Διατροφή σκύλου: Κρίσιμα ερωτήματα & απαντήσεις!

 Μια από τις πιο κοινές απορίες που απευθύνουν οι σκυλογονείς στους κτηνιάτρους τους είναι η εξής: Τι πρέπει να ταΐζω τον σκύλο μου; Ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και δίνοντάς του την κατάλληλη ποσότητα φαγητού προασπίζετε την καλή υγεία και ευεξία του. Προτού μάθετε όμως τι και πώς πρέπει να τον ταΐζετε, θα πρέπει να κατανοήσετε τις διατροφικές ανάγκες του και πώς αυτές εξελίσσονται.

 Τα σκυλιά πρέπει να τρώνε μόνο κρέας;

 Σαν είδος, οι σκύλοι ανήκουν στην τάξη των σαρκοφάγων ζώων. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα θηλαστικών που έχουν παρόμοια δομή δοντιών. Ωστόσο, αν και ανήκουν στην ίδια τάξη, υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά στη τροφή τους.

 Κάποια τρώνε αποκλειστικά και μόνο κρέας, ενώ άλλα ικανοποιούν τις θρεπτικές ανάγκες τους μέσω της κατανάλωσης φυτών. Βέβαια, υπάρχουν και ζωάκια που προτιμούν έναν συνδυασμό κρέατος και φυτών, τα παμφάγα, όπως είναι οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

 Ακριβώς λόγω των διατροφικών αναγκών τους, η δομή των δοντιών και το γαστρεντερικό τους σύστημα έχουν προσαρμοστεί σε μια παμφάγα διατροφή.

 Από κει και πέρα, η πηγή των πρωτεϊνών και του λίπους είναι λιγότερο σημαντική από την ποιότητα και τη φυσιολογική πέψη τους. Αυτό σημαίνει πως τα σκυλιά μπορούν να ευδοκιμήσουν με μια χορτοφαγική διατροφή, αν είναι ισορροπημένη. Ωστόσο, μια διατροφή αποκλειστικά βασισμένη στο κρέας, δεν θα θεωρούνταν ισορροπημένη και δεν θα τους προσέφερε όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

 Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μας είναι γνωστό πως μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή του σκύλου πρέπει να περιλαμβάνει μια επαρκή ποσότητα ανόργανων συστατικών, βιταμινών, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Αυτά τα συστατικά είναι υψίστης σημασίας για την οικοδόμηση, τη συντήρηση των ιστών και την πραγματοποίηση βιολογικών αντιδράσεων.

 Τι ισχύει για τους υδατάνθρακες;

 Πράγματι, μπορεί οι σκύλοι να έχουν σχεδιαστεί να ζουν λαμβάνοντας πρωτεΐνες και λίπη ως τις κύριες πηγές ενέργειάς τους, αλλά μπορούν να καταναλώσουν και υδατάνθρακες. Άλλωστε, το ίδιο το πεπτικό τους σύστημα παράγει ένζυμα που είναι ειδικά για την πέψη του αμύλου και των σακχάρων.

 Αν προσφέρετε στο κατοικίδιο σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, καλό είναι να το μαγειρεύετε πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλετε στην ομαλή πέψη του. Γενικότερα, είναι προτιμότερο να τρώει μαγειρεμένη τροφή τόσο για τη προστασία του από μικρόβια που βρίσκονται στο ωμό κρέας, όσο και για τη διαδικασία της πέψης.

 Ποιες είναι οι θρεπτικές ανάγκες τους;

 Νερό, πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες είναι τα έξι βασικά συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των σκύλων.

 Για πολλά από αυτά έχει καθοριστεί η ελάχιστη και η μέγιστη διατροφική απαίτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως και με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκύψει κάποια διατροφική έλλειψη ή πλεόνασμα.

 Σχετικές οδηγίες αναγράφονται σε κάθε σκυλοτροφή του εμπορίου. Ελέγχετε προσεκτικά τις συσκευασίες των προϊόντων για να δείτε αν πληρούν τις προδιαγραφές του AAFCO.

