Πετίτ ράτσες σκύλων: 55 μικρόσωμα σκυλάκια!

 Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι μικρόσωμες ράτσες σκύλων έχουν μια κακή φήμη, διότι είναι υπερδραστήριες και δύσκολο να εκπαιδευτούν. Βέβαια, αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι περισσότερο στερεότυπα παρά αλήθεια και δεν ισχύουν απαραίτητα γι’ αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια.

 Σίγουρα κάποια στιγμή της ζωής σας θα έχετε ακούσει ή διαβάσει «μικρόσωμος σκύλος με μεγάλη ή έντονη προσωπικότητα», και ομολογουμένως αυτό ισχύει για κάποιες φυλές. Ωστόσο, τα μικρά σκυλάκια σε μέγεθος είναι πολύ πιστά κατοικίδια και διακρίνονται για την αγάπη και τη στοργή που επιδεικνύουν σε ενήλικες και παιδιά.

 Οι ράτσες μικρόσωμων σκύλων για τις οποίες θα μιλήσουμε μπορούν να είναι ευτυχισμένες σε οποιοδήποτε χώρο, από ένα μεγάλο σπίτι μέχρι και σε ένα μικρό διαμερισματάκι. Μάλιστα, τείνουν να ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες, καθώς το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται ανάμεσα στα δώδεκα με είκοσι χρόνια ζωής.

 Εντούτοις, όλες οι ράτσες είναι διαφορετικές μεταξύ τους και δεν πρέπει να συγχέουμε τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητά τους με βάση το μέγεθος του σώματός τους.

 Οι ράτσες μικρόσωμων σκύλων που ακολουθούν έχουν κάποιες εντυπωσιακές διαφορές ως προς τη προσωπικότητά τους. Επίσης θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μικρά σκυλάκια που δεν μαδάνε, κιλά, ιδιοσυγκρασία, καταγωγή και αλληλεπίδραση με άλλα ζωάκια. Αν σας κεντρίσαμε το ενδιαφέρον μέχρι αυτό το σημείο, φύγαμε για βουτιά στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους!

 1. Τσιουάουα

 Το Chihuahua προέρχεται από τη Κεντρική ή Νότια Αμερική και είναι απόγονος ενός σκύλου γνωστού ως Techichi. Αδιαμφισβήτητα, είναι η πιο μικρόσωμη ράτσα σκύλου, καθώς δεν ζυγίζει περισσότερο από τρία κιλά και δεν ξεπερνά τα είκοσι εκατοστά σε ύψος.

 Στο πρόσωπό του είναι εμφανές το «μικρός σκύλος με πληθωρική προσωπικότητα», διότι κυριαρχεί σε όποιο χώρο κι αν βρίσκεται. Βέβαια, παρά το μικρό του μέγεθος, χρειάζεται επαρκή εκπαίδευση για να ηρεμεί και να είναι φρόνιμο.

 Ως προς τα χαρακτηριστικά της ράτσας τους, τα Τσιουάουα διακρίνονται για τα μεγάλα, στρογγυλά μάτια που έχουν σχήμα μήλου. Επίσης, τα χρώματα και το μήκος του τριχώματός τους ποικίλουν, καθώς μπορείτε να τα βρείτε σε έναν σωρό συνδυασμούς με κοντό ή πολύ μακρύ τρίχωμα.

 Αν και μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να σας υπακούν και να κάθονται φρόνιμα, ο έντονος, πληθωρικός τους χαρακτήρας τα καθιστά ιδανικά για οικογένειες χωρίς παιδιά. Επίσης, λόγω του ότι είναι πολύ μικρούλια, χρειάζονται προστασία από το κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σε γενικές γραμμές πάντως είναι καλόβολα, προσαρμόσιμα και εύκολα στην συντήρησή τους κατοικίδια.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Γοητευτικό, χαριτωμένο, γεμάτο ζωντάνια σκυλί.
 • Ύψος: 12 – 20 εκατοστά.
 • Βάρος: Έως 3 κιλά
 • Προσδόκιμο ζωής: 14 – 16 χρόνια.
 2. Γκριφόν Βρυξελλών

 Τα Brussels Griffon ζυγίζουν περίπου τρία με τέσσετα κιλά και φτάνουν μέχρι εικοσιπέντε εκατοστά. Διατίθενται σε τέσσερα χρώματα – κόκκινο, μαύρο, καφέ και κοκκινωπό καφέ, ενώ το τρίχωμά τους είναι είτε απαλό είτε τραχύ.

 Στο παρελθόν, αυτά τα μικρά σκυλιά χρησιμοποιούνταν τόσο ως σκυλιά εργασίας, όσο και ως κατοικίδια ευγενών στη πατρίδα τους το Βέλγιο. Χαρακτηριστικά τους είναι τα μεγάλα εκφραστικά μάτια και η γενναία φατσούλα τους.

 Την ίδια στιγή, είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα. Όπως και τα Τσιουάουα, όμως, είναι εύθραυστα όταν πρόκειται για σκληρό παιχνίδι. Τέλος, έχουν τη τάση να πλήττουν και να νιώθουν εύκολα μοναξιά, οπότε το ιδανικό γι’ αυτά είναι να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με άλλα σκυλιά ή να απολαμβάνουν συνεχώς τη παρέα της οικογένειάς τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Χαρακτήρας: Πιστός, άγρυπνος και περίεργος σκύλος.
 • Ύψος: 17-25 εκατοστά.
 • Βάρος: 3.6 – 4.5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 3. Πομεράνιαν

 Το μικρό χαριτωμένο Pomeranian έχει μια μοναδική εμφάνιση λιονταριού εξαιτίας του διπλού του τριχώματος. Συγχρόνως, έχει πολύ τσαγανό και μπορεί να γίνει πολύ άτακτο εάν δεν το εκπαιδεύσετε σωστά.

 Αξιολάτρευτα, άγρυπνα και έντονα, αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι έξυπνα και πιστά στο αφεντικό τους. Μάλιστα, αν και πετίτ σε μέγεθος, μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί φύλακες και αλληλοεπιδρούν εξαιρετικά με παιδιά και άλλα μικρά σκυλάκια από τη λίστα μας. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην παίζετε έντονα και άγαρμπα με ένα τέτοιο μικρό σκυλάκι, γιατί μπορεί να τραυματιστεί.

 Το Πομεράνιαν ζυγίζει περίπου τρία κιλά και φτάνει μέχρι τα δεκαεφτά εκατοστά. Είναι το μικρότερο μέλος της οικογένειας των Spitz, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Σαμογέντ, το Alaskan Malamut και το Νορβηγικό Ποιμενικό (Elkhound).

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταμπεραμέντο: Αδιάκριτο, τολμηρό, ζωντανό σκυλί.
 • Ύψος: 15-17 εκατοστά.
 • Βάρος: 1.3-3 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια
 4. Αφενπίντσερ

 Τους έχουν δοθεί διάφορα ψευδώνυμα με την πάροδο των χρόνων, όπως «σκύλοι μαϊμού» και «Τεριέ πιθήκια», φυσικά με καλό τρόπο. Μάλιστα, η σοβαρή έκφραση του προσώπου τους τα κάνει να μοιάζουν λιγότερο με σκύλους.

 Αυτά τα αξιαγάπητα «μαϊμουδάκια» δεν ξεπερνούν τα εικοσιοχτώ εκατοστά και ζυγίζουν τρία με τέσσερα κιλάκια. Αν και μικρόσωμα, είναι πολύ ανθετικά σκυλάκια που προέρχονταν από τη Γερμανία και εκτράφηκαν ως σκυλιά κυνηγοί αρουραίων, ποντικιών και άλλων παρασίτων.

 Σήμερα, αποτελούν μια υπέροχη οικογενειακή συντροφιά για κάθε οικογένεια που θέλει να γελάει, μιας και το Affenpinscher είναι διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι. Βέβαια, η εκπαίδευσή τους είναι πολύ σημαντική, καθώς τους αρέσει να σκαρφαλώνουν και να γαυγίζουν πολύ.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Προσωπικότητα: Με αυτοπεποίθηση, αστείο, ατρόμητο σκυλάκι.
 • Ύψος: 22-28 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-4.5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 5. Γιορκσάιρ Τεριέ

 Το μικρό Yorkshire Terrier μπορεί να φαίνεται ευγενικό και ντελικάτο, όμως μη αφήσετε την βασιλική κορμοστασιά και ομορφιά του να σας ξεγελάσει – δεν είναι τόσο απρόσιτα όσο φαίνονται

 Μπορεί να είναι μικρόσωμα – δεν ξεπερνούν τα τρία κιλά – αλλά είναι έντονα, γενναία και με πληθωρικό χαρακτήρα. Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για κυνήγι ποντικιών όσο και ως γενναίοι φύλακες, αλλά σήμερα προορίζονται για να σας προσφέρουν πολλά χρόνια αγάπης και διασκέδασης με όλη την οικογένεια. Αν και τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τα παιδιά, καλό είναι να έχετε το νου σας όταν παίζουν όλοι μαζί.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός και ευγενικός σκύλος.
 • Ύψος: 17 -20 εκατοστά.
 • Βάρος: 3 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 11-15 χρόνια.
 6. Ρωσικό Toy Τεριέ

 Όπως δηλώνει και το όνομά τους, αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια έχουν Ρωσική αριστοκρατική καταγωγή. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα, δραστήρια και τους αρέσει να τρέχουν ή να περνούν χρόνο στην αγκαλιά σας. Βλέπετε, λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και εάν νιώσουν μόνα ή παραμελημένα, είναι σίγουρο ότι θα σας το δείξουν.

