Τι τρώνε τα Μαλτέζ για να έχουν μια ακμαία & δραστήρια ζωή;

 Ψάχνετε την ιδανική τροφή για το Μαλτεζάκι σας τώρα που είναι ακόμα κουτάβι ή μήπως πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε μία νέα σκυλοτροφή για το ηλικιωμένο σκυλάκι σας;

 Αυτά τα μικρόσωμα σκυλάκια χρειάζονται μια σωστή διατροφή, ωστόσο, η αναζήτηση και ο εντοπισμός της κατάλληλης τροφής μπορεί να είναι δύσκολο για τους ιδιοκτήτες αυτής της ράτσας.

 Ανεξάρτητα από το τι σας έφερε στο παρόν άρθρο, η εύρεση της καλύτερης διατροφής ενός σκύλου πρέπει να είναι προτεραιότητά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

 Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα εξετάσουμε μερικά χρήσιμα θέματα γύρω από το τι πρέπει να τρώνε τα Μαλτέζ σε κάθε στάδιο της ζωής τους, προκειμένουν να κάνουμε την αναζήτησή σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

 Αυτή η μικροσκοπική ράτσα σκύλου (toy), που δε ζυγίζει περισσότερο από 7 κιλά, έχει κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις που οι κηδεμόνες της οφείλουν να γνωρίζουν.

 Πολλά Μαλτέζ, όπως και άλλα μικρόσωμα σκυλιά, έχουν ευαίσθητο στομάχι, συνεπώς, μια υποαλλεργική τροφή σκύλου με περιορισμένα συστατικά ή μία με επιπλέον φυτικές ίνες και προβιοτικά θα καταπραΰνουν το στομάχι του και θα ρυθμίσουν το πεπτικό του σύστημα.

 Είναι επίσης γνωστό ότι τα Μαλτεζάκια είναι ιδιότροπα στο φαγητό τους, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές πριν καταλήξετε σε μία εταιρία. Το μόνο σίγουρο είναι στο τέλος ο τετράποδος φίλος σας θα προτιμήσει αυτήν που του υποδεικνύει η μύτη του.

 Οι διατροφικές ανάγκες που έχει το Μαλτέζ ως κουτάβι

 Τα Μαλτέζ είναι μία από τις μικρότερες ράτσες σκύλων σε μέγεθος και οι διατροφικές ανάγκες τους είναι πολύ συγκεκριμένες. Αυτά τα toy σκυλάκια παθαίνουν πολύ συχνά υπογλυκαιμία, επειδή τα μικρά τους σώματα δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 Για αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να επιλέξετε κροκέτες που προορίζονται για μικρόσωμες και toy φυλές.

 Αυτές οι κροκέτες περιέχουν τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, που βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη και των επιπέδων σακχάρου. Επίσης, οι κροκέτες πρέπει είναι προσαρμοσμένες στο μέγεθος του σκύλου σας, ώστε να χωράνε στο στόμα του.

 Παρόλο που τα Μαλτεζάκια δε διακρίνονται για το μυώδες σώμα τους, δεν παύουν να χρειάζονται μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης.

 Η πρωτεΐνη διατηρεί τη μυϊκή μάζα, ενώ συγχρόνως παρέχει ενέργεια και διασφαλίζει ότι το κουτάβι σας έχει τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για να αναπτυχθεί το σώμα του όπως πρέπει.

 Το Κτηνιατρικό Εγχειρίδιο συνιστά ότι τα κουτάβια πρέπει να καταναλώνουν κροκέτες που προσφέρουν τουλάχιστον 22% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 Αυτό το ποσοστό είναι περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται ένας ενήλικος σκύλος, οπότε θα πρέπει να προσέχετε πάντα τη λίστα των συστατικών που αναγράφεται στη συσκευασία.

 Συνιστάται επίσης η ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ποσοστό 8% για υγιή ανάπτυξη του σκύλου.

 Το λίπος δεν παρέχει μόνο ενέργεια στον οργανισμό, αλλά επιτρέπει επίσης την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Εκτός από τα λιπαρά, εκλεκτά συστατικά, όπως το ιχθυέλαιο, ο λιναρόσπορος και άλλες βιταμίνες συμβάλλουν σε ένα υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα.

