοις πάσι, πολλές φορές συμβαίνει. Εάν το σκυλάκι σας φάει σοκολάτα καλέστε τον κτηνίατρό σας. Γιατί όμως τα σκυλιά δεν κάνει να τρώνε σοκολάτα;

Τι είναι η θεοβρωμίνη και γιατί είναι τοξικό για τα σκυλιά;

 Η σοκολάτα περιέχει ουσίες γνωστές ως μεθυλοξανθίνες. Αυτές είναι η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη. Για τους ανθρώπους αυτές οι ουσίες δεν είναι τοξικές. Και οι δυο χημικές ουσίες λειτουργούν έως διεγερτικά και διουρητικά, είναι διαστολείς των αιμοφόρων αγγείων και μυοχαλαρωτικά.

 Αλλά δεν έχουν την ίδια επίδραση και στα σκυλιά που είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτές τις χημικές ουσίες. Η θεοβρωμίνη είναι η τοξίνη που μπορεί να κάνει τη σοκολάτα θανατηφόρα για το σκυλί σας.

 Διαφορετικοί τύποι σοκολάτας περιέχουν διαφορετικές ποσότητες μεθυλοξανθινών. Όσο πιο πικρή και μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τον σκύλο σας.

 Η τοξικότητα της σοκολάτας εξαρτάται από το πόσο θα φάει και από τα κιλά του σκύλου. Όμως, για να δούμε αναλυτικά, με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί ο τύπος σοκολάτας είναι καθοριστικός και σημαντικός.

 Μερικές σοκολάτες είναι χειρότερες από άλλες. Για να αρρωστήσει ο σκύλος σας πρέπει να φάει συγκεκριμένη ποσότητα σοκολάτας αλλά και συγκεκριμένο τύπο σοκολάτας (λευκή, γάλακτος, dark).

 Το σημείο ορισμού για την τοξικότητα της ποσότητας και του τύπου είναι τα πρώτα συμπτώματα, ο εμετός, τα σάλια, και η διάρροια.

 • Λευκή σοκολάτα – 28 g

 0,25 mg θεοβρωμίνης

 0 mg καφεΐνης

 • Σοκολάτα γάλακτος – 43 g

 64 mg θεοβρωμίνης

 9 mg καφεΐνης

 • Μαύρη σοκολάτα – (70-85% κακάο) – 101 g

 810 mg θεοβρωμίνης (225 mg / oz)

 80,8 g καφεΐνης (22 mg / oz)

Προσοχή…

 Μην δίνετε λευκή σοκολάτα ως ακίνδυνη απόλαυση στο σκυλάκι σας. Τα γλυκά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα καθώς και αύξηση βάρους.

 Η περιεκτικότητα θεοβρωμίνης εξαρτάται επίσης από το εάν το προϊόν είναι καθαρή σοκολάτα ή εάν έχει άλλα συστατικά, όπως οι ποσότητες θεοβρωμίνης και καφεΐνης που υπάρχουν σε μερικές δημοφιλείς λιχουδιές σοκολάτας.

Ντόνατ σοκολάτας

 Μέγεθος σερβιρίσματος: Διάμετρος 3 “(43g)

 12,6 mg θεοβρωμίνης

 0,6 mg καφεΐνης

Μπισκότο σοκολάτας

 Μέγεθος σερβιρίσματος: – Διάμετρος 2,25 “(16g)

 20,3 mg θεοβρωμίνης

 2,6 mg καφεΐνης

Τι θα συμβεί όταν ο σκύλος φάει σοκολάτα;

 Έχοντας διαβάσει και κατανοήσει τι είναι η θεοβρωμίνη, θα θέλετε να μάθετε πόσο τοξική μπορεί να είναι για το σκυλί σας. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η τοξικότητα εξαρτάται από τη ποσότητα κατανάλωσης και από το βάρος του σκύλου. Εδώ αφορά στα αποτελέσματα της θεοβρωμίνης σε σχέση με το σωματικό βάρος του σκύλου σας.