 Το τρίχωμά του είναι μακρύ ή κοντό και τα χρώματά του ποικίλουν. Παρά το πολύ μικρό μέγεθός του βέβαια, το Russian Toy Terrier είναι ένα εκπληκτικό ζώο συντροφιάς που ταιριάζει με ανθρώπους και άλλα ζώα που ζουν στο σπίτι.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Τεμπεραμέντο: Πιστό, έξυπνο και γοητευτικό σκυλί.
 • Ύψος:20 – 27 εκατοστά.
 • Βάρος: Έως 3 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14+ έτη.
 7. Toy Φοξ Τεριέ

 Έξυπνο και διασκεδαστικό, το Toy Fox Terrier είναι έτοιμο να υπακούσει σε κανόνες και πρόθυμο να ευχαριστήσει την οικογένειά του. Έχοντας στο ενεργητικό του ένα ένδοξο παρελθόν ως σκύλος εργασίας και κυνηγός μικρών θηραμάτων, αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα ένστικτα και την απεριόριστη ενέργειά του, το καθιστούν επιρρεπές στο κυνήγι μικρών ζώων. Επομένως, χρειάζονται πολλή ανθρώπινη επίβλεψη.

 Ταυτόχρονα, είναι έξυπνα πλασματάκια και εύκολο να εκπαιδευτούν, γεγονός που τους δίνει υπεροχή σε διαγωνισμούς υπακοής και ευκινησίας. Το βάρος τους φτάνει μέχρι μόλις τρία κιλά και τα κουτάβια της ράτσας διατίθενται σε ποικιλία χρωμάτων και τριχώματος. Εν ολίγοις, είναι μία από τις μικρόσωμες ράτσες σκύλων που αποτελούν μια ατελείωτη πηγή διασκέδασης για όλους στην οικογένεια.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Φιλικό, άγρυπνο και πανέξυπνο σκυλάκι.
 • Ύψος: 21-28 εκατοστά.
 • Βάρος: 2-3 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 8. Ιαπωνικό Τσιν

 Αυτό το αριστοκρατικό σκυλί μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για τη βασιλική γενεαλογία του, η οποία εξακολουθεί να είναι ευδιάκριτη στη παχιά χαίτη και τη φτερωτή ουρά του. Από εκεί και πέρα, τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μικρό ρύγχος και τα μεγάλα, στρογγυλά ακαταμάχητα μάτια του.

 Ομολογουμένως, το Japanese Chin είναι ένας εξωτικό, γοητευτικό σκυλί αγκαλιάς. Μάλιστα, είναι σχετικά ήσυχο, ευαίσθητο και υιοθετεί τα συναισθήματα και το τρόπο ζωής του αφεντικού του. Για παράδειγμα, εάν ζει σε ένα ήσυχο σπίτι, επιδεικνύει έναν ήρεμο και πράο χαρακτήρα.

 Βέβαια, δεν είναι κατάλληλος σκύλος για ένα σπίτι με μικρά παιδιά, καθώς μπορεί να τραυματιστεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή ακόμα και να δαγκώσει κάποιο παιδί. Αντιθέτως, προτιμάει να παίζει με το αφεντικό του και είναι πολύ χαρούμενος όταν δεν λείπει πολλές ώρες από κοντά του.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταμπεραμέντο: Γοητευτικό, ευγενικό και στοργικό σκυλί.
 • Ύψος: 20 – 27 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια.
 9. Κινεζικός Λοφιοφόρος

 Το Chinese Crested Dog συναντάται σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, αλλά σε δύο βασικές εκδοχές: χωρίς καθόλου τρίχωμα ή με κανονικό τρίχωμα. Ανεξαρτήτως του τύπου του τριχώματος όμως, είναι ένας δραστήριος και άγρυπνος φίλος.

 Εάν επιλέξετε ένα άτριχο σκυλάκι, σίγουρα δεν θα έχετε πρόβλημα με τη μυρωδιά ή τη τριχόπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να πάρετε προφυλάξεις και να το προστατέψετε από το τσουχτερό κρύο το χειμώνα και το καυτό ήλιο το καλοκαίρι, για να μη πάθει έγκαυμα ή καρκίνο του δέρματος.

 Αυτό το μικρόσωμο σκυλάκι συνόδευε Κινέζους ναυτικούς σε πολλά ταξίδια τους και αποτελούσε έναν δεινό κυνηγό ποντικιών. Σήμερα, τα στοργικά κουτάβια της ράτσας είναι παιχνιδιάρικα, χαρούμενα και αφοσιωμένα στους ανθρώπους τους.

 Βέβαια είναι αρκετά πεισματάρικα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση για να υπακούν σε κανόνες. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ωστόσο, μπορούν να γίνουν καλοί φύλακες και τα πηγαίνουν καλά με ανθρώπους και ζώα, ανεξαρτήτως μεγέθους και ράτσας.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, άγρυπνος, ζωηρός σκύλος.
 • Ύψος: 27 – 33 εκατοστά.
 • Βάρος: 3.5-5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-18 χρόνια.
 10. Σιχ Τσου

 Η καταγωγή του ταξιδεύει πολύ πίσω στο χρόνο, όπου αποτελούσαν προστατευμένα σκυλάκια και ιδιοκτησία των βασιλιάδων, οι οποίοι τους αποκαλούσαν και κινέζικα «λιοντάρια».

Το περιβόητο Shih Tzu μας έχει ένα απαλό σαν μετάξι μακρύ τρίχωμα που χρειάζεται συχνή και επαγγελματική περιποίηση. Παρά το μικρούλι μέγεθός τους – μπορεί να φτάσει μέχρι τα εικοσιεφτά εκατοστά και να ζυγίζει εφτά κιλά – είναι πολύ χαριτωμένα και ανθεκτικά πλασματάκια.

 Επιπλέον, το Σιχ Τσου αγαπάει σχεδόν τους πάντες, είναι γοητευτικό, διασκεδαστικό και λατρεύει να κουρνιάζει στην αγκαλιά σας. Εκτός από παιχνίδι και χάδια όμως, χρειάζεται πολύ καλή εκπαίδευση, γιατί είναι εύκολο να γίνει καταστροφικό.

 Γενικά τα πηγαίνει περίφημα με τα μικρά παιδιά, ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουν πως το μεταχειρίζονται, γιατί δεν αργεί να χάσει την υπομονή του και να φανεί λίγο αγενές.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικό, παιχνιδιάρικο.
 • Ύψος: 22-27 εκατοστά.
 • Βάρος: 4-7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-18 χρόνια.
 11. Πίντσερ Μινιατούρα.

 Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μικρόσωμα MIniature Pinscher δεν είναι μόνο σαν μικρά Ντόπερμαν, αλλά ταυτόχρονα είναι ατρόμητοι φύλακες και προστάτες της ιδιοκτησίας τους.

 Αυτά τα μικρά σκυλιά που θεωρούνται «οι βασιλιάδες των toy φυλών» είναι ενεργητικά, έξυπνα και ταιριάζουν καλύτερα σε έναν ιδιοκτήτη που μπορεί να τιθασεύσει την προσωπικότητά τους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι πολύ διασκεδαστικά και αστεία σκυλάκια. Ως προς τον καλλωπσμό τους, το κοντό τους τριχωματάκι δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου περιποίηση.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταμπεραμέντο: Ατρόμητος, διασκεδαστικός, περήφανος σκύλος.
 • Ύψος: 25-32 εκατοστά.
 • Βάρος: 3.5-4.5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια.
 12. Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

 Το εκλεπτυσμένο Cavalier King Charles Spaniel ήταν κάποτε ένα χαριτωμένο μέλος βασιλικής οικογένειας, που είχε όλα τα φόντα να γίνει το ιδανικό σκυλάκι για κάθε οικογένεια, όπως και έγινε.

 Όπως πολλές αριστροκρατικές ράτσες σκύλων, τα μικρά Σπάνιελ έχουν υιοθετήσει την προσωπικότητα των αριστοκρατικών ιδιοκτητών τους όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια, για να είμαστε αντικειμενικοί, μπορεί να γίνουν περήφανα ή πεισματάρικα, αλλά αυτό που επικρατεί είναι ο απίστευτα στοργικός και καλόβολος χαρακτήρας τους απέναντι στον ιδιοκτήτη τους.

 Ως ένα από τα πιο μικρόσωμα σκυλάκια εκεί έξω, τα Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ δε ζυγίζουν παραπάνω από οχτώ κιλά και έχουν ένα μεγάλο κεφάλι με μακριά αυτιά σε σχήμα αμυγδάλου.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, ευγενικός και χαριτωμένος.
 • Ύψος: 30-33 εκατοστά.
 • Βάρος: 6-8 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 13. Γαλλικό Μπουλντόγκ

 Από μακριά μπορεί να διακρίνει κανείς αυτό το μουτράκι, με το σήμα κατατεθέν της ράτσας να είναι τα μεγάλα, όρθια αφτάκια του που μοιάζουν με νυχτερίδες. Το κοντό τράχωμα του French Bulldog συναντάται σε διάφορα χρώματα και το σώμα του είναι μυώδες και συμπαγές. Μιας και δεν ξεπερνάει τα δεκατρία κιλάκια, δικαίως συγκαταλέγεται στις μικρόσωμες ράτσες σκύλων.

