Australian Cattle Dog: Γνωρίστε το «τζιμάνι» σκυλί βοοειδών

 Τύπος: Βοσκή

 Βάρος: 15 ως 20 κιλά

 Ύψος: 43 ως 50 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Αυστραλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Queensland Heeler, Blue Heeler, Hall’s Heeler, Red Heeler

 Το Australian Cattle Dog είναι ένα σκυλί σε μεσαίο μέγεθος, κάτι που του επιτρέπει να συνδυάζει την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτεί η φύλαξη κκοπαδιών βοοειδών. Αυτός ο σκύλος είναι μικροκαμωμένος, ελαφρώς μακρύτερος απ’ ό,τι ψηλός και ανθεκτικός. Το περπάτημά του είναι ευέλικτο και ακούραστο.

 Το Αυστραλιανό σκυλί βοοειδών είναι ικανό και έτοιμο για γρήγορες και ξαφνικές κινήσεις. Το τρίχωμά του είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και αποτελείται από ένα κοντό και πυκνό υπόστρωμα και ένα ίσιο και μέτριου μήκους εξωτερικό υπόστρωμα. Τα συνήθη χρώματά του είναι το μπλε και το κόκκινο.

 Ιστορία της ράτσας:

 Στις αρχές του 1800, μεγάλες εκτάσεις γης στην Αυστραλία διατίθεντο για βοσκή κοπαδιών. Τα βοοειδή που εκτρέφονταν σε εκείνα τα εδάφη έγιναν άγρια και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές φυλές που προορίζονταν για βοσκή να αποδειχθούν ακατάλληλες.

 Χρειαζόταν ένα σκυλί που θα μπορούσε να διανύσει και να αντέξει μεγάλες αποστάσεις σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και να ελέγχει τα ζώα χωρίς να γαυγίζει, γιατί το γαύγισμα αγρίευε περισσότερο τα ζώα.

 Το 1840, ένας άνδρας επονομαζόμενος Hall ζευγάρωσε το απαλό μπλε merle Highland Collie με το Dingo, παράγοντας τον σκύλο που έγινε γνωστός ως Αυστραλιανός Ποιμενικός.

 Σε ένα συγκεκριμένο σκυλί ονόματος Bentley αποδίδεται η λευκή λεπτομέρεια που υπάρχει στο κεφάλι του σημερινού Αυστραλιανού σκύλου βοοειδών. Άλλοι κτηνοτρόφοι διασταύρωσαν τον Αυστραλιανό Ποιμενικό του Hall με άλλες ράτσες σκύλων, όπως το Μπουλ Τεριέ, το σκυλί Δαλματίας και, αργότερα, το μαύρο και καφέ Κέλπι, μία ποιμενική ράτσα.

 Το αποτέλεσμα αυτών των διασταυρώσεων ήταν ένας σκύλος με τα ένστικτα φύλαξης του Κόλεϊ και του Κέλπι, την ανθεκτικότητα, την αντοχή και την ηρεμία του Ντίνγκο και με την κοινή λογική και την προστατευτικότητα του σκύλου Δαλματίας.

 Αυτά σκυλιά ήταν εξαιρετικής σημασίας για την βιομηχανία βοοειδών στο Queensland και έτσι κέρδισαν το όνομα Queensland Blue Heeler (Μπλε Ποιμενικοί του Queensland). Αργότερα έγιναν γνωστοί ως Αυστραλιανοί Ποιμενικοί και στη συνέχεια Αυστραλιανά σκυλιά Βοοειδών.

 Το πρότυπο της ράτσας που αναδείκνυε τα χαρακτηριστικά του Ντίνγκο καταγράφηκε το 1897. Παρά τις δυνατότητες του, στην αρχή ο Αυστραλιανός Ποιμενικός σκύλος έμεινε αφανής στην Αμερική, ίσως, λόγω της μικρής ομοιότητάς του με άλλες ποιμενικές ράτσες σκύλων.

 Αργότερα, όταν απέδειξε τα ιδιαίτερα προσόντα του, κέρδισε την αποδοχή του κόσμου και καθιερώθηκε ως ποιμενικός σκύλος και κατοικίδιο ζώο. Ο Αμερικάνικος Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη ράτσα το 1980. 

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους ξένους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο χαρακτήρας του Australian Cattle Dog είναι έξυπνος, ανθεκτικός, ανεξάρτητος, πεισματάρικος, ενεργητικός και ακούραστος. Όλα αυτά συνθέτουν τον οδηγό ενός ξεροκέφαλου κοπαδιού βοοειδών, ρόλο στον οποίο ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία η ράτσα.

 Αυτός ο σκύλος είναι υπάκουος, ανταποκρίνεται εύκολα στις εντολές και απαιτεί καθημερινά ψυχική και σωματική άσκηση. Είναι ιδανικό σκυλί για οικογένειες με μεγαλύτερα παιδιά, καθώς μερικές φορές επιχειρεί να δαγκώσει τις πατούσες των μικρότερων παιδιών όταν τρέχουν. Ωστόσο, με την εκπαίδευση σκύλου για να μη δαγκώνει, θα κάνετε το Αυστραλιανό σκυλί βοοειδών εξαιρετικό σύντροφο και για μικρά παιδάκια!

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά:

 Είναι μια ιδιαίτερα ενεργή και ακούραστη ράτσα σκύλου. Ένα καλό καθημερινό τρέξιμο ή μια μεγάλη προπόνηση, σε συνδυασμό με μαθήματα υπακοής και άλλες πνευματικές δοκιμασίες, είναι απαραίτητα για το κουτάβι και τον ενήλικο σκύλο σας.

 Σε περίπτωση που το Australian Cattle Dog νιώσει πλήξη, θα γίνει καταστροφικό στην προσπάθειά του να εκτονώσει την ενέργειά του. Είναι χαρούμενο όταν έχει κάτι να κάνει, ειδικά όταν η δουλειά του είναι να προσέχει και φυλάει.

 Γενικά, αυτό το σκυλί θεωρείται ακατάλληλο κατοικίδιο για διαμέρισμα, καθώς χρειάζεται πολλή ψυχοσωματική διέγερση, αλλά αν βρείτε ένα κουτάβι που δίνεται για υιοθεσία, μη το αφήσετε εγκαταλελειμένο στο καταφύγιο. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνονται οι «νεκρές» τρίχες.

 Υγεία & Φροντίδα:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα κώφωση, PRA (προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς), δυσπλασία αγκώνα.
  •  Μικρές ανησυχίες: Δεν υπάρχουν.
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Καταρράκτης, εξάρθρωση φακού, PPM, νόσος von Willebrand.
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου, ακοής, ματιών, αγκώνων, DNA για προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, DNA για εξάρθρωση φακού (lens luxation).
  •  Προσδόκιμο ζωής: 10 – 13 χρόνια.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτή τη ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή απευθυνθείτε στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top