 Στάδιο 1: Στα 20+ mg θεοβρωμίνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται αναστατωμένος ή να είναι υπερκινητικός. Μπορεί επίσης να τρέχει υπερβολικά, να κάνει εμετό ή διάρροια. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση καλέστε τον κτηνίατρό σας για να συμβουλέψει πως θα δράσετε, ίσως με πρώτες βοήθειες ή θεραπεία από τον κτηνίατρο.

Στάδιο 2 : Στα 40+ mg / kg ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει καρδιακά συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμα και καρδιακές αρρυθμίες. Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο πρέπει να είναι άμεση.

Στάδιο 3 : Στα 60+ mg / kg ο σκύλος σας θα αρχίσει να εμφανίζει νευρολογικά σημάδια, όπως τρόμο, συσπάσεις, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Η ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη.

Στάδιο 4 : Στα 200 mg / kg (περίπου 100 mg / kg) υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο. Ο σκύλος θα χρειαστεί νοσηλεία.

 Η θεοβρωμίνη έχει μακρά ημιζωή. Χρειάζεται δηλαδή λίγο χρόνο να φύγει από το σώμα αλλά και 6 με 12 ώρες μέχρι να δείτε τα πρώτα σημάδια δηλητηρίασης. Αυτές οι ώρες υπολογίζονται αφού το σκυλάκι σας φάει την σοκολάτα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μέρες. Κατά την διάρκεια της διάσπασης και της απόρριψης, η θεοβρωμίνη μπορεί να απορροφηθεί από την ουροδόχο κύστη και να παραμείνει εκεί.

 Άλλα σημεία που μπορεί να δείτε σε οποιοδήποτε από τα στάδια περιλαμβάνουν: αυξημένη δίψα, λαχάνιασμα, ανησυχία και υπερβολική ούρηση.

 Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί, επίσης, να υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία σώματος και αντανακλαστική ανταπόκριση, μυϊκή δυσκαμψία και γρήγορη αναπνοή.

 Σε οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων, όσο και απλά να σας φανούν ή ακόμα και στην υποψία, καλέστε τον κτηνίατρο. Οι επιπλοκές μπορεί να επιφέρουν ακόμα και θάνατο στον σκύλο.

Συμβουλές

 Εάν γνωσρίζετε ή υποψιάζεστε ότι το σκυλάκι σας έφαγε σοκολάτα μην περιμένετε να δείτε τα πρώτα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να απορριφθούν γρήγορα τα συστατικά και οι χημικές ουσίες από τον οργανισμό του σκύλου.

Τι πρέπει να κάνετε:

 Για πολλά σκυλιά, ειδικά μεγαλύτερα σκυλιά, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σοκολάτας γάλακτος δεν είναι επιβλαβής. Μάλιστα οι περισσότερες σοκολάτες είναι περισσότερο μια σύσταση ζάχαρης που περιέχει ελάχιστη θεοβρωμίνη.

 Για τα μικρόσωμα σκυλιά, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ χειρότερα με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας. Για να σας δώσουμε μια καλύτερη ιδέα, εδώ είναι μια απλή ανάλυση του τι μπορεί να κάνει έναν σκύλο 4,5, 11 ή 22 κιλά άρρωστο.

Τα στάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλο 4,5 κιλών

Στάδιο 1

 Για έναν μικρό σκύλο ακόμα και η μικρότερη ποσότητα σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας χωρίς ζάχαρη μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα.

 Εάν ο σκύλος σας καταναλώσει 90 mg θεοβρωμίνης, θα αντιμετωπίσει τις επιδράσεις της τοξικότητας στη σοκολάτα στο στάδιο 1. Θα μπορούσε να γίνει ταραγμένος ή υπερκινητικός. Θα υπάρξει, επίσης, υπερβολικά σάλια, έμετος και διάρροια.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι επίσης ισοδύναμη με:

 •  1 1/2 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος, ή
 •  1/9 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%
 •  1/4 ενός τετραγώνου σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 2

 Το στάδιο 2 ξεκινάει εάν ο σκύλος σας φάει 180 mg θεοβρωμίνης. Τα συμπτώματα θα είναι ο γρήγορος χτύπος καρδιάς ή αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι επίσης ίση με:

 •  3 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1/4 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%, ή
 •  1/2 από ένα τετράγωνο σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 3

 Το 3ο στάδιο ξεκινά στα 270 mg θεοβρωμίνης. O τρόμος ή ακόμα και η επιληψία και οι συσπάσεις είναι πιθανά συμπτώματα.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι ίση με:

 •  4 1/4 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1/3 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%
 •  1 1/4 τετράγωνο σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 4

 Το 4ο στάδιο είναι στα 900 mg θεοβρωμίνης ή αλλιώς στα 45 μπισκότα σοκολάτας. Αυτή η ποσότητα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

 Αυτή είναι, επίσης, ίση με:

 •  14 μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1 και 1/9 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85% 
 •  2 2/3 ενός τετραγώνου σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.

 Όπως μπορείτε να καταλάβετε, η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική για τα μικρόσωμα σκυλιά. Ακόμα και λίγη σοκολάτα γάλακτος μπορεί να αρρωστήσει το σκυλάκι σας και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Τα στάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλο 11 κιλών.

Στάδιο 1

Στο πρώτο στάδιο ο σκύλος θα φάει μέχρι και 226 mg θεοβρωμίνης. Μπορεί να είναι ταραγμένος και υπερκινητικός. Ίσως έχει έντονη σιελόρροια, εμετό ή διάρροια.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι επίσης ισοδύναμη με:

 •  3 1/2 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1/4 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%
 •  2/3 ενός τετραγώνου σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 2

Ξεκινάει όταν ο σκύλος φάει 452 mg θεοβρωμίνης ή 22 μπισκότα τσιπ σοκολάτας. Μπορεί να παρατηρήσετε έντονο καρδιακό χτύπο ή την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι, επίσης, ίση με:

 •  7 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1/2 μιας ράβδου μαύρης σοκολάτας των 100g κακάου 85%
 •  1 1/3 ενός τετραγώνου σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 3

 Το τρίτο στάδιο ξεκινάει στα 678 mg θεοβρωμίνης ή 33 μπισκότα σοκολάτας. Αυτό αρκεί για να προκαλέσει τρόμο, συσπάσεις και ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι ίση με:

 •  10 1/2 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  3/4 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%
 •  2 τετράγωνα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 4

 Το τελευταίο στάδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα κα σε θάνατο ξεκινάει όταν το σκυλάκι φάει 2260 mg θεοβρωμίνης.

 Η ποσότητα είναι ίση με:

 •  35 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  2 3/4 από 100γρ σοκολάτα μπαρ 85% κακάο
 •  6 1/2 ενός τετραγώνου σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

 Είναι εμφανές πως ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους μπορεί να αντέξει περισσότερη σοκολάτα γάλακτος. Όμως δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσουν τα προβλήματα ακόμα κα από το πρώτο κομμάτι σοκολάτας.

Τα στάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα σε σκύλο 22 κιλών

Στάδιο 1

 Για να εισέλθει ο σκύλος στο στάδιο 1 θα πρέπει να φάει 450 mg θεοβρωμίνης. Όπως μπορείτε να δείτε η ποσότητα είναι αρκετά μεγάλη, σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες. Η σοκολάτα γάλακτος γενικά δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τα μεγαλύτερα σκυλιάη η μαύρη σοκολάτα όμως θα προκαλέσει.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι επίσης ισοδύναμη με:           

 •  7 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1/2 μιας ράβδου μαύρης σοκολάτας των 100g κακάου 85%
 •  1 1/3 τετράγωνο σοκολάτας χωρίς ζάχαρη
Στάδιο 2

 Το δεύτερο στάδιο ξεκινάει στα 900 mg θεοβρωμίνης.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι ίση με:

 •  14 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 85% κακάο
 •  2 2/3 τετράγωνο σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.
Στάδιο 3

 Το τρίτο στάδιο ξεκινάει στα 1350 mg θεοβρωμίνης ή 68 μπισκότα σοκολάτας.