 Όσον αφορά τη συχνότητα σίτισης του κατοικιδίου σας, καλό είναι να ταΐζετε το Μαλτέζ 4 έως 6 φορές την ημέρα, λόγω των υπογλυκαιμικών αναγκών του. Ωστόσο, μόλις φτάσει την ηλικία των 3 μηνών, αυτό μπορεί να μειωθεί σε 3 έως 4 γεύματα ημερησίως.

 Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα κουτάβι είναι τα παρακάτω:

  • Δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)
  • Εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA)
  • Αραχιδονικό οξύ (ARA)

 Αυτά τα συστατικά βρίσκονται και στο μητρικό γάλα και υποστηρίζουν τα μάτια και την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των κουταβιών.

 Οι διατροφικές ανάγκες του ενήλικου Μαλτέζ

 Τα Μαλτέζ ενηλικιώνονται περίπου στους 12 μήνες ζωής. Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, θα πρέπει σιγά σιγά να μεταβείτε σε ξηρά ή υγρή τροφή για ενήλικες σκύλους.

 Τώρα που το πλήρως ανεπτυγμένο σώμα του έχει μάθει να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, θα πρέπει να καταναλώνει 3 γεύματα την ημέρα.

 Φυσικά, ενημερωθείτε από τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα, αν χρειάζεται μια τροφή για στειρωμένα σκυλιά ή κάποια κλινική δίαιτα. 

 Σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε τα Μαλτέζ, το Κτηνιατρικό Εγχειρίδιο προτείνει ότι σε αυτό το χρονικό στάδιο η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά μειώνεται στο 18% και 5% αντίστοιχα.

 Γενικότερα, η διατροφή του ενήλικου σκύλου πρέπει να είναι ισορροπημένη, επομένως, η μετάβαση σε μία τροφή για ενήλικες είναι απαραίτητη.

 Οι ιδιοκτήτες ενός Μαλτέζ πρέπει να αναζητούν πηγές πρωτεΐνών υψηλής ποιότητας, όπως το πραγματικό κρέας.

 Τα κρέατα και τα ιχθυάλευρα όχι μόνο του παρέχουν περισσότερη πρωτεΐνη, αλλά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως η γλυκοζαμίνη και το DHA, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν στο φαγητό περισσότερη γεύση.

 Επιπλέον, τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα είναι εξίσου απαραίτητα στη διατροφή του Μαλτέζ, καθώς θρέφουν το δέρμα και το τρίχωμά του σκύλου, ενώ χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 Οι διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων Μαλτέζ

 Καθώς το Μαλτέζ μεγαλώνει, οι διατροφικές ανάγκες του διαφοροποιούνται. Γύρω στην ηλικία των 9 με 10 χρονών, το Μαλτεζάκι θεωρείται ηλικιωμένο και θα πρέπει να κάνει τη μετάβαση σε μία νέα τροφή για σκυλάκια τρίτης ηλικίας.

 Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι λιγότερο δραστήρια και χρειάζονται λιγότερη ενέργεια μέσα στη μέρα τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσετε μία ξηρά τροφή που θα του παρέχει όλα όσα χρειάζεται, αλλά σαφώς με λιγότερες θερμίδες.

 Εξίσου χαμηλότερο είναι και το ποσοστό λίπους που πρέπει να έχει ένας ηλικιωμένος σκύλος. Το υπερβολικό λίπος μπορεί να τον κάνει υπέρβαρο, ενώ το ήδη ευαίσθητο στομάχι του δε θα μπορεί να το αφομοιώσει αποτελεσματικά.

 Φυσικά, θα χρειαστεί να του προσεφέρετε μία καλής ποιότητας άπαχη πρωτεΐνη. Από εκεί και έπειτα, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι λαμβάνει υψηλότερα επίπεδα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης που υποστηρίζουν τη γήρανση των οστών και των αρθρώσεων.

 Τα κρέατα και τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών των χονδροπροστατευτικών ουσιών.

 Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής τροφής, διότι υποστηρίζουν το επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

 Βέβαια, όσο το σκυλί μεγαλώνει, μπορεί να δυσκολεύεται να μασήσει μια σκληρή κροκέτα. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να προσθέτετε στο μπολ του λίγο ζωμό κοτόπουλου, χωρίς μπαχαρικά και αλάτι, για να μαλακώσουν οι κροκέτες και να είναι πιο εύληπτες.

 Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι τρώνε τα Μαλτέζ

 Μόλις το κουτάβι σας απογαλακτιστεί, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή ιδανική για κουτάβια, μέχρι την ηλικία των 12 με 15 μηνών, ανάλογα με το βάρος και την ωριμότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας.

 Τα Μαλτέζ είναι κουτάβια με ισχυρές διατροφικές ανάγκες, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους.

 Η επιλογή λανθασμένου φαγητού σε πρώιμο ηλικιακό στάδιο θα μπορούσε βλάψει την ανάπτυξη του οργανισμού τους. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να αρρωστήσουν, λόγω έλλειψης αντιοξειδωτικών.

 Τα κουτάβια της ράτσας μπορούν να μεταβούν σε μια τροφή για ενήλικες γύρω στην ηλικία του ενός έτους. Το ενήλικο σκυλάκι σας δε χρειάζεται μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταλήξει υπέρβαρο.

 Δεδομένου ότι το Μαλτέζ είναι μια μικρόσωμη ράτσα, συνήθως ζουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα σκυλιά. Αυτό σημαίνει ότι θα τρέφεται με την ίδια τροφή ως ενήλικο τουλάχιστον για 6-7 χρόνια. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες τροφές, μέχρι να καταλήξετε σε αυτήν που θα του αρέσει πραγματικά.

 Η μετάβαση της παλιάς στην καινούρια τροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά και αργά. Ξεκινήστε αναμιγνύοντας τις δύο τροφές, μέχρι να καταλήξετε να του δίνετε μόνο από την καινούρια. Με αυτόν τον τρόπο δε διαταράσσετε το στομάχι του, ούτε τις γευστικές του συνήθειες.

 Ένα Μαλτέζ δεν είναι φυσιολογικό να ζυγίζει περισσότερο από δέκα κιλά. Γύρω στην ηλικία των επτά, σας συνιστούμε να κάνετε τη μετάβαση σε μια τροφή για ηλικιωμένα σκυλάκια, ανάλογα με τις ανάγκες του ζώου και την κατάσταση της υγείας του.

 Μετά την ηλικία των 8 ετών, ενδεχομένως να έρθετε αντιμέτωποι με κάποια ασθένεια ή διαταραχή της υγείας του, κάτι που φυσικά απευχόμαστε για κάθε ζωάκι.

 Τα ηλικιωμένα Μαλτεζάκια μεταβαίνουν σε μια τροφή για senior σκύλους, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού τους.

 Όπως και κατά τη φάση της ενηλικίωσης, δώστε έμφαση στις θερμίδες της τροφής, για να μην καταλήξει το τετράποδο φιλαράκι σας παχύσαρκο.

 Σε περίπτωση που το σκυλάκι σας ξεπεράσει τα τέσσερα παραπανίσια κιλά, τότε είναι η στιγμή που κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου.

 Μπορεί να μη σας φαίνεται σπουδαίο, αλλά ακόμα και μερικά επιπλέον κιλάκια είναι επικίνδυνα, γιατί τα Μαλτέζ εμφανίζουν συχνά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

 Το Μαλτέζ είναι ένα μικρό σκυλάκι που μπορεί να σας συντροφεύει για περίπου δεκαπέντε χρόνια. Ως κηδεμόνας του, είστε υπεύθυνος για τη διατροφή του και για την ήρεμη, υγιή ζωή του.

 Λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανάγκες του, όπως η θρέψη του τριχώματος, το ευαίσθητο πεπτικό του σύστημα και το φυσιολογικό βάρος του, θα πρέπει να ακολουθεί την ιδανική τροφή με βάση το ηλιακό του στάδιο.

 Από εκεί και έπειτα, με τις οδηγίες του κτηνιάτρου και τις παραπάνω συμβουλές, θα εξασφαλίσετε στο μαλλιαρό «παιδάκι» σας τη ζωή που του αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top