 Έχετε υπόψη σας πως οι συνιστώμενες δοσολογίες μπορούν να ποικίλλουν από σκύλο σε σκύλο, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ράτσας και της υγείας του.

 Τι σκυλοτροφή να πάρω;

 Η καλύτερη συμβουλή που μπορείτε να δεχτείτε σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας είναι η εξής: ταΐστε τον την πιο ποιοτική σκυλοτροφή που αντέχει η τσέπη σας.

 Οι διαφορές ανάμεσα σε μια premium και μια οικονομικά προσιτή σκυλοτροφή δεν διαγράφονται στον σχετικό διατροφικό πίνακα. Βρίσκονται στην ποιότητα και την πηγή προέλευσης των συστατικών.

 Τα συστατικά αυτά αναγράφονται ανάλογα με το βάρος τους. Όλα όμως ζυγίζονται όταν προστίθενται στο σύνολο της τροφής που περιέχεται στη συσκευασία και συστατικά, όπως το φρέσκο κρέας που έχει αρκετή περιεκτικότητα σε νερό, το χάνει κατά την επεξεργασία της τροφής. Έτσι, γενικά μιλώντας, μια διατροφή βασισμένη στο καλαμπόκι μπορεί να είναι πιο θρεπτική από μία που βασίζεται στο κρέας.

 Η πιο ασφαλής και σίγουρη λύση σχετικά με την επιλογή της ιδανικής σκυλοτροφής είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Από κει και πέρα, για να σας βοηθήσουμε:

  • Επιλέξτε τροφές με πραγματικά, αναγνωρίσιμα, υγιεινά συστατικά. Αν δεν αναγνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά, μην αγοράσετε το προϊόν.
  • Προτιμήστε μια σκυλοτροφή χαμηλών θερμίδων. Οι περισσότεροι ενήλικοι και στειρωμένοι σκύλοι έχουν χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, οπότε καλό είναι να προσέχετε τα γραμμάρια για να μην κάνετε το κατοικίδιό σας παχύσαρκο.

 Όσον αφορά στην μορφή της τροφής, υγρή, barf ή ξηρά τροφή, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιλέξετε τη κάθε μία, ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες και τη κατάσταση υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ο σκύλος σας. Ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να σας κατευθύνει αντίστοιχα.

 Πόσο πρέπει νa ταΐζω τον σκύλο μου;

 Για να είστε βέβαιοι για το πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος σας, θα πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει ο σκύλος σας. Γι’ αυτό, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα κιλά του.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ποσότητα που χρειάζεται ο αγαπημένος σας φιλαράκος, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο ζωής και την φυσική του κατάσταση.

 Η φόρμουλα που συνήθως χρησιμοποιείται αφορά έναν μέσο ενήλικο σκύλο που ζει σε διαμέρισμα, λαμβάνει μια μέτρια σωματική άσκηση και είναι στειρωμένος. Είναι η εξής:

 30 x βάρος σε κιλά + 70 = ανάγκη σε καθημερινές θερμίδες.

 Προσέξτε όμως. Κάποια σκυλάκια χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, ενώ άλλα περισσότερες. Σημειωτέον, μέσα στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων συνυπολογίζονται και οι θερμίδες των λιχουδιών που τους δίνετε.

 Πόσο συχνά πρέπει να τρώει;

 Η βιολογική εξέλιξη του είδους ως κυνηγός έχει εξοπλίσει τα σκυλιά με την εξής δυνατότητα: μπορούν να επιβιώσουν με ένα μεγάλο γεύμα για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, τα περισσότερα κατοικίδια χρειάζονται φαγητό μία με δύο φορές την ημέρα. Η διαίρεση των γευμάτων τους σε ισόποσα γεύματα βοηθάει στην υγιή πέψη.

 Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως πρέπει να αποφεύγετε την έντονη άσκηση αμέσως πριν ή αμέσως μετά το φαγητό. Έτσι, θα μείνετε μακριά από προβλήματα, όπως είναι η γαστρική διάταση, δηλαδή η συστροφή του στομάχου, κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του.