 Αυτή η ποσότητα θεοβρωμίνης είναι ίση με:

 •  21 Μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  1 2/3 μίας ράβδου μαύρης σοκολάτας 100g κακάου 85%
 •  4 τετράγωνα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.
Στάδιο 4

 Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο αφορά τη σίτιση με 4500 mg θεοβρωμίνης ή 225 μπισκότα τσιπ σοκολάτας.

 Αυτή η ποσότητα σοκολάτας ισούται με:

 •  70 μπάρες σοκολάτας γάλακτος
 •  5 1/2 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας 85% κακάο
 •  13 τετράγωνα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.

 Τα τελευταία στάδια δεν μπορεί να είναι ρεαλιστικά, είναι αδύνατο ένα σκυλί να έχει πρόσβαση σε 225 μπισκότα. Αλλά ακόμα και μερικά τετραγωνάκια σοκολάτας είναι ικανά να δημιουργήσουν τα πρώτα συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνω εάν το σκυλί μου φάει σοκολάτα

 Υπάρχουν 4 σωτήρια είδη που πρέπει να έχετε στο σπίτι και στο ντουλαπάκι πρώτων βοηθειών που θα τα χρησιμοποιήσετε εάν ο σκύλος φαει σοκολάτα.

1. 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου

2. Ενεργός άνθρακας (τροφίμων)

3. Μπεντονίτης ( για τρόφιμα)

4. Σύριγγα των 50 ml

 Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος έφαγε σοκολάτα ακολουθήστε ήρεμα τα σωστά βήματα: Πρώτα πρέπει να συγκεντρώσετε μερικές πληροφορίες. Πρέπει να ξέρετε:

 •  Πότε ή πόσο καιρό έφαγε σοκολάτα.
 •  Πόση σοκολάτα έφαγε.
 •  Τι είδους σοκολάτα έφαγε.
 •  Πόσο ζυγίζει το σκυλί σας.

 Εάν το σκυλάκι σας έφαγε σημαντική ποσότητα σοκολάτας πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο. Αυτός θα σας συμβουλέψει εάν πρέπει να προκληθεί εμετός ή όχι. Επίσης θα αποφασίσει εάν το σκυλί χρειάζεται ενεργό άνθρακα. Εάν η ποσότητα είναι χαμηλή και δεν υπάρχουν συμπτώματα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν προλάβει να εμφανιστούν τα συμπτώματα ή ότι δεν έφαγε πολύ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Εμετός

 Εάν ο σκύλος έφαγε σοκολάτα, μέσα στην επόμενη ώρα πρέπει να κάνει εμετό. Μπορείτε να το προκαλέσετε εμετό χρησιμοποιώντας το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%. Ανακατέψτε το 1:1 με νερό. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 κιλά σωματικού βάρους του σκύλου. Χρησιμοποιήστε το πολύ 3 κουταλιές της σούπας για σκύλους που ζυγίζουν περισσότερο από 20 κιλά.

 Μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να καταπιεί το μείγμα με μια σύριγγα. Κρατήστε το στόμα του κλειστό και τρίψτε το πιγούνι ή τον λαιμό του ή την μύτη του για το καταπιεί. Περιμένετε περίπου 15 λεπτά και εάν δεν κάνει εμετό δώστε του άλλη μια δόση, όχι όμως περισσότερο. Όσο πιο γρήγορα αφαιρεθεί η θεοβρωμίνη από το σώμα τόσο καλύτερα. Εάν το σκυλάκι έχει φάει την σοκολάτα πρόσφατα θα κάνει εμετό, αν όχι, σημαίνει ότι έχει προλάβει να αφομοιωθεί από τον οργανισμό.

Ενεργός άνθρακας

 Ως δεύτερο μέτρο, ο σκύλος πρέπει να φάει ενεργό άνθρακα. Ο ενεργός άνθρακας θα εμποδίσει την απορρόφηση της θεοβρωμίνης στο σώμα. Δώστε του άνθρακα κάθε 4 έως 6 ώρες για τις πρώτες 24 ώρες. Η δόση πρέπει να είναι 1 έως 5 γραμμάτια ανά κιλό σωματικούς βάρους ανάλογα με την ποσότητα της σοκολάτας. Είναι καλυτέρα να ξεκινήσετε την χορήγηση από την πρώτη κιόλας ώρα. Μπορείτε να τον πασπαλίσετε σε γιαούρτι ή σε παιδικές τροφές.

