Alaskan Malamute: Γιατί θα λατρέψετε τον χαρακτήρα του!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 34 με 38 κιλά

 Ύψος: 58 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Spitz, Βόρεια

 Καταγωγή: Αλάσκα

 Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια

 Το Alaskan Malamute είναι μια σκανδιναβική ράτσα με δυνατό σώμα και μεγάλο μέγεθος, που έχει εκτραφεί περισσότερο για να μεταφέρει βαρέα φορτία, παρά για να συμμετέχει σε αγώνες τρεξίματος. Αυτή η ράτσα έχει μακρύ σώμα – όχι ιδιαίτερα ψηλό – βαριά κόκκαλα και συμπαγές σώμα που του προσδίδει δύναμη και μεγάλη αντοχή.

Το βάδισμά του είναι σταθερό, ακούραστο και ισορροπημένο. Το τρίχωμά του είναι παχύ και διπλό. Διαθέτει ένα εξωτερικό χοντρό τρίχωμα και ένα εσωτερικό πυκνό, χνουδωτό και λιπαρό υπόστρωμα που του προσφέρει την απόλυτη μόνωση. Τα χρώματα του είναι συνήθως άσπρο και μαύρο, γκρι και άσπρο, κόκκινο και άσπρο ή καφέ και άσπρο. Τα μάτια του θυμίζουν λύκο, αλλά η έκφρασή του είναι χαλαρή και προσιτή.

 Ιστορία της ράτσας:

 Όπως τα περισσότερα σκυλιά της οικογένειας Spitz, το Alaskan Malamute αναπτύχθηκε στις περιοχές της Αρκτικής, όπου οι αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες διαμόρφωσαν το παρουσιαστικό και τον χαρακτήρα τους.

 Η προέλευση της φυλής είναι άγνωστη, αλλά για πρώτη φορά εθεάθη μεταξύ των ιθαγενών Εσκιμώων, γνωστών ως Mahlemuts, οι οποίοι ζούσαν κατά μήκος του Norton Sound στη βορειοδυτική ακτή της Αλάσκας. Η λέξη Mahlemut προέρχεται από το «Mahle», ένα όνομα της φυλής των Εσκιμώων και το «mut» που σημαίνει χωριό.

 Τα σκυλιά αυτά ήταν ικανοί κυνηγετικοί συνεργάτες και μετέφεραν βαριά φορτία πίσω στο σπίτι. Ήταν δυνατά και μεγάλα στο μέγεθος, όχι όμως γρήγορα, χαρακτηριστικά που επέτρεπαν σε ένα Μάλαμουτ να κάνει τη δουλειά πολλών μικρότερων σκύλων. Ήταν ο καλύτερος βοηθός του ανθρώπου και αντιμετωπίζονταν περισσότερο ως μέλος της οικογενείας παρά ως κατοικίδιο ζώο.

 Οι πρώτοι εξερευνητές που επισκέφθηκαν την περιοχή το 1700 εντυπωσιάστηκαν από το πόσο σκληραγωγημένα σκυλιά ήταν και από την φανερή προσκόλληση των ανθρώπων σε αυτά.

 Μετά την εύρεση χρυσού το 1896, πολλοί ξένοι πήγαν στην Αλάσκα και για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης διοργάνωναν αγώνες ταχύτητας με σκύλους.

 Τα γηγενή Μάλαμουτς διεσταυρώθηκαν με σκυλιά που έφεραν οι ξένοι μαζί τους, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ταχύτερο σκυλί ή απλώς για να δημιουργήσουν μια τεράστια αγέλη από σκυλιά που θα δούλευαν για την μεταφορά του χρυσού. Τότε το καθαρόαιμο Μάλαμουτ κινδύνεψε να αφανιστεί.

 Τη δεκαετία του 1920, έγινε η προσπάθεια από έναν ενθουσιώδη Άγγλο να αναπαράξει τα παραδοσιακά Μάλαμουτς. Καθώς η ράτσα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα, ορισμένα Alaskan malamutes επιλέχθηκαν να βοηθήσουν τον Ναύαρχο Μπίρντ στο ταξίδι του στο Νότιο Πόλο το 1933.

 Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, το Malamute χρησιμοποιήθηκε πάλι ως σκυλί εργασίας για μεταφορά φορτίων και ως σκυλί διάσωσης. Το 1935 αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο και ξεκίνησε μια νέα φάση ως μοντέλο σε διαγωνισμούς σκύλων και πιστό κατοικίδιο.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο χαρακτήρας του Μάλαμουτ είναι διασκεδαστικός, αποφασιστικός και ανεξάρτητος. Δεδομένης της ιστορίας του με τα έλκηθρα, αγαπάει τις δραστηριότητες, το παιχνίδι και την επαφή με τη οικογένειά του. Το Μάλαμουτ μπορεί να εμφανίσει κυριαρχικές τάσεις, αλλά είναι προσανατολισμένο προς την οικογένειά και εφόσον ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του για άσκηση, είναι ένας καλός σκύλος για το σπίτι.

 Σε περίπτωση που δεν εκτονωθεί, πλήττουν και γίνεται καταστροφικό σκυλί. Αν αναρωτιέστε πως να μάθω τον σκύλο μου να μη τρώει πράγματα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε. Επιπλέον, το Alaskan malamute είναι φιλικό με τους ανθρώπους, ακόμα και τους ξένους, αλλά πρέπει να λάβει κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση από κουτάβι και να γνωριστεί σιγά σιγά με άλλα σκυλιά ή νέα κατοικίδια ζώα.

 Ο σκύλος Μάλαμουτ αγαπάει το χιόνι και το κρύο, όπως είναι φυσικό. Έχει μεγάλη αντοχή, καθώς μπορεί να τρέξει πολλά μίλια και έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση. Μπορείτε να πάτε έναν μεγάλο περίπατο με λουρί ή να τον αφήσετε ελεύθερο σε έναν ασφαλή χώρο. Μάλιστα, ίσως τον δείτε να σκάβει το χώμα και να βγάζει ουρλιαχτά σαν του λύκου.

 Το τρίχωμά των Μάλαμουτ χρειάζεται χτένισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα και πολύ περισσότερο όταν μαδάει.

 Υγεία:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία του ισχίου, καταρράκτης
  •  Μικρές ανησυχίες: Χονδροδυσπλασία, υποθυρεοειδισμός
  •  Περιστασιακές καταστάσεις: Γαστρική διάταση, hemeralopia, πολυνευροπάθεια, επιληπτικές κρίσεις
  •  Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίου, ματιών, (θυρεοειδούς), (αγκώνα), εξετάσεις για χονδροδυσπλασία και για πολυνευροπάθεια.
  •  Προσδόκιμο ζωής: 10 – 12 έτη

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν την ράτσα, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα και συμπεριφορά. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας και αναζητείστε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top