Κορυφαία σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε!

 Ποιες είναι οι 18 υποαλλεργικές ράτσες σκύλων για το διαμέρισμά σας (μικρό, μεσαίο και μεγάλο); Ποια σκυλιά δε μαδάνε καθόλου – τουλάχιστον, σχεδόν καθόλου – μιας και στη πράξη δεν υπάρχει κανένα σκυλί που δεν μαδάει ούτε ελάχιστα.

 Αν και κανένα σκυλί δεν είναι πραγματικά απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα, ορισμένες ράτσες είναι γνωστές ως «υποαλλεργικές», πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα αλλεργιογόνων τους είναι χαμηλότερα από άλλα σκυλιά, επειδή έχουν λιγότερη τριχόπτωση ή μπορεί ακόμη και να παράγουν λιγότερη πιτυρίδα.

 Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς ορισμένα σκυλιά που δε μαδάνε και δε μυρίζουν, αναεξαρτήτως ράτσας, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

 Αν και υπάρχουν κάποια μεγαλόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε σε αυτήν τη λίστα, τα μικρότερα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, επειδή είναι πιο εύκολο να τα κάνουμε μπάνιο, να τα βουρτσίσουμε και να τα περιποιηθούμε.

 Να είστε επιλεκτικοί όταν αναζητάτε την τέλεια συντροφιά, ανεξάρτητα από το μέγεθος, καθώς δεν είναι όλα τα υποαλλεργικά σκυλιά κατάλληλα για διαμέρισμα. Εδώ ακολουθεί μια λίστα με τα πιο γνωστά σκυλιά για σπίτι που δε μαδάνε.

 1. Bernedoodle

 Φιλικό για διαμέρισμα: Τα Bernese Mountain Dogs είναι χαλαρά κατοικίδια που δεν συνιστώνται για διαμερίσματα λόγω του μεγέθους και του εργατικού τους χαρακτήρα που απαιτεί συμμετοχή σε δραστηριότητες. Ωστόσο, η διασταύρωσή τους με το Standard Poodle, μια ράτσα που ταιριάζει συχνά σε ένα διαμέρισμα, είχε ως αποτέλεσμα τα Bernedoodles, σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε καθόλου και έχουν ήσυχο και σχετικά χαλαρό χαρακτήρα.

 Υποαλλεργικό: Αυτά τα σκυλιά είναι μια πρόσφατη διασταύρωση και δεν διαθέτουν πάντα το χαρακτηριστικό του Poodle που το κάνει υποαλλεργικό. Τα περισσότερα σκυλιά της διασταύρωσης έχουν ελάχιστη τριχόπτωση, αλλά μπορεί να προκύψουν και σκυλιά που μαδάνε.

 (Εάν λάβετε ένα από αυτά μέσω ενός κτηνοτρόφου που έχει διασταυρωμένες ράτσες, πρέπει να λάβετε πιστοποιητικό εάν ο σκύλος προκαλεί αλλεργικά προβλήματα στα μέλη της οικογένειάς σας. Μην αποδεχτείτε προφορική συμφωνία και μην πιστεύετε ότι όλα τα κουτάβια δεν μαδάνε καθόλου.)

 Συμπεριφορά: Όπως πολλά σκυλιά, το Bernedoodle είναι πολύ κοινωνικό και δεν τα πηγαίνει καλά αν μείνει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, είναι ένας χαρούμενος και ανέμελος χαρακτήρας, αλλά όχι αρκετά καχύποπτος ώστε να γίνει σκύλος φύλακας.

 Υγεία: Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν ένα διασταυρωμένο σκυλί θα έχει λιγότερες κληρονομικές ασθένειες από τους γονείς του. Ορισμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε προβλήματα και από τις δύο ράτσες των γονιών του.

 Εάν συμβεί αυτό, το Bernedoodle μπορεί να εμφανίσει κάποια προβλήματα υγείας, επειδή το Poodle και το Bernese είναι ευαίσθητα σε δυσπλασία ισχίου, γαστρική διάταση και προβλήματα όρασης.

 Εάν θέλετε μεγαλόσωμα σκυλιά για διαμέρισμα που δε μαδάνε και δεν έχετε καμία εμπειρία από σκυλιά, το Bernedoodle είναι μια καλή επιλογή. Δεδομένου ότι αυτή η ράτσα είναι καινούρια, υπάρχουν διαφορές σε κάθε γέννα, αλλά η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου 12+ χρόνια και τα σκυλάκια ζυγίζουν περίπου 30 ή 40 κιλά.

 2. Standard Poodle

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτό μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, αλλά γενικά, τα περισσότερα Πουντλς είναι πολύ καλόβολα.Είναι μια από τις πιο έξυπνες ράτσες σκύλων και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν τεμπελιάζουν ποτέ!  Παρά τη φήμη τους, τα Κανισάκια προορίζονταν για κυνήγι και απαιτούν αρκετή ψυχοσωματική άσκηση.

 Υποαλλεργικό: Τα Poodles είναι η ράτσα στην οποία βασίζονται τα περισσότερα υβριδικά σκυλιά και ο λόγος για τον οποίο διασταυρώνονται μαζί τους είναι γιατί πρόκειται για μεγαλόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε και εμφανίζουν σχετικά λίγη πιτυρίδα. (Λόγω του τριχώματος τους που δεν μαδάει, πρέπει να καλλωπίζονται κάθε 6 εβδομάδες.)

 Συμπεριφορά: Το γαύγισμα μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η οικογένεια φτάνει για πρώτη φορά στο σπίτι και ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος. Εάν πρόκειται να μείνετε μακριά από το σπίτι όλη την ημέρα και δεν έχετε κανέναν να πάει βόλτα το σκυλί σας, το Standard Poodle μπορεί να μην κάτσει πολύ φρόνιμο. Δεν είναι τόσο ζωηρό, όσο το Λαμπραντόρ, το Γκόλντεν Ριτρίβερ και μερικές άλλες ράτσες κυνηγιού / εργασίας, αλλά βαριέται όταν δεν ασκείται.

