Τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά για ποικιλία & θρέψη;

 Η αλήθεια είναι πως τα εξημερωμένα σκυλιά είναι σε μεγάλο βαθμό σαρκοφάγα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν τρώνε και φυτικά τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, οι άγριοι πρόγονοι και συγγενείς τους καταναλώνουν μια ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνει κυρίως θηράματα. Έτσι, καταναλώνουν ωμό κρέας, κόκκαλα, όργανα και μικρή ποσότητα φυτικής ύλης που περιέχεται στο έντερο αυτών.

 Και πάλι όμως, αν εσείς δεν είστε σίγουροι για το αν ή κατά πόσο πρέπει να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε τροφές που θέλετε να εντάξετε στο πρόγραμμα διατροφής του σκύλου σας, μην ανησυχείτε, γιατί έχετε εμάς!

 Ένας οδηγός για τη διατροφή των σκύλων

 Πράγματι, κάθε σκύλος να είναι διαφορετικός και να έχει τις δικές του ανάγκες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένας γενικός οδηγός για το τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά.

 Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή αλλεργία απέναντι σε ορισμένα τρόφιμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε σχετικά τον κτηνίατρό σας.

 Από εκεί και πέρα, η βάση της ημερήσιας διατροφής του θα πρέπει να είναι μια υψηλής ποιότητας premium εμπορική σκυλοτροφή, που να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην ηλικία και τις ανάγκες του.

 Τα καλά νέα είναι πως στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ένα σωρό προϊόντα πάνω στις απαιτήσεις του μπαγάσακου σας, όπως είναι η ειδική τροφή για τα κουτάβια, η τροφή για στειρωμένα σκυλιά, οι κλινικές δίαιτες και διάφορες άλλες εξατομικευμένες τροφές.

 Για να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας όμως μια μεγαλύτερη ποικιλία μπορείτε να του προσφέρετε τρόφιμα από ολόκληρη λεία, όπως είναι το φρέσκο ωμό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινους, τα κόκκαλα, οι χόνδροι, τα οποία θεωρούνται υπερτροφές για κάποια σκυλιά και τους προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά και και μερικά είδη λαχανικών.

 Παρόλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να έχετε πάρει την έγκριση του κτηνιάτρου σας. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς ορισμένα σκυλιά δεν μπορούν να τρώνε κόκκαλα και λιπαρά φαγητά.

 Σε αυτή τη περίπτωση, προτιμήστε προϊόντα κρεάτων που προορίζονται για ανθρώπους κι όχι για κατοικίδια ζώα. Ορισμένα από τα τελευταία περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά που φέρνουν αρνητικές επιπτώσεις στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

 Θα πρέπει όμως να αποφύγετε τα λουκάνικα, το κρέας λουκάνικων και τα μαγειρεμένα παρασκευασμένα κρέατα. Όλα αυτά μπορούν να περιέχουν εξίσου θειώδη συντηρητικά, που είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου σας.

 Από εκεί και πέρα, εννοείται πως η ποσότητα του φαγητού εξαρτάται από το μέγεθος, τη ράτσα, την ηλικία και τα επίπεδα δραστηριότητας του σκύλου σας. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να του δίνετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αν θέλετε να αποφύγετε προβλήματα υγείας.

 Για του λόγου το αληθές, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των σκύλων είναι η γαστρική διάταση ή συστροφή στομάχου, κοινώς, το φούσκωμα. Για να αποφύγετε το φούσκωμα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του, ο σκυλάκος σας θα πρέπει να τρώει με τουλάχιστον δύο γεύματα ημερησίως και να μην αθλείται ή παίζει αμέσως πριν ή μετά από αυτά.

 Τέλος, η κατάποση άφθονου φρέσκου νερού είναι ένας απαραίτητος για την καλή υγεία και ευεξία του. Ποτέ, μα ποτέ όμως μην του δώσετε να πιεί γάλα αντί για νερό, γιατί μπορεί να του προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

 Η κατανάλωση κόκκαλων

 Τα ωμά κόκκαλα κρέατος, όπως είναι τα παϊδάκια αρνιού, παρέχουν πλήθος ωφέλιμων συστατικών στο κατοικίδιό σας, ενισχύοντας σημαντικά την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων του.