 Την ίδια στιγμή, αυτά τα σκυλιά είναι απίστευτα έξυπνα, γοητευτικά και εξαιρετικοί φύλακες, παρά την ήσυχη φύση τους. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του χαρακτήρα τους είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε συνθήκη διαβίωσης και να γίνουν φίλοι με άλλα ζώα και μικρά παιδιά.

 Αν κάτι δεν αντέχουν είναι οι ζεστές θερμοκρασίες και η υπερβολική άσκηση και αυτό γιατί οι κοντές μύτες τους μπορεί να τους δυσκολέψουν στην αναπνοή. Επίσης, λατρεύουν το φαγητό, οπότε καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που καταναλώνουν καθημερινά, για να μη γίνουν παχύσαρκα και κινδυνέψει η υγεία τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Προσωπικότητα: Προσαρμοστικό, παιχνιδιάρικο, έξυπνο πλάσμα.
 • Ύψος: 27-33 εκατοστά.
 • Βάρος: Έως 13 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-12 χρόνια.
 14. Παγκ

 Η λατινική φραση «multum in parvo», που μεταφράζεται «πολλά σε λίγο» περιγράφει άψογα αυτό το μικροσκοπικό λουκουμάκι. Το Pug είναι ένας τρομερά διασκεδαστικός και τσαχπίνικος σκυλάκος που θα δώσει ζωντάνια και νόημα στη ζωή σας.

Τα βασικά του χρώματα είναι ασημί, κιτρινόφαιο με μαύρη μουσούδα ή ολόμαυρο. Επίσης, εμφανίζουν μια μεγάλη γκάμα ανθρώπινων εκφράσεων λόγω των μεγάλων σκούρων ματιών τους, του ζαρωμένου μετώπου και του επίπεδου προσώπου τους.

 Η καταγωγή αυτού του σκύλου έχει απαρχές στην Κίνα όπου εκτράφηκαν για να κρατούν ζεστά τα πόδια των ιδιοκτητών τους κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Σήμερα, θεωρείται το ιδανικό κατοικίδιο για μικρούς εσωτερικούς χώρους και αγαπάει πολύ τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες.

 Αν και δεν έχει μακρύ τρίχωμα, δεν πρέπει να αμελείτε τον καλλωπισμό και τη περιποίησή του, ενώ πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις ζάρες του προσώπου και του σώματός του, καθώς εκεί μέσα εγκλωβίζονται πολλές ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης μικροβίων.

 Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι ανήκει στις βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων, λόγω του κοντού ρύγχους του, με αποτέλεσμα να μην αντέχει την υπερβολική ζέστη και γυμναστική. Επίσης, πρέπει να ακολουθεί μία σωστή, υγιεινή διατροφή, για να διατηρείται στα φυσιολογικά του κιλά και αναπτύσσεται σωστά.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταμπεραμέντο: Γοητευτικό, άτακτο, αγαπητό.
 • Ύψος: 25-33 εκατοστά.
 • Βάρος: 6-8 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 15. Μπόστον Τεριέ

 Μικρό, αλλά ανθεκτικό, το Boston Terrier είναι ένα από τα λίγα σκυλιά αυτής της λίστας που προέρχονται από την Αμερική. Μπορεί να ξεκίνησε ως σκύλος μάχης, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα αξιολάτρευτο και στοργικό μέλος της οικογένειας που τους αγαπάει όλους.

 Αυτά τα μικρά σκυλιά είναι έξυπνα, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να γίνουν πεισματάρικα, οπότε καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τους παρέχετε την σωστή εκπαίδευση. Μεγαλώνοντας με μία συνεπή και υπεύθυνη οικογένεια όμως γίνονται ατρόμητα, στοργικά και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε συνθήκη.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταμπεραμέντο: Φιλικό, ενθουσιώδες και διασκεδαστικό.
 • Ύψος: 38-43 εκατοστά.
 • Βάρος: 5-11 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 11-13 χρόνια.
 16. Χαβανέζ

 Τα μικροσκοπικά Χαβανεζάκια κατάγονται από τη Κούβα και πιθανότατα μεταφέρθηκαν από Ισπανούς εξερευνητές τον 18ο αιώνα. Το ύψος τους δεν ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά και το μακρύ τους τρίχωμά τους προσφέρει μόνωση σε ακραίες θερμοκρασίες, όπως στη πολλή ζέστη και το κρύο.

 Την ίδια στιγμή, μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί κολυμβητές αν τα μυήσετε στις θαλάσσιες δραστηριότητες, ενώ είναι πολύ παιχνιδιάρικα και χρειάζονται μια αντίστοιχα δραστήρια οικογένεια, πρόθυμη να παίζει μαζί τους.

 Το Havanese αποτελεί μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε οποιαδήποτε οικογένεια, η οποία θα πρέπει να φροντίζει δεόντως τον καλλωπισμό του σκύλου της. Βλέπετε, το πολυτελές του τρίχωμα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να μη σχηματίζονται κόμποι.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ευφυές, δραστήριο, αστείο.
 • Ύψος: 21-30 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-6 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια.
 17. Γκρεϊχάουντ

 Με μέγεθος που δε ξεπερνά τα τριανταοχτώ εκατοστά, το Ιταλικό Λαγωνικό έχει βασιλική προέλευση και αποτελούσε έναν εξαιρετικό αθλητικό σκύλο που κυνηγούσε μικρά θηράματα.

 Βέβαια, τα Ιταλικά Λαγωνικά έχουν κάτι περισσότερο από μια επιφανειακή ομοιότητα με τα μεγαλόσωμα λαγωνικά, καθώς μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το βάδισμα και το μυώδες σώμα.

 Δεδομένου ότι μιλάμε για μια κυνηγετική ράτσα σκύλου, θα πρέπει πάντα να του φοράτε λουρί στη βόλτα, διότι κρατηθείτε… μπορεί να φτάσει μέχρι τα 40 χιλιόμετρα την ώρα, αν κάτι του παρακινήσει το ενδιαφέρον και θελήσει να το πάρει στο κατόπι.

 Το Ιταλικό Greyhound είναι ντροπαλό, έξυπνο, στοργικό απέναντι σε κάθε μέλος της οικογένειας, αλλά και πολύ δραστήριο για να αντέξει κλεισμένο σε ένα διαμέρισμα. Ωστόσο, μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο στην εκπαίδευση της τουαλέτας, οπότε για καλή σας τύχη θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση από τη πρώτη κιόλας μέρα που θα το βάλετε στο σπίτι σας.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, ευαίσθητο και πάντα σε επαγρύπνιση.
 • Ύψος: 33-38 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-6 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-15 χρόνια.
 18. Σίλκυ Τεριέ

 Κομψό, αλλά καθόλου λεπτεπίλεπτο, το Silky terrier είναι αρκετά μικρό για να είναι σκυλί της αγκαλιάς, αλλά έχει βαθιά ριζωμένα τα χαρακτηριστικά των Τεριέ, όπως η γενναιότητα, το πείσμα και ο σκληροτράχηλος χαρακτήρας. Όπως συμβαίνει με πολλά Τεριέ, το σκάψιμο στο κήπο, το γάβγισμα και το κυνηγητό είναι επίσης εγγενή χαρακτηριστικά. Έτσι, αν αποκτήσετε ένα τέτοιο μικρό σκυλί, πρέπει να διεγείρετε συνεχώς το μυαλό και το σώμα του.

 Αυτοί οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι πιστοί σύντροφοι που αρκούνται στο να γίνονται η σκιά σας κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας ή όταν χαλαρώνετε στη βεράντα. Είναι ευτυχισμένα σε οποιαδήποτε κατάσταση ή χώρο και επειδή έχουν μέσα τους το «μικρόβιο» των Τεριέ, καλύτερα να τα προσέχετε όταν βρίσκονται κοντά σε μικρά παιδιά.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, γρήγορο, έντονο σκυλάκι.
 • Ύψος: 25 – 28 εκατοστά.
 • Βάρος: Περίπου 4.5 κιλά
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 19. Νόριτς Τεριέ (Norwich Terrier)

 Το Νόριτς Τεριέ εκτράφηκε εξίσου ως κυνηγός αρουραίων, πράγμα πολύ θετικό αν έχετε πρόβλημα με έντομα και τρωκτικά, μιας και έχει εκ φύσεως την ικανότητα να τα εντοπίζει και να τα κυνηγάει. Σε γενικές γραμμές είναι μια ατρόμητη, ανθεκτική φυλή με απεριόριστη ενέργεια για παιχνίδι, αλλά είναι εξίσου ικανοποιημένη και με έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής.

 Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μη ξεχνάτε τα κυνηγετικά του ένστικτα όταν τον βγάζετε βόλτα ή τον αφήνετε μόνο του στην αυλή, γιατί δεν θα διστάσει να κυνηγήσει κάποιο ζώο που μπορεί να βρεθεί στο διάβα του με κίνδυνο να το χάσετε. Ακόμα και ένα έχετε ένα μικρότερο ζωάκι στο σπίτι θα πρέπει να τους έχετε από κοντά και να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

 Το Νόριτς Τεριέ έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, ενώ έχει εμφανιστεί και στη μεγάλη οθόνη, παίζοντας στη ταινία του 2001 «Best in Show!».

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, πιστός, σε επαγρύπνιση.
 • Ύψος: 25 εκατοστά.
 • Βάρος: 5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 20. Πεκινουά

 Αυτό το αφράτο σκυλάκι απολάμβανε κάποτε τη συντροφιά και την εύνοια Κινέζων βασιλιάδων και μέχρι σήμερα φέρει κάποια χαρακτηριστικά αυτής της προσωπικότητάς του. Το Pekingese μπορεί να είναι στοργικό ή ανεξάρτητο και κάνει πάντα ό,τι θεωρεί καλύτερο ανάλογα με την εκάστοτε στιγμή.

 Γενικά, αγαπάει τον ιδιοκτήτη του και προσαρμόζεται σε κάθε σπίτι, ακόμα κι αν είναι ένα μικρό διαμέρισμα. Βέβαια, αν έχετε πολύ μικρά παιδιά, θα πρέπει να έχετε το νου σας, γιατί τα πράγματα μπορεί να βγουν λίγο εκτός ελέγχου. Επίσης, δεν θα διστάσει να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό φύλακα λόγω της επαγρύπνησής του, γι’ αυτό μπορεί να πάρει λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσει κάποιον φίλο σας.

 Λογω του ότι είναι μία βραχυκεφαλική ράτσα με μακρύ τρίχωμα, θα πρέπει να το κρατάτε μακριά από την υπερβολική ζέστη και γιατί όχι να του προσφέρετε λίγες στιγμές δροσιάς και αναζωογόνησης με ένα δροσιστικό χαλάκι σκύλου τις καυτές μέρες του καλοκαιριού;

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός και πιστός σκύλος.
 • Ύψος: 15-22 εκατοστά.
 • Βάρος: Έως 6 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια.
 21. Σκωτσέζικο Τεριέ

 Τα στρουμπουλά και κοντά ποδαράκια του Scottish Terrier τον εξυπηρετούν πολύ στο κυνήγι μικρών θηραμάτων. Επιπλέον, έχει κοφτερό μυαλό και πρακτικό τρόπο σκέψης, που του επιτρέπει να πετυχαίνει πάντα τους στόχους του.

 Όπως και με άλλα σκυλιά σε αυτή τη λίστα, δεν είναι ιδανικά για μωρά και μικρά παιδιά, ενώ χρειάζονται μια αυλή με περίφραξη για να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια, μιας και έχουν πολύ ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο.

 Αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια είναι επιφυλακτικά με τους ξένους και πολύ αφοσιωμένα με του ανθρώπους τους, γεγονός που τα κάνει καλούς φύλακες και προστάτες και της οικογένειάς τους.

 Συγχρόνως, μολονότι μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση διαβίωσης, χρειάζονται αρκετή άσκηση και πολλές δραστηριότητες για να είναι ψυχικά και σωματικά υγιή.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Με αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητο σκυλί.
 • Ύψος: 28 εκατοστά.
 • Βάρος: 8-10 κιλά (αρσενικό), 8-9 κιλά (θηλυκό).
 • Προσδόκιμο ζωής: 12 χρόνια.
 22. Σίπερκε

 Αυτός ο ατακτούλης σκυλάκος χρειάζεται πολλή εκπαίδευση και προσοχή από το αφεντικό του, για να είναι υγιής και πραγματικά ευτυχισμένος κοντά στην οικογένειά του. Πράγματι, πρόκειται για ένα ανθεκτικό, πεισματάρικο, αλλά και αρκετά έξυπνο σκυλί, χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν σε οποιαδήποτε οικογένεια και σε μικρότερα παιδάκια.

 Από την άλλη πλευρά, το Schipperke είναι ένας άγρυπνος φρουρός που ξέρει να φυλάει και προστατεύει την επικράτειά του από οποιονδήποτε τετράποδο ή δίποδο εισβολέα τολμήσει να τη παραβιάσει. Όπως σχεδόν όλα τα σκυλιά, είναι ευτυχισμένο όταν τρέχει, παίζει και συμμετέχει σε δραστηριότητες και παιχνίδια με το αφεντικό του.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Με αυτοπεποίθηση, επαγρύπνιση, περίεργος.
 • Ύψος: 28 με 33 εκατοστά (αρσενικό), 25-30 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 4-7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια.
 23. Αμερικανικό Εσκιμό

 Το χαρακτηριστικό φουντωτό του τρίχωμα είναι πραγματικά πανέμορφο. Ωστόσο, αν αρκούμασταν μόνο στην εμφάνισή του, θα αδικούσαμε τον εντυπωσιακό χαρακτήρα του. Πρόκειται μία από τις ράτσες μικρόσωμων σκύλων με υψηλή ευφυΐα, ενεργητικότητα και ατελείωτη περιέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμος για κάθε μεγάλη περιπέτεια.

 Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ φιλικά με όλους αρκεί να είναι εξοικειωμένα μαζί τους και να έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά. Οι American Eskimo έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση στα ανθρώπινα συναισθήματα από ό,τι οι περισσότερες άλλες ράτσες σκύλων, γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε στο ελάχιστο τις διαφωνίες ή τις διχόνοιες στην οικογένειά σας, για να διατηρήσετε αυτόν τον σκύλο ευτυχισμένο και χωρίς άγχος.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, γοητευτικό, έξυπνο σκυλάκι.
 • Ύψος: 22-30 εκατοστά (μέγεθος toy), 28-38 εκατοστά (μινιατούρα), 38-48 εκατοστά (κανονικό μέγεθος).
 • Βάρος: 3-5 κιλά (μέγεθος toy), 5-9 κιλά (μινιατούρα), 11-15 κιλά (κανονικό μέγεθος).
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 24. Μπολονέζ

 Το Bolognese προέρχεται από την ιταλική πόλη της Μπολόνια και έχει ύψος περίπου τριάντα εκατοστά. Πρόκειται για έναν σκύλο συντροφιάς με χαμηλά επίπεδα ενέργειας που απολαμβάνει την ηρεμία του και τη καθιστική ζωή πλάι στην οικογένειά του.

 Αν και όλα αυτά ακούγονται ιδανικά, το Μπολονέζ έχει και κάποια τρωτά σημεία, όπως το ότι εμφανίζει άγχος αποχωρισμού όταν είναι μόνο του στο σπίτι για πολλές ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν παιχνίδια για τον σκύλο σας όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι, προκειμένου να μείνει απασχολημένος και να ξεχάσει για λίγο την απουσία σας.

 Κάτι ακόμα που πρέπει να ξέρετε είναι ότι παρόλο που χρειάζονται συχνό βούρτσισμα και ξύρισμα, συγκαταλέγονται στα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε, με αποτέλεσμα να σας γλιτώνουν από έξτρα σκούπισμα και καθαριότητα του σπιτιού.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, αφοσιωμένο.
 • Ύψος: 25-30 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-4 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια.
 25. Κοτόν ντε Τουλεάρ

 Το Coton de Tulear, γνωστό και ως ο «Βασιλικός Σκύλος της Μαδαγασκάρης», έχει ύψος περίπου τριάντα εκατοστά και είναι γνωστό για το λευκό, χνουδωτό τρίχωμά του, που λέγεται ότι είναι απαλό σαν βαμβάκι, εξ ου και το «coton» στα γαλλικά. 

 Όπως και το Μπολονέζ, αυτά τα μικρά σκυλιά είναι αυστηρά ζώα συντροφιάς και αγκαλιάς, που όμως είναι εξαιρετικά έξυπνα και διασκεδαστικά. Μάλιστα, είναι ιδανικά ως σκυλιά θεραπείας και συναισθηματικής υποστήριξης, καθώς έχουν μεγάλη διαίσθηση και ενσυναίσθηση.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Γοητευτικό, ενθουσιώδες, ξέγνοιαστο.
 • Ύψος: 25-28 εκατοστά (αρσενικό), 22-25 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 4-6 κιλά (αρσενικό), 3-5 κιλά (θηλυκό)
 • Προσδόκιμο ζωής: 15-19 χρόνια.
 26. Κερν Τεριέ

 Ως μία από τις παλαιότερες ράτσες Τεριέ, το Cairn Terrier προέρχεται από τη Σκωτία και είναι επίσης κυνηγός μικρών θηραμάτων.  Αυτό το μικρό σκυλί έχει ύψος περίπου 24 εκατοστά και είναι πιο δυνατό από ό,τι θα μπορούσε κανείς να υποθέσει.

