Διατροφή σκύλου με καλαζάρ: Που να δώσετε έμφαση!

 Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να αντιμετωπιστεί η λεϊσμανίαση ή, αλλιώς το καλαζάρ, είναι η καλή, ισορροπημένη διατροφή. Το καλαζάρ, όπως είναι ευρέως γνωστή η ασθένεια, είναι μια χρόνια ανίατη ασθένεια που επιδέχεται μόνο παρηγορητική θεραπεία.

 Επίσης, ο σκύλος που έχει διαγνωστεί με καλαζάρ πρέπει να επιβλέπεται συχνά από κτηνίατρο, να υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους και να ακολουθεί μία διατροφή υψηλής ποιότητας, ενδεδειγμένη από τον θεράποντα κτηνίατρο.

 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας που πάσχει από λεϊσμανίαση, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο. Εξηγούμε τι πρέπει να περιέχει η διατροφή που θα βοηθήσει τον σκύλο σας να ζει όσο πιο φυσιολογικά και ανώδυνα γίνεται, ακολουθώντας τη καθιερωμένη ρουτίνα του.

 Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 Βήμα 1:

 Ξέρετε τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη λεϊσμανίαση του κατοικιδίου σας; Εκτός από τους τακτικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, μια υγιεινή διατροφή σκύλου με καλαζάρ είναι σημαντική βοήθεια για τον έλεγχο της νόσου. Όταν μιλάμε για μια υγιεινή διατροφή αναφερόμαστε σε τροφές υψηλής ποιότητας ή ακόμα και τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σκύλους με λεϊσμανίαση.

 Αυτές οι τροφές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός άρρωστου σκύλου. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την διατροφή του σκύλου σας. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή του θα πρέπει να είναι:

  • Πλούσια σε ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα.
  • Χαμηλή σε φώσφορο.
  • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
  • Να προσφέρει βέλτιστα επίπεδα πρωτεϊνών.
  • Να αποτελείται από εξαιρετικά εύπεπτα συστατικά.

 Βήμα 2:

 Είναι σημαντικό να ξέρετε τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά για ποικιλία και θρέψη, γιατί, όπως είπαμε, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

 Ειδικά αν ο σκύλος σας είναι θετικός στις εξετάσεις λεϊσμανίασης, τότε τα τρόφιμα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την συνολική υγεία του. Όπως είδαμε και πριν αποτελούν σύμμαχο προστασίας και άμυνας του οργανισμού.

 Μία διατροφή σκύλου με καλαζάρ, λοιπόν, πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προώθηση της υγείας του ανοσοποιητικού του συστήματος, όπως επίσης για την υγεία των νεφρών και του ήπατος. Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε σκυλοτροφή, βεβαιωθείτε ότι έχει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και το κρέας είναι πρώτο στη λίστα συστατικών που αναγράφεται στη συσκευασία.

 Βήμα 3:

 Μία θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή σκύλου με καλαζάρ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα ακόλουθα συστατικά:

  • Υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών, κυρίως βιταμίνη Ε που διεγείρει την αμυντική αντίδραση του οργανισμού και η οποία είναι καθοριστική για τη θεραπεία της ασθένειας.
  • Εύπεπτες πρωτεΐνες που επιτρέπουν στον σκύλο σας να ανακτήσει τη μυϊκή του μάζα. Επιπλέον, μειώνουν και περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της νόσου στους νεφρούς.

 Βήμα 4:

 Για ένα σκυλί με λεϊσμανίαση είναι σημαντικό η τροφή του πέρα από θρεπτική να είναι και γευστική. Όσο πιο νόστιμο είναι το φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να το καταναλώσει ο σκύλος σας με όρεξη. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσει βάρος ή να ανακτήσει τα κιλά που έχει χάσει.

 Βέβαια, όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με τα άρρωστα σκυλιά είναι σύνηθες να μην έχουν όρεξη για φαγητό, με αποτέλεσμα να χάνουν υπερβολικό βάρος και να φτάνουν στα όρια του λιπόσαρκου σκύλου.

 Βήμα 5:

 Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει κάποιο πρόβλημα στους νεφρούς, η διατροφή πρέπει να είναι σύμμαχος και να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρος σας, καθώς η διατροφική προσέγγιση για τη θεραπεία του οργανισμού ποικίλλει ανάλογα με την υγεία του εκάστοτε σκύλου.

 Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος που επιβλέπει τον σκύλο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει ή να σας συστήσει την κατάλληλη σκυλοτροφή.

 Βήμα 6:

 Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λεϊσμανίαση, καλό είναι να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για το τρόπο μετάδοσης και πρόληψης της νόσου. Άλλωστε, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

 Δυστυχώς, πρόκειται για μία ασθένεια δεν θεραπεύεται, οπότε εάν έχετε ήδη ένα σκυλάκι ή σκοπεύετε να προβείτε στην υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου, φροντίστε να ενημερωθείτε από σχετικά έγκυρα άρθρα και από τον κτηνίατρο. Η πρόληψη είναι καταλυτική για τη πορεία οποιασδήποτε ασθένειας.

 Εάν βρίσκεστε στην δυσάρεστη κατάσταση όπου ο σκύλος σας έχει διαγνωστεί με καλαζάρ, φροντίστε να είστε τυπικοί στους ελέγχους του και να εφοδιαστείτε με μία υψηλής ποιότητας τροφή, για να διασφαλίσετε πως ο σκύλος σας προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα θρέψουν τον οργανισμό του και θα τον κρατήσουν ζωντανό και δραστήριο.

 Η διατροφή είναι ο πιο βασικός παράγοντας ίσως για την  υγεία του σκύλου σας. Εάν έχετε απορίες σχετικά με κάποια σκυλοτροφή ή για το ποια πρέπει να είναι τα συστατικά στις καλύτερες σκυλοτροφές, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή ακόμα και εμάς. Είμαστε πάντα πρόοθυμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας και να σας λύσουμε κάθε απορία ή προβληματισμό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top