 Υγεία & Φροντίδα: Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη με τη ράτσα. Οι γονείς πρέπει να κάνουν εξετάσεις για τα μάτια, για τους γοφούς, λόγω της δυσπλασίας ισχίου και για το στομάχι, λόγω της γαστρικής διάτασης.

 3. Greyhound

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτή η ράτσα σκύλου είναι συχνά στη λίστα με τα καλύτερα σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε παρά το μέγεθός τους. Συνήθως αρκούνται στο να χαλαρώνουν και να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιμένουν υπομονετικά για τη βόλτα τους. Επίσης, τα Γκρέιχαουντς δεν γαβγίζουν πολύ.

 Υποαλλεργικό: Το Greyhound έχει κοντό τρίχωμα, αλλά δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από το να μαδάει. Παρ’ όλ’ αυτά, ανήκει στα μεγαλόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε και δεν θα δημιουργήσει θέματα με τις αλλεργίες σας. Τα Γκρέιχαουντς συνήθως είναι καθαρά σκυλιά, αλλά όπως όλα τα μεγάλα σκυλιά, τείνουν να πλένονται λιγότερο από τις μικρόσωμα. Είναι σχετικά εύκολο να καθαριστούν με ένα υγρό πανί και να διατηρούνται καθαρά με αυτόν τον τρόπο.

 Συμπεριφορά: Τα σκυλιά με ιστορία στους αγώνες ταχύτητας είναι ήδη εκπαιδευμένα με το κλουβί σκύλου και χαίρονται να ζουν στο διαμέρισμά σας. Όταν εκπαιδεύονται με τον σωστό τρόπο, τα Γκρέιχαουντ μένουν ήσυχα για το υπόλοιπο της ημέρας. Ωστόσο, όταν βγαίνουν για βόλτα, καλύτερα να είναι ελεύθερα σε έναν περιφραγμένο χώρο για να μπορούν να τρέχουν.

 Υγεία: Αυτά τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς επειδή τρέχουν και αργότερα μπορεί να αναπτύξουν δευτερογενή αρθρίτιδα. Τα περισσότερα από τα άλλα προβλήματά τους (όπως η οδοντική νόσος) είναι κοινά σε πολλές ράτσες. Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των σκύλων της ράτσας έχουν διαταραχή του αίματος και εξαιτίας αυτού μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που οφείλονται σε κρότωνες.

 4. Portuguese Water Dog

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αν και ράτσα εργασίας, τα Portuguese Water Dogs είναι σκυλιά μεσαίου μεγέθους που δεν μαδάνε και συνιστώνται για διαμέρισμα, καθώς είναι μόνο 20 έως 30 κιλά. Ωστόσο, όλα τα σκυλιά εργασίας πρέπει να υιοθετούνται με προσοχή και ιδανικά, αντεπεξέρχονται καλύτερα σε ένα σπίτι με αυλή. Εάν δεν έχετε κάποιον πρόθυμο να βγάλει τον σκύλο σας για περίπατο πολλές φορές την ημέρα, αυτή η ράτσα ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

 Υποαλλεργικό: Αυτά τα σκυλιά για διαμέρισμα που δε μαδάνε καθόλου θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών σας! Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αγόρασε ένα από αυτά τα σκυλιά επειδή η κόρη του ήταν αλλεργική και αυτό είναι το πιο υποαλλεργικό σκυλί το οποίο θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Δεδομένου ότι δεν μαδάνε, πρέπει να τα περιποιούμαστε τακτικά, περίπου κάθε 5 εβδομάδες.

 Συμπεριφορά: Είναι μια από τις ράτσες σκύλων που έχει καλές σχέσεις με τα παιδιά. (Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς δεν τα συνιστούν για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά. Τα Γκρέιχαουντς δεν τα πηγαίνουν καλά με τη μοναξιά όλη μέρα, οπότε αν θέλετε να μείνει ο σκύλος μόνος στο σπίτι, έξι ώρες είναι ο μέγιστος χρόνος αντοχής τους.

 Υγεία: Ο Πορτογαλικός Σκύλος Νερού είναι επιρρεπής στη δυσπλασία ισχίου, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε τον εκτροφέα για τις ακτινογραφίες και την πιστοποίηση των γονέων του σκύλου πριν τον αποκτήσετε. Η ατροφία του αμφιβληστροειδούς και τα προβλήματα που σχετίζονται με τα βλέφαρα του σκύλου είναι, επίσης, κοινά γενετικά προβλήματα της ράτσας.

 Αυτά τα σκυλιά ζουν περίπου 12 χρόνια και είναι συνήθως υπάκουα και καλά κατοικίδια. Εντούτοις, το κύριο πρόβλημα με τη ράτσα είναι η σχετική έλλειψη και το κόστος.

 5. Barbet

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Το Γαλλικό σκυλί νερού είναι μια ράτσα εξωτερικού χώρου, αναπτυγμένο για να είναι κυνηγός υδρόβιων πτηνών και να διαβιώνει καλά σε ένα διαμέρισμα. Εάν πρόκειται όμως να είναι μόνιμα σκύλος εσωτερικού χώρου, θα χρειαστεί πολλή εκπαίδευση.

 Υποαλλεργικό: Συγκαταλέγεται επάξια στα σκυλιά μεσαίου μεγέθους που δεν μαδάνε καθόλου, καθώς το Μπάρμπετ έχει κοντό και σγουρό τρίχωμα που δεν μαδάει.

 Συμπεριφορά: Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες Barbet είναι ικανοποιημένοι με την ανεμελιά του σκύλου τους. Το Μπάρμπετ είναι φιλικό με τα παιδιά. Η εκπαίδευση τους είναι εύκολη, αλλά οι εντολές πρέπει να ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

 Υγεία: Το Μπάρμπετ είναι επιρρεπές σε δυσπλασία ισχίου, οπότε πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ακτινογραφίες πριν την αναπαραγωγή της ράτσας. Πριν ολοκληρώσετε την αγορά του κουταβιού σας, θα πρέπει να  εξεταστεί από έναν κτηνίατρο που θα ελέγξει τον σκύλο για κρυπτορχιδιμό και άλλα γενετικά προβλήματα. Άλλα προβλήματα, όπως η δυσπλασία του αγκώνα ή η επιληψία, μπορεί να εμφανιστούν αργότερα.