 Επίσης, είναι εξαιρετικά έξυπνο, ετοιμοπόλεμο και δεκτικό στην εκπαίδευση υπακοής, ενώ μπορεί να μάθει κάθε κόλπο που του έρχεται στο μυαλό. Απλώς, θα πρέπει να του μιλάτε ευγενικά, γιατί είναι ευαίσθητο και δεν ανταποκρίνεται καλά στη σκληρή μεταχείριση ή τις φωνές.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Άγρυπνο, χαρούμενο, δραστήριο.
 • Ύψος: 25 κατοστά (αρσενικό), 24 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 6 κιλά (αρσενικό), 5 κιλά (θηλυκό).
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 27. Κλι Κάι Αλάσκας

 Η κυριολεκτική σημασία των λέξεων «klee kai» των Ινουίτ είναι «μικρός σκύλος». Έτσι, λοιπόν, το Alaskan Klee Kai μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με ένα μικρότερο Χάσκι, ωστόσο, ο χαρακτήρας του είναι σαφώς διαφορετικός. Αυτό το σκυλί είναι περισσότερο ζώο συντροφιάς παρά σκύλος εργασίας. Ωστόσο, όπως και τα Χάσκι, είναι πολύ δραστήριο και χρειάζεται καθημερινά παιχνίδια με σκυλιά και γυμναστική.

 Σε περίπτωση που το αμελείτε, να είστε σίγουροι ότι θα βαρεθεί και θα αρχίσει να κλαψουρίζει και να γαβγίζει για να σας κεντρίσει τη προσοχή. Μάλιστα, αν δεν είστε συχνά στο σπίτι, τότε αυτή η ράτσα δεν είναι για εσάς. Αν όμως έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, δεν θα βρείτε πιο αγαπητό και φιλικό σύντροφο που θα συμβαδίζει μαζί σας σε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ακολουθήσετε.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρης, ενεργητικός, έξυπνος σκύλος.
 • Ύψος: Έως 33 κατοστά (μέγεθος toy), 34-38 εκατοστά (μινιατούρα), 39 -43 εκατοστά (βασικό).
 28. Σνάουτσερ Μινιατούρα

 Αυτό το μικρόσωμο σκυλάκι θα γίνει η σκιά σας, μιας και ακολουθεί παντού τον ιδιοκτήτη του. Υπάρχει, άραγε, καλύτερη ένδειξη πίστης και αφοσίωσης από αυτό; Βέβαια, δεν πρέπει να σας ξεγελάσει το μικρό του μέγεθος και η χαριτωμένη φατσούλα του, διότι έχει μία έντονη και πελώρια προσωπικότητα που δεν θα αργήσει να σας την επιβάλλει.

 Αυτό το μικρό σκυλί με το βικτωριανό μουστάκι έχει βασιλικό αέρα, αλλά καρδιά ενός κλόουν. Είναι πρόθυμο να σας ευχαριστήσει και χαρούμενο όταν βρίσκεται κοντά σας.

 Μπορεί ο αρχικός σκοπός εκτροφής του Miniature Schnauzer να ήταν η φύλαξη και το κυνήγι αρουραίων, αλλά σήμερα είναι από τα πιο υπάκουα σκυλιά, κατάλληλα για οποιαδήποτε οικογένεια.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, έξυπνο, υπάκουο.
 • Ύψος: 30-35 εκατοστά.
 • Βάρος: 5-9 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 29. Ντατσχάουντ

 Παρά το μικρό μέγεθος αυτής της φυλής, το Ντάτσχουντ είναι κατά βάθος σκύλος εργασίας. Παρόλο που το ύψος του φτάνει μόλις τα εικοσιτρία εκατοστά και τα κοντά πόδια τους δεν τους επιτρέπουν πολλές έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή τα άλματα, τα Dachshund έχουν έντονο γαύγισμα και μεγάλη επίγνωση του περιβάλλοντός τους, γεγονός που τα καθιστά θαυμάσια σκυλιά για φύλαξη.

 Τα Ντάτσχουντ εκτρέφονταν για να είναι κυνηγοί μικρών θηραμάτων, όπως ο ασβός (το όνομά τους σημαίνει «σκύλος ασβός» στα γερμανικά) και είναι γνωστό ότι είναι ατρόμητα και πεισματάρικα. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι εξαιρετικά έξυπνα και τρυφερά σκυλιά που ζεσταίνουν τις καρδιές όλων όσων συναντούν.

 Χαρακτηριστικά της τροφής:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, περίεργο σκυλί.
 • Ύψος: 20-22 εκατοστά.
 • Βάρος: 7-14 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια.
 30. Αμερικανικό Άτριχο Τεριέ

 Αυτή η σχετικά νέα ράτσα είναι ουσιαστικά ένα άτριχο Τεριέ και είναι ένα από τα λίγα σκυλιά αυτής της λίστας που κατάγονται από τις Η.Π.Α. Όπως τα περισσότερα Τεριέ, το American Hairless Terrier είναι φιλικό με ανθρώπους και σκυλιά όλων τωνειδών, αλλά λιγάκι επιφυλακτικό και απρόσιτο με τους ξένους στην αρχή.

 Αυτά τα σκυλιά έχουν κανονικούς ρυθμούς δραστηριότητας, οπότε ταιριάζουν και σε ένα διαμέρισμα. Βέβαια, έχουν έμφυτο το ένστικτο του σκαψίματος και του κυνηγιού, οπότε καλό είναι να τους παρέχετε ένα μέρος, όπου μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια.

 Α! Επίσης, μη ξεχνάτε το αντηλιακό οπουδήποτε κι αν πηγαίνετε, γιατί αυτά τα σκυλάκια δεν έχουν τρίχωμα, οπότε μπορεί να καούν από τον ήλιο.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Ενεργητικός, άγρυπνος, περίεργος σκύλος.
 • Ύψος: 30-40 εκατοστά.
 • Βάρος: 5-7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια.
 31. Biewer Τεριέ

 Το Biewer Terrier, μία από τις νέες ράτσες μικρόσωμων σκύλων, έχει ύψος περίπου εικοσιένα εκατοστά και μακρύ, μεταξένιο τρίχωμα που χρειάζεται περιποίηση για να μη σχηματίζει κόμπους. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή ράτσα, αυτό το μικρούλι Τεριέ αποτελεί ένα θαυμάσιο, χαρούμενο ζώο συντροφιάς, που είναι ένα πλεονέκτημα για κάθε σπίτι με παιδιά.

 Είναι δυνατά, παιχνιδιάρικα και συνειδητοποιημένα πλάσματα, που σε αντίθεση με κάποια από τα αντίστοιχα Τεριέ, έχουν έναν φιλήσυχο και πράο χαρακτήρα.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ευφυές, αφοσιωμένο, διασκεδαστικό σκυλάκι.
 • Ύψος: 17-18 εκατοστά.
 • Βάρος: 2-5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: ως 16 χρόνια.
 32. Γερμανικό Σπιτς

 Αυτή η αφράτη, χνουδωτή μπαλίτσα μοιάζει με ένα μεγαλύτερο Πομεράνιαν, αλλά δεν είναι. Το German Spitz είναι εξίσου ένας σκύλος εργασίας που έχει εκτραφεί για να κυνηγάει μικρά θηράματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να μην τα πηγαίνει καλά σε ένα σπίτι με μικρότερα σκυλιά ή άλλα μικροσκοπικά ζώα. Στο κατάλληλο περιβάλλον, ωστόσο, είναι ένα αγαπητό, παιχνιδιάρικο και πιστό σκυλάκι.

 Όπως με όλα τα σκυλιά, θα πρέπει να το κρατάτε απασχολημένο, όταν φεύγετε από το σπίτι, όπως για παράδειγμα με ένα παιχνίδι ή ενδεχομένως ένα άλλο κατοικίδιο, διότι μπορεί να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού και να μη σταματήσει να γαυγίζει. Ως προς τον καλλωπισμό του τριχώματός του, χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και περιποίηση, για να μη κομπιάζει.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Αφοσιωμένο, ζωντανό, προσεκτικό.
 • Ύψος: 30 – 38 εκατοστά.
 • Βάρος: 10-11 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 33. Κόργκι

 Τα Κόργκι κυκλοφορούν σε δύο ποικιλίες – το Pembroke Welsh Corgi και το Cardigan Welsh Corgi. Κάποτε αναγνωρίζονταν ως η ίδια φυλή, αλλά το 1925 χωρίστηκαν σε δύο ξεχωριστές ράτσες μικρόσωμων σκύλων. Για να τα ξεχωρίσετε, κρατήστε ότι το Pembroke δεν έχει ουρά και έχει μυτερά αφτιά, ενώ το Cardigan έχει στρογγυλά αφτιά.

 Τα Κόργκι είναι ποιμενικά σκυλιά και έχουν διατηρήσει αυτό το ένστικτο, ωστόσο, είναι υπέροχα και αγαπημένα κατοικίδια. Επιπλέον, δείχνουν στοργή προς κάθε μέλος της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, έξυπνος, ετοιμοπόλεμος.
 • Ύψος: 25-30  εκατοστά.
 • Βάρος: Έως 14 κιλά (αρσενικό), έως 12 κιλά (θηλυκό).
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-13 χρόνια.
 34. Γκλεν Τεριέ

 Αυτή η ιρλανδική ράτσα εκτράφηκε για να κυνηγάει και να αναζητά αλεπούδες, ασβούς και άλλα μικρά παράσιτα. Αν και επιδέξιος και άγρυπνος κυνηγός, το Glen of Imaal Terrier είναι εξίσου ευτυχισμένο στο ρόλο του στοργικού οικογενειακού κατοικίδιου.