 Ακόμα, μπορείτε να το αναμιγνύετε με νερό σε μια σύριγγα. Συμπληρώστε το όπως θα κάνατε για το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η στοματική χορήγηση είναι η έσχατη επιλογή καθώς μπορεί να μπει στους πνεύμονες του σκύλου. Εάν δεν έχει σημάδια δηλητηρίασης βάλτε τον ενεργό άνθρακα στο μπολ με το φαγητό τους.

 Εδώ είναι άλλες τοξίνες που μπορεί να απορροφήσει ο ενεργός άνθρακας:

 •  Στρυχτίνη
 •  Ναρκωτικά
 •  Ιβουπροφαίνη
 •  Ακεταμινοφαίνη
 •  Ασπιρίνη
 •  Φαρμακα
 •  Πυρεθρίνες
 •  Μαριχουάνα
 •  Τρωκτικοκτόνα
Μεντονίτης

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπεντονίτη παράλληλα με τον ενεργό άνθρακα ή μόνο τους. Χρησιμοποιείτε για την απομάκρυνση των τοξινών. Ο μπεντονίτης απορροφά τα απόβλητα που παράγονται από τα κύτταρα του σώματος. Συνδέεται και απορροφά τις τοξίνες από το έντερο, το ήπαρ και τα νεφρά. Προστατεύει το έντερο και δεν αφήνει τις τοξίνες να περάσουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια.

 Ο μπεντονίτης δεν απορροφάτε από τον οργανισμό και αποβάλλεται μαζί με τις τοξίνες. Μπορείτε να βρείτε σκευάσματα έως συμπλήρωμα διατροφής στα πετ σοπ.

 Προσθέστε το απευθείας σε βρεγμένα τρόφιμα. Μην τον τοποθετείτε σε μεταλλικά σκεύη ή μπολ καθώς το μέταλλο θα τον απορροφήσει. Χρησιμοποιήστε ένα κεραμικό ή γυάλινο μπολ και ένα πλαστικό κουτάλι για να ανακατέψετε τον πηλό σε βρεγμένα τρόφιμα για να το ενεργοποιήσετε.

 Δοσολογία :

 •  Λιγότερο από 9 κιλά: 1/2 κουταλιά
 •  9 – 22 κιλά: 1 κουταλάκι του γλυκού
 •  22 – 40 κιλά: 1 κουταλιά της σούπας
 • Μεγαλύτερο από 40 κιλά: 1-2 κουταλιές της σούπας

 Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει άφθονο καθαρό νερό πάντα διαθέσιμο. Είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο, οπότε δεν θέλετε να προκαλέσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Συνεχίστε, επίσης, να παρακολουθείτε για εμετό, διάρροια ή δίψα.

Σημαντικές συμβουλές για την υγεία των σκύλων!

Γιατί το χαρούπι είναι ασφαλέστερο από τη σοκολάτα

 Το χαρούπι μοιάζει με την γεύση την σοκολάτας, αλλά δεν περιέχει θεοβρωμίνη. Χρησιμοποιείται ακόμη και σε λιχουδιέςσκύλων.

Πόσο διαρκεί η τοξικότητα στη σοκολάτα στα σκυλιά;

 Εάν ενεργήσετε γρήγορα με τα σωστά βήματα ή δώσει την κατάλληλη θεραπεία ο κτηνίατρος, το σκυλί δεν θα απορροφήσει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης. Χρειάζεται χρόνος για να φύγει εντελώς από το σώμα. Η ανάρρωση μπορεί να είναι 1 ως 3 ημέρες. Εάν ο σκύλος σας δεν έδειξε καθόλου σημάδια, θα πρέπει να τον παρακολουθήσετε για λίγες μέρες, για κάθε περίπτωση. Πολλές τροφές μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τα σκυλιά και πρέπει να προσέξετε ότι μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο.