 Όπως ο ξάδελφός του ο Πορτογαλικός Σκύλος Νερού, το Μπάρμπετ εξακολουθεί να είναι αρκετά σπάνιο και ακριβό.

 6. Basenji

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα Μπασέντζις είναι τα μικρότερα από τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους που δεν μαδάνε (περίπου 10-15 κιλά), οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείτε αυτό το σκυλάκι. Είναι καθαρά και εύκολα σκυλιά για σπίτι, αλλά η κυνηγετική τους φύση καθιστά σημαντική τη γυμναστική τους.

 Παρ’ όλ’ αυτά, συνήθως είναι ήσυχα ενώ περιμένουν. Η μεγαλύτερη συγκατάθεση για τα Basenjis πιθανότατα θα προέλθει από τους γείτονές σας, γιατί δεν γαβγίζουν. (Κάνουν έναν ήχο σαν λαρυγγισμό.)

 Υποαλλεργικό: Σε αντίθεση με πολλά σκυλιά που έχουν κοντό τρίχωμα, τα Μπασέντζις δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου. Έχουν τάσεις καθαριότητας που τα κάνει να μοιάζουν με γάτα, οπότε δικαίως θεωρούνται σκυλιά που δεν μαδάνε και δεν μυρίζουν και είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν αλλεργιογόνα στο σπίτι σας σε σχέση με άλλες ράτσες. Τα Basenjis μπορούν, επίσης, να διατηρούνται καθαρά με ένα υγρό πανί.

 Συμπεριφορά: Αυτή η ράτσα σκύλου δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτεί και έχει σημαντικές απαιτήσεις άσκησης. Λόγω του πείσματος και της ανεξάρτητης συμπεριφοράς τους, δεν συνιστώνται για πρωτάρηδες ιδιοκτήτες σκύλων.

 Υγεία: Αν και αυτά τα σκυλιά είναι τα καλύτερα από τις υποαλλεργικές ράτσες μεσαίου μεγέθους, μπορεί να εμφανίσουν κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας σημαντικός αριθμός (περίπου το 30%) των σκύλων επηρεάζεται από το σύνδρομο Fanconi, μια ασθένεια των νεφρών.

 Μερικά σκυλάκια μπορεί να έχουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως ατροφία του αμφιβληστροειδούς και μπορεί, επίσης, να είναι επιρρεπή σε λιγότερο συχνές ασθένειες. Μια συγκεκριμένη εντερική νόσος του Basenji, η εντεροπάθεια, προσβάλλει λιγότερο από το 5% των σκύλων.

 7. Affenpinscher

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ μικρά (συνήθως λιγότερο από 5 κιλά) και τα πάνε καλά σε ένα μικρό διαμέρισμα, αρκεί να περπατάνε καθημερινά. Είναι καλοί φύλακες, καθώς είναι πάντα σε εγρήγορση και γαβγίζουν σε οτιδήποτε ασυνήθιστο.

 Υποαλλεργικό: Αυτά τα μικρά σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε είναι υποαλλεργικά. Επίσης, λόγω του μεγέθους τους το μπάνιο δεν θα σας δυσκολέψει και εάν μένουν καθαρά, μεταφέρουν λιγότερα αλλεργιογόνα σε σχέση με μερικά άλλα σκυλάκια.

 Συμπεριφορά: Δεδομένου ότι μερικά από αυτά τα σκυλιά είναι ενθουσιώδη, είναι σημαντικό να κοινωνικοποιηθούν καλά από κουτάβια, ώστε να μην αναπτύξουν αργότερα επιθετικότητα. Σχεδόν όλα είναι εντάξει με την οικογένειά τους, αλλά μερικά έχουν κυνηγετικό ένστικτο, οπότε μπορεί να μην ταιριάζουν με τις γάτες και τα μικρά κατοικίδια.

 Υγεία: Όπως πολλές ράτσες μικρών σκύλων, το Affenpinscher μπορεί να είναι επιρρεπές σε οδοντιατρικά προβλήματα, εξάρθρωση επιγονατίδας που μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο, καρδιακές παθήσεις και κατάγματα, καθώς είναι τόσο μικρά και εύθραυστα. Μερικές από τις διασταυρώσεις είναι, επίσης, επιρρεπείς σε δυσπλασία ισχίου και μια άλλη ασθένεια των οστών που ονομάζεται Legg-Calve-Perthes.

 Αν αποκτήσετε το κατοικίδιο σας από εκτροφέα, βεβαιωθείτε ότι οι γονείς του σκύλου σας έχουν πιστοποιητικό εξέτασης των ισχίων τους πριν από την αναπαραγωγή και μεταφέρετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρό σας για εξέταση πριν ολοκληρώσετε την διαδικασία.

 Τα σκυλιά μπορεί να είναι ακριβά και δύσκολο να βρεθούν. Εάν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να κάνετε αυτή τη χαριτωμένη μικρή ράτσα μέλος της οικογένειάς σας, αντιμετωπίστε αυτό το σκυλί με τον σεβασμό που θα δείχνατε σε ένα μεγαλύτερο σκυλί.

 Φροντίστε την εκπαίδευση σκύλου για να μη δαγκώνει και να υπακούει, κοινωνικοποιήστε το και μην ενθαρρύνετε συμπεριφορές «μικρού σκύλου», όπως γρυλίσματα, γρατζούνισμα ή επιθετική στάση.

 8. Bichon Frise

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα Μπισονάκια είναι πολύ πιο ανθεκτικά απ’ ό,τι οι μικροκσκοπικές ράτσες σκύλων (ζυγίζουν περίπου 10 κιλά). Χρειάζονται εκπαίδευση, όπως οι περισσότερες ράτσες, αλλά είναι καθαρά και εάν τα βουρτσίζετε, φέρνουν λίγα αλλεργιογόνα από έξω.