 Με τη κατάλληλη εκπαίδευση μπορείτε να περιορίσετε τις ασταμάτητη ανάγκη του για κυνήγι, σκάψιμο και κυνηγητό, προκειμένου να υπακούει στις εντολές σας και να μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς σας.

 Συγχρόνως, θα πρέπει να το κρατάτε απασχολημένο και να περνάτε χρόνο μαζί του, διότι μπορεί να γίνει σκανταλιάρικο αν νιώσει πλήξει. Συν τοις άλλοις, με επαρκή ψυχική και σωματική διέγερση παραμένει ένα ευτυχισμένο και υγιές σκυλάκι, χωρίς περιττά κιλάκια.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ευγενικό, ενθουσιώδες, τολμηρό σκυλί.
 • Ύψος: 31-35 εκατοστά.
 • Βάρος: 14-18 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-15 χρόνια.
 35. Λόουντσεν

 Το Lowchen ή «μικρό λιονταράκι» προέρχεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία και ο αρχικός σκοπός εκτροφής του ήταν να λειτουργεί ως ένα αριστοκρατικό σκυλί που ζεσταίνει τα πόδια των αφεντικών του. Με ένα χαρακτηριστικό κούρεμα που το αφήνει χνουδωτό στο μπροστινό μέρος και με λιγότερο τρίχωμα στο πίσω μέρος, αυτή η σπάνια ράτσα μας συντροφεύει τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα.

 Σήμερα, αποτελεί ένα αξιολάτρευτο ζώο συντροφιάς με δυνατό σώμα και παιχιδιάρικο χαρακτήρα. Το Lowchen είναι ένας χαρούμενος σκύλος και αγαπάει τους πάντες, από τους ανθρώπους μέχρι τα ζώα. Δεν είναι πολύ δραστήριο, αλλά είναι έξυπνο, σε εγρήγορση και παρά το μικρό του μέγεθος, καταφέρνει να σε κερδίσει με τη προσωπικότητά του.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, εξωστρεφής, αισιόδοξος.
 • Ύψος: 30-35 εκατοστά.
 • Βάρος: 8 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 36. Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ

 Το αξιολάτρευτο West Highland White Terrier είναι οικογενειακό σκυλί για περισσότερα από 300 χρόνια. Αυτό το θαρραλέο πλασματάκι προστατεύει τους ανθρώπους που τον έχουν επιλέξει και μπορεί να γίνει εκπληκτικά δυνατό όταν απειλείται.

 Την ίδια στιγμή, είναι μια χαρούμενη και παιχνιδιάρικη ράτσα που είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά έχει ανάγκη και από συντροφικότητα. Μάλιστα, αν το εκπαιδεύσετε άρτια και μεθοδευμένα, αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σπίτι.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Πιστός, χαρούμενος, διασκεδαστικός σκύλος.
 • Ύψος: 28 εκατοστά (αρσενικό), 25 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 7-20 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13-15 χρόνια.
 37. Παπιγιόν

 Το πανέμορφο Papillon πήρε το όνομά του από τα τεράστια αφτιά του που μοιάζουν με πεταλούδα, ωστόσο, δεν έχουν όλα τους αυτά τα χαρακτηριστικά αφτάκια. Εκείνα που έχουν χαμηλά αφτάκια ονομάζονται «Phalène». Το Παπιγιόν είναι ένα λεπτεπίλεπτο, μικρόσωμο σκυλί αγκαλιάς με μια φτερωτή ουρά, αλλά ταυτόχρονα είναι στιβαρό και πάντα πρόθυμο να παίξει.

 Η εν λόγω ράτσα έχει πολύ καλές επιδόσεις σε διαγωνισμούς ευκινησίας και ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε κλίμα ή περιβάλλον διαβιώνει. Μάλιστα, είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες ράτσες σκύλων σε αυτή τη λίστα. Είναι έξυπνο και λατρεύει τις νοητικές και σωματικές προκλήσεις, ενώ για όσους δεν το γνωρίζουν, το Παπιγιόν είναι ένας ικανός ιχνηλάτης που τα πηγαίνει τέλεια στο φρίσμπι και σε άλλα αντίστοιχα παιχνίδια.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, άγρυπνο, χαρούμενο σκυλάκι.
 • Ύψος: 22-28 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-6 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια.
 38. Νορφολκ Τεριέ

 Δεν είναι μία γνωστή ράτσα σκύλου, καθώς γεννιούνται λιγότερα από 300 κάθε χρόνο, αλλά είναι ένα στοργικό και αξιαγάπητο πλάσμα. Επίσης, είναι πιο δυνατό από ό,τι ίσως φαίνεται ται και του αρέσει να παραμένει δραστήριο.

 Επίσης, είναι πάντα ετοιμοπόλεμο να πάρει στο κατόπι το θήραμά του, γι’ αυτό θα πρέπει να το βγάζετε βόλτα με λουρί και να το αφήνετε να παίζει στον κήπο ή την αυλή υπό τη προϋπόθεση ότι δεν έχει διέξοδο διαφυγής. Το εντυπωσιακό της ράτσας είναι ότι το Νόρφολκ είναι από τα μακροβιότερα σκυλιά αυτής της λίστας, με ορισμένα να μην εμφανίζουν κανένα πρόβλημα υγείας μέχρι τα γηρατειά τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ατρόμητος, άγρυπνος, διασκεδαστικός σκύλος.
 • Ύψος: 22-25 εκατοστά.
 • Βάρος: 6-7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια.
 39. Norrbottenspets

 Αυτή η σουηδική/φινλανδική ράτσα είναι ένας τύπος Spitz με ουρά που καμπυλώνει στην πλάτη. Το Norrbottenspets είναι κυνηγός και μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις όταν παραστεί ανάγκη, αλλά είναι εξίσου ικανοποιημένο και ως ζώο συντροφιάς σε οποιοδήποτε σπίτι.

 Αυτή η ράτσα αγαπά τη σωματική δραστηριότητα, οπότε ένα παιχνίδι fetch, φρίσμπι ή το τρέξιμο είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Φροντίστε μόνο να το κρατάτε απασχολημένο τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά, γιατί όπως όλοι οι τετράποδοι φίλοι μας, μπορεί να αρχίσει τις σκανταλιές αν βαρεθεί.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ατρόμητος, ευκίνητος, προσεκτικός σκύλος.
 • Ύψος: 30-40 εκατοστά.
 • Βάρος: 9-15 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-17 χρόνια.
 40. Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ

 Το Dandie Dinmont Terrier είναι ο μόνος σκύλος σε αυτόν τον κατάλογο που έχει πάρει το όνομά του από έναν φανταστικό χαρακτήρα – προέρχεται από έναν αγρότη-ιδιοκτήτη της ράτσας, ο οποίος παρουσιάζεται στο βιβλίο του Sir Walter Scott το 1814 με τίτλο «Guy Mannering». Αν και πρόκειται για μια ράτσα με σαφή χαρακτηριστικά των Τεριέ, το Dandie ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, καθώς είναι πιο κοντό και καμπυλωτό.

 Ως προς τον χαρακτήρα του, είναι στοργικό, φιλικό και παιχνιδιάρικο, αλλά όπως τα περισσότερα Τεριέ, θα αρπάξει την ευκαιρία να κυνηγήσει μικρότερα ζώα. Αυτό που αξίζει επίσης να θυμάστε είναι ότι το Ντάντι Τεριέ βαριέται τις ίδες εκπαιδευτικές μεθόδους, οπότε αν συμπεριλάβετε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εμπλουτίσετε την εκπαίδευσή του, θα γίνει ένας φρόνιμος και υπάκουος φιλαράκος!

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ανεξάρτητο, έξυπνο, περήφανο σκυλάκι.
 • Ύψος: 20-25 εκατοστά.
 • Βάρος: 8-11 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 41. Λάσα Άπσο

 Ως μία από τις πιο αρχαίες ράτσες σκύλων με μακρά ιστορία που φτάνει 2000 χρόνια πίσω, το Lhasa Apso πρωτοεμφανίστηκε σε μοναχούς στο Θιβέτ, οι οποίοι πίστευαν ότι όταν ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου πεθαίνει, αλλά δεν είναι έτοιμος για τη Νιρβάνα, μετενσαρκώνεται στο σώμα ενός σκύλου.

 Ο πρωταρχικός ρόλος αυτών των σκύλων ήταν να φυλάνε τα μοναστήρια από εισβολείς και παράσιτα, εξ ου και το όνομα της ράτσας που σημαίνει «σκύλος φρουρός λιονταριών που γαβγίζει», ενώ μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν εξαιρετικούς σκύλους φύλαξης, καθώς είναι στοργικά με τους οικείους, αλλά καχύποπτα με τους ξένους.