 Διαφέρουν όλα αυτά ανάλογα με την ράτσα;

 Φυσικά. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μεταβολικές διαφοροποιήσεις από ράτσα σε ράτσα κι αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και διατροφικές. Κατά τον προγραμματισμό της διατροφής του σκύλου σας, λοιπόν, καλείστε να λάβετε υπόψη τη ράτσα του και την εξέλιξη της.

 Συγχρόνως, μετράει το περιβάλλον διαβίωσης και η καταγωγή. Τα σκυλιά προσαρμόζονται σε δίαιτες που ανταποκρίνονται στο κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής απ’ όπου κατάγονται. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, πως η ενδογαμία και τα γεννετικά χαρακτηριστικά του κάθε σκύλου απαιτούν πιο εξατομικευμένες δίαιτες.

 Τι σχέση έχουν οι διατροφικές ανάγκες και το στάδιο ζωής του σκύλου;

 Πολύ απλά, το δεύτερο καθορίζει το πρώτο. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία σκυλοτροφή που να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα τα στάδια ζωής ενός σκύλου. Για την ακρίβεια, μια τέτοια ίσως δεν καλύπτει ένα κουτάβι που βρίσκεται ακόμη σε αναπτυξιακή φάση ή μια εγκυμονούσα σκυλίτσα. Αντίστοιχα, ενδέχεται να προσφέρει πολύ περισσότερες θερμίδες σε έναν υπερήλικα σκύλο, τουλάχιστον συγκριτικά με αυτές που χρειάζεται.

 Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως θα πρέπει πάντοτε να ταΐζετε τον σκύλο σας σύμφωνα με την ηλικιακή φάση που διανύει – κουτάβι, έφηβος, εγκυμονούσα, ενήλικος ή υπερήλικος. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε την καλή υγεία και φροντίδα του σκύλου σας.

 Ειδικά τα κουτάβια πρέπει να τρώνε πολύ και συχνά! Μεγαλώνουν γρήγορα κα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι, ένα κουταβάκι ηλικίας 6 με 8 εβδομάδων πρέπει να τρώει 4 με 6 γεύματα την ημέρα. Μόλις φτάσει τους 6 μήνες, η ανάγκη του για φαγητό μειώνεται, γιατί έχει ήδη μεγαλώσει αρκετά.

 Φυσικά, θα πρέπει να του προσφέρετε μια ειδικά σχεδιασμένη ποιοτική σκυλοτροφή για κουτάβια μέχρι να φτάσει περίπου στους 12 μήνες ζωής. Αυτή περιέχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνει γερό και δυνατό! Μάλιστα, αν ανήκει σε κάποια μεγαλόσωμη ράτσα, είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση διαφόρων αναπτυξιακών ανωμαλιών. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζεται ειδική τροφή, αποκλειστικά προορισμένη για μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων.

 Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε να του δίνετε γάλα. Μετά τον απογαλακτισμό, είναι δύσκολο να χωνέψει τη λακτόζη και μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερικά προβλήματα.

 Αντίστοιχα, τα σκυλάκια που έχουν ξεπεράσει τον έβδομο χρόνο ζωής τους, χρειάζονται μια εξειδικευμένη διατροφή. Θα πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες, νάτριο και υδατάνθρακες, αλλά υψηλότερη σε πρωτεΐνη.

 Ανεξάρτητα από το ηλικιακό στάδιο που διανύει το κατοικίδιό σας, σας συνιστούμε να ρωτήστε τον κτηνίατρο για την χρήση προβιοτικών. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς γαστρεντερικού συστήματος και, κατ’ επέκταση, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν γραφτεί για τη διατροφή των σκύλων. Την ίδια στιγμή, γνωρίζετε και οι ίδιοι πόσο δύσκολο είναι να επιλέξετε την κατάλληλη σκυλοτροφή και να μένετε πάντοτε ενημερωμένοι για τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιού σας.

 Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και δεν είστε μόνοι σας! Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές. Εκείνος ή εκείνη είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται ο σκύλος σας, ώστε να σας προτείνει μια εξατομικευμένη τροφή με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του.

 Έχετε κι άλλες απορίες; Μη διστάσετε να μας γράψετε ένα σχετικό σχόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top