 Υποαλλεργικό: Εκτός από το ότι δε μαδάνε πολύ, τα Bichons είναι πολύ κοινωνικά σκυλιά και οι οικογένειες τους τείνουν να τα διατηρούν καθαρά και καλλωπισμένα. Ο καλλωπισμός και το μπάνιο απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα που κάνουν πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν, έτσι είναι από τα πιο υποαλλεργικά σκυλιά που δεν μαδάνε και δεν μυρίζουν δυσάρεστα.

 Συμπεριφορά: Αυτά τα σκυλιά είναι πιο στοργικά από κάποιες άλλες ράτσες και εφόσον δεν πάσχουν από το «σύνδρομο μικρού σκύλου», είναι συνήθως χαρούμενα και αγαπησιάρικα με τα παιδιά. Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για ζημιές στο σπίτι, οπότε πρέπει να τα βγάζουμε αρκετές φορές έξω για βόλτα.

 Υγεία: Συχνά παρατηρούνται κοινά προβλήματα μικρών σκύλων, όπως αλλεργίες και εξάρθρωση επιγονατίδας. Μερικά λιγότερο κοινά γενετικά προβλήματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, όπως η νόσος του Addison, ο καταρράκτης, οι ηπατικές διαταραχές, η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (AIHA) και οι ορθοπεδικές ασθένειες, όπως η δυσπλασία του ισχίου και η νόσος Legg-Calve-Perthes.

 Αναρωτιέστε ποια σκυλιά δεν μαδάνε καθόλου; Αν σας αρέσει το πλούσιο τρίχωμα ή είστε διατεθειμένοι να κουρεύετε το σκυλί σας τουλάχιστον κάθε 6 εβδομάδες για να κρατάτε το τρίχωμά του κοντό, το Bichon Frisé είναι μια καλή επιλογή για μια οικογένεια που χρειάζεται ένα υποαλλεργικό σκυλί.

 9. Brussels Griffon

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Μια μικρή ράτσα σκύλου που δεν χρειάζεται πολλή εξωτερική άσκηση, γι’ αυτό το Μπράσελς Γκριφόνς θεωρείται συνήθως ως ένα από τα καλύτερα σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε.

 Υποαλλεργικό: Τα Γκριφονάκια είναι σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε πολύ. Εκτός από το κοντότριχο σκυλί της ράτσας, υπάρχει επίσης μια άλλη ποικιλία με κοντό τρίχωμα που μαδάει και δεν θεωρείται υποαλλεργική.

 Συμπεριφορά: Ορισμένοι εκτροφείς επισημαίνουν ότι αυτά τα σκυλιά είναι υπέροχοι φύλακες. Αυτό συμβαίνει επειδή γαυγίζουν πολύ. Μπορεί να είναι πεισματάρικα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και, όπως όλα τα μικροσκοπικά σκυλιά (συνήθως είναι λιγότερο από 5 κιλά) δεν συνιστώνται για σπίτια με πολύ μικρά παιδιά.

 Υγεία: Όπως όλα τα μικρά σκυλιά, τα Brussels Griffon μπορεί να είναι επιρρεπή σε εξάρθρωση της επιγονατίδας, οδοντικά προβλήματα και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να έχουν κάποιες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η ατροφία του αμφιβληστροειδούς, αλλά γενικά, θεωρούνται υγιή σκυλιά.

 Αυτά τα σκυλιά είναι ακριβά και σχετικά δύσκολο να βρεθούν. Αν επιλέξετε να τα αποκτήσετε μέσω εκτροφέα, μπορεί να βρεθείτε σε λίστα αναμονής.

 10. Chinese Crested

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Δεν είναι πολύ δραστήρια και ταιριάζουν τέλεια σε ένα διαμέρισμα. Όπως όλα τα σκυλιά, ο Κινεζικός Λοφιοφόρος πρέπει να ασκείται καθημερινά, αλλά μόλις τελειώσει τη γυμναστική του, είναι ήσυχο πλάσμα. Επίσης, ο Κινεζικός Λοφιοφόρος είναι μια από τις πιο μικρές ράτσες σκύλων που δεν γαβγίζει υπερβολικά.

 Υποαλλεργικό: Η ποικιλία χωρίς τρίχωμα δεν μαδάει σχεδόν καθόλου και για να καθαρίσετε τα αλλεργιογόνα από το δέρμα τους καθημερινά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε τον σκύλο με ένα υγρό πανί. Οι μακριές τρίχες γύρω από το πρόσωπο θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές.

 Συμπεριφορά: Εάν ψάχνετε για σκυλιά που μπορείτε να τα αφήσετε μόνα τους πολλές ώρες επειδή εργάζεστε, ο Κινεζικός Λοφιοφόρος δεν είναι ένα από αυτά. Τείνουν να είναι πιο κοινωνικά από άλλα σκυλιά και είναι ευαίσθητα στις εναλλαγές διάθεσης των ιδιοκτητών τους, έτσι μπορεί να αναπτύξουν νευρωτικές συμπεριφορές.

 Υγεία: Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα μικρών σκύλων που μπορεί να εμφανιστούν στον Κινεζικό Λοφιοφόρο, όπως οι οδοντικές ασθένειες. Τα κύρια γενετικά προβλήματα είναι η επιληψία, τα προβλήματα των ματιών και η κώφωση.

 11. Havanese

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Ψάχνετε ποια σκυλια δεν μαδάνε και ταιριάζουν σε διαμέρισμα; Το Χαβανέζ είναι ένα από τα σκυλιά χωρίς τριχόπτωση για ανθρώπους με αλλεργίες. Είναι εύκολο να ασκηθεί και συνήθως τα πηγαίνει καλά με γάτες ή άλλα κατοικίδια.

 Υποαλλεργικό: Το Havanese δεν μαδάει πολύ και λόγω του μικρού μεγέθους του μπορείτε να το πλένετε ευκολότερα. Πολλοί νέοι ιδιοκτήτες περιποιούνται καλά το τρίχωμα του σκυλάκου τους, αλλά οι πιο έμπειροι στην περιποίηση των σκύλων παραπονούνται ότι αυτό το σκυλί χρειάζεται πολύ χρόνο. Αν δεν διαθέτετε τη πολυτέλεια του χρόνου να βουρτσίζετε καθημερινά το Χαβανεζάκι, κρατήστε το τρίχωμα του κοντό.