 Ταυτόχρονα, είναι τόσο ανεξάρτητα όσο και στοργικά, χρειάζονται μέτρια άσκηση και πολύ βούρτσισμα. Επίσης, δεν ανέχονται πολλά πειράγματα και σπρωξίματα, οπότε αν έχετε μικρά παιδάκια στην οικογένεια, θα πρέπει να τα μάθετε να σέβονται τα όριά τους και να τα επιτηρείτε όταν παίζουν.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Αυτοπεποίθηση, έξυπνο, κωμικό.
 • Ύψος: 25-27 εκατοστά το αρσενικό, ελαφρώς μικρότερο το θηλυκό.
 • Βάρος: 6-8 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 42. Σκάι Τεριέ

 Αν και το Skye Terrier είναι μικρόσωμο – το πολύ να φτάνει τα εικοσιπέντε εκατοστά – τείνει να είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του. Πολλοί το αποκαλούν ο «μεγάλος μικρός σκύλος», διότι έχει μεγάλο κεφάλι και σώμα, αλλά κοντούτσικα ποδαράκια.

 Τα συγκεκριμένα μικρόσωμα σκυλάκια είναι φιλικά, πιστά στον ιδιοκτήτη τους και εξαιρετικά καχύποπτα απέναντι στους ξένους, οπότε η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη.

 Βέβαια, έχουν πληθωρική προσωπικότητα, γι’ αυτό φροντίστε να τα εκπαιδεύσετε καλά, καθώς μπορούν εύκολα να πάρουν τα ηνία από τα χέρια σας με τη κτητική και πεισματάρικη συμπεριφορά τους. Συγχρόνως, χρειάζονται ένα καλό εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να διατηρείται η υγεία του δέρματος και του τριχώματός τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Γενναίος, καλός, πονηρούλης.
 • Ύψος: 25 εκατοστά(αρσενικό), 24 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 15-20 κιλά το αρσενικό, ελαφρώς ελαφρύτερο το θηλυκό.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια.
 43. Σουηδικό Vallhund

 Το μακρύ και χαμηλό Σουηδικό Vallhund είναι μια αρχαία φυλή που είχε στενή σχέση με το υδάτινο στοιχείο, καθώς ζούσε στα πλοία των Βίκινγκς πριν από περίπου 1.200 χρόνια, ενώ χρησίμευε και ως βοσκός βοοειδών στην ξηρά. Αυτός ο μικρός, στιβαρός σκύλος έχει παχύ τρίχωμα και είναι πολύ δυνατός σε σχέση με το μικρό του μέγεθος.

 Το Vallhund είναι γεννημένος διασκεδαστής που του αρέσει να κάνει τα άλλα μέλη της οικογένειάς του να γελούν διαρκώς. Χρειάζονται τόσο ψυχική, όσο και σωματική διέγερση για να διατηρούνται ευτυχισμένα και υγιή, καθώς έχουν αστείρευτη ενέργεια. Επομένως, αν θέλετε μια πατάτα του καναπέ, αυτό μπορεί να μην είναι το ιδανικό σκυλί για εσάς.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, ενεργητικό, προσεκτικό.
 • Ύψος: 29-30 εκατοστά (αρσενικό), 28 – 30 εκατοστά (θηλυκό).
 • Βάρος: 9-16 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 44. Τζακ Ράσελ Τεριέ, Πάρσον και Ράσελ Τεριέ

 Αυτές οι τρεις ράτσες μοιάζουν πολύ και αποδίδονται στον αιδεσιμότατο John «Jack» Russell, ωστόσο έχουν κάποιες λεπτές διαφορές ανάμεσά τους.

 Ενώ και τα τρία είναι σκυλιά εργασίας, το Πάρσον είναι περισσότερο κυνηγός από το Τζακ Ράσελ Τεριέ, αλλά και τα δύο θεωρούνται καλοί κυνηγοί αλεπούδων. Το μικρότερο και πιο ήπιο Ράσελ Τεριέ εκτράφηκε κυρίως για συντροφιά και παρέα.

 Και τα τρία είναι αγαπημένα σκυλιά που απολαμβάνουν μια μακρά και υγιή ζωή και αποτελούν ευπρόσδεκτη παρέα σε κάθε οικογένεια, καθώς συμπαθούν πολύ τα παιδιά. Επίσης, χρειάζονται συχνή άσκηση και πνευματική διέγερση, γιατί είναι περίεργα και δραστήρια σκυλάκια που ευδοκιμούν όταν έχουν να επιτελέσουν έναν σκοπό.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Άγρυπνος, αδιάκριτος, κεφάτος σκύλος.
 • Ύψος: 25-29 εκατοστά.
 • Βάρος: 4-7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-14 χρόνια.
 45. Μπισόν Φριζέ

 Το Bichon Frise με τα χνουδωτά και φουντωτό του τρίχωμα και την αγαπησιάρικο και φιλήσυχο χαρακτήρα του προορίζεται για ένα σωρό αγκαλιές και χάδια. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ διασκεδαστικό και σκορπίζει παντού γέλια και χαρές. Μάλιστα, έχει καλλιτεχνική φλέβα, καθώς ανέκαθεν συνήθιζαν να διασκεδάζουν μέλη βασιλικών οικογενειών και να συμμετέχουν σε παραστάσεις του τσίρκο.

 Αν και αξιαγάπητα, αυτά τα μικρά σκυλάκια τείνουν να είναι λίγο γκρινιάρικα μερικές φορές, οπότε καλό είναι τα εκπαιδεύσετε από κουτάβια. Πρόκειται επίσης για μια ράτσα που εφιστά τη προσοχή σας όταν παίζει με μικρότερα παιδιά, επειδή μπορεί να τα δαγκώσουν ελαφρώς ή να τραυματιστούν εύκολα από το σπρώξιμο και τις απότομες κινήσεις τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, περίεργο.
 • Ύψος: 23-26 εκατοστά.
 • Βάρος: 5-8 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-15 χρόνια.
 46. Russkaya Tsvetnaya Bolonka

 Το Bolonka προέρχεται από τη Ρωσία και είναι μέλος της οικογένειας Bichon. Οι toy ράτσες σκύλων ήταν κάποτε σπάνιες στη Πρώην Σοβιετική Ένωση λόγω του σκληρού κλίματος και της επιθυμίας για σκληροτράχηλους σκύλους εργασίας, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ράτσα να φτάσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ωστόσο, κέρδισε μία θέση στη σοβιετική κοινωνία, καθώς τα μεγαλύτερα σκυλιά δεν ήταν πρακτικά για τη ζωή στη πόλη.

 Το Bolonka έχει κάποια χαρακτηριστικά ενός σκύλου εργασίας και είναι πολύ προστατευτικό με την επικράτειά του. Συγχρόνως, είναι έξυπνο, αστείο και πολύ αγαπητό. Κάτι πολύ θετικό είναι ότι απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους και μπορούν να μείνουν μόνα τους, ενώ τα πηγαίνουν και πολύ καλά με τα παιδιά.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Παιχνιδιάρικο, γοητευτικό, περίεργο.
 • Ύψος:  22 – 25 εκατοστά.
 • Βάρος: 3 -7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-16 χρόνια.
 47. Τέντυ Ρούσβελτ Τεριέ

 Το Teddy Roosevelt Terrier ήταν το αγαπημένο κατοικίδιο των πρώτων Αμερικανών εποίκων, διότι προστάτευαν την ιδιοκτησία τους από τα παράσιτα, κάτι που, αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα κάνουν ακόμα και σήμερα. Ο σκύλος πήρε το όνομά του από τον 26ο πρόεδρο, ο οποίος λέγεται ότι είχε ένα τέτοιο σκυλάκι και βοήθησε στην ανάπτυξη της ράτσας.

 Το Teddy Roosevelt Terrier είναι ένας δραστήριος σκύλος εργασίας και αποτελεί πιστό σύντροφο για κάθε μέλος της οικογένειας, είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για ζώο. Επίσης, είναι πολύ προσαρμοστικά και μπορούν να ζήσουν είτε σε ένα μεγάλο σπίτι είτε σε ένα μικρό διαμέρισμα.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι ότι έχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε παιχνίδια που απαιτούν ευκινησία, ενώ θα τα δείτε να απολαμβάνουν εξίσου έναν υπνάκο στο καναπέ με το αφεντικό τους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Παιχνιδιάρικο, ευπροσάρμοστο, ευφυές.
 • Ύψος: 20 – 55 εκατοστά.
 • Βάρος: 4-11 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 14-16 χρόνια.
 48. Μαλτέζ

 Το Maltese είναι μια αρχαία φυλή γνωστή για το πολυτελές, μεταξένιο λευκό της τρίχωμα και τη ζωηρή της προσωπικότητα. Λόγω του ότι του αρέσει να ευχαριστεί την οικογένειά του, το Μαλτεζάκι είναι πολύ δεκτικό στην εκπαίδευσή του. Μάλιστα, αν ακολουθήσετε τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης και το κοινωνικοποιήσετε από κουτάβι σε  νέους ανθρώπους και ζώα, θα κερδίσετε ένα υπέροχο κατοικίδιο. 