Είναι οι καραμέλες επικίνδυνες;                          

 Οι ζαχαρούχες καραμέλες μπορεί να είναι πιο ασφαλείς για κατανάλωση από τη σοκολάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σκυλιά πρέπει να τα τρώνε. Μπορούν ακόμη να οδηγήσουν σε στομαχικές διαταραχές, έμετο και διάρροια. Λίγα γραμμάρια καραμέλας ( 10 γραμμάρια) πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν τίποτα παραπάνω από πόνο στο στομάχι. Όπως με τη σοκολάτα, όσο μικρότερο είναι το σκυλί, τόσο πιο επικίνδυνο είναι το γλυκό.

Προσοχή στην ξυλιτόλη

 Πολλές ανθρώπινες απολαύσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα σκυλιά, όπως όσες έχουν ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό και δεν χρησιμοποιείται μόνο σε γλυκά. Χρησιμοποιείται σε βιταμίνες, διαβητικά προϊόντα, οδοντόκρεμες και γενικά προϊόντα στοματικής υγιεινής.

 Το μισό γραμμάριο ξυλιτόλης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι το μόνο που χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα στο ήπαρ. Αυτό σημαίνει ότι στα 2,25 γραμμάρια ξυλιτόλης, ο  4,5 κιλών σκύλος σας αντιμετωπίζει προβλήματα στο ήπαρ.  Στα 5.5 γραμμάρια ένας σκύλος στα 11 κιλά θα έχει πρόβλημα στο συκώτι και ένας σκύλος στα 22 κιλά με 11,25 γραμμάρια θα αποκτήσει βλάβη στο ήπαρ.

 Η ξυλιτόλη επηρεάζει την απελευθέρωση ινσουλίνης. Η ινσουλίνη προκαλεί αύξηση της γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) στο ήπαρ, στους μυες και στα λιπώδη κύτταρα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χαμηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένα επίπεδα γλυκόζης, υπογλυκαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και ηπατική ανεπάρκεια.

 Τα σημάδια δηλητηρίασης από ξυλιτόλη σε σκύλους περιλαμβάνουν:

 •  Έμετος
 •  Λήθαργος
 •  Κατάθλιψη
 •  Τρίκλισμα
 •  Απώλεια συντονισμού
 •  Αδυναμία από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατάρρευση εντός μίας ώρας
 •  Επιληπτικές κρίσεις
 Προσέξτε για σταφύλια και σταφίδες

 Μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα όμως είναι αρκετά επικίνδυνα για τα σκυλιά. Η τοξικότητα τω σταφυλιών μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο στα σκυλιά. Οι αιτίες και οι επιδράσεις δεν είναι γνωστές. Είναι πιθανό τα σκυλιά να μην μπορούν να μεταβολίσουν τα φλαβονοειδή, τις τανίνες και τους μονοσακχαρίτες από τα σταφύλια.

 Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε τίποτα που έχει ή φτιάχνεται από σταφύλια: κουλούρια, μαρμελάδες, χυμό, ζελέ. Έχουν, επίσης, και πολύ ζάχαρη που δεν κάνει καλό στα σκυλάκια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη όρεξης, λήθαργο, διάρροια. Ακολουθήστε την ίδια θεραπεία με την τοξικότητα στη σοκολάτα. Απαλλάξετε το σώμα από τοξίνες εμετό και δώστε του ενεργό άνθρακα. Μιλήστε με τον κτηνίατρο αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν.

 Είναι πολύ εύκολο να φάει ο σκύλος σας κάτι επιβλαβές για την υγεία του. Πολλές φορές δεν γίνεται καν αντιληπτός όταν κλέβει την σοκολάτα πάνω από το τραπέζι ή γλείφει λίγο χυμό από το ποτήρι. Είναι σημαντικό να το εντοπίσεται γρήγορα και να δράσετε γρήγορα για να προλάβετε δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία του τετράποδου φιλαράκου σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top