 Συμπεριφορά: Όπως πολλές ράτσες μικρών σκύλων, αυτά τα σκυλιά γαβγίζουν πολύ. Μπορεί να σας δυσκολέψουν λίγο στην εκπαίδευση της τουαλέτας και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα.

 Υγεία: Μερικές από τις σημαντικότερες ανησυχίες είναι τα προβλήματα των μικρών σκύλων: οδοντιατρική νόσος, αλλεργίες και εξάρθρωση της επιγονατίδας. Τα γενετικά προβλήματα που παρατηρούνται μπορεί να περιλαμβάνουν κώφωση, ηπατική νόσο και προβλήματα των ματιών, όπως προβολή του αδένα τρίτου βλεφάρου (cherry eye).

 Το Havanese είναι συνήθως περίπου 5-10 κιλά, οπότε αν θέλετε ένα σκυλί σαν το Μαλτέζ αλλά να είναι λίγο πιο δυνατό, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι λιγότερο πιθανό να τραυματίστούν από παιδιά, οπότε είναι ένα από τα καλύτερα σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε και έχουν φιλική συμπεριφορά.

 12. Italian Greyhound

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Μία από τις τεμπέλικες ράτσες σκύλων που δεν γαβγίζει πολύ, το Ιταλικό Λαγωνικό έχει πολλά πλεονεκτήματα όταν ζει σε ένα διαμέρισμα. Συνήθως είναι ικανοποιημένο με το να κοιμάται σε κρεβάτι ή καναπέ, αλλά πρέπει να βγαίνει βόλτα και να ασκείται. Αυτή είναι μια από τις λίγες ράτσες σκύλων που ζουν καλύτερα σε ένα διαμέρισμα απ’ ό,τι σε μια μονοκατοικία, όπου είναι πιο πιθανό να τρέξει προς μια ανοιχτή πόρτα και να δραπετεύσει.

 Υποαλλεργικό: Αυτός ο σκύλος έχει πολύ λίγο τρίχωμα και δεν μαδάει πολύ. Δεν βγάζουν πολλά σάλια, έτσι τα αλλεργιογόνα είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν όταν ο σκύλος καλλωπίζεται. (Αυτό μπορεί να προληφθεί με το μπάνιο ή ακόμη και σκουπίζοντας το σκυλί καθημερινά με ένα υγρό πανί.)

 Συμπεριφορά: Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν προβλήματα με την εκπαίδευση της τουαλέτας στα Ιταλικά Λαγωνικά. Αυτά τα σκυλιά δεν τα πάνε καλά όταν τα βγαίνουν έξω στο κρύο και μπορεί να «κρατηθούν» και να πάνε τουαλέτα όταν επιστρέψουν μέσα στο σπίτι. Εάν τα μέλη της οικογένειες κάνουν πολλή φασαρία, τα Ιταλικά Λαγωνικά μπορεί να έχουν νευρικό εμετό, διάρροια και νευρωτικά προβλήματα, όπως υπερβολικό γλείψιμο.

 Υγεία: Αν μεταχειρίζεστε με σκληρό τρόπο το Ιταλικό Λαγωνικό, μπορεί να αποκτήσει προβλήματα στα οστά του και αν δεν πλένετε καθημερινά τα δόντια του μπορεί να πάσχει από οδοντική νόσο. Τα πιο συνηθισμένα κληρονομικά προβλήματα είναι η επιληψία και ορισμένες ορθοπεδικές ασθένειες, όπως η εξάρθρωση επιγονατίδας και η νόσος Legg-Calve-Perthes. Η μόνιμη τριχόπτωση είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με τη ποικιλία της ράτσας που έχει αραιό χρώμα τριχώματος.

 Εάν σας αρέσει η εμφάνιση αυτών των σκύλων και έχετε κάποιον να βγάζει το σκυλί σας βόλτα, ώστε να μην υπάρχουν πολλά ατυχήματα τουαλέτας, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα άτομο με αλλεργίες που ζει σε ένα διαμέρισμα.

 Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα υποαλλεργικά σκυλιά είναι εκείνα με μακρύ τρίχωμα που δεν μαδάνε πολύ, ωστόσο, το Ιταλικό Λαγωνικό είναι μικρό και εύκολο να σκουπιστεί, οπότε μπορεί να είναι η καλύτερη εναλλακτική σας λύση.

13. Maltese

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα, αυτά τα μικροσκοπικά σκυλιά δεν εμποδίζουν. Είναι καθαρά σκυλιά που δεν μαδάνε και δεν μυρίζουν σε σχέση με άλλες ράτσες και αν έχετε άλλα κατοικίδια ζώα, θα τα πηγαίνουν πολύ καλά.

 Υποαλλεργικό: Δεδομένου ότι αυτά τα σκυλιά είναι τόσο μικρά, τείνουν να λούζονται πιο συχνά από τις μεγαλύτερες ράτσες, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα αλλεργιογόνα και η πιτυρίδα που έχουν κολλήσει στο τρίχωμα. Το ίδιο το τρίχωμα είναι λεπτό και μακρύ. Αν περιποιείστε καθημερινά το Μαλτεζάκι, μπορεί να είναι πολύ καθαρό.

 Συμπεριφορά: Το υπερβολικό γάβγισμα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, ειδικά σε ένα διαμέρισμα. Οι εκτροφείς συνιστούν στις οικογένειες να κρατούν σε μια απόσταση τα νήπια από το Μαλτέζ, καθώς είναι πολύ «εύθραστη» και ευαίσθητη ράτσα. Ορισμένοι σκυλογονείς έχουν πρόβλημα με την εκπαίδευση της τουαλέτας, καθώς από τη φύση τους τα Μαλτέζ έχουν μικρή κύση, πράγμα που δυσκολεύει την αντοχή τους.

 Σε περίπτωση που πρέπει να λείψετε κάποιες ώρες και θα πρέπει ο σκύλος να μείνει μόνος στο σπίτι, τοποθετήστε σε ένα σημείο μερικές πάνες για να πάει εκεί τουαλέτα.