 Αυτή η χαρούμενη ράτσα είναι φιλική προς τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μικρά σκυλιά, θα πρέπει να επιβλέπονται όταν παίζουν με μικρότερα παιδιά. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι τα πολύ μικρόσωμα κουτάβια μεγέθους «teacup» τείνουν να εμφανίζουν πολλά προβλήματα υγείας.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ευγενικό, παιχνιδιάρικο, γοητευτικό.
 • Ύψος: 17 – 22 εκατοστά.
 • Βάρος: Κάτω από 7 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 49. Tibetan Τεριέ

 Γνωστός ως  ο «ιερός σκύλος του Θιβέτ», το Tibetan Terrier διακρίνεται για τα μεγάλα και πλατιά πατουσάκια του που το βοηθούν να διασχίζει χιονισμένα και ορεινά εδάφη και να λειτουργεί ως βοσκός και φύλακας προβάτων. Στη πραγματικότητα, δεν ανήκει στη ράτσα των Τεριέ, ωστόσο, του αποδόθηκε αυτό το όνομα, επειδή έχει μικρότερο μέγεθος.

 Μπορεί να εκτρέφονταν ως φύλακες και ποιμένες κοπαδιών, αλλά λόγω του ότι είναι καλοκάγαθα και φιλικά μέχρις εσχάτων, δεν είναι ιδανικά σκυλιά φύλακες για την οικογένειά σας.

 Παρ’ όλ’ αυτά, τα πηγαίνουν πολύ καλά σε διαγωνισμούς σκύλων και ο ευγενικός τους χαρακτήρας τους επιτρέπει να ευδοκιμούνν σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Στοργικός, πιστός, ευαίσθητος σκύλος.
 • Ύψος: 33 – 40 εκατοστά.
 • Βάρος: 8-13 κιλά το αρσενικό, ελαφρώς μικρότερο τοθηλυκό.
 • Προσδόκιμο ζωής: 15-16 χρόνια.
 50. Πουντλ Μινιατούρα και Toy

 Όπως και τα μεγαλύτερα Κανίς, τα μικροσκοπικά κανισάκια προσελκύουν συχνά νέους ιδιοκτήτες, καθώς είναι μικρά σκυλιά που δεν μαδάνε έντονα και δεν πυροδοτούν αλλεργίες στην οικογένειά τους.

 Αν και μικρούλια, είναι αρκετά δραστήρια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ψυχοσωματική διέγερση στη καθημερινότητά τους, ενώ είναι και από τα πιο έξυπνα σκυλιά. Αν και έχουν ανεπαίσθητη τριχόπτωση, η περιποίησή του Miniature ή του Toy Poodle μπορεί να είναι δεσμευτική για κάποιους, διότι χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για να μη γεμίζουν κόμπους.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Ενεργό, υπερήφανο, πολύ έξυπνο σκυλί.
 • Ύψος: Κάτω από 25 εκατοστά (toy), 25-29 εκατοστά (μινιατούρα).
 • Βάρος: 2-3 κιλά (toy), 5-7μκιλά (μινιατούρα).
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-18 χρόνια.
 51. Μίνι Αυστραλιανός Ποιμενικός

 Αυτός ο μικρόσωμος σκύλος κρύβει μέσα του όλη την ενέργεια της μεγαλόσωμης εκδοχής της ράτσας. Μπορεί να  μη ξεπερνάει τα είκοσι εκατοστά σε μέγεθος, αλλά είναι τόσο πρόθυμος και δεκτικός στην εκπαίδευσή του, όσο και τα μεγαλύτερα σκυλιά.

 Το Mini Australian Shepherd μπορεί να ζήσει άνετα σε ένα διαμέρισμα, απλώς χρειάζεται τις καθιερωμένες του βόλτες και παιχνίδια που θα εξιτάρουν το μυαλό του, για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος και υγιής.

 Όσον αφορά το τρίχωμά του, μπορεί να φαίνεται πολυτελές και ξεχωριστό, αλλά χρειάζεται μόνο λίγο βούρτσισμα – τίποτα ιδιαίτερο. Μη σας προβληματίζει ότι μαδάει αρκετά, γιατί θα σας το ανταποδώσει – και με το παραπάνω – με τον εκπληκτικό χαρακτήρα του.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Καλόβολο, παιχνιδιάρικο, πιστό σκυλί.
 • Ύψος: 33-46 εκατοστά.
 • Βάρος: 9-18 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-13 χρόνια.
 52. Αυστραλιανό Σίλκυ Τεριέ

 Μη το βλέπετε έτσι καλοχαϊδεμένο και μικροσκοπικό, γιατί δεν αργεί να ξεδιπλώσει τον περιπετειώδη και θαραλλέο χαρακτήρα που έχει μέσα του. Μάλιστα, μπορεί να έχει μέγεθος αγκαλιάς, αλλά το Australian Silky Terrier είναι ένα ανεξάρτητο σκυλί που δεν θέλει πολλά κανακέματα και χάδια.

 Μαζί του θα διαπιστώσετε σύντομα ότι έχει αστείρευτη ενέργεια που πρέπει να εκτονώνει σε παιχνίδια και δραστηριότητες, ενώ έχει και εξαιρετικές επιδόσεις σε ασκήσεις ευκινησίας και ευλυγισίας. Δεν του φαίνεται έτσι;

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Φιλικό, άγρυπνο, δραστήριο.
 • Ύψος: 23-25 εκατοστά.
 • Βάρος: 3.5-4.5 κιλά
 • Προσδόκιμο ζωής: 12-15 χρόνια.
 53. Αγγλικό Toy Τεριέ

 Άλλος ένας μπαγασάκος που κρύβει μέσα του πολλή ενέργεια και τσαχπινιά, ενώ είναι πάντα σε επαγρύπνιση για οποιαδήποτε πρόκληση. Το English Toy Terrier είναι ένα Τεριέ σαν όλα τα άλλα, απλώς, σε πετίτ εκδοχή. Έχει ισχυρό κυνηγετικό ένστικτο και πάντα διάθεση για παιχνίδια και δραστηριότητες.

 Μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος, γιατί απολαμβάνει δεόντως τις περιπέτειες και τις δοκιμασίες. Αν έχετε ένα τέτοιο κουτάβι, σας συνιστούμε να το εκπαιδεύσετε και να το κοινωνικοποιήσετε από νωρίς, για να επωφεληθείτε από ένα φρόνιμο και ευτυχισμένο πλασματάκι!

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Ετοιμοπόλεμο, αφοσιωμένο, έξυπνο.
 • Ύψος: 25.5-30 εκατοστά.
 • Βάρος: 3-3.5 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 13 χρόνια.
 54. Ιαπωνικό Σπιτς

 Κατάλευκο και αξιολάτρευτο, το Ιαπωνικό Σπιτς έχει ένα πανέμορφο, πλούσιο τρίχωμα που όμως τη χρειάζεται τη φροντίδα του εδώ που τα λέμε. Μαζί του θα αποκτήσετε ακόμα ένα μικρό μωράκι που επιζητά συνέχεια τη προσοχή σας και θέλει να σας ακολουθεί οπουδήποτε πηγαίνετε.

 Αν πρέπει να λείπετε για πολλές ώρες από το σπίτι λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, τότε αυτή η ράτσα δεν προορίζεται για εσάς, γιατί μπορεί να αποκτήσει άγχος αποχωρισμού και να μη σταματά να γαυγίζει μέχρι να του δώσουν σημασία.

 Βέβαια, αν το εκπαιδεύσετε σωστά και φροντίζετε να το κρατάτε απασχολημένο με παιχνίδια και προκλήσεις, τότε θα ανταμειφθείτε με ένα άκρως διασκεδαστικό και αγαπησιάρικο πλασματάκι.

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ταπεραμέντο: Πρόθυμο να σας ικανοποιήσει, ευχάριστο, αστείο.
 • Ύψος: 33 εκατοστά.
 • Βάρος: 5-9 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-16 χρόνια.
 55. Καβαπού/Καπούντλ

 Μπορεί να προέρχεται από τη μείξη ενός Πουντλ με ένα Καβαλιέρ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, αλλά σήμερα είναι μία ευρέως διαδεδομένη μικρόσωμη ράτσα, κυρίως στο εξωτερικό.

 Αυτά τα σκυλιά φαίνεται να έχουν όλα όσα ψάχνουμε σε ένα ζώο συντροφιάς. Είναι πολύ στοργικά με όλους, ακόμα και με μικρά παιδιά, εκπαιδεύονται σχετικά εύκολα και δεν διστάζουν να υπερασπιστούν την οικογένειά τους, αν κάτι ή κάποιος επιδιώξει να την απειλήσει. Ε, τι άλλο θέλουμε από ένα κατοικίδιο;

 Χαρακτηριστικά της ράτσας:

 • Ιδιοσυγκρασία: Προσαρμοστικό, φιλικό, χαρωπό.
 • Ύψος: 23-35.5 εκατοστά.
 • ‘Βαρος: 3.5-11 κιλά.
 • Προσδόκιμο ζωής: 10-15 χρόνια.

 Ομολογουμένως, δεν έχει τελειωμό η λίστα με τις πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων που θα βρείτε εκεί έξω, με το καθένα από αυτά να επιζητά τη παντοτινή του οικογένεια που θα αναδείξει τον εντυπωσιακό και πληθωρικό χαρακτήρα που κρύβουν μέσα τους. Αν και δεν ταιριάζουν όλα αυτά τα μικρόσωμα σκυλιά σε όλους μας, είμαστε σίγουροι ότι βρήκατε ήδη εκείνο που ταιριάζει στο τρόπο ζωής και τη προσωπικότητά σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top