Αγορά σκύλου: Όλα όσα θα χρειαστείτε από πριν!

 Εάν βιώνετε μεγάλες περιόδους μοναξιάς ή έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο και έχετε ανάγκη από μια γούνινη παρέα, ίσως έφτασε η στιγμή να προσθέσετε έναν τετράποδο φίλο στην οικογένειά σας. Εκ πρώτης όψεως, η αγορά ενός σκύλου θα σας προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποκτήσετε ένα σκυλί.

 Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι η ανοδική υιοθέτηση ή αγορά σκύλου θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εγκαταλείψεων. Πολλοί ιδιοκτήτες, βλέπετε, δεν καταλαβαίνουν την ευθύνη αλλά και τις προκλήσεις που έρχονται μετά την υιοθεσία ενός κουταβιού. Για αυτό τον λόγο, εμείς συγκεντρώσαμε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε έναν παντοτινό φίλο!

 1. Προσδόκιμο ζωής – τα σκυλιά είναι για μια ζωή

 Η μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου είναι 13 χρόνια. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τη ράτσα αλλά και την υγεία και τη φροντίδα του σκύλου. Πρέπει να είστε έτοιμοι να αφοσιωθείτε για αρκετό χρονικό διάστημα στον τετράποδο φίλο σας. Αυτό σημαίνει ότι θα αγαπάτε το φιλαράκι σας όταν είναι κουτάβι, όταν είναι άτακτος και ενεργητικός έφηβος, αλλά και ηλικιωμένος.

 2. Έρευνα για τη ράτσα

 Πριν επιλέξετε βιαστικά το πρώτο αξιολάτρευτο σκυλάκι που θα δείτε, είναι σημαντικό να έχετε κάνει μια σχετική έρευνα για τη ράτσα του σκύλου και τα χαρακτηριστικά της. Βρείτε την κατάλληλη ράτσα που θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στο περιβάλλον που ζείτε. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν το μέγεθος, την γύρω περιοχή (πόλη ή ύπαιθρος) αλλά και την οικογενειακή σας κατάσταση (εάν έχετε μικρά παιδιά, εάν ζείτε μόνος κ.λ.π.)

 3. Χρόνος

 Να είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τον χρόνο σας. Ακριβώς σαν να είχατε ένα μικρό παιδί, το νέο κουτάβι έχει πολλές ανάγκες και ευθύνες, γιατί είναι ένα ζωντανό ον που οι δικές του ανάγκες ίσως έρθουν πριν τις δικές σας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτό το μικρό πλάσμα, περισσότερο ενδεχομένως από ό,τι πιστεύετε ή έχετε συνηθίσει.

 Δεν μπορείτε απλά να φεύγετε τα σαββατοκύριακα με φίλους. Εάν το επιθυμείτε, πρέπει να έχετε προετοιμαστεί ποιος θα το ταΐσει, ποιος θα το βγάλει βόλτα και ποιος θα το παρακολουθεί.

 4. Κόστος αγοράς και συντήρησης

 Η συντήρηση ενός σκύλου είναι ακριβή, οπότε πριν την αγορά του σκύλου πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα χρήματα όχι μόνο για τη στιγμή που θα το αποφασίσετε, αλλά και για το μέλλον.

 Τα έξοδα του σκύλου δεν τελειώνουν ποτέ. Βλέπετε, ο μπαγασάκος πρέπει να πηγαίνει στον κτηνίατρο, στον κομμωτή σκύλων, να έχει άφθονο νερό και φαγητό, ένα κρεβάτι, ένα κολάρο, αξεσουάρ και παιχνίδια για σκύλους, τα οποία θα τον κρατήσουν απασχολημένο, ευτυχισμένο και ασφαλή. Το μέσο κόστος ζωής ενός σκυλιού μπορεί να είναι 6.000 ευρώ ή και περισσότερα, ανάλογα με τη ράτσα, το μέγεθος και την υγεία του.

 5. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κατοικίδια

 Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία και τη φροντίδα φιλαράκου σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε έναν καλό κτηνίατρο, γιατί δεν θα υπάρξουν μόνο υγιείς μέρες, αλλά και μέρες έκτακτης ανάγκης, οπότε ο κτηνίατρος πρέπει να είναι καλός επιστήμονας και προσιτός άνθρωπος.

 Ο σκύλος μπορεί να αρρωστήσει και να τραυματιστεί όπως κάθε άνθρωπος. Πρέπει να ξέρετε ποια εμβόλια σκύλου πρέπει να κάνει το κατοικίδιό σας και να καταγράφετε τα ραντεβού στον κτηνίατρο για να διασφαλιστεί η υγεία του.

 6. Προστασία

 Το σπίτι πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το κουτάβι. Θα χρειαστεί να προστατεύσετε τόσο τον μικρούλη, όσο και τα αντικείμενά σας. Επίσης, θα πρέπει να κρατήσετε μακριά τις τροφές που απαγορεύεται να τρώνε τα σκυλιά, τα οικιακά καθαριστικά αλλά και κρεμαστά κορδόνια και κάθετες περσίδες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

 Εάν έχετε ακριβά έπιπλα χρησιμοποιείστε ένα κάλυμμα για να προστατεύστε τον καναπέ σας. Επίσης, φροντίστε να τον εκπαιδεύσετε κατάλληλα για να μην ανεβαίνει ή μασάει τα έπιπλα.

 7. Ανάγκη για άθληση

 Τα σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται καθημερινή άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε μία με δύο βόλτες την ημέρα στο πάρκο ή να τον αφήνετε στον κήπο για να παίξει. Μερικές ράτσες σκύλων απαιτούν περισσότερη άσκηση από άλλες, οπότε καλό είναι να ξέρετε τι σκυλάκι πρόκειται να υιοθετήσετε.

 8. Φιλικό για παιδιά

 Εάν έχετε παιδιά, εκτός από το να αναζητήσετε την κατάλληλη ράτσα, πρέπει να δώσετε στα παιδιά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τον σκύλο. Πριν οποιαδήποτε αγορά σκύλου, φροντίστε να κανονίσετε μια συνάντηση μεταξύ τους, γιατί υπάρχουν πολλά σκυλιά που δεν ταιριάζουν με παιδιά.

 9. Εκπαίδευση σκύλου

 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο σκύλος θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση, ειδικά εάν πάρετε ένα μικρό κουτάβι. Είναι πολύ πιθανό να βρείτε ούρα πάνω στο χαλί σας, οπότε με τη καλύτερη νυχτερινή ρουτίνα για σκύλους, θα αποτρέψετε τέτοια ατυχήματα μέσα στο σπίτι σας.

 Ακόμα, είναι πιθανό να βρείτε μερικές δαγκωνιές στα έπιπλα και τα αγαπημένα σας παπούτσια, οπότε για να αποφύγετε τις κακές συνήθειες εκπαιδεύστε το κουτάβι κατ΄ οίκον ή σε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή.

 10. Ένα μέλος της οικογένειάς σας

 Το σκυλί σας είναι μέλος της οικογένειάς σας. Αντιμετωπίστε το ως τέτοιο! Χρειάζεται αγάπη και στοργή και θα σας το ανταποδώσει στο δεκαπλάσιο.

 Αποφασίσατε να προχωρήσετε στην αγορά σκύλου; Το κουτάβι σας θα γίνει ο πιο πιστός σας σύντροφος και φίλος, οπότε πρέπει να τον αντιμετωπίσετε αναλόγως. Πληροφορηθείτε εκ των προτέρων για τις ανάγκες της ράτσας και προετοιμαστείτε κατάλληλα για να το υποδεχτείτε με τον καλύτερο τρόπο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top