 Υγεία: Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι λόγω του λεπτού τριχώματος. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να μη δημιουργούνται κόμποι. Τα δόντια πρέπει επίσης να βουρτσίζονται καθημερινά, καθώς τείνουν να στριμώχνονται στο μικρό τους στόμα. (Όταν τα δόντια του κουταβιού πέφτουν, ελέγξτε το στόμα του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παραμείνει κάποιο υπόλοιπο δοντιού).

 Τα Μαλτεζάκια μπορεί επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τροφικές αλλεργίες, κατάρρευση τραχείας και εξάρθρωση επιγονατίδας.

 Δεν είναι φθηνά σκυλάκια, αλλά είναι από τα πιο δημοφιλή σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε και αναφέρονται στη λίστα.

 14. Miniature Schnauzer

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Παρόλο που συχνά συνιστάται για διαμέρισμα, το Σνάουτσερ Μινιατούρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτήν τη λίστα, καθώς χρειάζονται πολλή άσκηση. Αυτό το σκυλί είναι εξαιρετικός φύλακας, πράγμα που σημαίνει ότι γαβγίζει όταν ακούει κάτι περίεργο και θέλει να μας προειδοποιήσει.

 Υποαλλεργικό: Το Σνάουτσερ Μινιατούρα δεν μαδάει πολύ και δεδομένου ότι έχει συνήθως κοντό τρίχωμα, είναι εύκολο να το κάνετε μπάνιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι τρίχες  γύρω από το πρόσωπο μπορεί να λερωθούν, οπότε μπορεί να χρειαστούν βούρτσισμα αρκετές φορές την ημέρα.

 Συμπεριφορά: Αυτά τα σκυλιά είναι η μικρότερη εκδοχή σκύλων που έχουν εκτραφεί σε αγρόκτημα και χρειάζονται ακόμη περισσότερη άσκηση από ορισμένα σκυλιά. Δεν τα πηγαίνουν καλά όταν μένουν μόνα τους και αν τα αγνοούν, μπορούν να αναπτύξουν νευρωτικές συμπεριφορές, όπως υπερβολικό γάβγισμα, νευρικότητα και κυνηγητό γάτων ή άλλων ζώων στο σπίτι.

 Υγεία: Τα υπέρβαρα σκυλιά είναι επιρρεπή σε παγκρεατίτιδα. Το Miniature Schnauzer είναι επίσης επιρρεπές στη λιθίαση της ουροδόχου κύστης, καθώς και σε ορισμένα άλλα γενετικά προβλήματα, όπως οφθαλμικά προβλήματα, επιληψία, αλλεργίες και ορισμένες ορθοπεδικές ασθένειες.

 Αυτά τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί παρατηρητές, όπως και οι μεγαλύτερες ράτσες Schnauzer, αλλά είναι πολύ μικρά για να θεωρηθούν σκύλοι φύλακες. Ωστόσο, είναι μεγαλύτερα από άλλα μικρόσωμα σκυλιά (5 έως 10 κιλά), αρκετά ανθεκτικά και τα πάνε καλά με τα παιδιά. Επιπλέον, το Σνάουτσερ Μινιατούρα είναι συχνά παιχνιδιάρικο σκυλί και μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων στον κόσμο.

 15. Shih Tzu

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Αυτή η μικρή ράτσα σκύλου είναι γνωστό ότι τα πηγαίνει καλά στο διαμέρισμα. Αρκετά μικρά ώστε να μην πέφτουν κάτω (περίπου 8 κιλά και μερικές φορές το μισό από αυτό το μέγεθος), το Σιχ Τσου δεν θα σας δυσκολέψει στην εκπαίδευση της τουαλέτας και περνάει τις περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι. Αυτό το σκυλί είναι βραχυκέφαλο και δεν αντέχει την υπερβολική στη ζέστη, οπότε θα εκτιμήσει πολύ το άραγμα κάτω από το κλιματιστικό σας!

 Υποαλλεργικά: Τα Σιχ Τσου έχουν μακρύ τρίχωμα και δεν μαδάνε πολύ. Για να παραμείνουν υποαλλεργικά σκυλάκια, μπορείτε να τα κάνετε τακτικά μπάνιο ή επιλέξετε ένα κοντό κούρεμα που χρειάζεται λιγότερη φροντίδα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα αλλεργιογόνα μακριά!

 Συμπεριφορά: Πολλά από αυτά τα σκυλιά δεν αντιμετωπίζονται σαν μεγάλα σκυλιά και αναπτύσσουν το «σύνδρομο μικρού σκύλου». Θα γαβγίζουν υπερβολικά, θα γρυλίζουν, θα δαγκώνουν τους ξένους και μερικές φορές, μπορεί ακόμα και να επιτεθούν στνς ιδιοκτήτη του. Εντούτοις, αν συμπεριφέρεστε σωστά, τα εκπαιδεύσετε και τα κοινωνικοποιήσετε από κουτάβι, είναι γλυκά σκυλιά και υπέροχα κατοικίδια.

 Υγεία: Η δυσπλασία του ισχίου αφορά κυρίως σε μεγαλύτερες ράτσες σκύλων, αλλά τα Σιχ Τσους έχουν τη γενετική προδιάθεση σε αυτήν την ασθένεια. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά με ασκήσεις εσωτερικού χώρου για ηλικιωμένους σκύλους, θα διασκεδάσετε και θα γυμνάσετε το κατοικίδιό σας. Η αρθρίτιδα είναι άλλη μια ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί νωρίς, μιας και αυτά τα σκυλάκια είνια «σπιτόγατες».

 Υπάρχουν και μερικές άλλες σοβαρές γενετικές ασθένειες (προβλήματα των ματιών, λοιμώξεις του αυτιού και αλλεργίες), αλλά τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της ράτσας είναι οι ασθένειες των μικρών σκύλων: οδοντικά προβλήματα, εξάρθρωση επιγονατίδας και κατάρρευση τραχείας. Φυσικά, με τη κατάλληλη φροντίδα και διατροφή ο σκυλάκος μπορεί να μείνει υγιής.