 Βέβαια, αυτά θα πρέπει να του δίνονται πάντοτε με σύνεση, χωρίς μπαχαρικά ή καρυκεύματα και αμαγείρευτα. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς τα μαγειρεμένα κόκκαλα μπορούν να σπάσουν πολύ εύκολα και να προκαλέσουν φραγμό στο πεπτικό του σύστημα.

 Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας οστών είναι σε θέση να προκαλέσει φούσκωμα και πρήξιμο. Για αυτό, καλό είναι να μη το παρακάνετε. Αρκεστείτε σε ένα με δύο κόκκαλα την εβδομάδα για να προλάβετε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις.

 Όπως κι αν έχει, φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος. Έτσι, δεν θα μπορεί να τα φάει ολόκληρα ή να το καταπιεί. Ακόμη και τότε όμως, καλό είναι να έχετε πάντοτε το νου σας, γιατί οι μπαγάσηδες είναι λαίμαργοι με το φαγητό τους.

 Ομολογουμένως, σε όλα τα σκυλάκια αρέσουν τα κόκκαλα, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν την τάση να τα προστατεύουν με νύχια και με δόντια. Καλό είναι να προσέχετε και να αποτρέπετε τα παιδάκια σας από το να ενοχλούν το σκυλί σας όταν τρώει.

 Άλλα είδη τροφίμων που ωφελούν τα σκυλιά

 Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να τους δίνετε μερικά είδη ψαριών, όπως είναι ο τόνος και ο σολομός. Φροντίστε όμως να είναι σε μέγεθος λαχταριστής λιχουδιάς και όχι η βάση της διατροφής του.

 Πριν του σερβίρετε το ψαράκι του, καλό είναι να το έχετε καθαρίσει σωστά, απομακρύνοντας κάθε ίχνος λαδιού από πάνω του. Απομακρύνετε επίσης τα κόκκαλα, για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα κατάποσης.

 Μπορείτε ακόμη να του δώσετε να φάει μια μικρή ποσότητα μαγειρεμένων λαχανικών, όπως είναι η κολοκύθα και τα καρότα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το μαγειρεμένο κρέας, όπως είναι το βραστό κοτόπουλο ή αρνί, το οποίο υπάρχει ως βασική πρωτεΐνη κρέατος σε πολλές υποαλλεργικές τροφές σκύλου. Απομακρύνετε όμως πρώτα τα κόκκαλα και προπαντός, μην τα μαγειρέψετε με σάλτσες και άλλες τοξικές ουσίες.

 Επίσης, μη φοβηθείτε να του δώσετε λίγο χορταράκι, αρκεί να είναι απόλυτα ενδεδειγμένο για εκείνον. Περιέχει πολύτιμα συστατικά και ιχνοστοιχεία που βελτιώνουν αισθητά την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη συνολική υγεία του οργανισμού.

 Τοξικά τρόφιμα και ουσίες

 Υπάρχουν μερικά είδη τροφίμων, τα οποία είναι άκρως τοξικά για την υγεία του σκύλου σας και θα πρέπει να τα αποφεύγετε διαπαντός.

 Τέτοια είναι το αλκοόλ, τα κρεμμύδια κι η σκόνη τους, το σκόρδο, η σοκολάτα, ο καφές και τα παράγωγα της καφεΐνης, τα μουχλιασμένα ή χαλασμένα τρόφιμα, το αβοκάντο, η μαγιά του ψωμιού, τα σταφύλια και οι σταφίδες, αλλά και οι ξηροί καρποί. Αποφύγετε ακόμη τα κουκούτσια των φρούτων, τα μανιτάρια και τους σπόρους τους.

 Την ίδια στιγμή, δεν θα πρέπει ποτέ να του δίνετε να φάει καλαμποκάλευρο, πράσινες, άγουρες ντομάτες, μαγειρεμένα κόκκαλα, μικρά κομμάτια ωμών οστών, λιπαρά ή αλατισμένα φαγητά και χοντροκομμένα λαχανικά.

 Σαφέστατα, τα οφέλη μιας υγιεινής και απόλυτα ισορροπημένης διατροφής είναι πολλά για τον οργανισμό του κατοικίδιού σας. Για να του την προσφέρετε, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την ποσότητα, αλλά και την συχνότητα των γευμάτων του.

 Αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το τι πρέπει να του δώσετε να φάει ή άλλες λεπτομέρειες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Άλλωστε, αυτός είναι ο άνθρωπός σας!

 Μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας διατροφικά tips για σκύλους, αφήνοντας ένα σχετικό σχόλιο από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top