 16. Toy Poodle

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Παρόλο που είναι μικρό (5 έως 10 κιλά), το Toy Poodle κατάγεται από μια ράτσα κυνηγόσκυλων και επειδή έχει πολλή ενέργεια, χρειάζεται περισσότερη άσκηση από κάποια άλλα μικρά σκυλιά. Πολλοί άνθρωποι διαχειρίζονται καλά αυτά τα σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε καθόλου, δεδομένου ότι είναι μικρά σε μέγεθος, ωστόσο, για τη βέλτιστη ψυχική τους υγεία, πρέπει να βγαίνουν βόλτα για να αθλούνται.

 Υποαλλεργικό: Αν ψάχνετε ποια σκυλιά δεν μαδάνε, το Πουντλ είναι σίγουρα ένα εξ αυτών. Είναι ένα δημοφιλές υποαλλεργικό σκυλί και χρησιμοποιείται συχνά σε προγράμματα διασταύρωσης με άλλες μικρές φυλές για τη δημιουργία «υποαλλεργικών» σκύλων.

 Συμπεριφορά: Το υπερβολικό γάβγισμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτά τα μικρά σκυλιά είναι έξυπνα και εάν ασκούνται επαρκώς και εκπαιδεύονται καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων που απαιτούν τρέξιμο και ευκινησία), συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα.

 Υγεία: Ορισμένα κοινά προβλήματα οφείλονται μόνο στο άγχος και μπορεί να αντιμετωπιστούν αν ο σκύλος βγαίνει καθημερινά για βόλτα. (Σε αυτά περιλαμβάνονται η νευρική διάρροια, το υπερβολικό γάβγισμα, το γδάρσιμο αντικειμένων κ.λπ.).

 Επίσης, τα Πουντλς είναι επιρρεπη σε πολλές γενετικές ασθένειες που επιτείνονται με την ομομιξία της ράτσας. Ο υποθυρεοειδισμός, η κατάρρευση της τραχείας, η ατροφία του αμφιβληστροειδούς και η επιληψία είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν εντοπιστεί.

 17. West Highland White Terrier

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Τα μικρά Γουέστις είναι σχεδόν πάντα φρόνιμα σε ένα διαμέρισμα, αλλά χρειάζονται αρκετή άσκηση. Λόγω του ότι είναι Τεριέ, αν βαρεθεί δε θα διστάσει να σκάψει παντού, ακόμα και όταν παίζει. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είναι ότι γαβγίζει, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με τους γείτονές σας. Επίσης, λόγω του κυνηγετικού του εντίκτου, μπορεί να μην τα πάει καλά με γάτες ή άλλα κατοικίδια αν δεν εκπαιδευτεί.

 Υποαλλεργικό:  Αυτά τα σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε καθόλου είναι εύκολο να τα λούσετε. Το τρίχωμά τους χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και περιποίηση για να μη κάνει κόμπους.

 Συμπεριφορά: Τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σχετίζονται με το ότι είναι Τεριέ. Εάν θέλετε μια χαλαρή ράτσα, αυτή ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το Westie είναι πολύ πιθανό να γαβγίζει, να κυνηγάει και να κάθεται σε μια περιοχή περιμένοντας να εμφανιστεί το θήραμά του.

 Υγεία:  Αυτά τα σκυλιά είναι μικρά (7 έως 10 κιλά), και εκτός από τα μικρά προβλήματα του σκύλου (αλλεργίες, δερματικά προβλήματα, παθήσεις των γονάτων) μπορούν να πάθουν σοβαρές κληρονομικές ασθένειες, όπως η υπερωιοσχιστία και η craniomandibular osteopathy (κρανιογναθική οστεοπάθεια). Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, νεφρική νόσο και καρδιακές παθήσεις.

 18. Yorkshire Terrier

 Φιλικό προς το διαμέρισμα: Το Yorkie, όπως η πλειοψηφία των μικρόσωμων σκύλων, τα πάει τέλεια στο διαμέρισμα και επάξια συγκαταλέγεται στα σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε. Είναι τόσο μικρά πλάσματα που δεν χρειάζονται πολλή άσκηση και συνήθως δεν ενοχλούν. Δυστυχώς, μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο στην εκπαίδευση της τουαλέτας και να ακούτε συχνά τα γαυγίσματά τους.

 Υποαλλεργικό: Υπήρξαν κάποιες αναφορές ότι αυτός ο σκύλος προκαλεί αλλεργική βρογχίτιδα, αλλά το Γιορκ Σάιρ Τεριέ δεν είναι πιο αλλεργιογόνο από άλλες ράτσες αυτής της λίστας. Δε μαδάει, λοιπόν, πολύ και όσο το λούζετε τακτικά, θα αφήνει ελάχιστες τρίχες στον χώρο του.

 Συμπεριφορά: Σε αυτά τα σκυλιά αρέσει να γαβγίζουν. Πολλά είναι επίσης επιρρεπή σε «σύνδρομο μικρού σκύλου» επειδή δεν αντιμετωπίζονται ποτέ σαν κανονικά σκυλιά. Τα κατοικίδια με αυτό το σύνδρομο γαβγίζουν στους ξένους, δαγκώνουν τους αστραγάλους των επισκεπτών και μπορεί να δαγκώσουν ακόμα και τους ιδιοκτήτες τους όταν φυλάνε τα παιχνίδια ή το φαγητό τους.

 Υγεία: Παρόλο που αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν ως κυνηγόσκυλα για φωλιές αρουραίων, σήμερα έχουν γίνει πολύ πιο ευαίσθητα. Τα παράξενα τρόφιμα μπορεί να τα οδηγήσουν σε έμετο και διάρροια και οι κληρονομικές ασθένειες της ράτσας περιλαμβάνουν: ξηροφθαλμία, ηπατικές παθήσεις και προβλήματα στα μάτια, όπως ο καταρράκτης.

 Όπως όλα τα μικρά σκυλιά, τα Yorkies είναι επιρρεπή σε χαμηλό επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδοντιατρική νόσο, κατάρρευση της τραχείας και περίπου το ένα τέταρτο αυτών των σκύλων πάσχει από εξάρθρωση της επιγονατίδας.

 Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μη μαδάει το σκυλί σας.

 Η αλλεργία που έχετε στο κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να οφείλεται στην πιτυρίδα στο δέρμα ή στο τρίχωμα και πιθανόν ακόμη και στη διαφορετικές ιδιότητες της τρίχας του σκύλου και του ανθρώπου (για παράδειγμα, το pH). Είτε έχετε καταφέρει να επιλέξετε μια υποαλλεργική ράτσα σκύλου για το διαμέρισμά σας, είτε όχι, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον αριθμό των αλλεργιογόνων στο σπίτι:

  •  Να πλένετε το σκυλί σας όσο πιο συχνά γίνεται. Εάν χρησιμοποιείτε ένα ήπιο σαμπουάν και ο σκύλος σας πάσχει από δερματικά προβλήματα, μπορείτε να το εναλλάσσετε με απλό νερό. Προσπαθήστε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.
  •  Να βουρτσίζετε το σκυλί σας καθημερινά. Το σκυλί θα γλείψει τη γούνα του και το σάλια θα μεταφερθούν οπουδήποτε. Με το καθημερινό βούρτσισμα του σκύλου σας μπορείτε να αφαιρείτε τυχόν τρίχες που διαφορετικά θα έπεφταν σε όλο το σπίτι.
  •  Να σκουπίζετε τα πόδια του σκύλου σας όταν επιστρέφει μετά από τη βόλτα. Μπορείτε να τα καθαρίσετε ακόμα και με σκουπάκι χειρός, αν ο σκυλάκος δεν ενοχλείται. Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα μπορείτε επίσης να τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί πριν μπουν στο σπίτι.
  •  Να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψετε όλες τις τρίχες και τη πιτυρίδα από το χώρο όπου κοιμάται το σκυλί σας. Να θυμάστε πότε μαδάνε τα σκυλιά σας πιο έντονα και να ενισχύσετε την «φασίνα» εκείνον τον καιρό.
  •  Βάλτε φίλτρο αέρος στο σπίτι σας. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που πουλάνε τα καλύτερα φίλτρα και είναι αρκετά αξιόπιστα.
  •  Πλένετε τα μπολ του σκύλου σας ακόμα κι αν δεν είναι βρώμικα. Οι αλλεργίες προκαλούνται από πρωτεΐνες που υπάρχουν σε όλα τα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων και του σάλιου.
  •  Να πλένετε τακτικά το κρεβάτι και τα παιχνίδια του σκύλου. Αγοράστε παιχνίδια που μπορούν να πλυθούν χωρίς να χαλάσουν και αγοράστε ένα κρεβάτι σκύλου με ξεχωριστό κάλυμμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί στο πλυντήριο.
  •  Μην αφήνετε το σκυλί σας να κοιμηθεί με το άτομο που έχει την αλλεργία. Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά και θέλουν να κοιμούνται κοντά στα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά μπορούν πάντα να εκπαιδεύονται για να κοιμούνται στο ξεχωριστό κρεβάτι τους.
 Πού μπορείτε να βρείτε σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε;

 Αφού επιλέξετε το τέλειο σκυλί για την περίπτωσή σας, το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε το τοπικό καταφύγιο ζώων της περιοχής σας. Τα καταφύγια ζώων έχουν υπέροχα σκυλιά μεσαίου μεγέθους που δεν μαδάνε – αλλά και μεγαλόσωμα – τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με αλλεργίες και εκπαίδευση στο σπίτι (για παράδειγμα, η οικογένεια μετακόμισε σε άλλη χώρα) γι’ αυτό μπορεί να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

 Μην αφήσετε τον εαυτό σας να πιστεύει ότι οποιοδήποτε σκυλί είναι κατάλληλο για το διαμέρισμά σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε καθαρόαιμη ράτσα, αλλά αν πάτε σε καταφύγιο, πρέπει να τους ενημερώσετε ότι υπάρχει αλλεργικό άτομο στην οικογένεια.

 Το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι η αναζήτηση ενός ηθικού εκτροφέα. Υπάρχουν πολλά καλά εκτροφεία ακόμα και σε κοντινή απόσταση. Το θέμα που προκύπτει είναι ότι ορισμένες ράτσες είναι πιο σπάνιες και οι εκτροφείς θα έχουν μεγάλη λίστα αναμονής. Οι αξιόπιστοι εκτροφείς θα πάρουν πρώτα συνέντευξη από τις υποψήφιες οικογένειες.

 Ο τέλειος σκύλος για το διαμέρισμά σας που δε μαδάει βρίσκεται εκεί έξω, αλλά μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αν σας ενδιαφέρει μια ράτσα, όπως το Bernedoodle ή το Basenji. Μην εγκαταλείπετε όμως εύκολα. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξετε και να αγοράστε από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων ούτε να δεχτείτε ένα κουτάβι από σελίδες με πολλές ράτσες .

 Τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι διατεθειμένα να πουλήσουν σε οποιονδήποτε το οποιοδήποτε σκυλί, επειδή ακριβώς αποκτούν τα κουτάβια από εκτροφείς με ανήθικες πρακτικές και εκτροφεία μαζικής αναπαραγωγής. Τα sites που πουλάνε διάφορες ράτσες μεταφέρουν κουτάβια ακόμη σε χώρους στάθμευσης, προκειμένου να κρύψουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εκτρέφονται τα ζώα.

 Στα καταφύγια ζώων θα βρείτε πολλά σκυλιά των παραπάνω φυλών που χρειάζονται το παντοτικό τους σπίτι και την οικογένεια που θα τους δείξει την απαραίτητη φροντίδα και στοργή!

 Ψάχνετε ποια σκυλιά δεν μαδάνε καθόλου, τουλάχιστον σε βαθμό που δεν προκαλούν αλλεργίες και να ταιριάζουν στο διαμέρισμά σας; Τα παραπάνω σκυλιά για σπίτι που δεν μαδάνε θα γίνουν οι παντοτινοί φίλοι – σύντροφοι σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top